x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Marian Vanghelie: "Am invatat ceva de la Traian Basescu"

Marian Vanghelie: "Am invatat ceva de la Traian Basescu"

25 Feb 2005   •   00:00

INTERVIU
Candidatul PSD la Primaria Capitalei, edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie, recunoaste ca omul cat traieste invata. Personaj controversat, Vanghelie este renegat chiar si de o parte din colegii de partid, insa nu-l sperie. Dupa multe telefoane si mesaje, l-am gasit pe candidatul PSD la Primaria Capitalei, edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie, pe holurile institutiei pe care o conduce. Grabit, mai ales ca le promisese, in stilul caracteristic, si altor persoane o discutie tÃşte-a-tÃşte, stresat de ultimele barfe, Vanghelie pare pregatit pentru a rezista atacurilor din campania electorala. Personaj controversat, edilul este renegat chiar si de o parte din colegii lui de partid, fapt ce nu-l sperie.
MONICA C. ANDREI

OPTIMIST. Intre Adriean (Videanu) si Marean (Vanghelie) (foto), edilul de la 5 spune ca va castiga al doilea

Jurnalul National: Cat timp veti mai ramane candidatul PSD la Primaria Capitalei?
Marian Vanghelie: Pana cand voi deveni primar general.

Totusi a aparut varianta Cozmin Gusa, drept candidatul PSD la sefia Bucurestiului, spusa de Emil Boc?
Eu cred ca domnul Boc este o gluma si, din pacate, viata a demonstrat ca n-a inteles nimic din politica.

Au fost discutii dure in Organizatia PSD Bucuresti, subiectul controversat fiind candidatul la Primaria Capitalei. De ce s-au incins spiritele?
La foarte multi lideri ai nostri le place sa se auda vorbind, dar cand trebuie sa iasa in fata nu prea au curaj. Dan Ioan Popescu a intrebat foarte clar care doreste sa candideze. Nu s-a exprimat nimeni.

Ati fost singurul care a acceptat sa candideze?
S-a facut un sondaj de opinie care a fost prezentat si in Delegatia Permanenta. Pe primul loc a fost Sorin Oprescu, care nu a vrut sa candideze, iar pe doi eu.

Chiar daca sunteti candidatul PSD, multi nu va vor, cum ar fi spre exemplu cei de la Cluj, va deranjeaza acest lucru?
Acei multi din PSD de care vorbiti sunt intr-un numar atat de mic, incat nu reprezinta nimic in comparatie cu numarul de membri pe care-i are Organizatia PSD Bucuresti si care m-a acceptat ca candidat. Nu cred ca e treaba celor de la Cluj sa-si spuna parerea despre candidatura mea, mai ales ca ei au problemele lor in interior, n-au castigat alegerile nici in 2000 si nici acum.

Pana si domnul Ion Iliescu a spus ca este o gluma candidatura dvs.?
Nu, nu este cazul domnului presedinte Ion Iliescu, pentru ca la vremea respectiva, cand Ion Iliescu a declarat, toata lumea credea ca Sorin Oprescu va fi candidatul PSD.

Dar ati primit binecuvantarea lui Adrian Nastase si a lui Ion Iliescu?
Nu trebuia sa ma ocup eu de acest lucru.

N-ati vorbit cu ei?
Dan Ioan Popescu le-a prezentat problema respectiva. Eu n-am vorbit cu nimeni, decat cu Dan Ioan Popescu si cu Sorin Oprescu.

Cristian Popescu, zis si Piedone, vrea si el sa ajunga primar general, va este teama de concurenta?
Nu cred ca voi avea vreo problema cu el, in afara de familie si cativa prieteni, nu cred ca-l va vota cineva.

Si Cornel Dinu si-a anuntat candidatura.
Pe Cornel Dinu il apreciez, este un intelectual greu. El va lua din electoratul Aliantei nu din al meu, si asta-mi convine.

Un dinte impotriva dvs. are, mai nou, si George Padure, membru PSD.
Padure are o notorietate expirata, s-a plimbat prin sapte partide, nici nu stiu daca este membru PSD, poate pe la cabinetul lui Oprea (n.r. - deputatul PSD Gabriel Oprea).

Daca veti castiga alegerile, bugetulul Capitalei va fi cheltuit pe organizarea de revelioane si pe economate?
Nu, bugetul Sectorului 5 nu a fost cheltuit pe economate si revelioane, au fost sponsorizari atrase acolo. Bugetul municipiului Bucuresti il voi cheltui exact pe problemele cu care se confrunta bucurestenii: transportul in comun, infrastructura, apa-canal, invatamant, policlinici sau sanatate.

Veti continua proiectele incepute de Basescu, ma refer la Pasajul Basarab, parcarea de la Gara de Nord, modernizarea tramvaielor?
Deci pe unele le voi continua, iar pentru altele, acolo unde am suspiciuni, voi face un referendum.

La ce proiecte va referiti?
Pai la Pasajul Basarab. Voi face un referendum si voi vedea ce doreste populatia. Bucurestenii se indatoreaza pe 20 de ani. Trebuie spus acest lucru, banii nu vin pe gratis.

