x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Merkel a trecut prin ce treceti voi"

"Merkel a trecut prin ce treceti voi"

de Irina Cristea    |    03 Dec 2005   •   00:00
"Merkel a trecut prin ce treceti voi"

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti explica in exclusivitate pentru Jurnalul National de ce actualul cancelar intelege bine Romania.

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, explica pentru Jurnalul National care sunt prioritatile noului executiv de la Berlin, care va fi impactul lor asupra relatiei cu Romania si ce intelege Germania printr-o Romanie pregatita pentru aderare.

Jurnalul National: Angela Merkel a venit oficial la putere in Germania. Ce urmeaza? O continuitate, o schimbare radicala sau o nuantare a politicii duse pana acum de coalitia formata de social-democrati si ecologisti?
Wilfried Gruber: Actualul cabinet este format de doua mari partide, dar aceasta nu este o premiera in politica germana. La nivel central a mai existat un astfel de guvern, la sfarsitul anilor ’60, iar coalitia intre SPD si CDU exista si la nivelul landurilor, ca de exemplu Brandenburg sau Bremen. Prin urmare, avem ceva experienta. Ca substanta, noul guvern va urmari in politica externa principiul continuitatii. Desigur, vor exista nuante noi. Este important ca primele vizite facute in strainatate de doamna cancelar Angela Merkel de la preluarea functiei au fost la Paris, Bruxelles si Londra. Parteneriatul cu Franta va fi o trasatura importanta in politica externa, in vreme ce Londra, pe langa faptul ca detine, in prezent, presedintia UE, este un jucator important in Europa. La Bruxelles, cancelarul a avut intalniri cu secretarul general al NATO, dar si cu reprezentantii principalelor institutii europene: seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, si inaltul reprezentant pentru politica externa, Javier Solana. Germania doreste sa arate ca UE va ramane principalul cadru al actiunilor sale de politica externa si nu numai, in conditiile in care apartenenta la Uniune implica mai mult decat atat.

Pe plan intern, coalitia e decisa sa ia masuri noi, cu bataie lunga, pentru a realiza reforma si adaptarea la noile provocari, printre care imbatranirea populatiei si concurenta globala. Reformele vor viza mai ales sanatatea, piata muncii, politicile familiale, cercetarea si educatia.

Coalitii de interese

Ne putem astepta la noi aliante?
Daca ne referim la aliante formate pentru a combate alte aliante, atunci nici vorba, nu se pune problema de asa ceva, nu aceasta este politica noastra. Politica externa a Germaniei se bazeaza pe cei doi piloni principali: UE si NATO, tocmai ca instrumente de a iesi din sistemul de alianta si contraalianta. Exista, ce-i drept, coalitii de interese, dar acestea nu sunt permanente. De exemplu, in ce priveste bugetul UE, Germania are acelasi interes cu Olanda, Suedia, Marea Britanie, Austria, state care, la fel, contribuie in cea mai mare masura la bugetul comunitar. Urmarim aceleasi interese. In alte domenii, ca de exemplu schimburile comerciale, aveam acelasi interes cu nordicii si cu tarile din Benelux. Germania continua sa priveasca UE ca pe un proiect cu scop politic, o Uniune cu aceleasi ambitii politice, in special ambitia de a ne folosi resursele pentru a influenta politica globala, pentru a avea o voce unica si o actiune unica.

Directiva Bolkestein

Care este pozitia Germaniei cu privire la contestata directiva Bolkestein privind liberalizarea serviciilor in UE?
Directiva propune conditii mai bune pentru circulatia serviciilor intr-o Uniune Europeana cu 25 si, in curand, 27 de membri. A provocat o ampla dezbatere in Uniune, este in continuare in discutie, intrucat nu a fost inca adoptata. Germania are doua interese: sa utilizeze la maximum beneficiile care decurg din libera circulatie a serviciilor pentru o mai buna eficienta si sa mentina anumite standarde. Trebuie pastrate astfel de standarde mai ales in ceea ce priveste mediul, sanatatea si securitatea interna, atunci cand se aplica principiul tarii de origine. Germania doreste o directiva care sa echilibreze aceste principii: o circulatie optima a serviciilor si protejarea standardelor din tara de destinatie.

