x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ian Gillan, in dialog cu Jurnalul

Ian Gillan, in dialog cu Jurnalul

de Radu Popa    |    Roxana Ioana Ancuta    |    29 Oct 2005   •   00:00
Ian Gillan, in dialog cu Jurnalul

Solistul trupei Deep Purple, legendarul Ian Gillan, megastarul muzicii rock a anilor ’70, nu crede in clasamentele de vedete. El considera ca legendele rock-ului vor fi mereu la moda, pentru ca valoarea nu se perimeaza o data cu trecerea anilor.

Solistul vocal al grupului Deep Purple si unul dintre cei mai buni vocalisti ai muzicii rock a raspuns catorva intrebari pe care Jurnalul National i le-a adresat telefonic. Convorbirea, desfasurata contra cronometru (din cauza programului extrem de incarcat al artistului), a fost facilitata de Nova Music - licentiat exclusiv Edel Records in Romania.

Jurnalul National: Ati fost in Romania de doua ori. O data in 1992, cu Ian Gillan Band, si a doua oara in 1998, cu Deep Purple. Ati remarcat ceva anume vizavi de romani, de Romania?
Ian Gillan: Din pacate, de fiecare data cand am venit sa concertez in Romania, timpul avut la dispozitie pentru plimbari sau vizite a fost destul de putin. Aproape ca a lipsit, de aceea, nu pot spune ca am avut cand sa-mi formez niste pareri. Dar, daca vorbim despre schimbari, bineinteles ca acestea au existat. Cand am venit a doua oara in tara dvs., mi s-a parut ca oamenii erau mult mai fericiti.

In curand, adica pe la inceputul lunii noiembrie, pregatiti lansarea unui nou album Deep Purple - "Rapture of the Deep". In ce stil este conceput?
"Rapture of the Deep" este un album complet, spunem noi, deoarece cuprinde toate genurile de rock. Este vorba despre un nou produs muzical marca "Deep Purple". La sfarsitul lunii octombrie are loc lansarea lui in Marea Britanie si, desigur, in toata Europa, iar la 1 noiembrie, in Statele Unite.

Perfectionist


Ce ne puteti spune, pe scurt, despre piesele incluse pe noul album?
"Rapture of the Deep" contine, cred, 10 sau 11 piese. Nu stiu exact numarul lor, deoarece nu il am, inca, la mine. Chiar nu-mi mai aduc aminte, pentru ca am realizat mai multe versiuni. De exemplu, pentru Europa, varianta standard de 10 piese va cuprinde si un bonus reprezentat de inca un track si o caseta video care se vor vinde in editie limitata, de 5.000 de bucati, iar in Statele Unite va fi lansata si o versiune a noului album inregistrata pe vinil.

Privind retrospectiv, in viata dvs., va declarati multumit de lucrurile pe care le-ati realizat pana-n prezent?
Nu, chiar nu sunt satisfacut de lucrurile facute. Niciodata n-am fost multumit de realizarile mele. Si nici acum nu sunt, dar intotdeauna incerc sa fac doar ceea ce cred eu ca este mai bine.

Cum a influentat muzica viata dvs. de familie?
Nu este nici un fel de problema. Familia m-a inteles mereu. Este ca si cum ai fi in Marina. Navighezi perioade indelungate departe de cei dragi, dar, de fiecare data, te intorci acasa.

Domnule Gillan, credeti ca muzica veche, din anii ’70-’80, se asculta in prezent ca si atunci?
Fara indoiala. Daca vorbim despre legendele rockului, acestea vor fi mereu la moda. Valoarea nu se perimeaza o data cu trecerea anilor.

Ati fost considerat unul dintre cei mai buni solisti vocali de rock la inceputul anilor ’70. Acum, dupa parerea dvs., care credeti ca este cel mai bun vocalist?
Cred ca este o prostie sa faci un clasament. Nu participam la o "proba olimpica de rock’n’roll". Nu este vorba despre o competitie de genul "care pe care". Muzica reprezinta o incercare pentru noi toti. Si, daca oamenii spun lucruri dragute despre mine, ma simt foarte flatat, dar si uimit totodata. Nu cred ca exista "cel mai bun solist vocal".

