x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mafia pietelor dispare in doua luni

Mafia pietelor dispare in doua luni

27 Aug 2004   •   00:00

INTERVIU

In cateva zile isi va incepe activitatea Politia Pietelor, care va face ca mafia patrunjelului sa dispara in cel mult doua luni, spune Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii Nationale de Control. Dupa ce s-a luptat cu marea evaziune fiscala si mafia distribuitorilor de medicamente, Autoritatea Nationala pentru Control coboara in piete. Ministrul Ionel Blanculescu explica de ce s-a ajuns pana acolo incat sa se infiinteze o Politie a Pietelor.
CATALIN BUDESCU

  • Jurnalul National: Explicati-mi, va rog, domnule ministru, notiunea de "mafie" in pietele bucurestene, cum actioneaza ea, care sunt castigurile "negre" estimate si cum s-a ajuns la aceasta situatie?

    Ionel Blanculescu: Voi incepe prin a sublinia faptul ca situatia dezastruoasa din piete, mai ales din cele ale Capitalei, se datoreaza slabelor performante ale administratiei locale, care nu a reusit sa stopeze expansiunea speculantilor si a falsilor producatori, existand chiar cazuri in care acestia au fost ajutati, incurajati sa isi continue activitatea.

  • Ce inseamna mafia in pietele bucurestene?

    Mafia este o structura creata de multi ani in pietele bucurestene, cu radacini inainte de 1989, formata dintr-o ierarhie in varful careia se gasesc persoane din lumea interlopa, care coordoneaza componente ale structurii dintr-una sau mai multe piete bucurestene, departajate de zone de influenta prestabilite, care se respecta, in general. Totusi, atunci cand sunt interferente pot aparea lupte intre grupurile care patroneaza respectivele zone de influenta. In cadrul acestei structuri au loc, in principal, urmatoarele actiuni: in stransa colaborare cu sefi de piata, se pune stapanire pe locurile de vanzare ale pietei, pe tarabe. Aceasta se intampla pe perioada nedeterminata, asigurandu-se astfel permanenta vanzarilor. In jurul orelor doua ale noptii, atunci cand taranii vin cu diverse mijloace de transport in piete, acestia sunt obligati prin fel de fel de metode, inclusiv coercitive, sa isi vanda marfa pe nimic sau sa plece. In primul caz, vanzarea produselor se face la adaosuri comerciale situate intre 200% si 500%.

    Pentru cei care reusesc sa intre in piata si sa obtina o taraba, acestora li se impun, pentru a nu crea concurenta speculantilor, preturi minime de vanzare, cu mult mai mari decat preturile de piata cu care in mod normal acestia ar fi vandut marfa.

    Despre acte falsificate

  • Ce altfel de cazuri ati mai intalnit in controalele efectuate?

    La toate acestea se adauga si folosirea de certificate de producator fara acoperire, in realitate false, obtinute in mod ilegal de la diversi primari coruptibili. Toate acestea duc la intretinerea de monopoluri pe diverse problematici vitale in perimetrul pietei, in complicitate cu sefii de piete. Preturile nejustificate conduc automat la castiguri mari, la evaziune fiscala si la inselarea atat a statului, cat si a cetateanului. Banii negri astfel obtinuti sunt folositi tot pentru distorsionarea pietei, acte de coruptie etc. O estimare a acestor fenomene este insa aproape imposibil de facut.

  • Ce masuri au fost luate sau se au in vedere pentru eradicarea "mafiei" din piete, mai ales din cele bucurestene?

    Controalele se vor desfasura pe termen nelimitat si vor fi inopinate, certificatele de producator vor fi verificate cu maxima exigenta, acestea urmand oricum a fi preschimbate, se va crea Politia Pietelor, iar preturile medii ale principalelor produse vor fi comunicate populatiei in fiecare zi, pentru informarea oportuna a acesteia. Totodata, cercetarile nu se vor opri la actiunile din piete, acestea vor avea loc inclusiv la primariile care emit certificate de producator, pentru a se verifica daca reflecta situatia reala, adica daca acei producatori carora Primaria le-a eliberat certificat de producator au cultivat vreodata ceva sau daca si cantitatile de produse corespund cu "capacitatea de productie" a terenurilor in cauza. Din punctul nostru de vedere, un primar care elibereaza in fals un certificat de producator de fapt incurajeaza obtinerea de venituri ilicite, netaxate sau neimpozitate.

    Despre noua documentatie

  • Certificatele de producator, daca se vor schimba (de cand) cine le va tipari?

    Urmare Hotararii de Guvern elaborata in sedinta de saptamana trecuta, hotarare prin care se urmareste eliminarea mafiei speculantilor din pietele din toata tara, certificatele de producator vor fi schimbate, acestea urmand a fi tiparite numai de catre Imprimeria Nationala si, in consecinta, vor contine elemente de securitate greu de falsificat. Hotararea de Guvern va intra in vigoare la 30 de zile de la aparitia ei in Monitorul Oficial.

  • Care au fost locurile controlate pana acum, cine a efectuat controale si ce rezultate au fost inregistrate in urma acestor controale?

