x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Liviu Negoita: "Centrul Istoric, cea mai neagra periferie"

Liviu Negoita: "Centrul Istoric, cea mai neagra periferie"

07 Iun 2005   •   00:00

Primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, vrea sa transforme Centrul Istoric, denumit de el "cea mai neagra periferie", intr-o zona cocheta.

  • de MONICA C. ANDREI
  • INTERVIU
  • AMBITII. Liviu Negoita vrea sa mareasca salariile subalternilor sai, pentru a elimina spaga din primarie
    Tanar si nelinistit, primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, crede ca va transforma Centrul Istoric, denumit de el "cea mai neagra periferie", intr-o zona cocheta. Lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum ii par edilului, mai ales ca trebuie sa evacueze aproximativ 8.000 de oameni care locuiesc ilegal in cea mai veche zona a Bucurestiului.

    Jurnalul National: Sunteti multumit de ce-ati facut pana acum?
    Liviu Negoita: Si da, si nu. Dar, daca ar fi sa iau in discutie aparatul pe care l-am gasit in primarie, cu functionari publici, cu oameni obisnuiti cu un ritm scazut de activitate, ma declar multumit ca i-am scos din inertie si am reusit sa fac intr-un an cat nu s-a facut in foarte multi.

    Laude, laude, laude..
    Laudele nu fac bine, sunt recunoasteri.

    Concret...
    Am ridicat 150.000 de tone de gunoi in noua luni. As cita celebra Betoniera, de unde am luat sute de tone. Am continuat lucrarile de asfaltare a 150 de strazi prin contractarea unui credit de 500 de miliarde de lei de la BCR, avand in vedere ca in bugetul local nu aveam fonduri suficiente. Am demarat amenajarea spatiilor verzi si punctul de inceput il reprezinta kilometrul zero.

    Ati pus si paza? Pentru ca s-au mai laudat si alti primari cu reamenajarea lui.
    Paza este asigurata non-stop de gardieni publici.

    Acum un an erati nemultumit de Societatea Rosal, cea care asigura salubritatea in sector. Ati ramas la fel?
    Eram nemultumit si am facut un lucru simplu, am impartit sectorul in 21 de zone si am cerut Societatii Rosal sa-si faca centre de regrupare pe zonele respective. Am impus Rosal, la tarifele pe care le practica (n.r. - cele mai mari din Capitala), sa faca o curatenie ca la Praga sau in alta capitala europeana. Am demarat impreuna cu societatea o actiune de imprejmuire a terenurilor virane, in baza unei hotarari de consiliu. In cazul in care proprietarii nu-si imprejmuiesc terenul vor plati o amenda de 10 milioane de lei, respectiv 20 de milioane, persoanele juridice.

    Centrul Istoric, ocupat ilegal

    Ati inchis si Centrul Istoric, de fapt, prin acest lucru v-ati remarcat.
    95% din Centrul Istoric se afla in Sectorul 3. Se intinde pe 57 de hectare, 54 de strazi, cu o populatie de aproape 10.000 de suflete. Multi care ocupa aceste imobile nu o fac insa cu acte in regula.

    Din cate stiu, 80%.
    Da, in nici un stat civilizat nu poti sa ocupi un imobil daca nu ai acte in regula. Avand 97 de monumente istorice aflate in prag de prabusire, cum este Hanul Gabroveni, si 120 cu valente ambientale, am solicitat Municipalitatii o dispozitie de limitare a traficului. Nu mai putem intra oricand si cu orice masina. Cele ale Salvarii si ale Pompierilor au acces la orice ora din zi si din noapte, iar comerciantii intre 6:00 si 9:00.

    A fost o masura luata brusc, asta a nemultumit pe multa lume.
    Ne tot cacaim sa luam o astfel de masura de multi ani si ea a fost luata pana la urma extrem de lent. Daca mai stateam putin cred ca ne trezeam cu tot Centrul Istoric o ruina, mai ales ca toate monumentele sunt listate cu grad seism clasa I. La un cutremur de 6,4 grade tot centrul este un morman de moloz.

    Riscati sa nu rezolvati nimic prin oprirea circulatiei. Mai intai trebuie sa gasiti solutii pentru cei peste 8.000 de oameni, majoritatea rromi, care stau ilegal in casele momument istoric. Unde o sa-i duceti?
    Eu nu am locuinte si, chiar daca as avea, legea nu-mi permite sa ofer case unei persoane care are domiciliul oriunde numai in Sectorul 3 nu.

    Cand veti interveni?
    Am trecut la inventarierea lor, la recenzarea populatiei, foarte curand vom trece la evacuarea persoanelor care stau fara acte in regula.

    Ii veti arunca in strada?
    Ii voi invita sa-si gaseasca un loc, un rost in viata, cum spune legea.

    Asta-i teorie.
    Nu, e adevar. Asa se va intampla.

    Multi dintre ei sunt rromi...
    Si ei trebuie sa respecte legea in aceasta tara. Vom merge cu organale de drept, ii vom legitima si le vom cere sa parareasca locatia. Nu-i vom conduce la gara sa-i urcam in tren, chestii de genul asta.