Totusi nu nominalizati pe cineva?
Toti sunt interpreti formidabili. Dar, de-a lungul vietii, eu i-am apreciat pe: Robert Plant, John Lennon. Exista oameni pe care ii iubesc, pur si simplu. Ma incearca o stare de fericire cand ma gandesc la ei.

Inconsecvent


Puteti fi mai explicit?
De exemplu, daca ma intrebati intr-o dimineata care este cel mai bun solist, v-as putea da un anumit raspuns. Iar daca ma intrebati seara, poate fi un altul. Eu va multumesc si va rog sa transmiteti toata dragostea mea poporului roman!

Bine, noi va multumim si speram sa reveniti, cat mai curand, in Romania.

Deep Purple va incepe turneul de promovare al noului album in 2006, in Europa. Este posibil ca la sfarsitul primaverii, ori in vara urmatoare, sa evolueze, din nou, la Bucuresti.

CONCERT "SECRET" CU INVITATI ALESI "PE SPRANCEANA"
VALOARE. Ian Gilan, o legenda rock mereu la moda
La 10 octombrie 2005, legendarul grup rock britanic Deep Purple a sustinut un concert in mare secret in clubul londonez "Hard Rock Caf"". Manifestarea a fost prilejuita, pe de o parte, de lansarea noului album al fomatiei, intitulat "Rapture of the Deep", iar, pe de alta, de redeschiderea clubului, care anterior fusese distrus, aproape in intregime, de un puternic incendiu. Intrarea s-a facut doar pe baza de invitatii, publicul fiind ales pe spranceana. Deep Purple a cantat timp de 65 de minute in fata a doar cateva sute de spectatori. Cu acest prilej, membrii trupei au interpretat si o serie de piese noi, precum: "Kiss Tomorrow Goodbye", "Rapture of the Deep" si "Wrong Man".

ISTORIC
Activand initial sub numele de Roundabouts, grupul rock si-a schimbat denumirea in Deep Purple in timpul unui turneu in Danemarca, in 1968. Membrii DP au devenit cunoscuti si prin capacitatea lor de a improviza in timpul concertelor live. Nici unul din spectacole nu semana cu celelalte. Deep Purple este recunoscuta ca fiind una dintre trupele rock care a efectuat cele mai multe turnee. Ei au concertat pe toate cele cinci continente, evoluand si in fata publicului din Chile, Thailanda, Coreea, India, Israel si Africa de Sud. Erau celebre "duelurile" orga/chitara (Lord/Blackmore), ca si cele voce/chitara (Gillan/Blackmore). Aceste confruntari continua si in prezent, cu o "distributie" putin modificata: Gillan/Morse si Morse/Airey sau Gillan/Airey. Specialistii considera ca Deep Purple este primul grup care a reusit o sinteza perfecta intre muzica rock si muzica clasica. De-a lungul timpului, formatia a vandut peste 100 de milioane de albume in intreaga lume. Deep Purple a reprezentat o sursa de inspiratie pentru cateva dintre cele mai cunoscute trupe rock: Whitesnake, Rainbow, Blackmore’s Night, Ian Gillan Band si Paice Ashton Lord (PAL) etc.

BIOGRAFIE
Nascut la 19 august 1945, la Hunslow, Marea Britanie, Ian Gillan (foto) a fost solist vocal in trupele Jevelins si Episode Six, inainte de a se alatura grupului Deep Purple in anul 1969, cand l-a inlocuit pe Nick Semper. In perioada urmatoare, impreuna cu ceilalti membri ai trupei DP, a inregistrat o serie de piese legendare precum: "Black Night", "Strange Kind of Woman" si "Smoke on The Water". In 1973 a parasit Deep Purple, formand Ian Gillan Band. Zece ani mai tarziu, Ian Gillan a fost solistul vocal al grupului Black Sabbath, alaturi de care a inregistrat doar un singur album, intitulat "Born Again". Episodul respectiv i-a determinat pe unii critici sa porecleasca grupul Deep Purple "Deep Sabbath". Revenit la Deep Purple, Gillan & Co au participat la inregistrarea unui album, in 2003, precum si la un turneu pentru promovarea acestuia, in 2004.
×