x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Marius Oprea: "Băsescu este în momentul de faţă cel mai important moştenitor al Securităţii. Nu are încredere decât în aceste structuri"

Marius Oprea: "Băsescu este în momentul de faţă cel mai important moştenitor al Securităţii. Nu are încredere decât în aceste structuri"

de Sebastian S. Eduard    |    24 Iul 2012   •   14:16
Marius Oprea: "Băsescu este în momentul de faţă cel mai important moştenitor al Securităţii. Nu are încredere decât în aceste structuri"

Tirajul Jurnalului National de luni, difuzat impreuna cu volumul "Adevarata fata a lui Traian Basescu" a istoricului Marius Oprea s-a epuizat rapid. La cererea cititorilor, un nou tiraj va iesi pe piata joi, 26 iulie. In mare graba, asaltat de telefoane – unele de felicitare, altele de amenintare – i-am pus lui Marius Oprea cateva intrebari…

● Jurnalul National: Sunteti printre putinii scriitori - poate singurul – al carui volum a fost cumparat cu duba…va asteptati la asa ceva?
● Marius Oprea: Intr-un fel, da. Cunosteam miza acestei carti, stiam foarte bine ce am scris in ea si momentul este potrivit pentru lansarea acestei carti. Am intarziat cu publicarea si lansarea ei ani buni de zile, pentru a nu fi acuzat ca fac campanie electorala pentru un partid sau altul. Cartea asta nu este o carte pentru o campanie electorala. E o carte despre un om in legatura cu care trebuie sa decidem: e bun sau nu sa ne fie presedinte. Noi nu votam acum politic, nu alegem intre Crin Antonescu si fostul presedinte Basescu. Votam daca vrem sau nu sa mai fim condusi de Basescu sau nu. Aceasta carte implica punctul meu de vedere, in mod direct, in legatura cu persoana. Si nu una oarecare, ci presedintele tarii. Imi mentin parerea fata de el si cred ca nu trebuie sa ne mai conduca. Este punctul meu de vedere.

● Inteleg acum ca avem de-a face cu o "literatura de sertar"…
● Am refuzat sa public in ciuda ofertelor, nu din teama. Daca mi-ar fi fost teama, nu o publicam acum. Daca vreti, cartea mea este o carte manifest. Am dreptul la o opinie, garantat de Constitutie. Si asta am facut.

● Sunteti istoric. Si asta ar presupune ca nimic sa nu va mai mire. Totusi, in cursul documentarii volumului, v-a surprins o anume situatie sau un fapt?
● Da. Am fost socat in momentul in care am citit un mai vechi interviu date de Maria Basescu in care povestea cum fiica sa cea mica, actualul europarlamentar EBA, o izbea de perete, iar actualul presedinte radea. In ceea ce priveste viata intima, in general nu am insistat in carte asupra lor. Dar aceasta era o informatie publica. Nu am cautat-o eu, pentru ca nu sunt ziarist la un tabloid. Am folosit tot ceea ce inseamna informatie cu caracter public, le-am pus cap la cap.
In mod paradoxal m-am aflat printre cei care l-au aparat pe Traian Basescu in momentul in care a fost acuzat de vanzarea flotei. Asta pentru ca nu existau dovezile necesare. Intre timp, am aflat cum s-a petrecut totul. Vestitul Sogun Bogdan Marinescu, care a fost subalternul lui, a fost bagat in fata in aceasta afacere. Nu numai ca l-a bagat in fata dar pana si locuinta de serviciu pe care el, Basescu, o ocupase la Bucuresti i-a dat-o lui, Sogunului. Care Sogun e de fapt Acarul Paun. Domnul Basescu este cel mai mare inventator al Acarilor Paun din Romania. L-a facut pe Boc Acar Paun. De cati altii nu si-a batut joc pe parcursul carierei politice. Nu l-a dat jos pe Roman? Nu a plans pe umarul lui Stolojan? Ori asemenea om este mai rau decat securistii. Stiti de ce? Pentru ca securistii calca pe cadavre, el calca peste oameni vii. Nu a avut nici cel mai mic dubiu in momentul in care a hotarat ca femeile in tara asta nasc prea multi copii. Ca pensionarii castiga prea multi bani. Sau ca pensiile speciale trebuie hacuite.
Un personaj care este capabil numai de rautate si razbunare, nu cred ca trebuie sa ne fie presedinte. Spuneti-mi mie un mesaj pozitiv lansat de presedintele Basescu, in afara de acel vestit "Sa traiti bine!" din campanie? Mai exista altul? Nu! Intotdeauna a fost numai ura. "Cine nu este cu noi, este impotriva noastra"!