Ati amintit de transportul in comun, ati facut parte din Consiliul de Administratie al RATB, iar de numele dvs. au fost legate o serie de acuzatii, ma refer la afacerile cu benzina si cu piese auto. Cum comentati?
N-am facut parte din Consiliul de Administratie al RATB decat o luna si mi-a dat demisia, iar salariul a fost donat unei gradinite din Sectorul 5. In legatura cu anchetele de care aminteati, nu am fost implicat, nu am nici o problema, va rog sa intrebati toata lumea de acolo. Cred ca nu stiu daca am fost mai mult de doua ori in institutia RATB.

Bucurestenii sunt pretentiosi, cum ii veti convinge ca sunteti cel mai bun?
Le voi explica pe fiecare directie in parte ceea ce vreau sa fac, si pe fiecare categorie profesionala. Toti oamenii din invatamant din Sectorul 5 m-au sustinut in campanie.

Relatii speciale cu intelectualii

Veti avea o relatie speciala cu intelectualii?
Voi avea o relatie speciala cu toata lumea. Cred ca in primul rand, incepand de la intelectuali si pana la muncitori, toti vor sa vada niste politicieni normali, nu dupa ce ajung pe anumite pozitii au deja bodyguarzi, ifose, masini.

Daca veti ajunge primar general, veti avea un consiliu ostil, veti proceda la fel ca Basescu?
Nu stiu daca e cel mai nimerit exemplu. Eu cred ca nici nu s-a dorit o comunicare serioasa. Eu va pot da exemplul cel mai bun Sectorul 5. Consiliul nu este majoritar PSD, si pana acum nu am avut scandal.

Dar la Capitala sunt interese mai mari?
Da, dar cand va fi vorba de proiecte sau interese mari, voi face referendum. Nu este o cheltuiala mare.

Ati invatat ceva de la Traian Basescu?
Da, au fost perioade cand am colaborat foarte bine. Pot sa zic ca am invatat si de la el. Nu-mi este rusine s-o spun. Incerc sa invat de la fiecare lider ceea ce consider eu ca poate sa ma caracterizeze.

Ati spus de foarte multe ori ca salubrizarea in Bucuresti costa foarte mult. Veti rezilia contractele cu firmele de salubritate?
Voi da o dispozitie de primar general prin care voi anula contractele de salubrizare si voi solicita Consiliului General ca, in termen de 30 de zile, sa faca o licitatie pe fiecare sector.

Dar contractele sunt incheiate pe mai multi ani, stiti acest lucru?
Contractele care au fost incheiate prin dispozitie de primar general tot prin dispozitie de primar pot fi anulate.

"Nu mi-e frica de nimeni"

Ati fost amendat de primarul general interimar Razvan Murgeanu tocmai pentru ca nu ati facut fata la deszapezire. Ce s-a intamplat?
Cred ca a fost o problema in toata Capitala. Poate nu am dotarea respectiva, dar exista o diferenta foarte clara intre sumele care se cheltuiesc. Eu cheltuiesc 2 milioane de dolari intr-un an pe salubrizare si deszapezire, in timp ce in celelalte sectoare dau de la 8 pana la 16 milioane de dolari.

Aveti un program ciudat. Dormiti ziua, si noaptea lucrati. Le veti schimba programul subalternilor?
La Primaria Sectorului 5 am mai multi angajati decat la Primaria Capitalei, si asta demonstreaza ca eficienta mea de a conduce functioneaza foarte bine. Programul este de dimineata pana dimineata.

Cum ii caracterizati pe contracandidatii dumneavoastra? Va e frica de cineva?
Nu-mi este frica decat de Dumnezeu. In rest, nu mi-e frica de nimeni.

Va fi o campanie murdara?
S-ar putea.

Sunteti pregatit?
Sunt pregatit pentru orice.

V-ati rezolvat problemele legate de studii? Erati la un moment dat student la doua facultati.
Nu ma intereseaza aceasta problema. Nu cred ca cetatenii bucuresteni au nevoie de un profesor universitar. Ei au nevoie de un om in forta.

Considerati ca studiile nu sunt importante in momentul de fata?
Eu am demonstrat practic ceea ce pot sa fac.

Avere de 3 milioane $

Daca vom intra in Uniunea Europeana, va trebui sa stiti cel putin o limba straina. O veti invata?
Nu stiu daca este un lucru atat de important. Daca doresc sa invat o limba straina, nu cred ca dureaza mai mult de sase luni.

Sorin Oprescu va este director de campanie. Ce sfaturi va da?
Cred ca Sorin Oprescu vine cu partea complementara, am nevoie de pregatirea lui profesionala.

A inceput deja campania, ati fost acuzat ca ati dat spaga unor ziaristi?
Eu cred ca a fost o gluma proasta, iar cei de la Alianta vad ca sunt, vorba aceea, "jucausi". Eu sunt pregatit pentru lucruri mai serioase.

Aveti un site al Primariei Sectorului 5. Nu aveti averea trecuta acolo.
Eu am spus ce avere am, in jurul a trei milioane de dolari.

Cine va castiga? Adriean sau Marean?
Eu cred ca al doilea va castiga.
×
Subiecte în articol: interviu psd cred general