x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "E ceva putred in transferul averii lui Omar"

"E ceva putred in transferul averii lui Omar"

de Irina Cristea    |    Oana Stancu Zamfir    |    07 Iul 2005   •   00:00
"E ceva putred in transferul averii lui Omar"

Avocatul american al lui Omar Hayssam incearca sa demonteze filmul oficial al rapirii. In ultima parte a interviului acordat Jurnalului National, Stanley L. Cohen face noi dezvaluiri.

Avocatul american al lui Omar Hayssam incepe sa demonteze voalat filmul rapirii, asa cum a fost el prezentat de seful statului. Omar nu si-ar fi transferat de bunavoie averea catre Munaf si doctorul Yassin. "Beneficiarul onest", asa cum il numea Basescu pe Yassin, ar fi chiar prieten sau sfatuitor al presedintelui, iar Hayssam ar putea sa-si caute dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Publicam azi ultima parte a interviului pe care Stanley L. Cohen l-a acordat in exclusivitate Jurnalului National, cu cateva ore inainte de a decola spre New York.

Jurnalul National: Din experienta dumneavoastra, grupul care i-a detinut pe ziaristii romani este unul "profesionist"? E un grup terorist?
Stanley L. Cohen: Citind presa din Romania, mi-am amintit de un film de acum 20 de ani care se numea "The gang that couldn’t shoot straight". Tot ce faceau membrii acelei bande iesea pe dos. Jefuiau o banca si, cand sa fuga, nu le pornea masina. O luau la fuga si picau in primul sant. Oamenii din acest grup despre care vorbim nu sunt din cale-afara de competenti, indiferent ce-au facut. Am citit intr-un ziar ca toti cei care au fost arestati in Irak in acest caz au fost pusi in libertate. Asta imi spune ceva! In Irak, cine intra in inchisoare acolo ramane, iar americanii construiesc aici mai multe inchisori decat case sau sisteme de electricitate. Daca toti au fost eliberati, asta ce inseamna? Rapirile de straini, mai ales cand sunt jurnalisti, sunt un subiect important in Irak. Daca au fost arestati si apoi eliberati de irakieni, asta imi sugereaza ceva.

Despre cartele SIM


Ce stiti despe faimosul telefon pe care Omar Hayssam l-ar fi primit din Bagdad de pe o cartela Connex cumparata din Romania? Potrivit presedintelui, acesta a fost elementul-cheie impotriva lui Hayssam.
Cum spuneam, nu voi dezvalui ce am discutat cu Omar, dar lasati-ma sa gandesc ca un avocat. Prin urmare, haideti sa plecam de la premisa ca a fost vorba despre o cartela pre-paid cumparata din Bucuresti. Stim ca Munaf a fost in Bucuresti, ca cei trei jurnalisti au fost in Bucuresti, ca alti oameni din Bucuresti s-au deplasat, in alte circumstante, in Irak. Mai stim, daca e sa dam crezare presedintelui Bush, ca astfel de cartele sunt cumparate si folosite in lumea intreaga si ca, de fapt, acesta este si scopul lor. Este greu sa afli exact de unde provin, cine le-a procurat si cine le-a folosit. Daca se dovedeste ca aceasta cartela a fost cumparata de Omar, poate asta inseamna ceva, dar asupra acestui aspect nu se poate face lumina. Nu stiu daca presedintele dumneavoastra are pregatire juridica, dar eu sunt avocat, lucrez cu fapte, cu dovezi. Dar exista 22 de milioane de oameni in Romania. Milioane de oameni vin si pleaca din tara in fiecare an. Cum se poate sti cand si de unde provine cartela? Exista vreo dovada ca a fost cumparata cu o saptamana inainte ca jurnalistii sa plece in Irak sau cu un an inainte? Exista vreo dovada ca a fost folosita pentru ca X sa il sune pe Y? Toate acestea sunt aspecte importante, si de aceea exista si procese.

