x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Microbii se simt bine acolo unde nu ajunge periuţa de dinţi

Microbii se simt bine acolo unde nu ajunge periuţa de dinţi

de Florin Condurateanu    |    13 Noi 2019   •   20:10
Microbii se simt bine acolo unde nu ajunge periuţa de dinţi
Sursa foto: Chalabala/Getty Images/iStockphoto

Interviu cu doctor Dan Găucan, stomatolog

Faţă de hrana crudă, tare a omului primitiv, trăitorul în vremurile moderne mănâncă alimente tot mai moi, care nu-i mai solicită aşa mult structura cavităţii bucale. Astfel, se micşorează maxilarele, se înghesuie dantura şi a dispărut o măsea.

Florin Condurăţeanu: - Când vizita la stomatolog nu va mai fi însoţită de spaima că te doare?

 

Dr. Dan Găucan: - Vizita la stomatolog trebuie să fie periodică, o dată la 6 luni, pentru întreţinerea danturii. Medicul stomatolog va îndepărta tartrul, va face masajul gingiilor pentru intensificarea circulaţiei sângelui. Inspecţia danturii va permite descoperirea unei eventuale carii în faza de început şi plombarea ei. Plombarea unei carii e necesară chiar şi la copii, când au dinţii de lapte. Extracţia unui dinte nu trebuie să lase locul gol; trebuie făcută o lucrare. Spaţiul liber permite dinţilor să migreze, să se încline, să nu mai calce ax în ax. Se creează un haos în dantură. Copiii trebuie să fie consultaţi la vârsta de 6 ani. Atunci apare molarul de 6 ani, iar această măsea este baza danturii.

 

F. C.: - Ce detalii trebuie cunoscute când se tot vorbeşte despre igiena danturii?

 

Dr. D. Găucan: - Spălatul pe dinţi cu pastă cu fluor trebuie să se facă de minimum două ori pe zi. Spălatul trebuie executat viguros, să se stropească cu pastă oglinda de la baie. Mişcarea periuţei se face de sus în jos, ca atunci când scoţi cu scobitoarea resturile alimentare. Nu se execută spălatul cu periuţa prin mişcări în lateral, de la dreapta la stânga. După mâncare, e bine să se mestece un măr sau un morcov crud pentru curăţarea danturii. Copiii trebuie să clătească gura cu apă rece după ce consumă dulciuri.

 

F. C.: - Cum evoluează o carie?

 

Dr. D. Găucan: - Când, pentru început, apar dureri la rece, la cald, la dulce e semn că smalţul care asigură etanşeitatea a fost străpuns. Nu s-a ajuns la camera pulpară, la nerv şi în această etapă e de apelat la plombare. În dentină există 40.000 de canalicule cu ramificaţii nervoase şi cu un lichid. Durerile se amplifică atunci când s-a ajuns în aceste canalicule, la nerv. Când microbii au pătruns, se impune curăţarea canalului şi scoaterea nervului. Apoi, smalţul nu mai este hrănit şi, după 1-2 ani, el devine casant, dacă nu se face o lucrare bună. Cariile apar mai ales în zonele mai ascunse, unde nu prea ajunge periuţa de spălare. Pe dinţi apar pete şi microbii anaerobi se simt bine acolo unde nu se reuşeşte perierea în spălarea pe dinţi. Durerile mai avansate apar şi noaptea fiindcă, în poziţia culcat, sângele circulă mai intens în zona capului. Dulciurile se însoţesc de durere în caz de carii, căci dulcele se transformă în acid.

 

F.C.: - Parodontoza aduce în stare aşa de rea dantura, încât cad dinţii la periaj, se scot cu mâna...

 

Dr. D. Găucan: - Să facem o specificare: parodontoza reprezintă doar 10-15% din parodontopatii, adevărata denumire a acestei boli grave. Primul semn este sângerarea gingiilor la perierea dinţilor, mirosul rău, apariţia puroiului. Mişcarea dinţilor şi căderea lor duce chiar la pierderea danturii. Dantura se află într-un ţesut elastic numit parodonţiu, un fel de hamac, benzi elastice care ancorează dinţii, pe post de amortizor. Procesul este inflamator şi dinţii capătă joc, precum stâlpul unui gard care se clatină fiindcă s-a creat spaţiu unde se mişcă rădăcina. Tartrul irită şi el gingia şi procesul inflamator permite, prin spaţiul creat, pătrunderea microbilor. Se atacă osul gingiei, aceasta se retrage şi dintele rămâne doar jumătate în locaşul lărgit. Este gingivită. Aşa se pierd dinţii prin parodontopatii. Soluţia este implantul dentar. Dacă dintele mai este fixat o treime în gingie, stomatologul completează cu substituent de os, foloseşte biostimulatori în masajul gingiilor, tencuirea rădăcinii şi aceste operaţii durează 1,5-2 luni. Se implantează în osul gingiei un ax metalic, care, după acceptarea de către ţesuturi, capătă un fel de căciulă metalică, un bont pe care se fixează o lucrare protetică. Implanturile presupun controlul, la 6 luni, la stomatolog, pentru curăţarea tartrului şi masajul gingiilor.

 

Uneori, măselele de minte ce apar la 18 ani nu răsar din gingie, n-au loc, împing celelalte măsele, se creează dezordine în dantură. De aceea, este mai bine ca aceste măsele de minte se fie scoase.

 

×
Subiecte în articol: Dan Găucan