x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Leslie Hawke: "Am fost socata sa vad copii cersind pe strazi"

Leslie Hawke: "Am fost socata sa vad copii cersind pe strazi"

07 Oct 2004   •   00:00
Leslie Hawke: "Am fost socata sa vad copii cersind pe strazi"

INTERVIU

Leslie Hawke nu este numai mama faimosului actor de la Hollywood Ethan Hawke. Leslie este o femeie care se lupta cu realitatile romanesti pentru a le oferi copiilor saraci o sansa, o newyorkeza care nu se vede locuind nicaieri altundeva decat in Bucuresti si o bunica tanara care asteapta cu nerabdare vizita nepoatei.
ANA ILIE

  • Jurnalul National: Ca mama a unei celebritati de la Hollywood, ati fi putut alege sa faceti orice. Cum v-ati decis sa lasati totul in urma si sa veniti in Romania?

    Leslie Hawke: Sa fii mama unei celebritati nu este o slujba. Am facut acelasi lucru mult timp, si de fapt, mi-am dorit mereu sa lucrez in domeniul dezvoltarii internationale. Am fost intotdeauna o mama care lucreaza. O data ce fiul meu a crescut, nu a mai fost nevoie ca eu sa sustin un astfel de stil de viata.

  • De ce tocmai Romania?

    A fost un accident. Pur si simplu m-am inrolat in programul Peace Corps, o organizatie de voluntariat din Statele Unite, si ei m-au trimis in Romania. M-ar fi putut trimite in Ecuador, sau undeva in Asia, dar m-au trimis aici.

    Socul cultural

  • Ce v-a socat la venirea aici?

    Nu a fost o diferenta chiar atat de mare fata de locurile unde am trait. Cea mai mare surpriza pentru mine a fost sa vad copii pe strada, cersind. Nu vezi asta in America, o vezi in tarile din lumea a treia si in orice caz, nu te astepti sa o vezi intr-o tara europeana. Am fost socata sa vad cladiri moderne, frumoase, si copii cersind pe strazi. Am venit aici ca simplu voluntar si nu aveam idee unde voi ajunge. Pana la urma am ajuns la Bacau, la copiii care cersesc pe strada. Nu vorbesc aici despre copiii care traiesc pe strazi. Este vorba despre copilasii din familii sarace, care se intretin pe ei si familiile lor cersind. Copiii acestia nu merg la scoala, asa ca nu primesc nici un fel de educatie. Cand devin adulti, sunt needucati si fara nici un fel de pregatire practica. Daca stau prea mult pe strazi, nu mai au viitor. Si asta ma supara mult.

  • Cum v-ati inteles cu autoritatile romane atunci cand ati inceput sa lucrati cu copiii care cerseau?

    Momentul era potrivit. Autoritatile nu stiau ce sa faca in legatura cu aceasta problema, dar stiau ca problema trebuia rezolvata. Si ne-au lasat pe noi sa facem asta. Spre exemplu, sistemul nu verifica sa vada cati copii nu mergeau la scoala, si cand am inceput sa ne ocupam noi de asta, ne-au dat un spatiu in interiorul scolii, ca sa incepem cursurile cu acesti copii.

    In ajutorul mamelor

  • Si acum ati trecut de la ajutarea copiilor la ajutarea mamelor?

    Am aflat foarte repede ca acesti copii care cerseau pe strazi isi intretineau astfel familiile. Si nu poti sa ignori asta. Cum ramane cu restul familiei lor? Asa ca am inceput cele doua programe impreuna. Programul cu copiii si un program de educatie pentru mame, "Gata dispus si capabil", al asociatiei Ovidiu Rom. Femeile vin in acest program pentru un ciclu educativ de patru luni. Li se ofera o suma mica, mai putin decat salariul minim pe economie, ca sa vina la cursuri in fiecare zi si sa invete o meserie. Apoi, peste patru luni, cu cele invatate in program pot obtine o slujba, si atata vreme cat au un loc de munca, si copiii sunt in scoala, noi ii ajutam, le acordam ajutor de urgenta, le dam haine, mancare, multe lucruri pe care ni le ofera diverse organizatii sau companii.

  • Dupa cum vorbiti, ar fi foarte usor de tras concluzia ca totul e usor si merge fara probleme. Nu poate fi usor sa convingi atatea femei sa vina zilnic la cursuri.

    De fapt, programul este auto-selectiv. Daca o femeie nu vrea sa munceasca, ca sa isi tina copilul departe de strada, atunci cu siguranta va prefera sa isi trimita copilul la cersit si nu va veni la cursurile noastre. Dar noi avem o lista de asteptare mare. Sunt mai multe femei care vor sa munceasca decat se crede. Adevarul este ca ele nu stiu cum sa obtina o slujba. Majoritatea sunt de origine rroma si atunci cand vor sa isi gaseasca o slujba li se spune ca nu este nimic pentru ele. Oamenii sunt ezitanti cand vine vorba sa le ofere "tiganilor" un loc de munca. Asa ca ele nu au alternativa decat sa isi trimita copilul pe strada, la cersit. Noi le oferim alternativa.

  • O data ce termina acest program, va mai vedeti cu fostele eleve?

    Da, programul continua si dupa ce se termina cursurile propriu-zise. Ne vedem lunar, avem un grup de sprijin, avem petreceri, precum cea de Craciun, o ceremonie de absolvire.

