x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Există două partide diferite: Partidul Poporului şi Partidul familiei Diaconescu

Există două partide diferite: Partidul Poporului şi Partidul familiei Diaconescu

de Dania Dimitriu    |    29 Feb 2012   •   21:00
Există două partide diferite: Partidul Poporului şi Partidul familiei Diaconescu

• Jurnalul National: Domnule Cojocaru, sunteti initiatorul legii care va poarta numele si presedintele Partidului Poporului. Totusi, foarte putini romani stiu ca, in acest moment, exista doua Partide ale Poporului. Partidul Poporului al carui presedinte sunteti dumneavoastra si Partidul Poporului condus de Dan Diaconescu. Care este relatia dintre doua partide?

Constantin Cojocaru: Inainte de toate, as vrea sa fac o precizare: exista un singur Partid al Poporului, cel pe care l-am infiintat eu, dupa ce peste un milion de romani au semnat pentru Legea Cojocaru si, ulterior, au sprijinit infiintarea unui partid care sa impuna aceasta lege. Puteti verifica in Registrul partidelor politice de la Tribunalul Bucuresti, Partidul Poporului il are ca presedinte pe Constantin Cojocaru.

Intr-adevar, mai exista inca o formatiune, un partid-capusa, cunoscut drept Partidul Poporului Dan Diaconescu, care, invocand min­cinos Legea Cojocaru, incearca sa castige, in mod fraudulos, simpatia publica. Dar acest partid nu este al poporului, ci al familiei Diaconescu. Asadar, exista doua partide: Partidul Poporului si Partidul familiei Diaconescu. Poporul va decide pe cine va sustine.

• Totusi, nu mai colaborati politic cu domnul Dan Diaconescu? In perceptia publica sunteti conside­rat, in continuare, ideologul PPDD.

Este o perceptie gresita, intre­ti­nuta deliberat de televiziunea domnului Diaconescu pentru a-i mentine captivi pe romanii care cred in solutia sociala si economica reprezentata de proiectul meu de a oferi 20.000 de euro fiecarui cetatean major al Romaniei.

• Care-i povestea celor 20.000 de euro?

Imi pare bine ca pot clarifica, inca o data, acest aspect. Sunt foarte multi oameni inteligenti care, pentru ca nu s-au informat corect, cred ca aceasta propunere este o gogorita, o utopie, un basm. Dar nu-i deloc asa. Foarte pe scurt: fiecare cetatean major va primi 20.000 de euro pentru a incepe o afacere. Banii se vor acorda pe baza de proiecte. Statul va avea obligatia sa acorde asistenta gratuita pentru realizarea planurilor de afaceri. Sumele necesare vor fi obtinute prin introducerea impozitului progresiv pe avere. Asadar, nu sunt bani care cad din cer si se arunca iresponsabil. Acest proiect va asigura cel putin 6 milioane de noi locuri de munca, va promova puternic capitalul romanesc, eliminand dependenta de imprumuturi sau investitii straine, si va consolida o clasa de mijloc extrem de puternica, dupa modelul celei din Germania. Eu nu vand iluzii, eu construiesc solutii.

• Domnule Cojocaru, inainte de a fi presedinte de partid, sunteti doctor in economie. Este acest proiect o solutie serioasa, realiza­bila? Pare mult prea simplu, prea frumos pentru a fi adevarat?

Acesta este 'defectul' solutiilor adevarate. Sunt simple. Insa, nu va lasati pacalit, pe cat de simpla este solutia la nivel teoretic, pe atat de complexa este aplicarea sa eficienta. Oamenii care doar doresc sa-si construiasca o cariera politica furand aceasta idee nu vor fi niciodata capabili sa o aplice. Pentru ei, e doar o minciuna electorala, ca oricare alta. O vor repeta pana la alegeri si, apoi, vor ridica din umeri neputinciosi, pentru ca nu au habar cum se poate implementa. Oricine poate invata o formula matematica pe de rost.

