x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri “Micuţul trebuie lăsat să mănânce când vrea şi cât vrea”

“Micuţul trebuie lăsat să mănânce când vrea şi cât vrea”

de Florin Condurateanu    |    10 Iun 2019   •   19:30
“Micuţul trebuie lăsat să mănânce când vrea şi cât vrea”

Cât adevăr există în zicerea poporului „laptele sfânt de la sânul mamei”! Alăptarea pruncului până la 6 luni pune bazele sănătăţii viitorului adult. Interviu cu profesor doctor Dumitru Matei, Institutul de protecţie a mamei şi copilului

 

Florin Condurăţeanu: Părinţii copilului foarte mic sunt disperaţi când acesta face mofturi la mâncare, îl îndoapă, se roagă cu zecile de minute de el, fac bine?

Prof. Dumitru Matei:  Alarma nu se impune, copilul nu rămâne înfometat, reflexele lui trebuie să comande programul de alimentaţie, nu planificările mamei sau bunicii. Copilul trebuie lăsat să mânănce când vrea şi cât vrea. E bine ca sugarul să fie alăptat până la 6 luni; pentru sănătatea lui de-a lungul întregii vieţi este decisiv suptul la sânul mamei.

F.C.: Mămicile apelează la tot felul de artificii când nu mai au lapte în sân, beau bere, mănâncă ceapă, rezultatul zero...

Prof. D.M.: Lăuza trebuie să mănânce cumpătat, sănătos. Să se ferească de stări de stres, de tensiune, acestea scad lactaţia. Mămicile să se abţină de la fumat, să rărească tabietul cu cafele, să se ferească de ciocolată, băuturi răcoritoare. Dacă beau bere, mănâncă ceapă, aceste gusturi nedorite trec în lapte, şi sugarul nu mai se lasă alăptat, plus că nu se sporeşte laptele în sân.

F.C.: De ce laptele de mamă nu a putut fi reprodus de toate tehnicile rafinate ?

Prof. D.M.: Laptele de la sân conţine factori de imunitate, de creştere, hormoni, el nu a reuşit să fie imitat. Există şi procese formidabile, laptele se împuţinează în grăsimi când sugarul începe să se sature la sân, astfel prea multele grăsimi nu-i deranjează sistemul digestiv, în formare. Unele mame îl trec pe micuţ pe lapte de vacă. E greşit, acesta e prea bogat în grăsimi şi proteine. Unii extrag mai întâi untul din laptele de vacă şi e justificat. Alţi părinţi folosesc laptele de vacă, pasămite că e natural, direct de la ugerul vacii. Greşit: acest lapte direct de la vacă are multe bacterii, e indicată pasteurizarea.

F.C.: Ce sfat trebuie aplicat de mămici?

Prof. D.M.: În paralel cu suptul, trebuie trecut la diversificarea alimentaţiei, de la 4 luni şi nu mai târziu de 6 luni. Felurile noi se introduc pe rând. Se începe cu fructe şi legume pasate în piureuri, apoi se introduc gălbenuşul de la o jumătate de ou, puţină brânză şi abia apoi carnea mărunţită de pasăre, apoi de vită şi la urmă carnea de porc. Nu se adaugă sare, există în legume şi fructe.

 

În meniul copilului mic nu e cazul să existe multe dulciuri. Şi alt sfat, pentru a-şi goli sânii, mamele trebuie să alterneze suptul când la un sân, când la celălalt, în aceeaşi masă.

 

×