x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Exclusiv - Al Bano, "Liberta" si Marie Jeanne

Exclusiv - Al Bano, "Liberta" si Marie Jeanne

de Dana Cobuz    |    18 Aug 2006   •   00:00
Exclusiv - Al Bano, "Liberta" si Marie Jeanne

Pe la sfarsitul anilor ’60, popularul cantautor ita-lian primea de la admira-tori romani niste plicuri pe care scria "Posta Ro-mina". Dar el n-o cunostea inca pe Romina, fata cele-brului actor american Tyrone Power, alaturi de care avea sa petreaca 30 de ani pe scena si in familie. Al Bano si Romina Power au fost printre putinii artisti straini difuzati, chiar copi-os, in Romania de televiziunea nationala inainte de ’89, chiar si cu piesa "Liberta". Azi, divortatul Al Bano conti-nua sa cante, face afaceri in turism, produce vin si e prieten cu Marie Jeanne Ion, jurnalista de televiziune pentru a carei cununie a venit special la Bucuresti.

De curand, Al Bano a revenit in Romania. Nu pentru a canta, ci ca invitat la casatoria jurnalistei Marie-Jeanne Ion. Ii face placere sa calatoreasca si, de altfel, se simte "un cetatean al lumii, care doar intamplator s-a nascut in Italia". Desi nu a vrut sa dea ochii cu presa, a avut bunavointa de a ne acorda un interviu, in exclusivitate.

Jurnalul National: Ce ocazie fericita v-a adus in Romania intr-o vizita particulara?
Al Bano Carrisi: In viata sunt mai multe ocazii fericite: nasterea, botezul, prima comuniune si prima casatorie. Acum am venit pentru prima casatorie a prietenei mele Marie-Jeanne.

De cand o cunoasteti pe Marie-Jeanne?
Din 2002, cand ea a coordonat un teledon pentru ajutorarea copiiilor defavorizati, la care am fost invitat in calitate de ambasador ONU in lupta antidrog.

Cum ati primit vestea rapirii lui Marie-Jeanne si a colegilor sai?
Stirea a aparut si la televiziunile din Italia, ca peste tot in lume. Am fost socat, mai ales ca o cunosteam. Am trecut prin momente tragice. Alaturi de alte vedete italiene, am facut apeluri televizate pentru eliberarea lor. Din fericire, totul s-a terminat cu bine.

Ati trecut printr-o casatorie si inca printr-o relatie din care aveti doi copii. Mai credeti in juramintele matrimoniale?
Cand am facut-o, credeam. Sigur. Dupa aceea, depinde de situatiile prin care te duce viata ca sa vezi daca mai crezi in juraminte, daca va dura casatoria sau daca dragostea va rezista mariajului. Chiar si casatoriile trec prin marele tsunami al vietii. Unele rezista, altele, nu.

Dar raman in urma copiii, alte mari iubiri...
Da, ei sunt alte mari verigi ale lantului vietii.

Ce va fac copiii?
Unul este in America, altul in Grecia, iar ceilalti trei in Italia.

Si va faceti vacantele pe la toti?
Eu muncesc pentru ei toti!

Difuzat de comunisti

Cand mai veniti in Romania pentru a canta?
Stiu ca la sfarsitul lui octombrie trebuie sa fiu la Craiova. Pana atunci, sunt intr-un mic turneu, in Italia, Spania, Paraguay, China. Apoi, vin la Craiova.

Cum va explicati succesul pe care il aveti in Romania?
Nu stiu. Am succes peste tot in lume, nu numai in Romania. Poate ca am avut puterea de a alege cantecele potrivite la momentele potrivite. Ma uimeste si acum sa vad la spectacolele mele patru generatii, de la foarte copii la foarte batrani.

Stiti ca erati unul dintre putinii artisti difuzati de Televiziunea Romana pe vremea lui Ceausescu?
(Se mira sincer) Cum asa? Chiar si "Liberta"?