  • Care a fost cea mai mare dificultate pe care ati intalnit-o?

    Obtinerea de fonduri ca sa continuam programul. Am avut bani ca sa-l incepem, dar programul continua sa creasca si, evident, avem nevoie de tot mai multi bani ca sa-l continuam. Unul din motivele pentru care am venit la Bucuresti cu programul a fost ca finantatorii sa vada ce facem. Si mai vrem, aici in Bucuresti, sa influentam legislatia ca guvernul roman sa finanteze astfel de programe.

    Problema adoptiilor

  • Este o dezbatere mare in Romania in legatura cu adoptiile internationale. Credeti ca este o solutie pentru acesti copii?

    Nu. Solutia este controlul nasterilor. Oamenii nu renunta la copiii care sunt planificati. Sunt atat de multe femei in programul nostru care se simt groaznic pentru ca au renuntat la copilul lor, dar au deja cativa copii, traiesc impreuna cu rudele lor, poate ca sotul este in inchisoare sau copilul are o problema de sanatate. In aceste conditii nu poti pastra copilul, esti fortata sa il dai. Cred ca atentia ar trebui canalizata spre ajutarea oamenilor, ca sa nu aiba copiii pe care nu ii pot intretine. Daca faci o educatie contraceptiva, nu vei mai avea copii abandonati.

  • Sunt sute, poate mii de copii care trebuie sa supravietuiasca. Uniunea Europeana a impus deja un moratoriu asupra adoptiilor internationale.

    Moratoriul are ca scop incetarea afacerii cu copii. Atata vreme cat adoptia internationala este o optiune, va exista si aceasta afacere cu copii. Imi pare rau, stiu ca adoptia este o optiune buna pentru copiii chinuiti care sunt acum pe strazi, dar stiu ca asta este singura cale sa se puna capat comertului cu copii. Este o situatie in care toata lumea are de pierdut.

    Despre legaturile de familie

  • Revenind la faptul ca sunteti mama unei celebritati. Este mai usor sa obtineti sprijin pentru cauza dumneavoastra, pentru ca sunteti mama unui star?

    Absolut. Deschide usi. Una din vorbele mele preferate este "fa binele pe care ai puterea sa-l faci". Si faptul ca numele fiului meu este cunoscut imi da ceva mai multa putere sa fac bine. Programul a inaintat bine si datorita faptului ca sunt inrudita cu un actor faimos. Cu toate astea, trebuie sa spun ca programul in sine este foarte bun. Am obtinut slujbe pentru 65 de femei in Bacau, cu carte de munca si tot ce trebuie.

  • Ma mira ca puteti fi atat de sincera cu privire la asta. Multi oameni nu ar fi la fel de onesti, de teama ca s-ar putea da o interpretare diferita.

    Atata vreme cat esti transparent si direct este bine sa te folosesti de tot ce poti ca sa interesezi oamenii sa ajute alti oameni. Este o diferenta intre a face uz de avantajele tale si a fi corupt. De multe ori, romanii nu fac diferenta intre aceste doua chestiuni. Sa te folosesti de reteaua de cunoscuti este atat de important. Nu este echivalent cu coruptia. Ce se intampla aici era ca oamenii incompetenti obtineau slujbe pentru ca erau inruditi cu cineva. Nu e nimic rau sa obtii o slujba printr-un cunoscut, daca esti competent. Dar e foarte gresit daca nu esti.

    Viata la Bacau

  • Cum a fost primul an in Romania? Am inteles ca v-a fost destul de greu la Bacau, nu ati avut apa calda...

    Am trait ca un roman normal. Nu a fost ingrozitor. Acum prefer sa traiesc in Bucuresti decat in orice alt loc din lume. Aici este o combinatie deosebita de energie si suflet. Este un oras cu istorie, care a suferit, il iubesc. Am acelasi sentiment atunci cand merg la New York. Este un val de energie.

  • V-a vizitat fiul dumneavoastra?

    De doua ori, pe fuga. I-a placut foarte mult. L-am plimbat peste tot, asa ca nu a avut timp sa se bucure de peisaje si de cultura, dar este foarte interesat si entuziast in legatura cu ce fac eu aici.

  • V-ati gandit sa va aduceti nepotii aici?

    Da, nu am facut-o pana acum, si cred ca o sa astept sa mai creasca un pic, sa se bucure de locurile astea. Cred ca intr-una din viitoarele vizite ale fiului meu va veni si nepotica mea Maya, care are sase ani.

    SFAT

    "Solutia este controlul nasterilor. (...) Cred ca atentia ar trebui canalizata spre ajutarea oamenilor, ca sa nu aiba copiii pe care nu ii pot intretine. Daca faci o educatie contraceptiva, nu vei mai avea copii abandonati." - Leslie Hawke, despre adoptiile internationale

    CONSTATARE

    "Atata vreme cat esti transparent este bine sa te folosesti de tot ce poti ca sa interesezi oamenii sa ajute alti oameni. Este o diferenta intre a face uz de avantajele tale si a fi corupt. De multe ori, romanii nu fac diferenta intre aceste doua chestiuni." - Leslie Hawke, despre coruptie

    FOTO - SIMTE ROMANESTE. Leslie Hawke si-a schimbat viata ca sa aiba grija de copiii sarmani
  • ×