Atunci care-i povestea? Asa cum o stiti pana acum...
Povestea? Fiti pe faza! Va luati biletul, cumparati floricelele, asteptati sa se stinga luminile si o urmariti. Ar fi lipsit de profesionalism din partea mea, dupa doar doua saptamani aici, sa va spun care este povestea acestui caz. Asta nu inseamna ca nu mi-am format o parere si ca nu am niste teorii, dar ele vor deveni cunoscute in viitor, ca si cele ale celorlalti avocati. Ce stiu e ca vin dintr-un sistem unde faptul ca cineva este arestat nu inseamna ca este si vinovat. Mereu sunt arestati oameni nevinovati. Am avut astfel de cazuri. De aceea exista procese. Nu imi place ideea de a incerca sa influentezi in afara tribunalului lucruri care trebuie rezolvate in tribunal.

Sunt puncte vulnerabile in dosar din punct de vedere al apararii?
Oricine se afla in inchisoare este vulnerabil. Daca imi cereti sa comentez in legatura cu punctele slabe si punctele tari in cazul domnului Hayssam, nu pot face asta. Am comentat in legatura cu cateva aspecte generale. Evident, oricine se afla in inchisoare este ingrijorat. Nu cred ca cineva este luat de pe strada, tarat si incuiat intr-o celula, departe de familie, doar pentru ca autoritatile vor asta. Astea se intampla in anumite societati, nu sugerez ca este cazul aici. Curtea de Apel a spus saptamana trecuta ca nu sunt dovezi suficiente. E un judecator cel care spune asta, nu eu! E Curtea de Apel!

O chestuiune delicata, domnule Cohen... Este clientul dvs. bolnav? Sufera de vreo afectiune psihica?
Nu voi face comentarii pe aceasta tema acum. Cred ca starea sanatatii domnului Omar se va lamuri curand, dar e o zona care trebuie lasata expertilor. Ca avocat pot trage niste concluzii. Ca om, cand vorbesti cu cineva pe care il cunosti pentru prima data, iti faci o opinie in functie de cum arata, de atentia pe care ti-o acorda, de ceea ce spune, de ceea ce simte, lucruri la indemana oricui. Am intervievat mii de martori in 25 de ani. Exista insa doua aspecte: concluzia unui expert, iar eu nu sunt un expert, si ceea ce vad eu ca avocat cand stau si discut cu cineva. Observi capacitatea unui om de a se concentra, de a urmari ceea ce spui, daca este sau nu deprimat. Oricine este in inchisoare are niste probleme. Banuiesc ca sanatatea lui Omar va deveni la un moment dat o tema importanta.

Veti aduce experti din afara sa-l examineze pe Omar? Medicii romani au fost avertizati de presedinte sa nu fie tentati sa incerce sa-l scoata bolnav, pentru ca a fost examinat deja.
Cred ca in Romania exista multi experti in multe domenii. Stiu ca aveti un sistem de sanatate foarte bun, am incredere in capacitatea profesionala a expertilor din intreaga lume. Cred ca va veni un moment cand unor experti din tara asta li se va solicita sa ia anumite decizii. Daca, dintr-un motiv sau altul, expertii romani nu vor vrea sa se implice intr-un caz, acest amanunt ar putea interesa Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Despre onorarii


"LUATI POPCORNUL, URMEAZA FILMUL...". Stanley Cohen a lansat primele piste ale apararii lui Omar. El cere rabdare si promite spectacol
Ati lucrat pro bono in mai multe dosare. E si cazul de acum?
Nu. Indiferent cat de frumoasa e tara dvs. Iau si cazuri pro bono sau reduc dramatic onorariul in alte cazuri, in alte parti ale lumii, atunci cand cred foarte mult in acel caz incat sa merite. Cred foarte mult si in acest caz, insa procesul are loc departe de tara mea, intr-un punct de rascruce al carierei mele in SUA, unde sunt foarte ocupat. Deci nu, nu este un caz pro bono. Cat castig nu este un subiect de discutie publica. Nu sunt un om bogat. Am fost avocat din oficiu timp de sapte ani si banii nu au fost niciodata motivatia pentru ceea ce fac. Am refuzat foarte multe cazuri in care as fi fost foarte bine platit, pentru ca pur si simplu nu mi-au trezit interesul.