Ce credeti ca va aduce nou in politica germana aceasta "infuzie" de politicieni originari din fosta RDG?
In afara de premiera ca avem la conducerea guvernului o doamna, Germania inregistreaza si premiera de a avea la conducere un politician din fosta Republica Democrata Germania. Chiar doamna cancelar spunea ca e un mare pas faptul ca ea, Angela Merkel, care a venit din fosta RDG acum 15 ani, este acum la putere. Asemanator este si cazul noului lider al SPD, Matthias Platzeck. Acesti politicieni au crescut intr-un regim comunist, au intrat in politica la caderea RDG si au luat parte direct la schimbarile care au avut loc de atunci. Ei sunt o dovada vie a unificarii interne, au experimentat-o direct. In plus, acesti oameni politici aduc cu ei experienta personala a unui sistem in care au crescut, ce s-a prabusit, si a adaptarii la un sistem nou, total diferit, precum si experienta de a profita de noi oportunitati. In acest fel, au o biografie pe care politicienii din vest nu o pot avea. Cred ca se va schimba stilul de dezbatere politica in Germania.

Cum va explicati atmosfera incordata, temerile din Romania cu privire la venirea la putere a Angelei Merkel?
Nu inteleg aceasta reactie. Cred ca liderii politici care provin din fosta RDG pot empatiza mai bine cu vecinii lor din centrul si sud-estul Europei. Au trecut 15 ani de cand sistemul din estul Germaniei s-a schimbat, iar acesta este un punct comun cu statele din aceasta regiune. Angela Merkel a trecut prin ce treceti voi acum. Aceasta experienta de viata si cei 15 ani de la schimbarea sistemului sunt inca un element comun, chiar daca transformarea fostei RDG a avut loc in conditii total diferite si cu alt fel de sprijin. Infuzia de capital din Vest in Est a avut si aspecte ambivalente, unii oameni din estul Germaniei au avut impresia ca institutiile le-au fost luate de vestici si nu mai au autoritatea de dinainte. Acest tip de probleme a aparut dupa unificare. In Romania unii pot avea impresia ca in procesul de aderare nu mai ai autoritatea de dinainte, dar asta face parte din joc. Integrarea inseamna sa imparti suveranitatea cu altii, dar credem ca totusi castigurile sunt mult mai importante.

Aderare de succes

Ce noutati mai sunt pe "frontul" ratificarii de catre parlamentul german a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei?
Exista un consens intre SPD si CDU asupra procesului de extindere a UE. In ceea ce priveste Romania si Bulgaria, ratificarea tratatului va avea loc tinandu-se cont de aprecierile si recomandarile facute de Comisia Europeana in raportul din primavara, pe care il dorim 100% pozitiv.

Intai s-a spus ca veti astepta raportul din toamna, acum ca nu luati decizia inainte de cel din primavara. De fapt, asteptati sa aflati daca se recomanda sau nu amanarea aderarii.
Pana la urma, da. Am sustinut de la inceput aderarea Romaniei si vrem si acum ca Romania sa devina un membru de succes al Uniunii si un partener de succes pentru statele membre. Un partener cu care sa impartasim aceleasi pareri in cat mai multe domenii posibil, alaturi de care sa facem UE mai eficienta, mai ales in relatiile cu tarile din imediata vecinatate. Pentru a fi un membru de succes, care sa fie capabil sa participe 100% la toate aspectele politicii Uniunii, Romania trebuie sa continue reformele. Nu de dragul nostru, ci pentru propriul sau interes. Va dau un exemplu: dupa aderare, sentintele pronuntate de tribunalele romanesti vor fi aplicate si in Germania, in anumite domenii. Ne asteptam ca tribunalele din Romania sa opereze la fel ca si cele din Danemarca sau Tarile de Jos, la aceleasi standarde de profesionalism. Un alt exemplu: securitatea alimentara, care este, oricum, un subiect sensibil in Germania. Toti partenerii europeni trebuie sa aiba aceleasi standarde, aceleasi criterii de igiena si calitate in industria alimentara.

IN ASTEPTARE
"In ceea ce priveste Romania si Bulgaria, ratificarea tratatului va avea loc in Germania, tinandu-se cont de aprecierile si recomandarile facute de Comisia Europeana in raportul din primavara, pe care il dorim 100% pozitiv"

LA INALTIME
"Dupa aderare, sentintele pronuntate de tribunalele romanesti vor fi aplicate si in Germania, in anumite domenii. Ne asteptam ca tribunalele din Romania sa opereze la fel ca si cele din Danemarca sau din Tarile de Jos, la aceleasi standarde de profesionalism"

NORME
"Un subiect sensibil este si securitatea alimentara. Toti partenerii europeni trebuie sa aiba aceleasi standarde, aceleasi criterii de igiena si calitate in industria alimentara" - Wilfried Gruber ambasadorul Germaniei in Romania
×
Subiecte în articol: romania interviu politica germania merkel