x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Darabont prefera lupta in instanta cu Basescu

Darabont prefera lupta in instanta cu Basescu

02 Oct 2004   •   00:00

Fost primar al Sectorului 6, actual prefect al Capitalei, Dan Darabont prefera sa atace in instanta deciziile primarului general, Traian Basescu, si hotararile Consiliului General decat sa faca prea multe comentarii. Avand un limbaj uneori prea tehnic, Darabont apeleaza la lege ori de cate ori i se adreseaza o intrebare delicata.

MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: Nu va simtiti mic in scaunul pe care a stat fostul prefect Ovidiu Grecea?

    Dan Darabont: Nu, scaunul este de o singura marime, ca sa spun asa, deci nu se pune problema de a fi ajustat la dimensiunile si pe gabaritul detinatorului functiei.

  • Multi spun ca vi s-a dat functia de prefect al Capitalei pentru a uita mai repede de infrangerea suferita in alegerile locale?

    Nu pot sa apreciez care au fost motivele unor astfel de afirmatii. Am considerat o onoare numirea in functia de prefect, banuiesc ca unul dintre motivele pentru care domnul prim-ministru Adrian Nastase s-a gandit la mine a fost experienta acumulata in administratia locala, in perioada din 1992 si pana in prezent.

  • De ce n-ati mai reusit sa obtineti un al doilea mandat de primar al Sectorului 6? Va reprosati ceva?

    In orice competitie este normal sa existe un singur invingator, adevaratul castigator al acestei campanii din iunie 2004 este electoratul bucurestean. Trebuie sa acceptam decizia electoratului, asta este regula intr-un sistem democrat, si sa mergem mai departe in activitatea politica.

    Stare de veghe

  • Ce ati facut de cand ocupati aceasta functie?

    Principala menire a prefectului este aceea de a veghea asupra legalitatii a tot ce se intampla in administratia locala. De aceea exista o corespondenta cu primariile de sector si cu Primaria Capitalei in ceea ce priveste hotararile de consiliu sau dispozitiile emise de primar. Toate sunt verificate de juristii Pefecturii si se emit avizele in consecinta.

  • Cate hotarari emise de primarul general ati atacat in instanta?

    Din totalul de 128 de dispozitii ale primarului si hotarari adoptate de Consiliul General, aproximativ 20% au fost subiectul unei corespondente cu initiatorul, asa-numita procedura prealabila, din care se semnaleaza initiatorului care sunt deficientele si in cazul in care acestea nu sunt remediate automat se deschide procedura in instanta.

  • Dati-ne exemple concrete.

    La nivel de dispozitii ale primarului general a fost atacata in instanta cea privind interzicerea accesului masinilor cu tonaj greu in Bucuresti. A fost incalcata Legea privind regimul drumurilor si nu a avut acordul Politiei Rutiere. La capitolul hotarari ale Consiliului General dau exemplu Hotararea numarul 113, privind spalarea saptamanala a trotuarelor, aici nu se precizeaza daca din suma de la bugetul municipal platita pentru firmele de salubrizare nu cumva trebuie sa fie finantata si aceasta actiune. Daca nu se delimiteaza clar ce trebuie sa faca firmele de salubrizare riscam sa ajungem in situatia de a plati de doua ori acelasi serviciu. De mentionat ca aceasta hotarare, imediat dupa ce Prefectura a atacat-o in contencios, in prima sedinta de consiliu a fost abrogata, fiind adoptata o alta hotarare aproape identica, cu alt numar.

  • O s-o atacati si pe a doua?

    Inca este in termen, am reluat procedura conform legii, Prefectura nu poate sa actioneze in afara unor termene si proceduri foarte stricte.

    "Falsi Tepesi"

  • Alte hotarari atacate?

    Hotararea 127 referitoare la Agentia pentru Supravegherea Animalelor, unde am constatat ca prin hotararea de consiliu se incalca procedura ceruta de lege in cazul licitatiilor si anume impune agentiei respective sa inchirieze o anumita baza dintr-o comuna din apropierea Bucurestiului. Legea prevede sa se faca licitatie pentru orice achizitie sau inchiriere.

  • Nu vi se pare ca functia de prefect al Capitalei a devenit una de paie? Daca atacati in instanta o hotarare a Consiliului General nu mai este nici o tragedie. Consilierii se intrunesc si adopta o alta cu acelasi continut, dar cu alt numar, mai ales ca acum consilierii PNL-PD sunt majoritari.

    Prea ne-am obisnuit cu falsi Tepesi care dau impresia ca tine de persoana proprie rezolvarea cu maxima eficienta a unor probleme. Intr-un sistem administrativ corect exercitarea oricarei functii administrative trebuie sa respecte anumite proceduri, altfel intervine autoinvestirea, depasirea atributiilor.

