x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mierea şi prunele uscate, de ajutor în constipaţie

Mierea şi prunele uscate, de ajutor în constipaţie

de Florin Condurateanu    |    20 Ian 2020   •   18:30
Mierea şi prunele uscate, de ajutor în constipaţie
Sursa foto: vchal/Getty Images/iStockphoto

Constipaţia este afecţiune frecventă, care poate duce la suferinţe şi complicaţii. Însă utilizarea purgativelor zilnic, perioade lungi, creează pericole. Constipaţia se declară când există mai puţin de două scaune pe săptămână, cu fecale prea tari. Ne explică ce este de făcut cunoscutul gastroenterolog Alexandru Oproiu.

Florin Condurăţeanu: Constipaţia este atât de răspândită, încât toată lumea îşi dă cu părerea. Unii propun suferinzilor de constipaţie să mănânce prune uscate. Este bine?

Prof. dr. Alexandru Oproiu: Prunele uscate sunt un bun purgativ natural. E util să fie consumate.

 

F.C.: Alţi sfătuitori recomandă un pahar cu apă rece dimineaţa şi nişte miere...

Prof. dr. Alexandru Oproiu: Apa rece declanşează un reflex în stomac, care sporeşte contracţiile colonului, favorizând defecaţia. Mierea este utilă şi ea, pentru că mierea atrage apa şi fluidifică materiile fecale. Dar subliniez că e foarte important ca omul constipat să respecte orele la care merge la toaletă. S-a format un reflex al defecaţiei la ora respectivă. Şi cei cu suferinţa constipaţiei să nu rămână sedentari, să facă mişcare.

 

F.C.: Recomandarea dumneavoastră principală care este?

Prof. dr. Alexandru Oproiu: Cel cu suferinţa constipaţiei cel mai bine este să consume conţinutul a 4 linguri cu vârf, pline cu tărâţe de grâu sau fulgi de grâu sau ovăz. Tărâţele se consumă cu iaurt, cu chefir, cu lapte bătut. Omul constipat trebuie să mănânce 20-30 de grame de fibre nedigerabile pe zi. Aceste fibre nedigerabile conţin celuloză, lignină, peptide. Ele reprezintă un balast pentru colon, care e silit să elimine acest balast prin mişcări mai eficiente ale intestinului gros. Cei constipaţi e cazul să consume legume şi fructe bogate în fibre nedigerabile, care se constituie în acel balast, care obligă colonul la mişcări mai viguroase, deci înlesneşte scaunul. Bogate în fibre nedigerabile sunt varza, conopida, dovleceii, spanacul, prazul.

 

F.C.: E adevărat că omul constipat trebuie să aleagă pâinea neagră în detrimentul franzelei?

Prof. dr. Alexandru Oproiu: Pâinea neagră este cea recomandată, 5 grame de fibre nedigerabile se află în 100 grame de pâine neagră, în timp ce aceleaşi 5 grame de fibre se găsesc în 300 de grame de pâine albă. Aceste 5 grame de fibre nedigerabile se mai află în 100 grame de mazăre, în 100 grame de varză, de conopidă, în 100 de grame de fasole verde. Cartofii conţin mai puţine fibre nedigerabile provocatoare de scaun, perele, mai mult.

 

F.C.: Cine produce constipaţia?

Prof. dr. Alexandru Oproiu: Produc constipaţie dulciurile rafinate, brânza, pastele, ouăle, carnea, peştele. Unele medicamente lenevesc mişcările colonului. De exemplu, cele din familia Diazepam consumate în exces şi pe perioade lungi. Favorizează constipaţia medicamentele betablocante folosite în tratamentul hipertensiunii, dar aduc constipaţie şi medicamentele de scădere a acidităţii din stomac. Conduc la constipaţie hemoroizii trombozaţi, ruptura de perineu, spasmele sfincterului anal.

 

F.C.: Când se pune diagnosticul corect de constipaţie?

Prof. dr. Alexandru Oproiu:  Constipaţie este când există mai puţin de două scaune pe săptămână. Când scaunul are o consistenţă prea tare şi când omul stă la WC cu 30% mai mult timp decât oamenii cu tranzit intestinal normal.

 

Purgativele, uleiul de parafină, ceaiuri pe bază de cruşin, dacă sunt luate zilnic, pe perioade lungi, produc leziuni la terminaţiile nervoase la colon, apare constipaţia cronică cu colorarea în brun a mucoasei colonului. În situaţii extreme, se apelează la laxative hiperosmotice, supozitoare cu glicerină, lactoză.

 

×