    Si daca nu vor pleca?
    Ii vom scoate cu jandarmii pentru a restabili legalitatea in zona. Este un proiect mai amplu de refacere a infrastructurii, de refacere a imobilelor. Multe dintre casele de acolo au fost retrocedate sau vor fi. Proprietarii au conditionat consolidarea propriilor lor imobile de asumarea de catre Municipalitate a doua obiective importante: refacerea infrastructurii canal-strada si rezolvarea situatiei locative din zona. Si trebuie sa ne asumam lucrul asta. Centrul Istoric a devenit cea mai neagra periferie, ca un paradox. Ne batem joc de muzeul nostru national in aer liber, fara apa, canal si fara consolidarea imobilelor de acolo.

    Trebuie sa va asteptati la persoane zgomotoase, care vor ameninta ca-si vor da foc.
    Daca in tara asta se va ajunge sa ne dam foc pentru a ramane intr-o situatie de ilegalitate, nu cred ca putem accepta. In doua luni vom interveni.

    Bun, ati oprit circulatia in Centrul Istoric si atat?
    M-au preocupat doua aspecte sa oferim locuitorilor din zona parcari. Saptamana trecuta a fost data in folosinta parcarea de la Unirea.

    Ati oprit circulatia in centru pentru a umple parcarea privata de la Unirea?
    Nu, suntem si noi, Consiliul Local, asociati cu 10%. Important este ca aceasta parcare exista si are 1.041 de locuri de parcare. Centrul Istoric n-ar putea sa inghita mai mult de 1.000 de masini.

    Dar parcarea este prea departe.
    Nu, intr-un sfert de ora parcurgi Centrul Istoric, dintr-un capat in altul pe jos. Am mai deschis o parcare pe platoul fostei Piete Decebal si pe Nicolae Tonitza, langa Palatul de Justitie.

    Proiectul de modernizare a centrului este finantat de BERD. Ce veti face concret cu banii?
    Da, este in valoare de 9,5 milioane de euro. Prima actiune pe care o vom demara va fi in spatele Hanului lui Manuc, la Curtea Veche. Vom face o piateta frumoasa, unde vom organiza diverse actiuni.

    Daca nu ma insel, vreti sa demolati anumite cladiri.
    Cele care sunt facute fara autorizatie, categoric. Cum este in Bdul I. C. Bratianu, o constructie, monument istoric, iar la parter proprietarul si-a facut un magazin de rochii de mirese, cu faianta, o nebunie. Acea cladire urmeaza a fi demolata.

    "Isi fac nevoile in pungi si le arunca pe fereastra"

    De cate ori ati fost in zonele periferice, cum ar fi Bobocica?
    Am mai fost, e o zona grea si din punct de vedere al infractionalitatii, dar si al pastrarii curateniei. Acolo exista o strada Nicolae Pascu pe unde se ajunge la un camin, unde avem mari probleme cu cei care ocupa acel imobil fara ferestre, apa, canalizare. Este un focar de infectie. Mai ales ca ei isi fac nevoile in pungi si le arunca pe fereastra. La o saptamana venim si incarcam astfel de nenorociri de acolo, asta-i viata in administratia locala. O astfel de situatie intalnim si la Poarta IV Faur, aceeasi practica a necesitatilor.

    Dar politia comunitara, gardienii publici, ce pazesc?
    Pai ce sa faca gardienii, sa prinda pungile? In acest bloc au fost mutati diversi cetateni cand fostul primar general, Traian Basescu, a zis: "Sa gasim o solutie si pentru oamenii astia". Si asa solutie buna le-a gasit, ca ei au rupt tot.

    Sunt aceiasi care au primit case de la Basescu?
    Nu. Si-au chemat rudele, ca au garsoniera, conditii. Toti sunt bolnavi de hepatita, infractionalitatea este marita.

    Trebuie sa-i multumiti presedintelui pentru ajutor?
    Intentia buna de a face un bine n-a fost inteleasa.

    Cu spaga cum ramane, functioneaza in continuare?
    Trebuie eliminata, dar nu poti sa ceri unui functionar public sa renunte la atentii de genul o cafea, un pachet de tigari, atat timp cat isi duce traiul cu un salariu de trei milioane si jumatate de lei.

    Sa inteleg ca inchideti ochii.
    Nu, sunt oameni cu frica lui Dumnezeu. Voi promova o hotarare de consiliu local pentru a le da celor din administratia locala un spor pentru tinuta.

    Ce inseamna spor pentru tinuta?
    Functionarul public trebuie sa aiba o tinuta fata de cetateni, si ma refer la modul de adresare, nu numai la imbracaminte.

    Ce nota va dati?
    Nu-mi dau nici una, accept din partea cetatenilor orice nota. Am o reputatie la mine in primarie, ca vreau foarte multe lucruri intr-un timp foarte scurt.

    Cu alte cuvinte, sunteti tanar si nelinistit?
    Tot timpul voi ramane nelinistit.
    ×
    Subiecte în articol: interviu centrul istoric centrul istoric