x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Marko Bela: "Nu e momentul pentru anticipate"

Marko Bela: "Nu e momentul pentru anticipate"

de Aniela Nine    |    16 Iul 2005   •   00:00
Marko Bela: "Nu e momentul pentru anticipate"

Presedintele UDMR, Marko Bela, avertizeaza ca in aceasta perioada se iau decizii importante la Bruxelles in legatura cu integrarea Romaniei in UE si ca organizarea alegerilor inainte de termen ar putea impiedica indeplinirea criteriilor.

Presedintele UDMR, Marko Bela, avertizeaza ca in aceasta perioada se iau decizii importante la Bruxelles in legatura cu integrarea Romaniei, iar organizarea alegerilor inainte de termen ar putea impiedica indeplinirea criteriilor.

Jurnalul National: Domnule Marko Bela, sunt o necesitate alegerile anticipate in aceste momente?
Marko Bela: Sunt o posibilitate, dar nu sunt o necesitate. Situatia creata de decizia Curtii Constitutionale, prevazand ca ar mai putea sa existe astfel de situatii, trebuie rezolvata. Dar nici un moment nu am fost convins ca numai prin alegeri anticipate putem solutiona acest litigiu. De fapt, in mod direct, alegerile anticipate nici nu vor rezolva problema, ci ar putea sa intareasca actuala coalitie. Intrebarea este, in schimbul unui astfel de castig, ce costuri trebuie sa platim. Suntem intr-un moment extrem de nepotrivit in ceea ce priveste organizarea alegerilor anticipate. Pe de o parte, in tara avem probleme, inundatiile, si nu putem face abstractie de la situatia din multe zone, unde oamenii in acest moment se chinuiesc sa-si apere sau sa-si salveze bunurile. Pe de alta parte, in aceasta perioada se decid foarte multe in legatura cu Romania, privind intrarea noastra in UE. Deci, nu ma bucur deloc de decizia colegilor mei din PNL si PD, dar am luat act de aceasta. O coalitie poate sa functioneze numai daca mergem in aceeasi directie, vrem sa ne asumam in continuare aceasta coalitie, vom merge impreuna mai departe si UDMR va participa in toate demersurile privind alegerile anticipate.

De la inceputul acestei crize politice, ati sustinut ca se putea gasi o alta solutie. Ati identificat-o, le-ati prezentat-o colegilor de coalitie?
Am vorbit si cu primul-ministru, si cu alti colegi din coalitie, ei sunt mai sceptici in ceea ce priveste eventualitatea unor altfel de solutii, dar, de fapt, in acest moment toata lumea cunoaste conditiile, si anume continuarea reformei in Justitie. De aceea, noi am incercat sa gasim texte acceptabile pentru toata lumea, in Parlament, atunci cand s-au votat dispozitiile respinse de Curtea Constitutionala. Problemele create de Curtea Constitutionala partial raman in continuare, dar unele deja au fost solutionate prin acest vot si, mai departe, am fi putut sa cautam masuri prin care totusi sa ajungem la rezultatul scontat.

Reducerea rolului Curtii Constitutionale


Sustineti revizuirea Constitutiei?
Da, eu sustin acest lucru. Totusi, forul legislativ este Parlamentul. Eu nu cred ca e bine sa avem si un alt for care poate sa adopte decizii cu forta de lege. In acest moment, si Curtea Constitutionala legifereaza, in sens negativ, are posibilitatea sa radieze anumite texte adoptate de Parlament, ceea ce, in conceptia mea, e un paralelism nesanatos.

Are, actualmente, Curtea Constitutionala o putere prea mare in stat? Ar trebui redusa?
Da! Intorcandu-ne la acele 2/3.

Decizia Curtii Constitutionale era un motiv suficient pentru a-si da demisia Guvernul? Sau s-a declansat o criza politica artificiala?
Era un motiv, nu era numai un pretext, era un motiv real, dar alegerile anticipate nu erau solutia unica. La acest motiv se mai adauga ideea colegilor din PNL si PD ca ar putea sa-si intareasca ponderea in Parlament si, astfel, majoritatea guvernamentala. Cele doua lucruri cumulate au dus la declansarea alegerilor anticipate.

Ati spus ca veti sustine Alianta, desi nu sunteti de acord cu alegerile anticipate. Vi se promisese scaderea pragului electoral?
Aceasta propunere a venit din mai multe parti, si din UDMR, dar eu insumi m-am impotrivit in CNC-ul coalitiei. N-am fost de acord nici cu scurtarea campaniei electorale la doua saptamani.

