x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Hit-ul Pieţei Universităţii: "Băse Marinarul”, în regia lui Vlad Ioachimescu (VIDEO)

Hit-ul Pieţei Universităţii: "Băse Marinarul”, în regia lui Vlad Ioachimescu (VIDEO)

de Petru Zoltan    |    28 Iul 2012   •   09:49
Hit-ul Pieţei Universităţii: "Băse Marinarul”, în regia lui Vlad Ioachimescu (VIDEO)

Vlad Ioachimescu este unul dintre protestatarii din Piata Universitatii care a scos pe banda rulanta lozinci si balade antiprezidentiale la -20C. "Base Marinarul' este una dintre baladele care au facut senzatie la Universitate, in timpul protestelor din aceasta iarna. Viermii si ciumpalacii nu au ratat ocazia sa o cante ori de cate ori aveau ocazia.

● Jurnalul National: Ce a insemnat pentru protestatarii din PU suspendarea lui Basescu? Este o victorie a pietei?
● Vlad Ioachimescu: Nu pot sa spun ce a insemnat pentru alti protestatari, dar in ceea ce ma priveste pot sa spun ca in 13 ianuarie, atunci cand am facut prima vizita la poarta Cotroceniului, nu ma gandeam deloc la suspendare, ci speram mai curand la o demisie de onoare sub presiunea strazii. Eram naiv si am inteles rapid asta. Suspendarea parea o alternativea mai palpabila si la acea vreme nu ma interesa catusi de putin cine o va face, chiar daca am cam la fel de multa incredere in USL-isti, cata am in "marele carmaci".
Pe masura ce amploarea protestelor a scazut, iar noi ne-am vazut la -20C ultimii incapatanati care nu vor sa plece acasa, visul suspendarii parea sa se indeparteze. Ne-am incarcat insa bateriile, vazand ca ceea ce facem nu e chiar in zadar. Am realizat un lucru esential: atata timp cat exista in piata o duba a jandarmeriei gata sa ne ridice, inseamna ca deranjam rau pe cineva, cuiva ii e frica pe buna dreptate de noi. Daca o mana de oameni enervanti ca un roi de tantari au putut in doar 7 luni sa rastoarne doua guverne, sa permita suspendarea unui presedinte, sa stopeze vaNzarea cu usile inchise a Cuprumin sau sa tina in standby exploatarea gazelor de sist si a aurului de la Rosia Montana, poate ar trebui sa se trezeasca putin si constiinta celor de acasa, a celor carora a incetat de mult sa le mai pese.
Cu siguranta suspendarea a fost o victorie a pietei, dar o victorie amara, constatand ca naravurile raman aceleasi. Acum nu mai convenim. E randul celor de la USL sa se teama si am observat pe propria piele ca nu se dau deloc in laturi de la a folosi jandarmeria in aceleasi scopuri ca si "suspendatul".

● Ai fost unul dintre cei care au scos cele mai bune lozinci in timpul protestelor. De unde iti venea inspiratia?
● Cred ca frigul cumplit era cea mai buna sursa de inspiratie. Aveam nevoie de ceva care sa ne incalzeasca si cele mai bune erau salturile pe ritmul muzicii pietei. La inceput suporterii de pe stadioane erau mult mai inchegati muzical decat noi. Melodiile preluate de pe stadioane pareau initial in viziunea multor intelectuali de ICR, actualmente purtatori de papion, o manelizare a pietei si ne-au parasit curand. Ce am realizat noi insa (primii au fost Claudiu Craciun si Vlad Paraschiv), a fost ca simplitatea melodiilor le facea sa fie usor de recunoscut si de interpretat de catre orice protestatar. Asta ne-a determinat sa le adoptam. Treptat, evoluand, am inceput sa le adaugam versuri din ce in ce mai inteligente si mai haioase. Am trecut apoi la parodierea melodiilor pentru copii precum "Vine, vine primavara" sau "Ceata lui Pitigoi". A urmat "Base Marinarul", care a avut mare succes. Mai apoi am trecut la hiturile nemuritoare ale lui Harry Belafonte, Dan Spataru sau Gil Dobrica. Se formase adhoc un adevarat departament de creatie, iar starea de spirit era fantastica. Multe apareau din multime. Venea unul cu o idee, celalalt o continua si radeam pana ne dadeau lacrimile si ne inghetau instantaneu.