  • Recunoasteti ca o hotarare atacata de dvs. poate fi aplicata lejer, fiind introdusa in prima sedinta de consiliu, evident cu alt numar si reaprobata?

    Daca legea ii da posibilitatea primarului general sau consiliului sa apeleze la un astfel de subterfugiu, asta este. Prefectura trebuie sa-si faca datoria.

  • Ce relatie aveti cu primarul Traian Basescu?

    O relatie pur principiala si consider ca pana in prezent de cand functionez ca prefect nu au existat aspecte grave de necolaborare.

  • A inceput anul scolar, insa unele unitati de invatamant au ramas cu autorizatie provizorie, de asemenea, nici in caminele studentesti situatia nu este roz. Ce ati facut pentru a urgenta rezolvarea acestor probleme?

    Rolul prefectului este de a coordona activitatea Directiei de Sanatate Publica, cea care organizeaza controale in unitatile respective. Au fost o serie de verificari in acest sens, insa totul depinde de cat de gospodar este un administrator de scoala sau un primar in subordinea caruia intra unitatea respectiva. In ceea ce priveste caminele studentesti, 70% dintre acestea sunt in situatia de a fi autorizate, la restul de 30% fiind constatate diferite deficiente, unele putand fi remediate in foarte scurt timp, altele necesitand un program pe termen mediu de investitii din partea universitatii respective.

  • Ce parere aveti despre ultimele decizii luate de primarul general privind demiterea unor directori din functii-cheie?

    Cred ca este in limitele competentelor unui primar, ca avand acordul consiliului sa ia masurile pe care le considera necesare in ce priveste personalul angajat. Trebuie sa se respecte insa legea.

  • Considerati ca au fost schimbati pe criterii politice?

    N-am aflat despre asemenea afirmatii, dar banuiesc ca intreaga activitate administrativa a unui primar si mai ales a Consiliului nu poate sa fie total straina de criterii politice.

  • Cum comentati gestul consilierului PSD Stelica Barna de a vota alaturi de reprezentantii PNL-PD proiectul Pasajului Basarab?

    Din punct de vedere al Prefecturii, lucrurile nu au alta relevanta decat aceea ca a fost intrunit numarul de voturi care erau necesare pentru adoptarea unei astfel de hotarari, in rest decizia fiecaruia asupra modului cum voteaza si atitudinea unuia sau altuia dintre consilieri excede atributiile functiei de prefect. Este o problema interna a Consiliului General.

  • Ati primit anumite sarcini de serviciu cand ati primit aceasta functie? Ati fost pus sa-l atacati pe primarul general?

    Bineinteles ca au fost stabilite o serie intreaga de criterii de performanta, dar nu a fost precizata o astfel de recomandare.

  • Ce vi s-a spus clar?

    Sa eficientizez activitatea institutiei, in primul rand a satisfacerii mai rapide a intereselor si a asteptarilor pe care cetatenii le au de la aceasta institutie. Sunt multe solicitari care ajung aici. Pe Legea 290/2003 privind acordarea de compensatii sau despagubiri cetatenilor care si-au pierdut bunurile in Basarabia, Bucovina de Nord sau Tinutul Herta, apoi pe Legea 10/2001 privind regimul juridic al imobilelelor preluate abuziv in perioada 1945-1989. Avem inregistrate peste 16.873 de notificari, peste 14.000 fiind redirectionate catre Primaria Capitalei sau alte unitati in a caror competenta intra solutionarea. De asemenea, Legea privind despagubirea persoanelor care si-au pierdut averile in Bulgaria dupa 1940. Au fost inregistrate peste 3.000 de cereri dintre care 2.700 au deja facute propunerile de acordare a compensatiilor si Legea 44 privind veteranii de razboi, unde avem 2.000 de cereri.

  • De ce merge atat de greu reconstituirea dreptului de proprietate?

    Avem de a face cu probleme extrem de delicate, e vorba de averea unor cetateni si trebuie sa actionam extrem de precaut astfel incat sa nu se ajunga la vreo greseala.

    Colectia de sabii

  • Vad ca din biroul dvs. lipseste colectia de sabii pe care o aveati la Primaria Sectorului 6, nu v-ati adus-o de frica sa nu va puna cineva sa le folositi?

    Nu, in nici un caz, dar la Primaria Sectorului 6 in calitate de primar ma aflam in sediul primariei, aici ca prefect ma aflu in sediul Primariei Capitalei, suntem chiriasi si din acest punct de vedere pot fi inteles ca am avut o anumita retinere de a veni cu bunurile proprii.

  • Functia de prefect s-a dovedit a fi instabila, multi au venit cu ganduri mari, dar au plecat foarte repede, dvs. va ganditi deja sa plecati in misiune intr-o tara exotica?

    In nici un caz, imi place prea mult acasa.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu legea general prefect