Poate pentru ca erati dintr-o alta tara latina, pe care romanii o simt aproape. Poate aveati imaginea familiei perfecte alaturi de Romina, atat pe scena, cat si in viata.
Primeam scrisori de la fani din Romania inca din 1967, de dinainte de a canta alaturi de Romina. Este o legatura mult mai veche cu tara voastra. Pe vremea aia, Posta Romana era marcata pe plicuri ca "Posta Romina". Iar eu nu o intalnisem inca pe Romina... Oricum, ma uimeste sa aflu ca eram difuzati.

Cum vede un "cetatean al lumii" Romania de azi?
Tara se vede prin personajele din prim-plan. Pe vremea lui Ceausescu, stiam ca el impunea stilul de viata din Romania. Consider ca toate curentele politice si etapele prin care trece o tara sunt ca si bolile copilariei. Impotriva fiecareia exista un vaccin sau tratament pana se ajunge la starea de sanatate, democratia.

Ati sprijini integrarea Romaniei in UE?
Ma enerveaza sa aud ca exista tari care merita sau nu sa fie sprijinite, tari de liga a 2-a sau a 3-a, cand in multe parti ale lumii, foametea nu este doar un cuvant, ci o stare. De asemenea, cred ca nici o tara nu are dreptul sa spuna ca o alta natie trebuie sa dispara, asa cum se intampla in cazul razboaielor religioase din zilele noastre.

Dupa mai mult de 40 de ani de muzica, ce va cere publicul sa cantati: hituri sau piesele noi?
"Tu per siempre" si "Mama America". Lumea innebuneste cand le aude. Sunt noi, de pe ultimul album, iesit in ianuarie 2006.

In afara de muzica, ce alte surse de venit mai aveti?
Nu am afaceri, am numai pasiuni. Pamantul, vinul. Oamenii veneau in zona de unde ma trag, sa vada unde m-am nascut, si nu aveau unde sa stea. Asa am facut un sat turistic in sudul Italiei.

Petreceti timp acolo?
Prea putin acum. Dar ma voi retrage la mosie dupa ce fac 80 de ani. Acum am abia de trei ori 21 de ani... Mai am o podgorie, dar de care se ocupa fratele meu. Nu producem mult, doar vreo 30.000 de sticle pe an, pe care le vindem mai mult in Italia, Spania si SUA. Si in Romania vindem cateva sticle, printr-un singur magazin. La noi in familie dragostea pentru vin este o traditie. De generatii intregi, Carrisi sunt fermieri.

Are viciul calatoriilor

INVITAT SPECIAL. Al Bano, la petrecerea de casatorie a lui Marie-Jeanne

Deci ati fi putut fi un bun fermier sau macar un bun pizzar (prima slujba a lui Al Bano a fost intr-o pizzerie - n.r.).
Nu, in nici un caz. De mic am stiut ca vreau sa cant si diversele slujbe pe care le-am avut in tinerete le-am facut doar pentru a ma intretine. Nu as fi renuntat la visul de a fi cantaret nici macar daca nu aveam norocul ca echipa lui Adriano Celentano sa ma remarce la o selectie de tinere talente. Pentru muzica am plecat la Milano, la o varsta frageda.

In ceea ce priveste lupta antidrog, cum va descurcati?
Sunt un om de succes, din lumea artistica, in care drogurile circula foarte usor. Eu mi-am depus marturia umana impotriva drogurilor. Sunt doar un soldat in armata care lupta impotriva acestui flagel.

Ce vicii aveti?
Viciul calatoriilor, viciul cantatului si sunt foarte atent sa nu se lipeasca de mine alte vicii. Ah, am uitat sa spun ca sunt un tata bun. Am o predispozitie pentru a fi tata.

UNIVERSAL
"Sunt un cetatean al lumii, care doar intamplator s-a nascut in Italia. Ma simt la fel de acasa in Romania, Bulgaria sau Statele Unite. Am viciul calatoriei, iar muzica m-a ajutat sa mi-l satisfac din plin. Sunt foarte putine locuri in lume pe care nu le-am vazut inca. Mi-as dori sa ajung in Mongolia, pentru ca am auzit piesa «Felicita» intonata de un grup etnic din aceasta tara si mi-a placut tare mult" - Al Bano, cantautor
×
Subiecte în articol: romania interviu bano