x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Lumbago, lombosciatică și simptomele care te trimit urgent la doctor

Lumbago, lombosciatică și simptomele care te trimit urgent la doctor

de Florin Condurateanu    |    19 Sep 2018   •   19:30
Lumbago, lombosciatică și simptomele care te trimit urgent la doctor

Durerile de spate sunt cele mai frecvente motive de prezentare la medic, dar şi cauza majoră de intrare în concedii medicale, fenomen prezent în toată lumea. Ridicarea omului în poziţie verticală a adunat tot felul de forţe, care solicită coloana vertebrală, de unde şi suferinţele dese ale acesteia.

Florin Condurăţeanu: Domnule doctor Mihai Măgureanu, când apare orice durere de spate, gândul suferindului fuge la ce e mai grav, la operaţia pe coloană pentru hernie de disc, chiar aşa ?

Dr. Mihai Măgureanu: Când discul dintre vertebre iese în afară, el apasă asupra ramificaţiilor nervoase şi apar durerile. Discul părăseşte locul normal dintre vertebre fie pentru că s-a umflat cu lichid, fie că discul s-a rupt şi se ivesc presiunile pe ramificaţiile nervilor. Situaţia de ieşire a discului dintre vertebre cu prelungirea durerii şi pe picior se numeşte lombosciatică. Dacă durerea este localizată doar la şale, e vorba de lumbago, durerea e provocată de contractura muşchilor din vecinătatea coloanei. Situaţia este mai gravă dacă se pierde sensibilitatea piciorului, apar chiar paralizii, laba piciorului nu mai este stăpânită, apar tulburări de urinare şi scaun, în sensul lipsei de control asupra acestor necesităţi. Prezentarea la medic este obligatorie, pentru că se impune intervenţia.

F.C.: Dumneavoastră şi medicii din secţia pe care o conduceţi practicaţi şi acele intervenţii blânde pe coloană, fără bisturiu, cum procedaţi?

Dr. M.M.: Dacă discul intervertebral nu e rupt, noi putem să-i scoatem lichidul ce l-a umflat cu ajutorul endoscopului. Prin endoscop, putem introduce în disc şi o substanţă care veştejeşte discul intervertebral inflamat. Când vertebra s-a tasat, s-a turtit, şi deformarea ei produce dureri, cu ajutorul unui ac special introducem în vertebră ciment sau substituent de os, aducând vertebra la dimensiunea ei normală. Osteoporoza, prezentă mai ales la femei după menopauză, produce suferinţa de modificare a construcţiei vertebrei. Cu timpul, substituentul de os se transformă chiar în os, în interiorul vertebrei.

F.C.: În durerile de spate, suferindul nu poate să se doftoricească la el acasă?

Dr. M.M.: Durerile de coloană necesită repaus la pat câteva zile. Se recomandă antialgice, antiinflamatoare şi medicamente împotriva contracturii muşchilor. Dacă durerile nu dispar şi apar acele semne agravante pe sensibilitatea piciorului, cu lipsa de control asupra labei piciorului şi asupra urinării şi scaunului, pacientul trebuie să vină la spital.

Tot prin intervenţiile moderne minim invazive asupra coloanei, cu endoscopul, discul intervertebral poate fi reparat, se poate decupa doar porţiunea cu fisură, astfel că discul rămâne în locul lui între verteb

×
Subiecte în articol: mihai magureanu