x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Gheorghe Pogea: "Ma plang lui Dumnezeu"

Gheorghe Pogea: "Ma plang lui Dumnezeu"

de Florina Zainescu    |    01 Sep 2005   •   00:00
Gheorghe Pogea: "Ma plang lui Dumnezeu"

Gheorghe Pogea, noul vicepremier, inca asteapta ca Tariceanu sa-i aprobe lista de atributii. Spre deosebire de predecesorul sau, Gheorghe Seculici, el promite ca nu se va plange ca e ignorat decat cel mult la Dumnezeu.

A trecut ceva mai mult de o saptamana de la investitura si Gheorghe Pogea, noul ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, inca asteapta ca premierul Tariceanu sa-i aprobe lista de atributii. Cu toate acestea s-a apucat deja de treaba: se pune la curent cu ceea ce se intampla in structura pe care o conduce si cu ceea ce ar trebui sa faca.

Jurnalul National: Care sunt, exact, atributiile dumneavoastra in Guvern?
Gheorghe Pogea: Sunt ministru de stat, coordonator cu activitatile economice. Din aceasta perspectiva, competentele mele se refera la cel putin patru mari aspecte. Primul dintre ele ar fi ca sunt ministru de stat, deci reprezint autoritate in stat. Din aceasta perspectiva, am atributii asupra legalitatii unor proiecte de lege care sunt supuse dezbaterii in Guvern, avizez aceste proiecte. O a doua activitate este de natura strategica, in sensul ca particip alaturi de ministerele din domeniu la elaborarea politicilor economice si a strategiilor de dezvoltare. Al treilea lucru, un rol de reprezentare in raport cu alte ministere, cu autoritati publice interne si internationale. Si al patrulea rol e cel de sinteza. Functia mea, mai degraba, joaca un rol integrator, de coagulare, de convergenta a eforturilor de orice gen - materiale, financiare, umane - pe care le fac toate celelalte ministere care sunt in coordonarea mea pentru realizarea obiectivelor cuprinse in programul de guvernare. Ceea ce vreau sa precizez este ca ministrul de stat nu are personalitate juridica, nu este ordonator de credite.

Cum va veti impune punctul de vedere?
Cred ca trebuie sa te impui prin profesionalism, prin modul de colaborare. O echipa inseamna 11 jucatori cu o singura minge, programul de guvernare. Deocamdata, avem un lider in fata - premierul Tariceanu - si toti trebuie sa fim solidari, sa ne orientam eforturile in aceeasi directie.

Aveti doi lideri. Mai e si presedintele Basescu.
Presedintele e lider national. Dumnealui, in calitate de garant al Constitutiei, de reprezentant al intereselor nationale, cred ca are acest drept si rol de a ne trage la raspundere si de a ne da semnale atunci cand ceva nu se intampla.

V-a semnat premierul Tariceanu lista de atributii?
Am intocmit o lista de atributiuni, am trimis-o, am discutat luni cu premierul aceasta chestiune si, la intoarcerea dumnealui din concediu, isi va pune sau nu viza. Parerea mea este ca da.

A avut ceva de obiectat?
Nu. Nici nu cred ca ar avea motiv, pentru ca, asa cum i-am explicat, este in interesul meu si al Guvernului sa facem o echipa buna.

Plan


Aveti destula sustinere politica pentru a va impune pozitia in Guvern?
Cred ca o sa am aceasta sustinere. Dar Biroul Permanent o acorda cu o singura conditie: sa aiba pentru ce. Daca nu o sa fac treaba buna, nu trebuie sa-mi spuna nimeni ca trebuie sa plec.

Cat timp v-ati acordat pentru a reusi?
Avand in vedere complexitatea activitatilor pe care le desfasor, practic intervalele de timp pe care mi le-am dat pentru fiecare dintre actiuni sunt diferite. De pilda, pentru documentarea mea mi-am dat un timp foarte scurt - trei saptamani, o luna. Cred ca in acest interval pot sa ma pun la curent cu ceea ce se intampla in acest minister si ceea ce ar trebui sa faca acest minister.

Care este punctul cel mai sensibil care, neatins, va va face sa renuntati?
Sunt niste obiective imediate care nu suporta intarziere. Spre exemplu, unul dintre ele este programul economic de preaderare pe care Romania va trebui sa il finalizeze pana la sfarsitul anului, astfel incat el sa constituie un suport pozitiv pentru raportul de tara pe care il va intocmi Comisia Europeana la finele acestui an. Un alt lucru deosebit de important se refera la politica fiscal-bugetara pe termen scurt si mediu pe care Romania va trebui sa o adopte.

Infrastructura


Ce prioritati aveti?
Proiectele din programul de guvernare, iar cele pe infrastructura sunt prioritatea mea. Mi-am luat un angajament de patru saptamani pentru a cunoaste aspectele legate de infrastructura sub aspectul legal, al finantarilor, al angajamentelor Romaniei cu Uniunea Europeana pe coridoarele paneuropene, care sunt proiectele, clasificarea lor pe stadii de executie, sursele de finantare.

