x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Intrarea mea in cursa a fost riscanta"

"Intrarea mea in cursa a fost riscanta"

24 Apr 2005   •   00:00

Noul presedinte al PSD, Mircea Geoana, marturiseste ca a avut nevoie de curaj sa intre in competitie cu Ion Iliescu pentru sefia partidului. Si-a asumat riscul unui esec care i-ar fi afectat cariera politica.



  • de LAVINIA DIMANCEA

  • ASCENSIUNE. Mircea Geoana a ajuns la varful PSD intrand in cursa curajos, idealist, ascultator si inconstient. Un pic din toate
    Jurnalul National: Un cititor ne-a transmis urmatorul mesaj: "Proverbul zice: «Te-ai suit pe tigru, calareste-l». Geoana este curajos, idealist, ascultator sau incostient?". Care este raspunsul dvs.?
    Mircea Geoana: Cred ca un pic din toate. Ce s-a intamplat la Congres a fost un amestec de dorinta rationala de schimbare din partea membrilor si delegatilor nostri, partidul a simtit in profunzimea sa nevoia unei schimbari la acest moment. Nu exista invingatori si invinsi, exista un castigator si acesta este PSD, care merge mai departe. Sunt doua lucruri importante pe care trebuie sa le realizam acum: sa strangem randurile si sa aratam ca discursurile si mesajele despre unitate nu sunt sloganuri fara continut si sa devenim imediat o alternativa puternica la actuala Putere.

    V-a trebuit curaj sa intrati in competitie cu Ion Iliescu?
    Probabil ca este si un element de curaj, dar demersul meu nu a fost unul motivat nici de ambitie, nici de orgoliu. Pur si simplu, a fost demersul unui om care crede ca PSD trebuie sa evolueze, ca Romania are nevoie de o social-democratie moderna si atractiva si care simtea ca e nevoie de o schimbare mai dramatica.

    Iritarea lui Iliescu

    L-ati enervat pe Ion Iliescu atunci. A avut un discurs de-a dreptul furios in fata delegatilor Congresului. Vi s-a parut normala reactia sa?
    Nu putem sa facem abstractie de incarcatura emotionala, de tensiunea si dramatismul Congresului. Fara discutie, intr-o astfel de confruntare, apar si tensiuni. Poate ca dl presedinte Iliescu a primit mesaje de la organizatiile noastre pe care le-a interpretat intr-un anumit fel, iar la Congres a constatat ca de fapt starea de spirit este diferita. Este natural si omenesc ca a ramas putin surprins, poate putin iritat, dar sunt convins ca un om cu experienta politica fenomenala pe care o are stie sa evalueze atat elementele de conjuctura, dar si interesul partidului. Eu sunt absolut convins ca cel care a fondat acest partid si care si-a pus amprenta asupra acestuia intr-o maniera decisiva va fi acelasi om politic care va ajuta ca PSD sa mearga inainte si sa ne ajute sa devenim o alternativa la actuala guvernare.

    Ce functie ii oferiti? V-ati gandit la o formula?
    Ne-am gandit cu totii si sunt convins ca, indiferent de formula pe care o va agrea dl presedinte, eu sper sa accepte formulele la care ne gandim noi. Sfatul lui va fi intotdeauna cautat, opinia lui va fi intotdeauna respectata. Imi voi face o obligatie de onoare in a avea o relatie foarte apropiata si de consultare permanenta cu dl Iliescu.

    Poate fi presedinte de onoare, presedinte al Consiliului National sau va ganditi la o alta formula?
    Sunt posibilitati. Depinde de ceea ce doreste si domnia sa si orice formula pe care o va agrea va fi pentru noi o functie pe care o vom gasi fara discutie. Eu cred ca presedintele Iliescu nu este cineva care sa stea in politica pentru functii si cu atat mai putin cineva cu anvergura asta. Cred ca este o chestiune probabil secundara functia sau pozitia pentru dansul, important este ca, din punct de vedere sentimental si politic, Ion Iliescu sa stea alaturi de partidul pe care l-a creat.

    Este posibila plecarea lui Ion Iliescu din partid? Analistii au avansat teoria unei lovituri de palat.
    Nu. Sunt absolut convins ca Ion Iliescu va ramane alaturi de partidul pe care l-a fondat.

    Anticipate, provocate de PSD

    Care a fost intelegerea pe care ati avut-o cu Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc? Se tot vorbeste de aranjamentele pe care le-ati facut pentru castigarea sefiei PSD.
    Tot timpul, dupa surpriza produsa la Congres, s-a incercat sa se gaseasca tot felul de explicatii, aranjamente, sprijin incrucisat intre organizatii, intre lideri. Numai cine nu a fost la Congres poate sa gandeasca ca rezultatul votului, un vot democratic, a fost unul aranjat. Ca exista discutii intre lideri, ca exista inainte de Congres consultare si eventual formule de sprijin este un lucru care se intampla la congresul fiecarui partid democratic din toata lumea. Daca cineva mai crede ca in PSD de astazi mai exista lideri de organizatii care dau un ordin si delegatii asculta orbeste si se duc si voteaza cum le spun liderii, se insala amarnic. La Congres a fost pur si simplu un exercitiu de democratie reala. Am dat dovada de democratie interna si sunt foarte multi oameni nefericiti din cauza aceasta. Sunt oameni care ar fi vrut sa prelungeasca starea de confuzie si de lupte interne din PSD. Sunt oameni care faceau calcule pentru provocarea de alegeri anticipate. Vreau sa le dau o veste proasta. Probabil ca vor fi alegeri anticipate, dar vor fi provocate de PSD. Vom vedea ce se intampla in perioada urmatoare.