● Marea majoritate a cartilor dvs au in centrul atentiei institutia Securitatii. " O istorie a securitatii in documente", "Serviciul de cadre al PCR ca Politie politica", "Mostenitorii Securitatii", "Bastionul cruzimii: o istorie a Securitatii". Volumul prezent este o continuare logica al primelor?
● Este daca vreti volumul doi din "Mostenitorii Securitatii". Cel mai important mostenitor al Securitatii in momentul de fata este Traian Basescu. Prin puterea pe care incearca sa si-o sustina cu ajutorul serviciilor. Nicolae Ceausescu a facut asa ceva, dar, in opinia mea cu masura. Deja din ‘88, nu mai avea incredere in securitate. Traian Basescu nu are incredere decat in aceste structuri. Cred ca problema fundamentala a lui Traian Basescu este ca si-a crescut creierul din adolescenta sub cascheta militara. Iar asa ceva nu se poate schimba. Cand esti intr-o familie in care tata e militar, tu devii in adolescenta militar si nu poti gandi decat in acest sablon, militar. Ori iata, intr-un mod paradoxal, aveam acum un ex presedinte care vorbeste de lovitura de stat impotriva democratiei. Este un paradox fantastic pe care in toata istoria nu l-am intalnit. Cum poti sa spui tu ca s-a dat o lovitura de stat? Vedeti oameni cu tancuri pe strazi. Nu e nimic violent. Iar daca un Parlament da o lovitura de stat… eu nu am pomenit asa ceva. Lovitura de stat presupune o mana militara.
In continuare dupa parerea mea Basescu stapaneste serviciile. Dar nu in totalitate, Cred ca si ei s-au saturat sa asculte telefoane si sa foloseasca ceea ce ar fi de folos pentru securitatea nationala in adevarat sens al cuvantului in scop politic. Vedeti, Basescu a trait atat de mult printre securisti incat el confunda regimul cu sine. Regimul sunt eu. Regele sunt eu, nu? Despre asta e vorba: cine este impotriva mea este impotriva democratiei. O logica simplista si de doi bani. Orice istoric cinstit poate sa o demanteleze. Cei care au fost platiti, si nu sunt putini, o vor face si ei, mai devreme sau mai tarziu…

● Intelectualii…
● Ceea ce pot sa va spun din acest punct de vedere al tradarii intelectualilor este ca o asemenea tradare am vazut-o doar in ’46, cand Sadoveanu s-a dat cu Petru Groza. Acum vad aceeasi tradare cand altii, de acelasi calibru, personalitati importante ale culturii romane, se dau cu cei de la putere pentru ca le-a dat "ceva". Nu inteleg ceea ce s-a intamplat cu ei, e problema lor de constiinta si trebuie ca ei sa si-o rezolve. Nu o sa gasiti in Romania un intelectual, implicat in viata politica, de marca, intelectual care sa recunoasca faptul ca a gresit. Cred ca va urma o lunga tacere in situatia in care Traian Basescu nu va mai fi presedinte. O lunga liniste de care avem nevoie. Altfel, va urma din nou o batalie, inepta, fara argumente, in care vom fi angrenati cu totii.
In situatia in care Traian Basescu revine la Cotroceni, votat de cat..5%, ce se va intampla cu el in aceasta lipsa de legitimitate? Abia atunci vom intra intr-un dezastru total, pentru ca presedintele Basescu, asa cum il stiu, va porni un razboi necrutator asupra Parlamentului, a Guvernului. Cred ca in situatia in care duminica Traian Basescu va reajunge la Cotroceni dolarul va fi la 5.000 si euro la 7.000. Iar noi vom plati pentru orgoliul unui om nesabuit…

×
Subiecte în articol: traian basescu interviu marius oprea