Refacerea infrastructurii este o prioritate si in programul de guvernare. De ce nu s-a facut nimic pana acum?
Constatam cu totii nu ca nu s-a facut nimic, ci ca s-a facut intr-un ritm sub asteptari. Acesta este adevarul. Si rolul meu este sa maresc acest ritm. Nu voi fi ingaduitor decat cu cauzele obiective. Dumnezeu a dat foarte multa ploaie si nu putem lucra, dar avem in regula si proiectele, si oamenii, si resursele.

Dar ce s-a facut?
Sunt lucruri care sunt vizibile - s-a lucrat la tronsoanele de autostrada inspre Constanta, la alte drumuri nationale, europene, dar se lucreaza foarte mult in cadrul acestor proiecte la partea de documentare si de gasire a finantarii. Sunt lucruri care nu sunt vizibile si este o greseala a noastra ca nu facem cunoscut acest lucru.

La ce drumuri national-europene se lucreaza?
Zona de ocolire a Sibiului, dinspre Arad spre Bucuresti sunt portiuni de drum la care se lucreaza, in zona Ploiestiului sunt proiecte in parteneriat public-privat care sunt oprite, pentru ca legislatia in vigoare nu e finalizata.

Cum veti urni totusi lucrarile? Veti iesi dumneavoastra sa dati cu tarnacopul?
Datul cu tarnacopul cateodata nu strica pentru a-ti mentine conditia fizica. Dar nu asta este rolul meu. Rolul meu e de a identifica unde sunt problemele si impreuna cu ministerele ordonatoare de credite sa gasim solutii si sa o alegem pe cea potrivita.

Fiscalitate


Ce proiecte aveti, in afara de cele legate de infrastructura si programul de preaderare?
Politica fiscal-bugetara pe termen scurt si mediu.

Ce masuri fiscale aveti in vedere?
Ceea ce trebuie facut se refera la continuarea politicii de relaxare fiscala. Relaxarea fiscala, introducerea cotei unice si-au demonstrat valabilitatea. Au crescut veniturile nete ale populatiei, iar pe primele sapte luni din 2005 veniturile la buget au crescut, cu 13,4% in termeni nominali (3,7% in termeni reali), comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004. Si o contributie foarte importanta a avut-o TVA-ul. Vom continua relaxarea fiscala in ceea ce inseamna impozitul pe contributii.

Deci reduceti CAS-ul?
Absolut, pentru ca impozitarile pe angajatori, care sunt generatori de resurse, sa fie cat mai mici. E vorba de largirea bazei de impozitare si scoaterea la suprafata a economiei subterane.

Reducerea TVA poate fi o solutie?
Nu! Cel mai important este sa reduci impozitele directe pe care le suporta atat contribuabilul, cat si angajatorul. Deci impozitul pe venit. Pentru ca pe om il intereseaza cu cati bani ramane in buzunare.

Acordul cu FMI mai e sau nu necesar?
Uniunea Europeana, pe buna dreptate, e foarte sensibila sa primeasca de la un organism international, asa cum este Fondul Monetar, un raport favorabil despre tara cu care este in tratative. Deci interesul nostru este sa avem o buna relatie cu FMI, iar acest lucru ne va ajuta cand Comisia va intocmi raportul de tara.

Dar se mai negociaza incheierea unui acord?
Vom avea, cred eu, in aceasta toamna o intalnire pe aceasta tema cu reprezentanti ai FMI.

Esec


De ce a fost remaniat inaintasul dumneavoastra, Gheorghe Seculici?
Nu stiu de ce. Dar nici unul dintre ministrii PD si inclusiv subsemnatul daca nu lucram intr-o dinamica corespunzatoare asteptarilor, respectiv nu putem pune in practica in termenii in care ne-am angajat programul de guvernare, scaunele noastre se misca. Orice persoana care nu corespunde asteptarilor pateste la fel.

Ce ati invatat din esecul dansului?
Poate e nevoie de o mai buna comunicare. Eu cred ca Gheorghe Seculici a muncit foarte mult in acest Guvern.

Predecesorul Seculici s-a plans cumatrului sau, presedintele Basescu, ca a fost fentat la aprobarea unor acte normative. Sunteti sigur ca nu veti pati acelasi lucru? O sa va plangeti domnului Videanu daca se intampla asta?
La acest nivel, eu nu am cui sa ma plang. Ma plang lui Dumnezeu. Va trebui sa fiu foarte atent si exista posibilitatea ca in aceasta multitudine de probleme, consilierilor si expertilor mei sa le scape din vedere anumite lucruri si sa ma puna pe mine intr-o astfel de postura dificila. Dar au posibilitatea sa o faca o singura data!

Afaceri


Seculici a fost acuzat ca face in continuare afaceri cu statul. Nu o sa fiti intr-o postura ingrata cand Marmosim, societate la care ati fost director, va primi lucrari/comenzi de la entitati de stat?
Nu. Mai bine de jumatate din activitatea Marmosim era destinata exportului. In al doilea rand, majoritatea lucrarilor sunt contractate de societati particulare, de firme de constructii, pentru ca noi furnizam doar roca. Stiu ca avem aceasta boala a suspiciunii, inclusiv atunci cand lucrurile se desfasoara in buna regula. Pe jumatate suntem indreptatiti sa gandim asa, pentru ca multe lucruri n-au fost corecte. Dar trebuie sa dam credibilitate si sa judecam lucrurile obiectiv si fiecare caz in parte.
×
Subiecte în articol: programul interviu cred