x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mircea Geoana: "Credeam ca voi merge In turul doi"

Mircea Geoana: "Credeam ca voi merge In turul doi"

14 Iun 2004   •   00:00
Mircea Geoana: "Credeam ca voi merge In turul doi"

INTERVIU

Intr-un interviu acordat Jurnalului National, Mircea Geoana analizeaza la rece cursa pentru Primaria Capitalei si motivele pentru care a pierdut in fata lui Traian Basescu. El spune ca nu se astepta sa piarda din primul tur.

"Sper ca urmatoarea mea campanie va fi mai coerenta"

Mircea Geoana nu se astepta sa piarda din primul tur batalia pentru Primaria Capitalei. Crede insa ca aceasta campanie a fost o experienta obligatorie pentru cariera sa politica. Nu se considera sacrificat de partid, sustinand ca nu a fost fortat sa se arunce in cursa pentru primarie, ci ca decizia finala i-a apartinut.
MARIUS TUCA

  • Jurnalul National: Domnule ministru, cui i-a venit ideea sa candidati la Primaria Capitalei?

    Mircea Geoana: A existat o discutie ampla la nivelul partidului, precum si la nivelul organizatiei de Bucuresti. Ideea a fost mai veche, iar decizia finala a fost a mea.

  • Premierul Nastase a spus ca dumneavoastra ati fost candidatul PSD pentru ca erati, pana la urma, cea mai buna solutie. Ca ati fost aruncat in lupta pentru ca, la nivelul partidului, s-a crezut ca il veti invinge pe Traian Basescu. E adevarat?

    A fost o oferta reala si sincera a partidului si a mea. Am crezut si cred in continuare ca Bucurestiul merita o solutie europeana.

  • V-ati simtit sacrificat vreo clipa?

    Dimpotriva.

    "Credeam ca voi merge in turul doi"

  • S-a vorbit ca ati fost aruncat in aceasta batalie pentru a iesi din jocul la nivel inalt al partidului: candidat la presedintie, prim-ministru si asa mai departe.

    Sunt mandru ca fac parte din aceasta echipa, o echipa care va invata, la fel ca mine, din experientele si lectia de la Bucuresti, pentru alegerile din toamna. Eu am inteles ca, daca vrei sa te numesti om politic, trebuie sa treci obligatoriu printr-o campanie electorala. Campania aceasta nu a avut succesul pe care l-am scontat si sunt un pic dezamagit.

    Dar este o etapa foarte importanta in a deveni un om politic complet. In toti acesti ani, obsesia si pasiunea mea a fost aducerea Romaniei in Occident, prin aderarea la NATO si la Uniunea Europeana. Viata adevarata se intampla insa aici, in Bucuresti si in restul tarii, mai putin la Bruxelles sau prin America.

  • Va asteptati sa pierdeti din primul tur?

    Sincer. Nu. Credeam ca voi merge in turul doi. Evident ca a fost si un vot foarte politic...

  • Chiar asa, ati simtit, in campania electorala, ca sunteti atacat doar pentru ca sunteti reprezentantul PSD?

    Da, in mod cert. Cred ca era o iluzie sa cred ca in clipa in care intru intr-o astfel de campanie cu o miza atat de importanta...

  • Da, dar atunci cand ati fost ales candidat s-a mers foarte mult pe popularitatea dumneavoastra. Erati unul dintre cei mai populari politicieni, daca nu cel mai popular, erati chiar inaintea premierului. Brusc, ati fost atacat pentru ca sunteti membru PSD.

    Cand cobori in arena politica aparand cu foarte multa tarie valorile social-democrate si sigla partidului, automat cobori de pe piedestalul national si intri intr-o lupta partizana.

  • Va asteptati sa aveti imaginea de PSD atat de lipita?

