x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Diaconescu - Iorgovan a starnit nemultumiri in PSD

Diaconescu - Iorgovan a starnit nemultumiri in PSD

de Lavinia Dimancea    |    16 Iun 2005   •   00:00
Diaconescu - Iorgovan a starnit nemultumiri in PSD

Presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, Cristian Diaconescu, spune ca foarte multi membri ai partidului sunt nemultumiti de conduita senatorului Antonie Iorgovan in cazul Omar Hayssam.

Presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, Cristian Diaconescu, sustine ca foarte multi membri ai partidului sunt nemultumiti de conduita senatorului Antonie Iorgovan in cazul Omar Hayssam.

Jurnalul National: I-a facut Justitia un cadou lui Miron Cozma eliberandu-l la 15 ani de la evenimentele din iunie 1990?
Cristian Diaconescu: Cred ca o hotarare judecatoreasca trebuie respectata. Indiferent cum o privim, din punct de vedere moral, politic sau sentimental, o hotarare judecatoreasca ramane o hotarare judecatoreasca si reprezinta singura opinie avizata in ceea ce priveste impartirea dreptatii. Pe de alta parte, cred ca in toata aceasta discutie publica legata de mineriade, justitia se afla intr-un moment extrem de important. Acum, justitia trebuie sa dovedeasca ca este in afara oricarei forme de ingerinte politice si ca, indiferent de emotiile, dezbaterile publice, sa decida numai si numai conform legii.

Considerati asadar ca e corecta eliberarea lui Cozma?
Pentru ca este o decizie luata de justitie, dupa parerea mea este o decizie corecta. Respect aceasta institutie si hotararile pe care le ia.

Este Ion Iliescu autorul moral al acestei eliberari?
N-as vrea sa introducem in aceasta discutie concepte cum ar fi autor moral. S-au aruncat foarte multe comentarii pe piata. Toata lumea credea la un moment dat ca dl Iliescu este invinuit… Justitia este chemata sa vina sa dea clarificarile necesare o data ce o astfel de stire apare. Am vazut foarte multe comunicate din partea Parchetului legate de tot felul de oameni suspectati ca ar fi savarsit niste infractiuni, iata ca acum nu avem un comunicat oficial, de aceea noi avem mari semne de intrebare in legatura cu coeziunea si modul in care este abordata aceasta problema. Nu ne pronuntam in vreun fel sau altul, avem mare incredere in justitie, dar, pe de alta parte, si reprezentantii justitiei romanesti trebuie sa inteleaga ca nu se pot ascunde si nu pot lasa sa circule intr-o problema atat de sensibila informatii partiale.

Mesaj pentru liderii PSD

Antonie Iorgovan s-a oferit sa il apere gratuit pe Iliescu in dosarul mineriada. In acelasi timp, el are unele probleme in partid. A fost suspendat din functia de prim-vicepresedinte de Biroul Comisiei de Integritate Morala. Sunt compatibile cele doua situatii?
Sunt doua chestiuni diferite. Inteleg ca exista un contract de reprezentare juridica intre dl Iorgovan si dl Iliescu. In ceea ce priveste Biroul National al Comisiei de Arbitraj, dl Iorgovan a solicitat un vot de incredere legat de informatiile privind asistenta juridica pe care firma sa de avocatura a acordat-o lui Omar Hayssam. S-a ajuns la concluzia ca dansul se afla intr-o stare de incompatibilitate si am luat decizia de suspendare, care va fi suspusa spre consultare si eventual confirmare de catre plenul Consiliului National.

Dvs. personal ce masuri credeti ca trebuie luate impotriva lui Iorgovan? Considerati ca ar trebui exclus din partid?
Am spus foarte clar, nu incurajam puncte de vedere si optiuni, in special ale membrilor Biroului National si ale comisiei nationale, in afara acestei structuri. Nu voi face nici eu aceasta greseala. Mesajul nostru pe care l-am transmis public in acest sens se adresa nu numai membrilor PSD din organizatii, ci si conducerii PSD. Va rog sa imi permiteti sa nu ma exprim din acest punct de vedere, nu fac aprecieri personale. Tot ceea ce va face Biroul si Comisia Nationala de arbitraj va fi rezultatul unei decizii colective.

Totusi, Iorgovan a intrat in razboi cu liderii partidului, a facut acuzatii foarte dure….
Atitudinea dlui Iorgovan a facut obiectul unor dezbateri in cadrul structurilor noastre, probabil ca va face in continuare si ramane ca aceste structuri sa se pronunte in ce masura dansul, prin conduita sa politica, se inscrie in limitele statutare ale partidului…

Avertisment

Dar ati verificat acuzatiile acestuia precum acelea ca in spatele cercetarii lui Ion Iliescu in dosarul mineriada se afla membri PSD sau ca tot membri PSD ar fi fost cumparati de Omar Hayssam?
Este o instanta interna de partid, nu este o instanta de jurisdictie, nu avem alte surse de informare decat cele publice si ceea ce membrii de partid ne pot spune. Evident ca verificam chestiunile serioase, acuzatiile care sunt insotite si de un minimum probatoriu, dar suntem foarte preocupati ca sa nu afectam imaginea nimanui acolo unde lucrurile nu sunt serioase, sa nu fim transformati intr-un instrument de rafuiala individuala sau de lupta politica, si de aceea suntem foarte atenti la afirmatiile si modul cum ne desfasuram activitatea. Activitatea noastra este confidentiala, iar deciziile le facem publice.