OK, ne-ati spus ca ati lucrat pro bono, atunci care a fost si cel mai bine platit caz al dvs.?
Nu... Notiunea de onorariu este foarte inselatoare. Ganditi-va cum va arata factura mea telefonica dupa convorbirile Bucuresti-New York. Ganditi-va cate cazuri ratez in SUA doar pentru ca lucrez la cazul de aici. Ganditi-va cati avocati trebuie sa folosesc pentru a ma inlocui. Prin urmare, daca as castiga si o suma enorma pentru acest caz, cand voi trage linie ea nu va mai parea deloc enorma. In cazuri de acest gen incerci sa castigi atat cat sa iti acoperi cheltuielile si sa pui ceva deoparte pentru batranete. Pot sa garantez ca nu am luat acest caz, pentru ca cineva mi-ar fi oferit 10 dolari sau 10 milioane. Am si eu o familie acasa, am responsabilitati, am lucrat atatia ani din greu si sunt foarte atent la cum imi impart timpul.

V-am intrebat asta in contextul chestiunii pe care am incercat sa o lamurim mai devreme: cea a averii lui Omar. Presedintele spune ca a fost transferata. Deci cine va plateste?
Va asigur ca nu e nici un binefacator secret dintr-o tara indepartata. Familia ma plateste intr-o oarecare masura. Spre deosebire de presedintele dvs., eu nu cunosc detaliile la care va referiti. Am parerile mele, am inceput sa ma uit peste niste documente, dar eu nu le fac publice. Presedintele are responsabilitatile sale, face ce are de facut, iar eu fac ce am eu de facut. Mi se pare interesant ca de multe ori, cand iau astfel de cazuri, oamenii vor sa stie cine ma plateste. Dar, cand cel arestat sau acuzat este un politician sau un judecator, nu aud intrebari de genul asta. Ca si cum atunci cand esti acuzat pentru "terorism" e ceva sinistru in a-ti lua un avocat.

Aici este insa o alta chestiune, cea a unui transfer anterior al banilor sai catre Munaf, catre sotie si catre Mohamed Yassin.
Sunt trei posibilitati: cea a transferului de buna voie, cea a unui transfer ilegal efectuat de alte persoane si cea potrivit careia unii au profitat de situatia in care se afla el. Nu stiu care este varianta reala. Poate peste sase luni, tribunalul va decide ca a fost un transfer ilegal. Exista persoane care dau de inteles ca e ceva putred in aceasta operatiune. In tara mea, magnatul Donald Trump isi transfera averea in fiecare zi. Asta fac oamenii de afaceri. Nu cred ca acesta este cel mai important aspect sau poate nici macar un aspect important. Unii oameni cred ca este, dar el face parte dintr-un context mai larg.

Despre prieteni si dusmani


4 IULIE 2005. Omar este trimis in judecata pentru privatizarea Foresta Nehoiu, in timp ce mandatul pentru terorism atarna de un fir de par
Ce stiti despre Mohamed Yassin, un alt prieten al lui Omar sau cel putin asa este cunoscut?
Nu incerc sa fiu evaziv, dar nici in aceasta privinta nu am ajuns la o concluzie. Stiu ca in acest caz exista un grup de persoane foarte cunoscute, multe dintre ele cu o anumita influenta politica, prezenta sau trecuta. Presedintii au prieteni, au sfetnici, oameni care vin pe usa din spate si pleaca pe usa din spate si altii care vin pe usa din fata si pleaca tot pe usa din fata. Usa pe care intri si cea pe care iesi pot spune lucruri importante. Nu stiu ce usa foloseste acest domn cand intra la presedinte, dar cred ca in timp oamenii se vor lamuri in privinta lui.

L-ati intalnit?
Mi-ar placea sa intalnesc cat mai multi oameni. Ma voi intoarce peste doua saptamani si ma voi intalni atunci cu multi.

