x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri De la Teologie, direct pe marile podiumuri de modă ale lumii

De la Teologie, direct pe marile podiumuri de modă ale lumii

de Georgiana Ionita    |    10 Aug 2016   •   14:00
De la Teologie, direct pe marile podiumuri de modă ale lumii
Sursa foto: Mihai Stetcu/Mihai Stetcu

A prezentat moda pe marile podiumuri ale lumii, iar revistele îl înfățișează ca pe un Adonis la care visează orice femeie. Puțini știu însă că, în spatele carierei de succes a unuia dintre cei mai apreciați manechini români, stau nouă ani de studiu al Bibliei. Iulian Damaschin, Mister Universe Catwalk 2015, a terminat Liceul și Facultatea de Teologie, însă a ales să-și construiască o carieră de succes în modeling.

Provenit dintr-o familie credin­cioasă, Iulian Damaschin a fost atras de religie și spiritualitate încă din copilărie, astfel că la 16 ani s-a hotărât să urmeze Liceu Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.

Cinci ani de liceu și patru de Facultate de Teologie

„Aveam program special, locuiam în căminul liceului; trezirea era la 5:45, stingerea la 10 seara. Aveam program de rugăciune, program de studiu și program de meditații. M-a disciplinat foarte mult stilul acesta de viață pe care l-am trăit timp de cinci ani și consider că m-a pregătit pentru mai departe. Apoi am urmat facultatea și, cu toate că mi-ar fi plăcut să fiu preot – ș i cred că, dacă aș fi rămas pe drumul acela, aș fi fost un preot bun, pentru că sunt un om care se implică în tot ceea ce face, nu fac nimic de suprafață –, după ce am terminat cursurile Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, m-am hotărât să mă repro­filez, astfel că m-am înscris la Facultatea de Științe Economice. Chiar dacă m-am hotărât să merg pe alt drum și să nu devin preot, acest lucru nu m-a determinat să renunț și la legătura mea cu Dumnezeu”, povestește modelul.

În perioada celei de-a doua facultăți, a lucrat în domeniul auto și contabilitate, iar după terminarea studiilor a plecat ca fotograf pe un vas de croazieră, expe­riență care însă nu l-a impresionat, așa că a decis să se întoarcă în țară, iar la 26 de ani a vrut să își încerce norocul în modeling, domeniu care nu îi era străin.

„Asta se întâmpla în 2012, chiar în momentul în care România era în plină criză, prin urmare m-am orientat către modeling, în ideea că va fi un job provizoriu. Nu era prima oară când luam contactul cu lumea modei, știam oarecum câteva persoane din industrie. Chiar dacă m-am apropiat de modă, nu m-am îndepărtat de Biserică. Am o credință de neclintit în Dumnezeu și am încercat pe cât posibil să fiu un ortodox adevărat, dar mai am mult de muncă până acolo”, mărturisește tânărul.

Biserica nu vede cu ochi buni acti-vitățile din modeling, însă Mister Universe Catwalk a reușit să pri-mească binecuvântarea duhovnicului său. „Părintele Antim David, stareț la Mânăstirea Schitul Măgureanu din București, la care merg să mă spove­desc, nu a fost prea încântat când i-am spus că lucrez în modă, dar până la urmă mi-a zis că Dumnezeu, prin iubirea nemărginită față de om, i-a acordat acestuia libertatea de decizie, doar că trebuie să fiu atent și să nu cad în alte ispite.”

După doi ani de modeling a fost desemnat Mister Universe Catwalk 2015

În 2014 a reprezentat România la International Best Male Model World din Spania, unde a câștigat locul întâi, titlu care l-a adus în atenția organizato­rilor concursului Mister Universe Model din Republica Dominicană, iar un an mai târziu a deschis Săptămâna Modei din Santo Domingo, îmbrăcând creațiile cunoscutului designer Custo Barcelona. „După săptămâna modei, am mers în Punta Cana, unde s-a ținut concursul Mister Universe Model. Acolo am avut parte de experiențe superbe. Am desfășurat tot felul de activi­tăți în cadrul concursului și mi-am făcut prieteni în toată lumea. Am fost 40 de repre­zentanți, din 40 de țări. Am reușit să iau premiul pentru cel mai bun catwalk, „Mister Universe Catwalk”, iar în finală m-am clasat pe locul doi, câștigător fiind un olandez“, povestește fostul student la Teologie.

A lucrat ca model în Spania, Grecia, Istanbul și Dubai, iar în prezent se află în India, țară cu o industrie a modei dezvoltată, unde s-a reîntors după terminarea primului contract de șase luni, impresionat de viața de acolo.

Vrea să lucreze în fitness

Iubește sportul și îl practică zilnic, iar pe viitor își dorește să facă o carieră din această pasiune. „Mi-a plăcut atât de mult partea de fitness, încât am studiat și absolvit toate cursurile speciale din acest domeniu. De sport m-am apucat destul de timid, dar am avut norocul să întâlnesc doi antre­nori extraordinari, doi foști culturiști, Florina Roventa și Costică Bârlan, care m-au motivat și mi-au insuflat dorința de performanță. În orice domeniu acti­vezi, dacă găsești oameni adevărați, cu un caracter frumos și care vor să facă lucruri bune, întotdeauna vei reuși”, mărturisește modelul.

Lumea modei este catalogată drept una superficială, însă fostul student la Teologie nu este de acord cu asta și spune că „a fi model nu este deloc ușor, este o muncă solicitantă, creativă, care implică foarte multă disciplină. Pentru mine, sportul și alimentația nu înseamnă doar a arăta bine, ci și a fi sănătos mental și trupește”.

Oricât de frumoasă și intere­santă este cariera de model, viața fără familie este una neîmplinită, de aceea consider că scopul major în viață este familia. Copiii sunt cea mai mare bucurie și bogăție pe care o lăsăm pe Pământ. Aproape toți foștii mei colegi de liceu au copii și se simt realizați. Într-o zi sper că voi simți și eu aceleași sentimente.

×
Subiecte în articol: Iulian Damaschin teologie preot