Pai, in ultimele sondaje nu stateati prea bine.
Nu, in sondaje stam bine. Cand noi avem in jur de 4, deja stim ca vom reusi. Dar va trebui sa muncim foarte mult, de aceea nu m-am bucurat foarte mult de alegerile anticipate. Eu n-am preconizat ca, dupa o campanie extrem de obositoare si de costisitoare, acum iarasi sa ne apucam de campanie. Acum, avand in vedere situatia din tara, ar fi un semn de prost-gust daca ne-am implica in cheltuieli mari pentru campanie, atunci cand o serie de oameni sufera de pe urma inundatiilor. Mai bine am da banii pe care ii avem pentru acest scop, decat pentru campanii electorale.

Ce e CNS?


In vederea alegerilor, PPCD, dar si CNS (Consiliul National al Secuilor) v-au lansat ideea unor colaborari?
CNS, ce e asta? (zambeste) Cu PPCD suntem in relatii bune. Dar nu vom merge pana la o alianta, pana la a avea liste comune cu cineva.

Referitor la votul din Parlament, premierul spunea ca modificarile sunt antireforma. UDMR a votat pentru modificari. Sunteti impotriva reformei in Justitie?
Nu sunt antireforma. Lipsa unor dispozitii ar putea sa aiba un efect antireforma, dar as zice ca, deocamdata, e mai bine sa avem o astfel de forma, fie ea si ciuntita, decat sa nu avem nimic.

Premierul si-a anuntat pentru luni demisia. O sa demisionati si dumneavoastra?
Decizia premierului implica si decizia Guvernului. Imediat, Guvernul devine un guvern interimar. Nu stiu formal cum vom proceda, daca fiecare membru al Guvernului face acelasi gest sau nu.

Periclitarea aderarii


Sunteti ministru insarcinat cu coordonarea activitatilor de integrare. Declansarea procedurilor pentru anticipate ameninta aderarea din 2007?
Data de ianuarie 2007, dupa referendumurile din Franta si Olanda, nici asa nu e sigura. Declaratiile privind o eventuala amanare a intrarii noastre si a Bulgariei s-au inmultit. Declansarea anticipatelor nu ne ajuta, daca nu reusim concomitent cu pregatirile pentru anticipate, ca totusi sa depunem toate eforturile pentru indeplinirea criteriilor. Va fi mult mai greu fiindca vom avea un guvern interimar, o parte din membrii Guvernului si politicienii vor face campanie, ne ingreuneaza situatia aceasta decizie. Si pe exterior ar putea sa creeze o imagine de incertitudine.

Aveti semnale negative de la oficialii UE referitor la decizia Executivului?
Ei sunt foarte prudenti in astfel de situatii, nu se implica in activitatile politice interne. Nu am in acest sens semnale pozitive sau negative. Intrebari, da, dar semnale, nu.

Tara este sub ape, Executivul a facut un apel la sprijin financiar international. Deficitul bugetar stabilit cu FMI se clatina. De unde vom avea bani pentru anticipate?
In primul rand, trebuie sa luam bani pentru a acoperi pagubele provocate de inundatii si dupa aceea sa vedem de unde luam bani pentru alegeri anticipate. S-ar putea sa ne ajute faptul ca va fi mai scurta campania, de exemplu.

Bilant temporar


Sunteti multumit de activitatea desfasurata de Executivul din care faceti parte pana acum?
Eu nu m-am pregatit sa fac un bilant final, asta e problema. Noi pana acum am creat instrumente pentru a face ceva: Legea restituirii proprietatilor, Legea minoritatilor. Am si nemultumiri, in domeniul infrastructurii nu am facut destule, nu am elaborat o strategie si se vede ce se intampla in cazul inundatiilor: cad poduri. Sunt cazuri cand, din acest motiv, nu putem face fata si inundatiile demonstreaza inclusiv acest lucru si ne atentioneaza. Noi, acest Guvern, bineinteles ca nu avem nici o vina, dar vom avea, daca de acum incolo nu vom reusi sa elaboram o strategie de dezvoltare infrastructurala mai coerenta, decat ceea ce am avut pana acum.

Actualul Executiv nu are nici o vina? De la inundatiile din aprilie si pana acum nu s-a facut nimic in acest sens.
Aici, cred ca am avut probleme mai mult cu mediatizarea.

Ati simtit vreun moment, de cand sunteti la guvernare, ca altcineva decat premierul Tariceanu ar fi condus Executivul? Ca, de exemplu, Cotroceniul?
Nu. (zambeste)

E un raspuns diplomatic.
Nu, dar as fi putut eventual nuanta.
×
Subiecte în articol: interviu marko bela anticipate