Il reprezentati pe Omar si in cazuri internationale? A fost acuzat de transfer de bani catre organizatii teroriste...
A fost acuzat si ca a furat dulciurile copiilor de Craciun.

Deci nu stiti sa aiba si asemenea implicatii?
Sunt multe acuzatii. Azi apar, azi dispar. Este genul de caz in care se scurg informatii si apar acuzatii, iar, dupa un an, cand privesti in urma, te intrebi ce s-a ales de toate acestea. Cunosc aceste acuzatii la care va referiti, nu le-am aprofundat, o voi face in viitor impreuna cu ceilalti avocati. Dar stiu ca in ultimii trei ani au existat eforturi concertate in mai multe tari din Europa si America de a ingheta averile internationale ale unor oameni in privinta carora s-a putut stabili, pe baza unor dovezi, ca au operat transferuri de bani catre organizatii teroriste. Nu este cazul aici. Nu zic nici ca, atunci cand SUA sau Natiunile Unite spun "blocati averea cuiva!", gestul este si intemeiat, dar e un aspect.

Ce conexiuni are Omar Hayssam in afara Romaniei care sa fi dus la aceste suspiciuni?
Nu stiu. Mi se pare ca, daca as fi cineva care sa vrea sa-l atace pe Hayssam si as putea sa o fac prin lansarea unui zvon, mi-as permite sa spun orice. Nu trebuie sa am si probe. Daca maine cineva ar lansa o poveste ca Omar Hayssam cunostea pe cineva care cunostea pe cineva care stia pe cineva implicat in atentatele din 11 septembrie, a doua zi s-ar spune imediat ca Omar Hayssam a fost implicat in atentate. E ridicol. Deci, ca jurnalisti, aveti surse si surse, si trebuie sa fiti atenti. In acest moment, Omar Hayssam este acuzat de o serie de infractiuni, dar nu a fost arestat si pus sub acuzatie pentru ce imi spuneati mai devreme.

Care va fi rolul dumneavoastra in acest proces? De pledat nu veti putea pleda...
In primul rand am multa experienta in pregatirea unei strategii de aparare. Pe de alta parte, am multa experienta in lumea "terorismului". Cunosc o gramada de legi, legi internationale, legi unicat, stiu ce inseamna si cum trebuie interpretate. M-am ocupat de multe cazuri de asa-zis terorism. Stiu ca in Romania este primul caz de acest fel, iar eu pot trece dincolo de presiunea si scandalurile create. Este un caz. Haideti sa-l urmarim. Pe de alta parte, am conexiuni importante in lume, care vor ajuta ancheta. Un alt rol este cel legat de familia lui Hayssam. Suntem mai multi avocati implicati, membrii familiei nu s-au mai confruntat cu o asemenea situatie, avocatii au si alte cazuri, alti clienti, alte griji, dar eu voi fi aici si nu ma voi ocupa de alti clienti. Prin urmare, daca familia are anumite probleme sau intrebari, mi se adreseaza mie. Voi avea grija totodata ca informatiile de la toti ceilalti avocati sa ajunga la familie, explicate pe intelesul ei. Avocatii mi-au cerut sfatul in legatura cu cateva aspecte ale cazului. E adevarat ca nu pot pleda, dar trebuie sa va spun ceva: si daca procesul are loc in Arabia Saudita, Romania, Italia, Venezuela sau Germania, unde sunt reguli diferite si legi diferite, a fi avocatul apararii e la fel. Cineva arata cu degetul si spune bla bla bla si jobul tau e sa spui nu, nu, nu, nu e adevarat.