    Pentru mine este o onoare sa fiu identificat cu partidul pe care il reprezint. Au fost tot felul de speculatii despre care va fi viitorul PD-ului, de exemplu, in eventualitatea esecului liderului acestuia. PSD ramane cel mai important partid din tara si singurul reprezentant al social-democratiei si al centrului stanga din tara. In aceasta clipa, PD-ul, care isi duce, am inteles, pana si sigla intr-una a Aliantei, a abandonat ideologia pe care ar fi trebuit sa o reprezinte. Acum PD este, practic, undeva pe zona de dreapta.

    "Nu trebuie cautate scuze"

  • Nu de putine ori v-ati comportat defensiv in aceasta campanie, de parca dumneavoastra ati fi fost primar in acesti patru ani. De ce?

    Niciodata nu am crezut in lovituri sub centura sau in jocuri murdare. Eu n-am sa fac acest tip de politica. Ceea ce a fost interesant a fost maniera in care candidatii cu sanse secundare au parut sa aiba un front comun, la un moment dat, lucru care poate fi inteles, din punct de vedere politic, pentru ca cei mai mici se coalizeaza impotriva celui mai puternic, in acest caz, PSD.

  • Rezultatul pe care l-ati obtinut e unul corect? Adica e cel pe care il meritati? Va asteptati la o alta prezenta la vot?

    Initial, sondajele aratau o participare de 60%.

  • Credeti ca v-a afectat participarea mai scazuta?

    E posibil. Nu cred insa ca trebuie cautate explicatii sau scuze.

  • Privind la rece, ce aveti sa va reprosati in aceasta campanie?

    Poate faptul ca nu am avut suficient de mult timp sa pregatim o oferta si mai precisa si mai concreta pentru bucuresteni. Probabil ca am mizat putin prea mult pe o oferta, cred eu generoasa si adevarata, legata de europenizarea Bucurestiului.

  • Dar faptul ca ati evitat confruntarile in prima parte a campaniei?

    Acum, cand privesti in urma, poti sa descoperi ca ar fi trebuit sa iesi mai devreme... E greu de spus. Nu a fost nici un fel de teama de a aparea, ci pur si simplu o dorinta de a asculta bucurestenii.

  • Vi s-a reprosat trecerea brusca de la haina de ministru la omul care a lucrat la CET Grozavesti. S-a spus ca era mai bine daca spuneati: "Am fost ministru de Externe, am ajutat Romania sa se integreze in structurile euro-atlantice, acum vreau sa invat si acest lucru". Nu trebuia sa spuneti ca, de fapt, stiti foarte bine ce se intampla aici, ca ati lucrat la CET Grozavesti. Cum vedeti acest lucru?

    Eu cred ca am facut ce trebuia: sa spun cine sunt, de unde vin, ca nu m-am nascut ministru de Externe. Probabil ca daca atacurile impotriva candidaturii mele nu ar fi fost de genul: "Vedeti ca Geoana este doar un diplomat si stie doar politica externa"... Nu e asa. Sa spun ca nu am fost la scoala de administratie in Franta? Sa spun ca nu am fost la Harvard? Am fost. Sa spun ca nu am lucrat la CET Grozavesti si la CET Sud?

  • Aveti ceva de reprosat celor care s-au ocupat de campania dumneavoastra electorala?

    Nu. A fost prima mea experienta de acest gen, iar data viitoare vom face campania mai bine decat acum.

  • S-a spus ca Basescu si-a condus campania, in timp ce dumneavoastra ati avut o echipa in spate si ca mai mult v-ati subordonat echipei. De ce nu ati vrut sa va conduceti campania?

    Mi-am condus campania, dar am fost constient ca trebuie sa apelez la profesionisti. Pentru Traian Basescu nu a fost prima campanie. Sper ca urmatoarea mea campanie sa fie mult mai viguroasa si mai coerenta.

    "Era nevoie de mai multa culoare"

  • S-a comentat ca Traian Basescu a castigat si datorita unei campanii facute cu umor. V-a lipsit umorul? Ati fi avut nevoie de asa ceva?

    Poate era nevoie de putin mai multa culoare in campanie.

