x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Declinul PSD, cauzat de lipsa unui prezidentiabil

Declinul PSD, cauzat de lipsa unui prezidentiabil

03 Aug 2004   •   00:00

INTERVIU

Sociologul Alin Teodorescu crede ca nedesemnarea de catre PSD a unui candidat la Presedintie a contribuit la pierderea primului loc in preferintele electoratului, in favoarea Aliantei PNL-PD. Un sondaj de opinie realizat de IMAS plaseaza Alianta PNL-PD pe primul loc in preferintele electoratului, in timp ce PSD este pe locul doi, la o diferenta de cinci procente. Fostul director al IMAS, sociologul Alin Teodorescu, actual sef al Cancelariei primului-ministru, face lumina asupra cauzelor rezultatului slab al PSD.
SILVIU SERGIU

  • Jurnalul National: Cum comentati faptul ca PSD a pierdut primul loc in sondaje, in favoarea Aliantei PNL-PD?

    Alin Teodorescu: Pentru prima data din septembrie 1999, PSD pierde locul intai in sondaje. Este un proces la care sociologii s-au asteptat, dar nu s-au asteptat sa apara atat de repede si atat de profund. El este generat de o anumita situatie care a intervenit in perioada decembrie 2000-iulie 2004. Guvernul Nastase, spre deosebire de toate guvernele anterioare incepand cu 1990, a fost un foarte bun comunicator. A avut servicii de comunicare perfecte, in acceptiunea profesionista a termenului. Cu aceste servicii de comunicare a dominat mass-media. Volumul de informatie transmis de Guvern, Parlament, Presedintie, prefecturi, ministere, autoritati nationale catre mass-media este necomparabil cu nimic ce a fost inainte. Sunt sute de mesaje zilnic. Acest volum urias de comunicare a Guvernului Nastase a fost un progres profesional, dar in acelasi timp a redus la tacere Opozitia. Opozitia nu a avut loc in mass-media pentru ca nu era creatoare de stiri, nu ca era dominata cum s-a spus. In perioada campaniei electorale, Opozitia a reaparut in mass-media si publicul nemultumit de guvernare, si este vorba de 60% din electorat, a vazut ca exista o alternativa. Noi ne asteptam sa se intample acest lucru, dar sa se intample in timpul campaniei din toamna. S-a intamplat mai devreme.

    Bulgarele de zapada

  • Este vorba cumva si de efectul bulgarelui de zapada de la locale?

    Este de asemenea efectul castigarii alegerilor locale de catre Alianta PNL-PD la Bucuresti si la Cluj. Dupa parerea mea, si Alianta, si PSD au inteles ca s-a modificat scena politica in mod formidabil, ca s-a polarizat si acum exista Alianta, de dreapta, si PSD, de stanga, s-a intrat pe formula 2+2, doua blocuri mari, si doua partide mici de arbitraj, plus UDMR. Totul se schimba intr-un asemenea context, felul in care faci campanie electorala, felul in care comunici cu publicul, felul in care incerci sa obtii increderea publicului. Cine dintre cei doi va intelege mai repede ce vrea publicul, in perioada aceasta de campanie electorala, va castiga.

  • In ce perioada a fost realizat sondajul IMAS?

    11-19 iulie 2004.

  • Este exact perioada in care PSD se afla in plin proces de reformare. Se poate spune ca reforma PSD nu a avut efectul scontat in randul electoratului?

    Nu. Electorul mediu nu stie ce s-a intamplat la nivelul PSD. O asemenea informatie nu ajunge atat de repede la nivelul electoratului. Dar pot sa va spun ca daca PSD nu s-ar fi reformat ar fi pierdut categoric alegerile si ar fi pierdut urat. Prin reforma din iulie, care desi nu are rezultate inca, desi nu a ajuns inca la public, are inca o sansa. Dar daca nu s-ar fi reformat viitorul ar fi aratat in Opozitie pentru PSD. Este o scadere rapida din luna mai, dar nu este neasteptata si nu este ireversibila.

  • Cum poate remonta PSD aceasta diferenta?

