x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Interviu - Sistemul sanitar, in agonie

Interviu - Sistemul sanitar, in agonie

17 Mai 2005   •   00:00

Sorin Oprescu avertizeaza ca directorii de spitale sunt in situatia de a gestiona saracia, iar sistemul sanitar supravietuieste din rezervele strategice.


  • de MAGDA MARINCOVICI
  • INTERVIU

  • OPINIE. Profesorul doctor Sorin Oprescu este de parere ca, din cauza "politicii paguboase", datoriile din ultimii 6-7 ani s-au rostogolit ca un bulgare de zapada, care acum sta sa striveasca sistemul sanitar
    Niciodata nu i-a fost bine sistemului de sanatate. Dar acum toate s-au adunat: sistare de materiale sanitare, de medicamente, directori amenintati... Profesorul doctor Sorin Oprescu, manager la doua spitale importante din Bucuresti, pune degetul pe ranile sistemului de sanatate.

    Jurnalul National: Cum supravietuiesc spitalele in aceste conditii?
    Sorin Oprescu: S-a intrat deja in rezervele strategice. Dar culmea este ca ministrul ameninta directorii cu avertismente. Si ca la al doilea avertisment incepe procedura de destituire. Dar probabil domnia sa nu stie ca nu are acest drept, potrivit Legii spitalelor.

    Domnul ministru pune totul pe seama bugetului sanatatii si a datoriilor acumulate in anii precedenti. Dumneavoastra pe cine dati vina?
    Bugetul sanatatii a fost aprobat de Parlament, nu de PSD. La momentul respectiv au tacut toti malc. Problema este ca de 7-8 ani fiecare putere minte ca banii colectati la sanatate se duc la sanatate. Nu. In sistemul de sanatate a intrat ceva peste o treime, celelalte doua treimi au luat alte directii. Si intre timp au scazut si sumele pe programele de sanatate. Astfel, discutand ipotetic, ca sa fim intelesi, in loc de 100 de lei, cat a estimat directorul unui spital ca are nevoie, i s-au dat 48 de lei. Bugetul CAN a inceput sa gafaie. Iar acum o alta gaselnita, 67% din sumele datorate spitalelor sunt platite particularilor. Daca functioneaza RMN si computer tomograf la firmele particulare, sunt sistate in spitale. Or, toate astea ar trebui sa fie intretinute de casele de asigurari private.

    Dar pentru aceasta n-ar trebui sa se stie care este pachetul bazal de servicii medicale?
    Ar trebui. Dar le este rusine sa dea pachetul bazal, deoarece in el intra o clisma si un mangaiat pe crestet.

    Care este situatia cu licitatiile?
    Sunt ceva virtual pentru sistemul sanitar. Nimeni nu stie nimic, de ce trebuie sa plateasca o suma "x" din buget. In schimb s-au raportat, la vremea respectiva, economii de mamut in sistemul sanitar, gratie acestor licitatii electronice. Apoi, o alta gaselnita descoperita in urma cu trei ani: licitatii facute la Ministerul Sanatatii (MS). Dar ele au adus medicamente pe care trebuia sa le platesti din bugetul spitalului, fara drept de apel. Pentru ca, dupa trei-patru luni, sa constatam ca am achizitionat medicamente mai scumpe prin licitatia MS decat ar fi putut fi obtinute prin licitatie electronica.

    Cine are misiunea de a verifica din punct de vedere al calitatii materialele sanitare? Va intreb in contextul scandalului cu acele spinale infectate cu stafilococ.
    Noi avem in spital o comisie care are misiunea de a testa calitatea. Si noi am returnat cand ceva nu a corespuns din punct de vedere al calitatii. Si am anuntat ca nu mai cumpar de la firma respectiva. Dar la viitoarea licitatie am dat peste aceeasi firma. Ce sa mai fac? Nu aveam voie sa cumpar din alta parte. Si nu puteam tine spitalul fara materiale. Nici la ora actuala MS nu controleaza sistemul de licitatii electronice. N-o face decat Ministerul Informatiilor.

    Cum ar fi normal sa se deruleze licitatiile?
    Sa lase, potrivit legii, licitatii la indemana directorilor de spitale, pentru ca ei raspund in urma controalelor. Directorul raspunde pentru gestionarea banului public si pentru prostiile pe care le face. Dar nu pentru licitatii organizate aiurea, prin care directorilor li se impune ce sa cumpere. La ora actuala, directorul de spital nu mai administreaza nimic. Totul e planificat la Ministerul de Finante.

    De ce pe fondul acesta de criza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate alege sa taca?
    Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) are rolul de mazeta, seful CNAS tace…
    Cat primeste - 5 lei - atat imparte sistemului. De fiecare data, CNAS canta dupa partitura primita de la Finante si de la Guvern. CNAS plateste servicii medicale, dar pe directori ii mai intereseaza lumina, caldura, intretinerea, reparatiile curente etc. CNAS spune: "Va dau pentru servicii medicale, restul va intereseaza".