    Totusi ati fost sustinut pentru sefia PSD de asa-zisii baroni locali, gen Marian Oprisan si Radu Mazare. Va stirbeste credibilitatea in fata electoratului?
    Am fost sustinut de organizatii, de oameni din toate colturile tarii si din toate orizonturile pesedistilor. Acest lucru denota o stare de spirit in partid, care doreste o schimbare si, in mod evident, si liderii nostri locali sau nationali au crezut acest lucru si cred ca pur si simplu au mers in directia pe care a indicat-o baza noastra de partid, militantii si organizatiile noastre. Si cred ca este un lucru firesc ca liderii sa simta ce vor oamenii si eventual sa se implice intr-un proiect politic care poate readuce PSD la atractivitatea si credibilitatea pe care ne-o dorim cu totii.

    "Nu sunt presedinte de fatada"

    Vi se pare ciudat ca sunteti seful lui Adrian Nastase, omul care v-a adus in Guvern si la partid, acum 4 ani?
    Intotdeauna am crezut in spiritul de echipa si colegialitate. Eu vad conducerea unui partid ca pe o echipa de ciclism profesionist, in care unul din echipa ia conducerea, ia tricoul galben si merge inainte pentru ca are plamanii mai proaspeti si mai puternici. A fost o perioada in care Adrian Nastase a avut acest rol, acum a venit clipa ca un alt membru al echipei sa conduca acest pluton si este firesc sa avem o relatie corecta, colegiala asa cum am avut-o in toti acesti ani.

    Veti fi un presedinte doar cu numele? Sunt voci care spun ca de fapt Adrian Nastase va conduce partidul...
    Se insala amarnic toti cei care cred acest lucru sau insinueaza. Voi conduce partidul cu simt de echilibru si colegialitate, dar, pe de alta parte, nu ma voi abate nici o secunda de la lucrurile care m-au motivat sa intru in aceasta cursa: continuarea si intensificarea reformelor din partid si proiectul politic - o Romanie europeana, mai justa, mai echitabila. Aceste lucruri sunt crezul meu profund, pentru ele am intrat in politica si am decis sa intru in aceasta cursa dificila si poate riscanta cu presedintele fondator al partidului...

    De ce riscanta?
    Pentru ca in conditiile in care pierdeam aceasta cursa, in mod cert trasul meu politic ar fi fost in mare suferinta. Mi-am asumat in mod deliberat acest risc pentru cariera mea politica imediata pentru ca am crezut si cred ca PSD trebuie sa mearga inainte. Cred ca in conditiile in care nu foarte multa lume se inghesuia sa intre intr-o cursa necesara pentru conducerea partidului, am avut aceasta forta, acest curaj si mi-am asumat un risc. Nu am intrat in aceasta competitie si nu am ajuns presedintele PSD pentru a ma multumi sa fiu doar un presedinte de fatada sau de conjunctura.

    Lectii politice

    Ati invatat ceva de la cei doi presedinti ai PSD de pana acum, Ion Iliescu si Adrian Nastase?
    Da. De la Ion Iliescu, am invatat un lucru fundamental in politica si a nume de a sti sa asculti oamenii, rabdarea de a asculta oamenii de a nu te plasa undeva in stratosfera atunci cand te raportezi la omul simplu, fie ca este pesedist sau nu. De la Adrian Nastase, am invatat altceva. Ca este nevoie in politica de actiuni rapide si decise. Dincolo de ce inveti de la cineva, vii si cu aportul personalitatii sale. Cred ca sunt un om de echilibru, care stie sa tina echipele impreuna, un om care nu isi omoara generalii si locotenentii de teama ca are competitie interna sau ca cineva ar putea sa ii ia locul. Acesta este poate avantajul cuiva care s-a format politic dupa 1989 si a avut sansa sa vada cum functioneaza democratiile in tarile mai performante decat Romania.

    CURAJ

    "Cred ca, in conditiile in care nu foarte multa lume se in-ghesuia sa intre intr-o cursa necesara pentru conducerea partidului, am avut aceasta forta, acest curaj si mi-am asumat un risc. Nu am intrat in aceasta competitie si nu am ajuns presedintele PSD pentru a ma multumi sa fiu doar un presedinte de fatada sau de conjunctura"

    IRITARE

    "Poate ca dl presedinte Iliescu a primit mesaje de la organizatiile noastre pe care le-a interpretat intr-un anumit fel, iar la Congres a constatat ca de fapt starea de spirit este diferita. Este natural si omenesc ca a ramas surprins, poate putin iritat, dar un om cu experienta politica fenomenala stie sa evalueze atat elementele de conjunctura, dar si interesul partidului"

    ECHILIBRU

    "Cred ca sunt un om de echilibru, care stie sa tina echipele impreuna, un om care nu isi omoara generalii si locotenentii de teama ca are competitie interna sau ca cineva ar putea sa ii ia locul. Acesta este poate avantajul cuiva care s-a format politic dupa 1989 si a avut sansa sa vada cum functioneaza democratiile in tarile mai performante decat Romania" - Mircea Geoana, presedinte PSD
    ×