  • De ce credeti ca a castigat Basescu?

    In mod cert, a fost o mai mare adecvare a persoanei publice Traian Basescu la rolul de primar. A fost vorba si despre inadaptarea profilului pe care lumea il stia despre mine la asteptarea, cred eu, mult prea modesta, de primar general. In al doilea rand, a fost un vot foarte politic si un partid serios ca PSD va sti sa ia masurile de autoreglare necesare.

  • Dar nu a fost o surpriza si ca primarii de sector au ajuns sa intre in turul doi de pe locul al doilea?

    A fost o situatie comparabila cu anul 2000. Oameni care si-au demonstrat calitatile, cum sunt Darabont, Ontanu, Mihalache, Plesca, Gherasim, nu erau cunoscuti in 2000. Faptul ca acum candidati de la Alianta au avut mai multe voturi decat notorietate arata un vot foarte politic.

  • De ce credeti ca Marian Vanghelie a castigat, iar ceilalti primari PSD nu? Nu cumva a castigat pentru ca a fost dat afara din PSD?

    A castigat pentru ca a avut un tip de campanie si un tip de profil politic adecvat. Asta e lectia de la Bucuresti: din primul tur castiga Traian Basescu si Marian Vanghelie.

  • Cat v-a costat campania electorala?

    Cred ca este o chestiune pe care trezorierul de la organizatia din Bucuresti o stie mai bine.

  • N-ati venit, deci, cu banii de-acasa.

    Daca as fi avut bani de-acasa, i-as fi adus.

  • Care a fost reactia colegilor de partid dupa ce s-a intamplat?

    Au fost extraordinar de solidari.

  • Cum s-a comportat familia, dupa anuntarea rezultatului votului?

    Ma intrebam ce au inteles copiii dumneavoastra, care au inceput sa creasca. In clipa in care am avut discutia despre candidatura si am convenit ca este o experienta importanta si necesara, familia s-a strans in jurul meu. Dupa alegeri, au fost mai prevenitori ca niciodata.

  • Presedintele Iliescu v-a dat vreun telefon sa va spuna: "Mircea, nu-i nimic, asta a fost"?

    Am avut o convorbire imediat dupa alegeri. Ea a fost legata de problemele de la minister, dar am avut si un schimb de opinii in legatura cu alegerile.

  • Si ce spunea?

    A spus ca este o etapa importanta intr-o cariera politica lunga.

    Nastase, potrivit pentru prezidentiale

  • Credeti ca pozitia dumneavoastra in partid este acum mai puternica dupa aceasta candidatura si, totodata, infrangere?

    Eu am intrat in politica abia acum trei ani. Acum cred ca sunt mult mai pregatit sa fac politica la nivel national. Voi continua ca ministru de Externe, avem misiunea de a duce Romania in Uniunea Europeana in 2007 si de a incheia negocierile in acest an. Urmeaza si presedintia Consiliului de Securitate al ONU, in iulie, si summit-ul NATO de la Istanbul. Insa nu ma voi multumi sa fiu doar un bun, sper eu, ministru de Externe, voi fi si un mult mai activ om politic la nivel national.

  • Credeti ca o candidatura la presedintie ar fi posibila? Se tot vorbeste despre amanarea candidaturii domnului Nastase si singurul nume care a fost vehiculat, chiar si inainte de a candida la Primarie, era al dumneavoastra.

    Adrian Nastase nu este doar presedintele PSD, ci si cel mai complet politician pe care il avem in PSD in acest moment. Are si experienta guvernarii, si cea politica. Are profilul politic cel mai adaptat.

  • Dar s-a hotarat?

    In iulie vom avea o intalnire la nivelul partidului, unde vom analiza ce s-a intamplat la alegerile locale si vom lua si masurile de corectie. Ne vom remobiliza si vom da catre electorat un mesaj ca am inteles semnalul pe care l-a transmis. In septembrie vom avea un congres extraordinar la care vom anunta candidatul la presedintie.
  • ×