x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Emil Cuteanu - Revolutionarii de carton au ajuns mari lideri

Emil Cuteanu - Revolutionarii de carton au ajuns mari lideri

27 Iul 2004   •   00:00

INTERVIU

Secretarul de stat Emil Cuteanu spune adevaruri dure despre revolutionari. Despre noua lege a revolutionarilor din decembrie ’89 care a intrat recent in vigoare am stat de vorba cu Emil Cuteanu, seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR).
CARMEN VINTILA

  • Jurnalul National: Noua lege a revolutionarilor a intrat recent in vigoare. De ce era nevoie de o noua lege?

    Emil Cuteanu: Deci noi am simtit in primul rand nevoia pentru o clarificare a situatiei celor care au primit certificate de revolutionar. Acesta de fapt a fost primul motiv pentru care am solicitat aceasta lege. Bineinteles, Legea 42 care a fost aprobata in 1990 nu mai era de actualitate. Legislatia in Romania s-a schimbat, proprietatea de stat s-a transformat in proprietate privata si multe din drepturile care au fost acordate atunci nu mai erau de actualitate. Legea trebuia sa fie adusa la nivelul anului 2004.

  • Ce aduce ea nou fata de vechiul act normativ?

    In afara de verificare, sunt cam aceleasi drepturi. Nimeni nu spune acest lucru, dar in Legea recunostintei sunt aceleasi drepturi preluate din Legea 42. O exceptie ar fi acea indemnizatie care se acorda lunar luptatorilor. Aceasta indemnizatie este de fapt in compensatie cu un alt drept pe care l-am avut de scutire de impozit pe salariu. Acest lucru nu a mai fost posibil din anul 1999, a fost anulat si s-a considerat ca este necesar in loc de aceasta scutire de impozit sa se acorde o indemnizatie si nu se acorda decat celor care au un venit mai mic decat salariul mediu pe economie. Acesta indemnizatie este calculata lunar prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut pe economie.

  • Cati revolutionari exista in acest moment?

    Cu urmasi cu tot sunt in jur de 26.000, ce avem noi in evidenta, in Monitoare Oficiale. Acum, zvonuri circula de tot felul: 30.000, 40.000, 50.000, nu stim in momentul de fata. Nu stim pentru ca, din pacate, in 1997, cand comisia care a acordat aceste certificate si-a incetat activitatea, nu s-a intocmit un raport. Practic, noi nu avem o evidenta clara a ceea ce a fost aprobat in comisie, a ceea ce a fost respins.

    Calcule bugetare pentru drepturi

  • Ce eforturi bugetare si de alta natura presupune noua lege?

    Asta este in functie de cine si cati revolutionari vor ramane dupa aceasta verificare. Nu pot sa spun exact, pentru ca in momentul de fata daca ne raportam la 26.000 ar fi o suma. Trebuie sa facem niste calcule. Aceste indemnizatii sunt diferentiate, nu sunt la fel pentru toata lumea, ranitii au 2%, marii mutilati au tot 2%, persoanele incadrate in gradul I de invaliditate au 1,75%, persoanele cu gradul II de invaliditate au 1,50%, persoanele incadrate in gradul III au 1,25%. Plus ca nu beneficiaza toata lumea de aceste indemnizatii, doar cei care au un venit mai mic decat salariul mediu trebuie sa depuna niste documente, sa se intocmeaca un dosar.

  • Vor fi mai mari sau mai mici decat cele generate de vechea lege?

    Daca tinem cont de salariu, de impozitul pe salariu, de tot ce a fost pana acum si de faptul ca in momentul de fata unele din drepturi au fost eliminate, deci nu chiar toate drepturile au fost preluate de exemplu bursele nu mai sunt, urmasii eroilor aveau vreo trei indemnizatii, acum au numai una. Sunt multe care nu se mai coreleaza cu ce a fost.

  • Ne putem astepta la reizbucnirea controverselor o data cu intrarea in vigoare a legii?

    Nu, nu cred ca din partea celor care au fost pe strada in acele momente, cred ca din partea celor care au obtinut certificatele in mod ilegal. Cred ca din partea lor vor fi, eu ma astept la tot felul. Nu poti sa-i multumesti pe toti, dar cred ca aceasta lege este de bun simt, daca este aplicata asa cum a fost ea promulgata de presedintele Romaniei. Nu cred ca vor fi nemultumiri decat, stiu eu, in modul de aplicare a ei. Ca primariile, consiliile locale nu vor aplica intocmai, atunci probabil ca da, dar altfel nu cred.