Dar numai matematicianul va sti cum sa o aplice in viata reala. Solutia Cojocaru, aplicata fara a fi inteleasa, de un aventurier politic, ar produce efecte contrare. Romanii trebuie sa aiba foarte mare grija. In ultimii 20 de ani, au mai primit multe cadouri otravite de tipul Caritas sau FNI. Mare atentie! O zi de naivitate poate fi platita cu 4 ani de chin. Eu propun o solutie economica viabila, altii, care imi folosesc ideea fara sa o inteleaga, promit mincinos pomeni electorale.

• Va referiti la partidul lui Dan Diaconescu?

Eu nu ma refer la ceva ce nu exista. Eu sunt economist, ma bazez pe cifre si fapte, nu pe iluzii. Domnul Diaconescu nu are un partid, are o iluzie. Sincer, imi doresc sa vorbesc cat mai putin despre domnia sa, nu ma intereseaza sa alimentez conflicte cu nimeni. Vreau doar ca romanii sa stie adevarul si sa aleaga in cunostinta de cauza.

• Ce asteptari aveti de la alegerile locale?

Am asteptari realiste. Cu multa munca in teritoriu, vom depune liste cu proprii candidati in toate localitatile din Romania. Legea Cojocaru a primit semnaturi de sustinere de la peste un million de romani. Cu munca serioasa si cu reprezentanti 100% curati, neimplicati in jocuri politice murdare, am convingerea ca putem fi surpriza alegerilor locale.

• Nu luati in calcul si o alianta electorala?

Categoric nu. Nu avem nimic de negociat cu nimeni. Proiectul nostru e simplu: 20.000 de euro pentru fiecare cetatean major. Toti romanii cu varsta de peste 18 ani, din toate localitatile Romaniei, care vor sa inceapa o afacere, pot beneficia de acesti bani pentru a-si schimba destinul lor, al copiilor lor, al comunei sau orasului lor. Spre exemplu, intr-un sat in care 500 de cetateni primesc cate 20.000 euro, ar putea intra 10 milioane de euro. 10 milioane de euro asigura saltul de la somaj, noroi si wc in curte la un loc de munca, apa curenta, gaz si canalizare. Acesta este solutia Cojocaru pentru fiecare localitate din Romania. Asadar, cred ca avem cel mai bun proiect politic. Nu avem nevoie de aliante electorale cu nimeni.

• Dincolo de doctrine, Romania este, in prezent, extrem de polarizata, existand doua forte politice situate, cel putin aparent, pe pozitii ireconciliabile: un bloc politic creat de presedintele Traian Basescu, PDL, UNPR, UDMR, poate si PPDD, si unul al Opozitiei democratice, reprezentata de USL. Unde se plaseaza partidul dumneavoastra?

Sigur nu in tabara cu Partidului Diaconescu. Nu poti fi in aceeasi tabara cu cei care te-au furat. Asa cum am mai spus, Partidul Poporului opteaza pentru o pozitie independenta, nu va face aliante electorale, insa, evident, va sprijini indepartarea cat mai rapida a actualului regim politic, care ne-a indatorat pentru urmatorii 20 de ani, a distrus capitalul romanesc si si-a facut un titlu de glorie din reducerea locurilor de munca si a nivelului de trai. Regimul domnului Basescu a facut atat de mult rau Romaniei, incat lupta impotriva acestui focar al raului a devenit o datorie civica pentru fiecare roman.

• Domnule Cojocaru, estimand realist, credeti ca legea dumneavoastra va fi vreodata aplicata? Vor primi vreodata romanii cate 20.000 de euro pentru a incepe propriile afaceri?

Depinde doar de romani. Si indepartarea lui Ceausescu parea o fantezie si, in cateva zile, intregul sau regim s-a prabusit. Daca, la toamna, romanii vor vota pentru Legea Cojocaru si Partidul Poporului, incepand din ianuarie 2013 fiecare cetatean major va primi cate 20.000 de euro. Nu-i deloc imposibil. Cei care vor sa convinga ca nu-i un basm electoral, ci o solutie solid documentata economic, sa intre pe site-ul variantacojocaru.ro. Vor citi, vor intelege si vor decide singuri.

×
Subiecte în articol: interviu