    Dar si directorii de spitale par sa nu mai miste in front…
    Dupa experienta cu izotopul Blanculescu, da. Inspectorii lui Blanculescu asa intrau in spitale: va arestam pe toti.

    Ce va urma?
    Un val de controale. La Spitalul Universitar de Urgenta am terminat anul 2004 cu 9.000 de bolnavi in plus. Daca mi-ar fi dat banii pentru serviciile medicale oferite acestor bolnavi, la 10 aprilie terminam toate datoriile. Probabil ne asteapta inchisoarea, pe directori si pe contabili-sefi. Da, in cazul in care ii dai bani in mana si-i foloseste la altceva, dar nu pe niste bani pe care nu i-ai dat niciodata.

    Sa ma sanctioneze? De ce? Daca nu-mi dai banii sa platesc datoriile, ma refer la servicii medicale. De ce sunt eu de vina daca nu mi s-au achitat serviciile medicale. Datoriile acestea impreuna cu celelalte "s-au rostogolit" in ianuarie. Problema e ca nici in ianuarie nu mi-au dat banii. Si atunci am crescut la cheltuielile pe anul in curs, dar si la datorii. Din cheltuielile curente a trebuit sa platesc salarii sau tichete de masa. Iar acum sunt "vinovat" ca am intarziat trei saptamani cu plata.

    De ce furnizorii de materiale sanitare si distribuitorii de medicamente refuza categoric orice livrare?
    Pentru ca in fiecare an au fost pacaliti ca li se dau banii. Relatia de cartier n-a mai mers: directorul de spital se plangea firmei, si patronul firmei mai lasa de la el. Dar iata ca s-a pus punct acestei relatii. Blanculescu s-a repezit pe directori cu controale. Au vrut sa le impute directorilor datoriile. Nu s-a reusit. Pentru ca am venit cu dovezi. In acest timp, datoriile s-au platit in functie de diverse criterii: la unii da, la unii nu. CNAS n-a primit nimic in plus pentu a achita datorii din anii precedenti. Platindu-le din sumele pe anii in curs, evident datoriile au crescut. O politica paguboasa… Trebuiau delimitate datoriile de cheltuielile curente, pentru a intra in normalitate. Dar in continuare se iau bani de la sanatate si se dirijeaza spre alte zone.

    V-ati intalnit cu premierul. Ce vi s-a promis?
    Ca intelege situatia, dar nu are bani. Ca ne roaga respectuos sa-l intelegem… Si eu i-am spus respectuos ca se va muri pe capete, oamenii devenind statistica.

    Ce parere aveti despre solutia ministrului Cinteza numita "Unifarm"?
    Daca asociatiile isi mentin decizia de a nu mai livra nimic, spitalele nu pot rezista mai mult de cateva zile. Solutia cu "Unifarmul" e temporara. "Unifarmul", unitate de aprovizionare a Ministerului Sanatatii, poate sa acopere cel mult doua-trei zile cererile spitalelor. Dar si asta miroase a monopol din partea ministerului. Este la limita legii, dar, ca sa iesi din criza, scopul scuza mijloacele. Intrebarea este de unde are Ministerul Sanatatii bani ca sa plateasca "Unifarm". De la fondul de stat, evident. Cu "Unifarmul", ministerul e un fel de spargator de greva.

    Ce ati face daca ati fi in locul minstrului Cinteza?
    As cere rectificare de buget. Discutii cu FMI, pentru a le explica situatia. Crestem deficitul, dar asta e…

    Dar problema se rezolva partial. Ce faceti la nivelul Colegiului Medicilor si Asociatiei Spitalelor din Romania?
    Am demarat discutii cu directorii, cu asociatiile furnizorilor de materiale sanitare si de medicamente pentru a gasi o cale de subzistenta, pana primul-ministru va decide ce-i de facut. Noi nu cerem sa plece Cinteza. Pentru ca nu obtinem nimic in acest fel.

    Sunteti autorul proiectului privind independenta fondurilor sanatatii. Din pacate, chiar colegii din PSD v-au pus piedici in promovarea lui.
    Absolut. Si ei s-au complacut in aceeasi situatie ca si ceilalti. Proiectul de lege l-am facut cu sufletul si cu 3.000 de specialisti. Am adunat 26 de studenti, au lucrat si a iesit legea. Inclusiv Cinteza a impartasit spiritul acestei legi. De fapt acesta este motivul pentru care m-am ridicat in Parlament si l-am sustinut ca ministru al Sanatatii. Mai mult, cand a fost motiune simpla, m-am opus pentru ca inca mai credeam in ceea ce a afirmat in fata Parlamentului.
    ×