Spuneti ca este confidentiala… Dl Iorgovan a oferit insa detalii despre anchetele pe care le faceti. De ce nu ati reactionat la declaratiile lui? Sunteti seful comisiei…
Nu incurajez in nici un fel polemica in interiorul partidului. Daca intr-adevar ne pasa de PSD, cei care avem atributiuni temporare in conducere trebuie sa avem o responsabilitate sporita. Nu voi intra in polemica cu nimeni, dar avertizez foarte serios ca nu vom mai accepta in nici un fel ca membri ai PSD, indiferent de ce functie indeplinesc, sa isi permita sa se joace cu statutul pe care l-au votat si cu imaginea unora dintre membrii nostri.

Dar ce sanctiuni prevede statutul in cazul lansarii unor acuzatii de genul celor facute de Iorgovan?
Inainte de a ajunge la sanctiuni, trebuie analizate circumstantele. Evident, declaratiile facute vor face obiectul discutiei in Consiliul National. Membrii de partid ne-au cerut acest lucru. Nu este un secret pentru nimeni ca sunt foarte multe nemultumiri in legatura cu declaratiile facute de dl Iorgovan, dar nu trebuie sa cadem in capcana de a avea emotii sau pareri personale. Structura abilitata va decide.

Lamuriri in cazul Hayssam

In ce stadiu este ancheta in cazul Omar Hayssam?
Am solicitat punctul de vedere al organizatiei din care a facut parte Hayssam. Am primit de la Bucuresti o informare si, deoarece mai sunt elemente de adus in acest caz, am preluat la nivelul Biroului National continuarea si aprofundarea acestui caz, urmand ca in doua saptamani sa avem un rezultat.

Ati identificat pana acum pe membrii PSD care au avut legaturi cu Omar Hayssam?
Trebuie clarificat ce inseamna cuvantul "legaturi". Dupa cate am vazut, sunt foarte multi oameni in tara asta care au avut legaturi cu Hayssam. Ceea ce ne intereseaza insa pe noi este sa vedem daca, in activitatea lor, unii din membrii PSD, unii cu functii de conducere probabil la un moment dat, au desfasurat o activitate necorespunzatoare in ceea ce priveste primirea in PSD a lui Hayssam, activitatea pe care acesta a desfasurat-o sau nu in mod corespunzator si legaturile sub aspect statutar cu PSD. Noi nu avem abilitatea de a ne pronunta in legatura cu alte aspecte fata de care s-au facut afirmatii publice, care pot fi reale sau nu, dar acest lucru depinde de justitie.

Raportul PSD Bucuresti lamureste cine l-a primit in partid pe Omar Hayssam?
Da, lamureste multe lucruri. Ceea ce cautam sa aprofundam acum este daca s-au indeplinit conditiile atat la primirea in partid, cat si la efectuarea evaluarii sale, la primirea unei sponsorizari dincolo de limitele legale, aspecte legate de modul in care a aparut pe liste si a fost exclus la interventia dlui Nastase…

Cine l-a primit in partid?
In decizia pe care o vom comunica veti afla acest lucru.

Daca se va constata ca anumiti membri ai partidului au avut legaturi de afaceri, ilegale, cu Hayssam, ii veti exclude din partid?
Atata vreme cat anumite activitati, cu Omar Hayssam sau cu altcineva, incalca normele statutare sau exista probleme in ceea ce priveste imaginea partidului, putem actiona.

ULTIMATUM
Cristian Diaconescu a anuntat aseara, la finalul sedintei Comisiei de Integritate Morala, ca senatorul Antonie Iorgovan a fost avertizat ultimativ in legatura cu orice declaratie ce ar mai putea surveni fara mandatul comisiei, in afara cadrului acesteia, privind activitatea de resort. "Orice alta declaratie suplimentara care incalca aceste angajamente va presupune automat sanctiuni din partea comisiei sau a organizatiei de partid centrale, in functie de statut", a precizat Diaconescu. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat si el ca pozitia sa fata de conducerea partidului s-a schimbat, raporturile sale cu aceasta structura urmand a fi "excelente". "Vreau sa va spun ca pozitiile mele s-au schimbat si trebuiau sa se schimbe, pentru ca numai idiotii nu se schimba", a precizat Iorgovan, mentionand ca a adoptat aceasta schimbare de atitudine in momentul in care a constientizat care sunt pericolele pentru partid, adica "revitalizarea" dosarelor Revolutiei si a evenimentelor din 13-15 iunie 1990.
×