    Pot sa va spun ca o situatie cu adevarat incredibila am intalnit in comuna Homocea, in judetul Vrancea, unde primarul Ionescu Nicolae a emis 385 de certificate de producator numai in anul 2004, in conditiile in care acesti producatori detin suprafete pe care nu s-a cultivat absolut nimic, niciodata. In alt caz, intr-o piata, desi erau ocupate toate tarabele, la Administratia Pietelor nu erau eliberate decat trei chitante aferente inchirierii de tarabe. In consecinta, vom continua acest tip de verificari pentru a identifica toate situatiile de acest tip, pentru a stopa invazia falsilor producatori pe pietele tarii sau monopolul asupra tarabelor. Aceste controale vizeaza legalitatea activitatilor desfasurate de catre comerciantii din piete. Astfel, pentru cei care vand la tarabe sunt verificate certificatele de producator, datele personale ale celor care vand la taraba, pentru a constata daca acestea corespund cu datele inscrise pe certificatul de producator, si documentele de provenienta a marfurilor. Totodata, la Administratia Pietelor sunt verificate contractele de inchiriere a tarabelor si chitantierele zilnice aferente acestora.

  • Ce controale ati intreprins si ce valoare au amenzile aplicate?

    In ceea ce priveste actiunile de control, mentionez ca numai in prima zi, anume 14 august 2004, a campaniei desfasurate de catre Autoritatea Nationala de Control, prin Garda Financiara, au fost controlati, la nivelul intregii tari, 1.210 agenti economici si producatori agricoli care isi desfasoara activitatea in piete si au fost aplicate amenzi in valoare totala de 906,8 milioane de lei. Actiunile de control s-au desfasurat in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov, Giurgiu, Bacau, Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Vaslui, Constanta, Braila, Calarasi, Galati, Ialomita, Tulcea, Prahova, Buzau, Vrancea, Arges, Dambovita, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud, Maramures, Salaj, Satu-Mare, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Acestea vor continua in toata tara pana la eradicarea acestui fenomen care ne afecteaza pe toti.

  • Ce s-a intamplat in Bucuresti, domnule ministru?

    Saptamana trecuta am mai avut o operatiune de amploare la nivelul Bucurestiului, in data de 20 august. La nivelul municipiului Bucuresti, in cinci mari piete ale Capitalei au fost verificati 194 de producatori agricoli si 10 agenti economici, au fost aplicate amenzi in valoare totala de 100 de milioane de lei, au fost confiscate 400 de kilograme de legume, ca urmare a abandonarii acestora in piata Drumul Taberei, fosta Moghioros, de catre cei care urmau sa le comercializeze in conditii ilegale. Intreaga cantitate de legume confiscata a fost donata unui camin de batrani. In cele cinci piete controlate in Bucuresti de catre comisarii Garzii Financiare s-a constatat ca se resimt deja efectele actiunilor concertate desfasurate impreuna cu alte institutii ale statului in ultima perioada. Astfel, un numar mare de tarabe din piete nu mai erau ocupate de catre speculanti.

    Despre termene

  • Credeti ca veti avea succes in aceasta actiune?

    Daca intr-un an am reusit sa zdrobim mafia din sanatate - pe distribuitorii de medicamente - nu vad de ce in doua luni nu am reusi, impreuna cu colegii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor - Politie si Jandarmerie - sa eliminam specula din piete.

    POLITIA

    In maximum cateva saptamani urmeaza sa apara Politia Pietelor. Aceasta va fi formata din politisti si jandarmi care vor avea rolul de a efectua controale si de a pastra siguranta si ordinea in perimetrele pietelor. Intr-o prima faza, Politia Pietelor va fi controlata, la randul ei, si supervizata de catre inspectorii din cadrul Autoritatii Nationale de Control. Scopul infiintarii il reprezinta, in primul rand, asigurarea posibilitatii ca producatorul agricol sa-si poata vinde in siguranta marfa direct catre consumator, la preturi reale, competitive. Astfel se incearca blocarea definitiva a activitatii intermediarilor si speculantilor din piete, tocmai ca producatorul sa poata sa-si vanda produsele la pretul impus de cererea si oferta de pe piata.

    PRETUL MEDIU

    Notiunea de pret mediu este un instrument al economiei de piata, de informare a cetateanului, pentru orientarea acestuia in cadrul luarii deciziei de cumparare. Este media aritmetica a preturilor de piata la producatorii din principalele bazine productive care alimenteaza pietele oraselor, putand fi structurat, spre exemplu, in functie de calitatea produselor. Scopul acestui sistem de preturi este, in primul rand, acela de a informa cetateanul. In al doilea rand, aceasta este o modalitate de a-i descuraja pe speculanti sa ridice in mod nejustificat preturile. Informarea despre preturile medii din piete a inceput sa fie practicata de luni in fiecare dimineata in cadrul jurnalelor posturilor publice de radio si televiziune.

    LUPTE

    "Atunci cand sunt interferente pot aparea lupte intre grupurile care patroneaza respectivele zone de influenta. In cadrul acestei structuri au loc, in principal, urmatoarele actiuni: in stransa colaborare cu sefi de piata se pune stapanire pe locurile de vanzare ale pietei, pe tarabe" - Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale de Control
  • ×
    Subiecte în articol: interviu piata piete producator pietelor