x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală

de Florin Condurateanu    |    11 Sep 2017   •   20:10
Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală

Durerile de spate sunt suferinţele care conduc cel mai mult la concedii medicale în toată lumea. Discul iese dintre vertebre, se umflă cu lichid sau are rupturi şi apar presiuni pe ramificaţiile nervoase, generând dureri. Există şi o chirurgie minim invazivă de rezolvare, alta decât operaţia cu bisturiul. Interviu cu medic primar doctor Mihai Măgureanu, şeful secţiei de neurochirurgie, chirurgie spinală, traumatologie de la Spitalul Colentina

 

Florin Condurăţeanu.-Domnule doctor Mihai Măgureanu, când pe un om îl loveşte o durere de spate, apare imediat semnul de întrebare, e de vină coloana sau sunt pietre la rinichi. Cum se goneşte ceaţa asta?

Dr. Mihai Măgureanu.- Limpezirea diagnosticului este sarcina medicului, care investighează suferinţa de spate. Există asemănări între durerile pricinuite de coloana vertebrală şi cele aduse de calculii renali. Ceva omul trebuie să ştie totuşi. Durerea cauzată de calculii renali are ecou dureros şi în abdomen, zona abdominală inferioară. În plus calculii renali aduc modificări şi în urinare. Durerile având la origine suferinţe la coloana vertebrală nu sunt însoţite şi de dureri în abdomen, iar urinarea nu se schimbă.

F.C.-Se înspăimântă omul când îl dor şalele, groaza vine de la eventuala operaţie la coloană. Dumneavoastră şi medicii din secţia ce o conduceţi interveniţi cu operaţii minim invazive, nu mânuiţi bisturiul, ci endoscopul şi acul introdus în vertebră. Explicaţi aceste operaţii minim invazive moderne!

 Dr. M. M.- Discul intervertebral iese dintre vertebre. Dacă el nu este rupt, ci doar umflat, cu endoscopul scoatem lichidul, care a dus la umflarea discului. Se poate introduce în discul umflat o substanţă care “veştejeşte” discul. Cu endoscopul se poate şi repara discul, se decupează doar porţiunea cu fisuri, nu se scoate tot discul.

F.C:- Antipatica asta de osteoporoză, cu pierderea de substanţă osoasă odată cu vârsta, mai ales la femei în menopauză, provoacă fracturi la căzături minore. Dar osteoporoza şubrezeşte şi vertebrele. Cu metodele de intervenţii moderne, blânde, pe care le practicaţi inoculaţi substanţe în vertebre, cu ce efect?

Dr.M.M.- Dacă discul nu trimite presiuni asupra rădăcinilor nervoase, noi putem inocula cu un ac ciment sau substituent de os în vertebră. Ea se tasase, se turtise şi prin această introducere aducem vertebra la dimensiunea normală. Cu timpul, substitutul de os se transformă chiar în os. Durerile dispar, pacientul se ridică singur de pe masa de intervenţie, poate merge pe picioarele sale şi nu este internat decât 2-3 zile. Cu aceste intervenţii minim invazive în secţia noastră facem şi chirurgie asupra canalului spinal, intervenim în tumori, în tuberculoză a coloanei, în traumatisme.

F.C.-Dar atât de frecventele dureri de şale impun metode aşa de rafinate; nu există şi o “doftoriceală” acasă?

Dr.M.M.- Dacă durerea este localizată doar în zona lombară este vorba de lumbago. La bază se află contractura muşchilor vecini coloanei. Dacă durerea coboară pe picior, discul a ieşit dintre vertebre şi presează rădăcinile nervoase. Diagnosticul este de lombosciatică. Recomandarea este repausul la pat câteva zile şi trebuie să se înghită antialgice, antiinflamatoare şi medicamente de reducere a contracturii muşchilor din regiunea coloanei. Dacă durerile nu cedează se apelează la medici, care recurg la investigaţii şi cu RMN. Dacă însă se pierde sensibilitatea piciorului, se instalează o paralizie, nu se mai controlează laba piciorului, nu se mai stăpâneşte urinarea şi scaunul, atunci se impune operaţia.

 

În secţia de neurochirurgie, chirurgie spinală şi traumatologie se remediază şi deformările coloanei numite scolioză şi cifoză. Scolioza este o deformare a coloanei în formă de S, observată din spate. Cifoza este o cocoaşă văzută din lateral. Pănă la deformări de 40 de grade se face recuperare şi se poartă corset. Când coloana suferă deformări mai mari de 40 de grade, trebuie să se recurgă la intervenţie chirurgicală. Cauzele scoliozei se presupune a apărea mai ales la fetiţele intrate în pubertate, se presupune că modificarea balanţei hormonale înmoaie vertebrele. Băieţii suferă mai rar de astfel de deformări ale coloanei.

×
Subiecte în articol: mihai magureanu