x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Dan Brown: Dumnezeu va fi înlocuit de o conştiinţă colectivă

Dan Brown: Dumnezeu va fi înlocuit de o conştiinţă colectivă

de Oana Portase    |    13 Dec 2017   •   18:45
Dan Brown: Dumnezeu va fi înlocuit de o conştiinţă colectivă

Celebrul scriitor Dan Brown a lansat de curând romanul „Origini” care prezintă teorii care vor zgudui din temelii convingerile umanităţii. Previziunea lui Brown este că Dumnezeu o să dispară, iar religia va fi înlocuită de o formă de conştiinţă colectivă. Controversatul autor este conştient că teoriile sale vor duce la noi controverse, dar a lansat un îndemn public la armonie între marile religii ale lumii.

 

Majoritatea clericilor lumii nu vor fi încântaţi de mesajul potrivit căruia Dumnezeu nu va supravieţui ştiinţei. Însă, istoric vorbind, niciun Dumnezeu nu a supravieţuit ştiinţei. Zeii au evoluat. Dan Brown, scriitor

 

“Omenirea nu o să mai aibă nevoie de Dumnezeu!” Afirmaţia şocantă a fost făcută de celebrul scriitor Dan Brown care zguduie lumea cu o nouă teorie îndrăzneaţă. Prima sa carte, "Codul lui Da Vinci", a pus sub semnul întrebării istoria creştinismului, iar autorul a fost aspru criticat de reprezentanţii Vaticanului care au şi cerut boicotarea romanelor sale. În noua sa carte, „Origini”, Dan Brown vorbeşte despre faptul că Dumnezeu nu va supravieţui ştiinţei. Brown atrage atenţia asupra faptului că tehnologia va evolua în feluri pe care acum nu ni le putem imagina şi că, treptat, inteligenţa artificială va juca un rol crucial în vieţile noastre. „Specia umană, prin intermediul tehnologiei, va începe să interacţioneze în noi moduri. Vom fi interconectaţi într-o manieră în care nu a mai existat până acum. Dacă analizaţi ce s-a întâmplat în ultimii ani cu interconectivitatea, veţi constata că este ceva uimitor. În deceniile următoare, vom fi legaţi între noi într-un mod cu totul nou şi astfel vom trăi tot felul de experienţe spirituale. Vom vorbi deja despre o conştiinţă globală, pe care o vom percepe ca Divinitate. Cred că nevoia noastră pentru un Dumnezeu aflat acolo sus, care ne judecă şi căruia îi punem întrebări sau îi cerem ajutorul, se va diminua, pentru ca - în ultimă instanţă - să dispară.”, spune Dan Brown.

 

Previziune sumbră: Inteligenţa artificială, în slujba răului

De-a lungul timpului, Brown a fost acuzat că ar fi un anticatolic în război cu Vaticanul. Scriitorul neagă cu vehemenţă şi spune că religia a făcut mult bine în lume. Mai mult, Brown are un mesaj şi pentru Papa Francisc, dar are o previziune sumbră şi în legătură cu viitorul tehnologiei. “Religia a făcut mult bine în lume. Cred, de asemenea, că lumea s-a schimbat atât de mult, încât religia nu mai reprezintă o nevoie. Biserica trebuie să evolueze, altfel va dispărea! Am fi naivi să credem că o tehnologie precum inteligenţa artificială nu va fi folosită în slujba răului. Cu siguranţă va fi folosită astfel. Dacă ne uităm în jurul nostru, vedem că avem toată tehnologia necesară să distrugem lumea, doar că încă n-am făcut-o.”, subliniază scriitorul. Cu toate acestea, autorul se declară optimist şi crede că în lume există mai multă iubire decât ură. Nu toţi sunt de acord cu previziunea sumbră făcută de Brown. Anumiţi cercetători susţin că inteligenţa artificială va rezolva probleme precum sărăcia, poluarea, suprapopularea şi multe altele.

 

Cu toate că scriitorul american se apără şi spune că nu vrea să supere pe nimeni cu ideile sale, la fiecare lansare de carte el lansează şi câte o teorie care face valuri în întreaga lume. Contestatarii spun că ar fi doar o strategie de marketing, pe când Brown spune că îşi bazează afirmaţiile pe documentări riguroase şi discuţii cu oameni importanţi sau experţi.

 

Romanele lui Dan Brown s-au vândut în peste 200 de milioane de copii pe plan mondial și au fost traduse în 56 de limbi. Brown a devenit faimos după publicarea romanului „Codul lui Da Vinci” care a devenit rapid un fenomen internaţional. Ultimele cinci romane ale scriitorului îl au ca personaj principal pe profesorul Robert Langdon şi prezintă conspiraţii la nivel mondial.

 

 

Ateii şi credincioşii trebuie să se înţeleagă, mai crede Brown care face apel la armonie între marile religii ale lumii. „Creștinismul, iudaismul și islamul împart cu toate o Evanghelie, în mare, și este important ca noi toți să înțelegem acest lucru. Religiile noastre sunt mult mai asemănătoare decât sunt diferite.”, notează el.

 

Brown: Nu vreau să fiu Dostoievski

Autorul este controversat atât pentru conspiraţiile pe care le prezintă cât şi pentru scriitură. Mulţi scriitori renumiţi şi critici literari au spus despre scriitura lui Brown că ar fi lipsită de valoare. „Ca să fiu sincer, nu m-am gândit niciodată la un premiu în literatură. Nu încerc să fiu William Faulkner sau Dostoievski. Încerc să spun o poveste care este plăcută şi care în acelaşi timp îţi pune mintea în mişcare. Nu tânjesc după un premiu. Îmi place că am fani, îmi place că pot discuta aceste cărţi cu oameni din întreaga lume. Nu premiul este scopul meu.”, le răspunde Dan Brown contestatarilor săi.

 

Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne întrebăm de ce credem, în ce credem, să examinăm sursele noastre de informare și să dăm dovadă de perspicacitate. Dan Brown, scriitor

 

„Origini” este cel de-al cincilea volum dedicat profesorului Robert Langdon care porneşte din nou într-o cursă contracronometru marcată de simboluri enigmatice. Profesorul identifică, în cele din urmă, şocanta descoperire a unui inventator care a fost asasiant. Acţiunea porneşte în Muzeul Guggenheim din Bilbao, iar Langdon străbate mai multe puncte istorice importante din Spania, inclusiv din Barcelona, pentru a dezlega misterul care va "schimba fața științei pentru totdeauna".

 

„Origini” este considerată de critici a fi cea mai bună carte scrisă până acum de Dan Brown. Cartea este tradusă şi distribuită în România exclusiv de Editura RAO şi se găseşte în librării.                                                                                                  

×
Subiecte în articol: dan brown