Credeti ca familia a vrut pe cineva independent de sistemul nostru judiciar?
Nu pot vorbi in numele familiei, nu pot spune ca nu are incredere in avocatii romani, dar uneori vrei ca pentru tine sa lucreze cineva care locuieste la hotel. Eu nu am cazuri aici, nu am familie aici, nu am afaceri aici. Aici nu trebuie sa imi fac griji daca sunt placut sau nu, e singura data cand ma vad cu judecatorul acela. Trebuie doar sa fiu profesionist si sa invat legile, sa-mi apar clientul si apoi sa spun "Multumesc, la revedere". In multe cazuri importante, oamenii simt nevoia sa aiba pe cineva din afara. Chiar dvs. ati spus ca presedintele i-a avertizat pe medici: "Aveti grija daca va implicati in acest caz!". Poate exista avocati, martori sau alti experti carora le-a trezit ingrijorarea acest lucru. Eu nu voi face nimic sa-l ofenseze pe presedintele vostru sau sa ii fac pe oameni sa aiba impresia ca nu respect traditiile, tara sau poporul vostru in acest proces. Dar eu nu datorez nimic nimanui in aceasta tara, decat clientului meu si familiei lui.

Ati spus ca cei mai multi clienti ai dvs. duc o batalie. Este si cazul lui Omar?
M-am referit la majoritatea clientilor mei politici. Aici e un caz penal. Vorbim despre un om de afaceri puternic si de succes. In mod normal, eu nu reprezint oameni de afaceri de succes. Au o gramada de avocati sa faca asta. Aici e vorba insa de un om acuzat de actiuni criminale, unii spun ca aceste acuzatii au ceva legaturi cu politica, insa eu abordez cazul ca pe unul penal si atat. Banuiesc ca lupta in care este implicat Omar este aceea de a-si intretine familia si de a-si dezvolta afacerea. Este acuzat insa de alte povesti... Irak... terorism... Vorbeam zilele trecute cu unul dintre clientii mei politici foarte importanti din Orientul Mijlociu. M-a intrebat unde sunt si i-am spus ca sunt in Romania. "Libia?", zice. "Nu, Romania!". "Ce cauti in Romania?" "Ma ocup de un caz de terorism." "Ce terorism in Romania? S-a intamplat ceva si eu nu stiu?" Iar acest om este un superimportant politician international pe care multi il considera terorist. Iar reactia lui a fost: "Ce? Terorism in Romania? Mi-a scapat ceva?". Si inca nu ii vine sa creada. Am vorbit din nou ieri si zice: "Tot in Romania esti? Inseamna ca trebuie sa fac niste sapaturi". I-am zis: "Pune-te pe telefoane, vorbeste cu oamenii tai sa vezi ca e adevarat!". Reactia lui mie mi-a spus multe.

Despre clienti celebri


11 APRILIE 1997. Clientul care l-a facut celebru pe Cohen - liderul politic al Hamas, Mousa Abu Marzook, purtand haine portocalii intr-o inchisoare americana, culoarea mortii in Irak
Sunteti faimos pentru apararea lui Mousa Abu Marzook, liderul politic al Hamas. I-ati reprezentat si pe alti clienti controversati, acuzati de activitati teroriste. Toti au ceva in comun cu Omar: sunt musulmani si acuzati de terorism. Se poate spune ca prezenta dvs. in echipa care il apara ar putea sa nu il avantajeze?
Poate. Ramane la latitudinea oamenilor. Am reprezentat si preoti, si ofiteri de Politie, si jurnalisti, profesori, o multime de oameni. O multime de oameni activi cu pareri controversate. Asta nu ii face insa teroristi. Ironia este ca majoritatea clintilor mei nu este musulmana. Daca cineva vrea sa traga concluzia ca Hayssam este vinovat de terorism doar pentru ca m-a angajat pe mine, atunci, indiferent ce as spune, nu-l voi putea convinge ca paharul din mana mea este un pahar si nu o barca. Abu Marzook nu-mi este doar client, ci si un foarte bun si drag prieten si un om extraordinar. Israelul il considera un mare terorist, Statele Unite il considera un terorist international si cu toate acestea s-au intalnit cu el in Liban luna trecuta. Exista o granita foarte subtire intre terorism si luptator pentru libertate. Nu spun ca este si cazul lui Omar. Timp de 30 de ani, Nelson Mandela a fost considerat unul dintre cei mai mari teroristi, iar acum nu gasesti lider politic care sa nu vrea sa-l pupe si sa-l ia in brate. Ce incerc sa spun este ca trebuie sa ramai deschis la minte.