    Sprijin de la procuratura, politie…

  • In termen de sase luni trebuie sa se preschimbe certificatele de revolutionari. Ce veti face in acest rastimp?

    Vom adopta niste norme metodologice acum, in cele 30 de zile prevazute de lege, vom infiinta o comisie in cadrul SSPR, vom solicita sprijinul catorva institutii de baza, cum ar fi procuratura, politia, Ministerul Sanatatii, unde e vorba de raniti si de mari mutilati, iar aceasta comisie la cerere preschimba, deci nu preschimba din oficiu. Celui care solicita preschimbarea certificatului si vine cu o reconfirmare din partea unei asociatii infiintate pana in 31 decembrie 1992 i se analizeaza dosarul. In lege este stipulat si cum se analizeaza dosarul, deci trebuie sa aiba elementele prevazute de Hotararea de Guvern 566/1996. Daca are acele elemente, e in regula. Nu le are, nu trece. Noi il anuntam ce-i lipseste si trebuie sa le aduca in termen de sase luni. Nu le aduce, a pierdut calitatea. Cei care sunt nemultumiti ca noi le-am preschimbat din anumite motive obiective se pot adresa Comisiei parlamentare cu o contestatie in termen de sase luni de zile, care va fi analizata si se va proceda in consecinta.

    Certificate cumparate

  • Se stie ca multi si-au cumparat astfel de certificate. Preschimbarea lor va duce si la o verificare a revolutionarilor de carton? Cine va va sprijini?

    Eu ma sprijin pe toti cei care in decembrie intr-adevar au fost in strada si pe asociatiile care au fost infiintate inainte de aparitia Legii 42, pe aceia intr-adevar ma sprijin. E adevarat ca si din randul acestora multi sunt partasi, tot ce va spun e din auzite, ca nu am dovezi. Noi nu aplicam aceasta lege retroactiv. Daca ei au obtinut pe o cale ilegala acest certificat, sunt institutii abilitate care pot lua masuri in acest sens. Eu nu am aceasta calitate, sa contest ceea ce a scris el acolo.

  • Din informatiile pe care le detineti exista revolutionari de carton printre liderii de organizatii?

    Sunt convins, pentru ca, vedeti, in momentul de fata sunt 160 de asociatii, multe dintre ele formate din grupuri care nici nu stim unde au fost exact. Ei sunt din Bucuresti, de exemplu, si au luat recomandari din Brasov sau din alte parti. Aici este iar o problema, pentru ca si in 1996 trebuia sa ai confirmarea sau sustinerea unei asociatii. Normal era ca in momentul in care tu declari ca ai participat in Bucuresti sa iei o recomandare de la asociatiile din Bucuresti, nu din alt judet. In 1997 s-au dat recomandari de la judete in care nu am auzit ca s-a tras un foc, dar ei au luat recomandari de la acelea.

  • Ce se va intampla daca si in cazul recomandarilor facute de asociatii vor functiona prieteniile?

    Isi asuma raspunderea. Este stipulat clar in lege ca presedintele care semneaza aceasta reconfirmare isi asuma raspunderea penala. Noi lucram deja la normele metodologice si avem deja prevazut asa ceva. SSPR, in cazul in care observa sau primeste o informatie ca ceva nu este in regula, automat va lua atitudine.

  • Va asteptati la un numar mai mare sau mai mic de revolutionari in urma aplicarii noi legi?

    Daca ar fi sa iau in considerare toate zvonurile si tot ce s-a intamplat si tot ceea ce am simtit eu prin acele comisii, sunt convins ca va fi mai mic. Nu pot sa spun cu cat, dar sigur va fi mai mic.

    Exclusivitate pentru Imprimeria Nationala

  • Se va organiza vreo licitatie pentru tiparirea noilor certificate?

    O sa prevedem in normele metodologice, ca aceste certificate trebuie sa aiba elemente de securizare, sa fie tiparite de Imprimeria Nationala. Cred ca este cel mai corect asa. Noi pentru asta optam, fara nici un fel de licitatie. Imprimeria Nationala este o institutie de stat, nu are nici un fel amestec. Cat costa un certificat o sa stabileasca Imprimeria Nationala.

  • Credeti ca este corect ca revolutionarii sa beneficieze de o indemnizatie lunara la fel ca si veteranii de razboi, avand in vedere ca intre ei este o diferenta?

    Daca stam sa analizam cat s-a luptat, probabil ca nu. Dar daca analizam efectele luptei lor, eu zic ca da. Efectele sunt clare, evidente, transformarea de la o Romanie comunista la o Romanie democrata. Eu cred ca pentru acest efect merita.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu cred lege