x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Fracturile sunt mai grave când osul se rupe în apropierea articulaţiilor

Fracturile sunt mai grave când osul se rupe în apropierea articulaţiilor

de Florin Condurateanu    |    09 Dec 2019   •   19:30
Fracturile sunt mai grave când osul se rupe în apropierea articulaţiilor

Apariţia endoscopiei în articulaţii, acea artroscopie, a salvat meniscul agresat din genunchi, nu se mai scoate tot meniscul, se poate repara, se coase şi continuă să-şi îndeplinească misiunea de amortizor. Unele fracturi duc la complicaţii care pot fi evitate. Interviu cu Conf. dr. Rodica Marinescu, şef secţie Ortopedie, la Spitalul Colentina din Bucureşti

 

Florin Condurăţeanu: - Doamnă conferenţiar doctor Rodica Marinescu, un ortoped poate salva articulaţia unui bolnav de artroză, evitând implantarea unei proteze?

Dr. Rodica Marinescu: - Poate interveni ortopedul când articulaţia nu e făcută praf, când suferindul de artroză vine mai devreme la medic. Dau exemplul articulaţiei şoldului, când artroza avansată n-a deteriorat grav şoldul, medicul ortoped poate interveni să aranjeze oasele, să le centreze, să adâncească locaşul femurului în bazin pentru a se asambla bine. Se evită proteza şi pacientul are în continuare osul lui cu vase, cu nervi, nu simte un corp străin din metal şi plastic.

 

F. C.: - Ce se întâmplă cu infecţiile la os după fracturi?

Dr. R. Marinescu: - Osul este mai slab irigat cu sânge având un sistem vascular redus şi antibioticele administrate în infecţiile la os ajung mai greu în zona bolnavă. De altfel, tot din irigarea mai slabă cu sânge şi anticorpii imunităţii ajung mai dificil la fractura de os. Fracturile deschise sunt mai expuse, un procent ridicat suferă de infecţii.

 

F. C.: - Ce alte complicaţii pot apărea după fracturi?

Dr. R. Marinescu: - Se întâmplă să apară pseudoartroza: la locul fracturii nu se depune substanţă osoasă, ci un teşut fibros, ca un cartilaj, şi se instalează o mobilitate, precum a articulaţiilor. Medicul ortoped trebuie să intervină aranjând corect oasele prin osteotomie, să le centreze. Sunt predispuşi la pseudoartroză cei subnutriţi, cu metabolism deficitar. Încă de la rezolvarea fracturii trebuie să fie foarte bine fixate segmentele de os rupt prin plăcuţe metalice, şuruburi, agrafe menite să asigure o stabilizare şi susţinere trainice. Fracturile sunt mai grave când osul se rupe în apropierea articulaţiilor.

 

F. C.: - Ce salt calitativ a adus artroscopia?

Dr. R. Marinescu: - Dau exemplul genunchiului, cu atroscopia utilizând cameră video, instrumente fine prin tubul artroscopului se poate coase meniscul, se poate decupa doar porţiunea afectată, nu se mai îndepărtează tot meniscul chiar la o fisură, e important să se păstreze măcar treimea laterală a meniscului. Scoaterea meniscului întreg pe bandă rulantă provoca instalarea artrozelor mai devreme. Meniscul este cartilajul care asigură amortizarea, repartizarea echilibrată a forţelor pe oase, evitându-se frecarea os pe os. Genunchiul este o bijuterie de construcţie. Cum aţi comparat-o dumneavoastră, o bilă se plimbă pe o tipsie fără să aibă vreun locaş, ţinută în chingi puternice, de ligamentele încrucişate. Oasele au o netezime extraordinară, de trei ori mai netede suprafeţele decât piesele prelucrate de sofisticate tehnologii în rachete. Când s-au rupt ligamentele, se impun grefe. Una din grefe este prelevarea unei treimi din tendonul din spatele genunchiului. Acest tendon are două pastile de os din tibie şi rotulă, care asigură nedeformarea tendonului grefat. Altă soluţie e grefa luată tot de la genunchi fără pastile osoase, în timp ce ligamentul cu acest tip de grefă se mai alungeşte. Grefă se mai poate preleva şi de la tendonul lui Ahile.

 

 

Apa la genunchi se formează când apare o iritare a membranei sinoviale ce căptuşeşte interiorul articulaţiei, ea produce mai mult lichid sinovial. Dacă apa apare după 2-3 ore, este semn că au fost rupte şi ligamentele; mai există şi sânge în apa la genunchi. Dacă apa la genunchi apare după 6 ore, este vorba despre o entorsă fără lezarea, ruptura ligamentelor. Se impune intervenţia ortopedului.

 

 

×
Subiecte în articol: doctor Rodica Marinescu