    PSD trebuie sa inteleaga ce vrea publicul. Cand se ajunge in situatia actuala de 2+2, publicul nu mai vrea de la Guvern pomana si nu mai vrea de la politicieni oferta. Vrea trei lucruri: viziune, programe si candidati credibili. Nici Alianta si nici PSD nu au propus pana acum o viziune clara pentru perioada 2004-2008. Noi intram in Uniunea Europeana, dar nu suntem pregatiti. Am intrat in NATO, dar nu suntem operationali. Avem economie de piata, dar avem in continuare monopol la nivelul economiei de stat. Intram in UE, dar avem un nivel de salarizare care nu este comparabil nici macar cu Portugalia, Grecia si Spania la inceputul anilor ’80. Inca nu am atins nivelul de salarizare reala din 1989. Deci, pentru toate aceste probleme, trebuie o viziune. In continuare si la Alianta, si la PSD exista teoria ca trebuie sa oferi publicului ceva ca sa fii ales. In situatia de 2+2, nimeni nu este ales pe baza performantei trecute. Ce ai facut este considerat a fi firesc. Erai in functie trebuia sa faci.

  • Mai are timp PSD sa remonteze aceasta diferenta?

    Da.

    Confuzie

  • Nu credeti ca intarzierea lui Adrian Nastase de a-si anunta un candidat la Presedintie a contribuit la aceasta scadere a PSD in sondaje?

    Incertitudinea de la varful PSD este o cauza a confuziei electoratului. Electoratul nu stie ce vrea PSD in aceste alegeri. Nu stie pe cine va sprijini in aceste alegeri. Dupa cum arata cifrele acum e clar ca vom avea ori guvern minoritar cu sprijin parlamentar, ori guvern de coalitie. Si cu asta imi corectez o profetie pe care am facut-o in Jurnalul National in luna ianuarie, cand am spus ca vom avea guvern minoritar. Sociologii nu sunt buni de profeti. Din acest motiv, electoratul trebuie format si asta repede. PSD va avea candidati la parlamentare in fiecare judet in urma alegerilor preliminare care sper sa fie un succes. Este prima data cand un partid aplica integral aceasta procedura. UDMR a aplicat aceasta procedura partial. Si a mai fost alegerea lui Emil Constantinescu, drept candidat la Presedintie al Conventiei Democratice in iulie 1992 de catre un juriu.

    Nastase e prea tanar pentru Presedintie

  • Este totusi posibil sa apara un alt candidat al PSD la Presedintie?

    PSD este un partid care poate crea lideri prin mecanisme interne, democratice pentru orice situatie. Sunt partide care, in momentul in care le-a disparut liderul, au disparut si ele de pe piata politica. PSD este un organism institutional care are nevoie de corecturi, evident, dar care rezista si produce lideri, sper sa produca si viziune. Este posibil sa apara un alt candidat al PSD la Presedintie. Prin mecanisme interne.

  • Asta pentru ca domnul Nastase nu vrea sa candideze?

    Dansul stie ce vrea sa faca. Banuiesc. Aici fac o paranteza. Sa schimbi conducerea partidului intre cele doua tururi de alegeri in Romania este o decizie cu maximum de risc si ca la fondurile de investitii cand ai maximum de risc poti sa ai maximum de profit, dar poti sa pierzi tot. Cand esti la marginea limitei de risc, daca va decide sa intre in cursa si daca isi pune in functie realismul castiga fara discutii. Daca dansul evalueaza ca mai are ceva de facut prin politica executiva a Romaniei, pentru ca asta este marea problema a sistemului politic romanesc. In momentul cand te duci presedinte esti inlocuitorul regelui, esti deasupra si nu mai esti nicaieri in politica adevarata, activa. Emil Constantinescu a fost conducatorul de facto al CDR pana in 1997. Dupa ce a castigat scaunul prezidential, Conventia a ramas fara sef. Si aceasta experienta este in mintea multor politicieni. Ei stiu ca daca te duci la Cotroceni faci foarte multa activitate de politica externa, poti sa ajuti foarte mult in echilibrul dintre puterile statului, dar influenta ta directa in politica executiva este minima. Daca ma intrebati pe mine, cred ca Adrian Nastase este prea tanar ca sa se retraga la Presedintie. Mai are ceva de facut in politica executiva.

  • Ce alti lideri poate scoate in fata? Domnul Geoana a trecut printr-o experienta nefericita si este oarecum compromis.

    Nu a fost deloc o experienta nefericita. A fost o situatie foarte fericita. E un om care a avut 50% incredere publica, acum are tot pe acolo, nu a pierdut increderea publicului, pentru ca publicul din Bucuresti si publicul national a vazut ca nu era potrivit pentru functia de primar al Capitalei.

  • Deci poate fi reactivat la Presedintie?

    PSD poate produce trei lideri noi pentru prezidentiale, cu sanse sa se bata cu domnul Stolojan.

  • Ne puteti da nume?

    Nu.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu politica psd publicul presedintie