x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Gravida cu hipotiroidie naşte copii cu IQ mai scăzut

Gravida cu hipotiroidie naşte copii cu IQ mai scăzut

de Florin Condurateanu    |    06 Mai 2019   •   19:30
Gravida cu hipotiroidie naşte copii cu IQ mai scăzut

Tiroida este cea mai cunoscută glandă endocrină. Întrebaţi oamenii obişnuiţi despre extraordinara constelaţie a glandelor, iar ei, nespecialiştii, rostesc doar numele tiroidei. Despre tiroidă umblă prin telefonul fără fir o mulţime de legende, iar unele sunt greşite. Interviu cu medic primar doctor Monica Gheorghiu, Institutul de Endocrinologie „C. I. Parhon”

 

Florin Condurăţeanu: Tiroida este cea mai populară glandă, dar este şi „şefa” glandelor endocrine, cum crede populaţia?

 

Dr. Monica Gheorghiu: Regina glandelor, „şefa” - cum ziceţi, este de fapt hipofiza. Dar tiroida are o importanţă mare, ea ţine în echilibru metabolismul, printre altele.

 

F.C.: Fiindcă aţi menţionat că tiroida are rol important în balanţa metabolismului, au dreptate cei care acuză tiroida şi glandele de obezitatea lor?

 

Dr. M. Gheorghiu: Nu e adevărat, în puţine cazuri de obezitate (10%) sunt de vină glandele, tiroida. În majoritatea lor, graşii acuză glandele fiindcă nu au curajul să recunoască eroarea unei alimentaţii nesănătoase, fără cumpătare.

 

F.C.: Alţii fac un adevărat rechizitoriu tiroidei pentru respiraţia grea, pentru senzaţia de nod în gât...

 

Dr. M. Gheorghiu: Nu tiroida este culpabilă de nodul în gât. În respiraţia cu dificultăţi, de cele mai multe ori, vinovată este nevroza, o boală psihică, trebuie consultat un psihiatru.

 

F.C.: Când unor gravide li se recomandă hormoni tiroidieni din cutie, mai mult iod, ele se sperie, ştiu că e bine să fie evitate în graviditate unele medicamente. Sperietura are fundament?

 

Dr. M. Gheorghiu: Dacă gravida este depistată cu puţini hormoni tiroidieni, se recomandă hormonii pentru a completa deficitul ei hipotiroidian, se sporeşte iodul din sare. Gravida cu hipotiroidie naşte copii cu IQ mai scăzut. Pentru a evita aducerea pe lume a unor bebeluşi cu calităţi mintale mai mici se tratează gravida cu metodele pentru hipotiroidie. Bebeluşul trebuie depistat dacă e hipotiroidian, el plânge mai răguşit, are pielea uscată, adoarme cu limba ieşită dintre buze. El trebuie tratat împotriva hipotiroidiei, căci dacă trece o lună fără tratament, el pierde 13 unităţi din IQ.

 

F.C.: E mai uşor de tratat un hipotiroidian, cu deficit de secreţii tiroidiene, decât unul cu exces de hormoni tiroidieni?

 

Dr. M. Gheorghiu: Da, este mai greu de tratat un hipertiroidian decât un pacient cu sărăcie de hormoni tiroidieni, tocmai de aceea se procedează uneori la scoaterea unei porţiuni din tiroidă la hipertiroidieni. Devenit hipotiroidian, cel iniţial cu exces de hormoni tiroidieni este trecut pe hormoni din cutie. Cei cu deficit de hormoni tiroidieni suferă uneori de boala tiroidita Hashimoto, care se ţine în frâu prin tratament medicamentos. Cei cu exces de hormoni tiroidieni fac uneori boala Basedow, maladie autoimună. Anticorpii derutaţi atacă propria tiroidă, nu agresorii. În Basedow, ochii sunt ieşiţi din orbite, pleoapele nu se mai închid şi este în suferinţă şi umidificarea corneei.

 

F.C.: Când sunt depistate cu noduli la tiroidă femeile, dar şi bărbaţii sunt îngroziţi că e vorba de cancer tiroidian...

 

Dr. M. Gheorghiu: Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt canceroşi. Fiind o zonă cu sărăcie de iod, guşa din România este însoţită adesea de noduli. Cei de 1 centimetru se pot pipăi, sunt doar 5% şi din acest procent mic şi mai puţini sunt de natură canceroasă, se scot cu toată tiroida. Diagnosticat devreme şi tratat corespunzător, cancerul de tiroidă este chiar vindecabil.

 

Hipertiroidienii sunt vioi, cu idei rapide, slabi, dar agitaţia lor nu înseamnă totdeauna eficienţă, se agită şi haotic. Cei cu deficit de secreţii tiroidiene sunt lenţi, somnolenţi, buhăiţi, cu reacţii întârziate.

×