Ce va motiveaza sa va implicati in asemenea cazuri? Care sunt convingerile dvs.?
Cred cu tarie in gasirea unui echilibru intre imensa putere a guvernului si drepturile si libertatile individului. Cred ca exista oameni foarte puternici si institutii foarte puternice care uneori profita de puterea lor pentru a o folosi impotriva celor care nu o au. Cred ca exista oameni care devin tinte din cauza religiei lor, convingerilor lor, orientarii sexuale sau pentru ca au ochi albastri si par blond. Mai cred ca viata e scurta si faci alegerile pe care poti sa le faci. Cred ca toti avem calitatile si slabiciunile noastre. Lumea devine tot mai mica. Inainte de a fi avocat, am fost asistent social, am condus un program destinat copiilor care se lasasera de scoala si se apucasera de droguri, am lucrat cu indienii nord-americani, am petrecut mult timp in rezervatiile pentru indieni. Asa ca am un sistem de valori foarte solid. Ca evreu, fac parte dintr-un grup etnic si religios care nu o data de-a lungul istoriei a fost oprimat doar pentru cum suna numele nostru sau pentru cum aratam. De tanar am simtit ca am obligatia sa fac ceea ce fac acum.

Primul caz de terorism vi-l mai amintiti?
Da, e chiar interesant. Se intampla la inceputul anilor ’90, cand am reprezentat clienti din Bosnia si Kosovo inainte ca ONU sa dea unda verde. La acel moment se spunea despre ei ca sunt teroristi, iar trei ani mai tarziu a reiesit ca SUA se foloseau de ei pentru a servi cauzei americane in Bosnia si Kosovo. Am avut multe cazuri de "terorism international", primul si cel mai cunoscut fiind cel al lui Abu Marzook, in 1995.

Cum ati ajuns avocatul lui Marzook?
Ma pregateam sa plec in vacanta cand m-a sunat un prieten si mi-a spus ca un domn care traieste in SUA de multi ani este retinut pe Aeroportul Kennedy din New York. Mi-a spus cum il cheama, dar numele nu imi era cunoscut, asa ca i-am raspuns ca plec in vacanta, fiindca altfel prietena mea ma omoara. Atunci, amicul mi-a spus: "Bine, dar de Hamas ai auzit...". "Sigur ca da." De altfel, de mult ma intereseaza Palestina, de tanar. Iar amicul mi-a spus: "Bine atunci, domnul cu pricina este liderul aripii politice a Hamas. Tot nu te intereseaza?". Si mi-am spus ca as putea macar sa vorbesc cu el. Asa ca m-am dus la inchisoare, am petrecut cateva ore cu Abu Marzook. Ne-am inteles foarte bine din prima clipa. Mi-a placut mult ca persoana. Amandoi suntem semiti, ne preocupau cam aceleasi lucruri, i-am cunoscut apoi familia, copiii, mi-am anulat vacanta si am devenit avocatul lui. Asta-i tot.

Apropo, ce se mai aude cu procesele pe care le-ati anuntat impotriva presedintelui Bush, premierului israelian Ariel Sharon, FBI? Politia din Las Vegas?
Oh, inshallah (cum o vrea Dumnezeu!). Bush este terminat, este la sfarsitul domniei. Probabil ca il asteapta Curtea Suprema! Popularitatea lui e in scadere, capacitatea de manipulare la fel. Este un politician foarte volatil si imatur. In lumea lui, lucrurile nu sunt supuse nici unei analize: ori esti bun ori esti rau, ori esti cu mine ori impotriva mea. E o combinatie foarte periculoasa. In tara mea, cand esti un falit, iti petreci ultimii doi ani ca un falit. Oamenii vor doar sa scape de tine. Cat despre Sharon, cred ca va fi, la final, unul dintre cei mai straluciti politicieni ai acestor vremuri. Este un criminal de razboi lipsit de scrupule, a comis crime de nedescris, dar a devenit un politician.
×