x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mere sau morcovi pentru curăţarea dinţilor şi masajul gingiilor

Mere sau morcovi pentru curăţarea dinţilor şi masajul gingiilor

de Florin Condurateanu    |    25 Sep 2017   •   20:10
 Mere sau morcovi pentru curăţarea dinţilor şi masajul gingiilor

Puţini iau în considerare un fapt de necontestat: dantura este un veritabil organ cu multiple funcţii. Spălatul viguros pe dinţi, de minimum două ori pe zi este o regulă, iar întreţinerea danturii la dentist la 6 luni, pentru înlăturarea tartrului şi masajul gingiilor, o altă regulă. Orice extracţie a unui dinte impune înlocuirea lui cu o lucrare protetică. Interviu cu prof. dr. Constantin Găucan, preşedinte de onoare al Societăţii Medicilor Stomatologi de Liberă Practică

 

Florin Condurăţeanu: - Aveţi peste 60 de diplome internaţionale, aţi înregistrat peste 30 de brevete de invenţie privind materiale dentare, tehnici, instrumentar. Vă propun să lămurim nişte aspecte imediate ale medicinii stomatologice. Există în dantură un exemplar decisiv, o măsea, un dinte de cea mai mare importanţă?

Prof. Constantin Găucan: - Molarul care apare la vârsta de 6 ani este baza arhitecturii danturii. Dacă el este scos se instaurează un veritabil haos în gură, restul dinţilor migrează spre locul gol rămas în urma extracţiei molarului de la 6 ani, dinţii se apleacă, nu mai calcă ax  pe ax cu cei de pe celălalt maxilar. Dacă totuşi se impune extracţia, locul gol trebuie înlocuit cu o lucrare, cu o protezare. De altfel, este o indicaţie clară, orice loc liber lăsat după o extracţie trebuie să fie “acoperit” de o lucrare, o protezare pentru a împiedica ca restul dinţilor să se mişte spre dintele absent, se schimbă poziţia lor verticală, dinţii nu mai calcă corect pe perechile lor de pe celălalt maxilar. Şi, apoi, o altă regulă trebuie să funcţioneze, nici dinţii de lapte după extracţie nu e cazul să lase loc liber, e necesară înlouirea dinţilor de lapte cu lucrări.

 

F.C.: - De ce susţineţi că mâncarea modernă, prea moale aduce prejudicii? Care este rolul celorlalţi dinţi?

Prof. C.G.: - Mâncarea prea fluidă, prea moale din vremurile noastre nu mai necesită mestecare şi se topeşte osul gingiei, se şubrezeşte dantura prin nemestecarea unor legume, fructe crude, prin lipsa de lucrare a dinţilor în mestecarea unei cărni mai tari. De altfel, din această schimbare a alimentaţiei, omului i-a dispărut în timp o măsea. O măsea pe care strămoşii omului o aveau în începutul de lume. Maxilarele devin mai subţiate, mai puţin puternice. Legat de sarcinile danturii, să aflăm că dinţii din faţă, incisivii au rolul de a tăia alimentele, caninii sfâşie, iar măselele, molarii mestecă, mărunţesc şi îmbibă cu salivă mâncarea.

 

F.C.: - Şi măselele de minte chiar şi-au pierdut orice rol, zic unii să sunt atavisme, sunt inutile. E adevărat?

Prof. C.G.: - Măselele de minte apar la 17-18 ani, la majorat, de aceea se numesc măsele de minte. Ele apar ultimele şi deseori nu mai găsesc spaţiu potrivit să se dezvolte. De aceea răsar oblic, strâmbe, rămân chiar în gingie, cresc orizontal şi presează pe restul măselelor, schimbându-le poziţia păgubos. Se ajunge la carii, la infecţii cu măselele de minte în poziţii anormale. Când ele nu ies vertical, corect e bine să fie scoase în pereche, să se extragă şi măseaua de minte de sus şi perechea de jos. De exemplu, dacă se scoate doar măseaua de minte de sus, cea de jos creşte prea mult, nu are stavilă de la perechea ei şi ceilalţi dinţi caută să se descurce fără să mai calce unii pe alţi. Măselele se tocesc, nu mai au denivelările fireşti pe partea de mestecare, dispar acele ridicături, creste şi suprafaţa de mestecare devine plată prin tocire, ele nu mai mestecă bine, sunt un fel de pietre de moară plate, cu prejudicii. Dacă, însă, măselele de minte răsar drept şi cresc corect se lasă pentru ca, la nevoie, să fie puncte de sprijin pentru lucrări protetice.

 

F.C.: - În „D'ale carnavalului”, „Catindatul” se amăgea cu rachiu ca să domolească durerea de măsea, era înfricoşat să i se scoată măseaua. Când se va duce omul la dentist fără frică de durere, să se ducă dezinvolt ca la frizer?

Prof. C.G.: - Nu va mai exista frica de mersul la stomatolog când orice om se va prezenta la 6 luni pentru întreţinerea danturii, pentru îndepărtarea tartrului, pentru masajul gingiilor. La cea mai mică durere la dulce, la cald, la rece, semn că s-a găurit smalţul se impune consultarea stomatologului, orice carie trebuie tratată cât mai devreme. Este necesară spălarea pe dinţi de minimum 2 ori pe zi cu pastă cu fluor.

 

Periajul se face de sus în jos, ca scoaterea resturilor cu scobitoarea, cu aţa dentară. Periajul se face în forţă, să fie stropită cu pastă oglinda datorită periajului viguros.  După masă, toţi - mai ales copiii - e bine să mănânce un măr, un morcov crud. Se curăţă dantura şi se execută masaj al gingiei. Dulcele provoacă dureri fiindcă se descompune până la acool, care irită prelungirile nervoase din cele peste 40.000 de canalicule din pulpa dentară neprotejată de smalţul care s-a perforat.

×
Subiecte în articol: constantin gaucan