Pentru unul ca mine sau Adi Ciobanu, experienta Pietei Universitatii din '90 in care, adolescenti fiind, ascultam fascinati sub balcon parodiile muzicale ale lui Andries sau ale altora, a avut o puternica influenta. In ciuda frigului cumplit din iarna, venea uneori Adi si imi soptea in ureche: "Prostestam la rece"? Asta era codul nostru pentru a merge sa bem o bere la -20 C, pititi in spatele troienelor si feriti de ochii vigilenti ai jandarmilor. S-au nascut multe sloganuri astfel. "Protestul" se pare ca prieste mult mai bine "la rece".

● Cu ce mesaj ai venit in Piata Universitatii in ziua in care Traian Basescu a fost suspendat?
● Pai nu am venit cu niciun mesaj. Lucrurile s-au intamplat foarte repede. Nici eu nu stiam daca sa ma bucur prea tare sau nu. Era categoric ceea ce ne-am dorit, dar era o victorie bazata pe compromis. Noi le-am dat practic astora parghiile sa o faca, dar in acelasi timp ei incearca acum sa ne elimine. Pe noi in continuare ne ridica jandarmii, ne agreseaza, ne amendeaza, ne confisca aparatele si ne formateaza cardurile fara pic de jena. Inca din ianuarie noi, cei de la Fantana, am strigat in principal impotriva lui Basescu si a PDL, dar si impotriva intregii clase politice, motiv pentru care presa ne-a cam ignorat. Sa aiba oare vre-o legatura?
In orice caz, la sfarsitul zilei cu suspendarea parea cumva ca s-a terminat tabara de vara si eram cu totii cam abatuti. Nu stiam inca ce surprize aveau sa urmeze.

● In scurt timp romanii vor merge la urne pentru a vota demiterea presedintelui. Cum crezi ca vor vota?
● Cum vor vota intr-o majoritate covarsitoare e usor de presupus. Daca va fi sau nu demis e cu totul altceva, ca doar apara unii valorile europene si greu castigate ale democratiei. Am invatat din experienta sa nu ma mai bucur ca prostul pana nu am de ce. In orice caz, daca prin vointa poporului nu va fi demis, imi pun la modul cel mai serios problema plecarii din tara, asa cum mi-am pus-o si in 2004. Stiu ca nu sunt singurul si ca probabil vor fi cozi la ambasade, ca in '90.

● Cum ti se pare sistemul de vot, in care pentru demiterea presedintelui e nevoie de 50% + 1 din numarul total de votanti?
● Daca cei de la USL aveau ceva creier, faceau si ei ce a facut Basescu la referendumul trecut, adica mai bagau la pachet un referendum in care ii intrebau pe romani de exemplu: "Sunteti de acord cu eliminarea taxelor la alcool in cazul in care presedintele suspendat va fi demis?"

● Crezi ca isi va da demisia in cazul in care nu va fi demis?
● Cu siguranta, dar pana cand va canta cocosul si va intoarce ospatarul ultimul scaun, se va lepada de trei ori de ea, iar nota de plata ne va reveni tot noua, asa ca macar sa nu lasam bacsis.

● Cum comentezi reactia oficialilor europeni?
● Tocmai m-am intors din Vienna si ma uitam pe geamul trenului care ma ducea la aeroport cum vin dinspre Romania trenuri pline cu busteni. Ultima data cand am mers in vacanta la Agapia, observam cu tristete ca a disparut de pe munte, ala despre care se spune ca ar fi frate cu romanul, cu care ma jucam cand eram mic. Am auzit un zvon, cum ca fratele asta ar fi emigrat pe undeva prin Europa.
Crezi ca poti sa ii intrebi pe liderii europeni cum comenteaza afirmatia mea?


×