x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mircea Geoană: "Obiectivul meu este să ajung preşedintele României”

Mircea Geoană: "Obiectivul meu este să ajung preşedintele României”

de Lavinia Dimancea    |    14 Ian 2008   •   00:00
Mircea Geoană: "Obiectivul meu este să ajung preşedintele României”

• EXCLUSIV • Mircea Geoană se vrea în continuare premier, dar visul său de carieră politică este să ajungă la Palatul Cotroceni. Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Geoană dă aproape ca sigură victoria PSD în alegeri şi face o invitaţie la dialog rivalilor săi din partid. • AUDIO

EXCLUSIV

Mircea Geoană se vrea în continuare premier, dar visul său de carieră politică este să ajungă la Palatul Cotroceni. Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Geoană dă aproape ca sigură victoria PSD în alegeri şi face o invitaţie la dialog rivalilor săi din partid.


  • Jurnalul Naţional: Va fi un an greu pentru PSD...
Mircea Geoană: Va fi un an bun pentru PSD pentru că este anul schimbării politice în România, pe care PSD trebuie să-l transforme într-o victorie politică. Acesta este şi obiectivul nostru pe 2008: victorie la locale, victorie la parlamentare.


  • Cum veţi obţine victoria?
În primul rând, prin a da un semnal de unitate şi de coerenţă la nivelul partidului.


Veţi reuşi acest lucru? Anul trecut a fost unul tensionat în PSD, au fost tot felul de certuri....
A fost un an în care viaţa PSD a fost cea mai agitată. Dar întotdeauna PSD a ştiut să facă diferenţa între tensiuni sau competiţie internă şi scopul general al partidului care este câştigarea alegerilor. Rămânem în continuare cel mai important partid al României şi anul acesta vom câştiga şi localele şi parlamentarele. Iar în 2009, prezidenţialele.


  • V-aţi creionat o strategie pentru cele două campanii?
Pe lângă câştigarea alegerilor, pentru noi este important din punct de vedere al unui contract moral cu cetăţenii să avem alegerile parlamentare pe un sistem de vot uninominal. Din punct de vedere al strategiei, lucrăm în acest moment pe scenariul tradiţional: alegeri locale în iunie, alegeri parlamentare în noiembrie.


  • Nu mergeţi şi pe scenariul ca localele să fie împinse în toamnă?
A împinge localele mai târziu este un lucru dificil de făcut din punct de vedere politic şi constituţional. Ar însemna un artificiu care nu cred că ar fi bine înţeles de cetăţeni şi nici de primarii şi aleşii locali. De aceea, noi am luat în calcul posibilitatea unei devansări a alegerilor parlamentare şi să fie suprapuse cu cele locale în luna iunie. Aceasta este varianta pe care o explorăm.




Vârf de lance, în campanie

  • Vă păstraţi promisiunea de a vă depune mandatul în cazul în care PSD nu câştigă alegerile?
În toate ţările democratice şi în toate partidele democratice, ai o obligaţie de rezultat. Eu am promis că duc partidul la guvernare. De aceea, rezultatul parlamentarelor este foarte important pentru evaluarea actualei echipe de conducere şi, în condiţiile în care îţi îndeplineşti mandatul, acela de a câştiga alegerile şi de a duce partidul la guvernare, înseamnă că eşti în regulă, dacă nu, înseamnă că trebuie să îţi iei nişte măsuri.... Asta nu înseamnă că nu voi candida din nou pentru şefia partidului.


  • Adrian Năstase este dispus să candideze la Preşedinţia României dacă PSD nu are altă soluţie...
În mod cert, PSD va avea o soluţie şi va avea o soluţie proprie.


  • Dar Năstase ar putea fi o soluţie?
E o ţară liberă. Fiecare poate să-şi facă planuri de carieră şi să-şi facă visele pe care le consideră cele mai bune...


  • Rămâneţi candidatul PSD pentru funcţia de premier?
Obligaţia mea, ca lider de partid, este să fiu în fiecare campanie vârful de lance. Voi fi candidat din partea partidului pentru funcţia de prim-ministru la aceste alegeri pentru Parlamentul României şi după aceea vom lua decizia cea mai bună cu privire la care este cel mai bine clasat dintre liderii noştri, inclusiv eu, pentru cursa prezidenţialelor din 2009.


  • Dar ce vă tentează mai mult: Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni?
Nici un om politic nu-şi poate propune să fie în politic la nivel înalt fără să ajungă preşedintele României. Aici este lucru clar că obiectivul meu de carieră politică este să ajung preşedintele României. Întrebarea de etapă este dacă este util să fii şi prim-ministru, înainte să fii preşedinte şi părerea mea este că este o experienţă utilă. Pentru un viitor şef de stat, să fi trecut printr-o funcţie executivă, cea mai importantă a statului român, cea de prim-ministru, este o experienţă utilă pentru a deveni un foarte bun preşedinte.


  • Aţi repeta experienţa unei confruntări cu Traian Băsescu, după cea de la primărie.... Vă e teamă de o asemenea confruntare?
Nu, d-abia aştept momentul unei revanşe faţă de Băsescu, pe un teren care este mai propice lui Mircea Geoană decât cel al Primăriei.



Probleme de acustică

  • În PSD este cam linişte înainte de Consiliul Naţional din februarie. E liniştea dinaintea furtunii?
Nu, este liniştea de dinaintea lansării ofertei noastre pentru alegerile locale. Este o linişte firească pentru că partidul se pregăteşte pentru câştigarea alegerilor locale.


  • Nu vă aşteptaţi la nici un fel de surprize din partea rivalilor dvs.?
Eu sunt convins că absolut toată lumea care are un pic de luciditate va şti că partidul aşteaptă de la acest Consiliu Naţional şi de la lunile următoare o ofertă coerentă şi o poziţie care să ne permită să câştigăm alegerile. Dacă cineva este sinucigaş, în sensul politic, şi nu înţelege că partidul are nevoie în acest moment de coerenţă şi de crearea condiţiilor obligatorii pentru câştigarea alegerilor viitoare înseamnă că nu a înţeles nimic din politică.


  • Trebuie ca Ion Iliescu să aibă un cuvânt mai puternic de spus în partid, aşa cum spunea recent Adrian Năstase?
Are un cuvânt puternic şi respectat în partid, un cuvânt influent. Este preşedintele de onoare al partidului, în jurul mesei de decizii a partidului îşi are cuvântul pe care în mod firesc îl are...


  • Năstase nu este de acord....
Atunci probabil trebuie să vedem dacă reglajul acustic este problema principală... Este o chestiune de consultare şi de foarte multe ori şi noi am făcut eroarea de a nu-l consulta mai din timp pe dl Iliescu în decizii importante. Cred că am fi putut să evităm multe din discuţiile legate de moţiune dacă dânsul ar fi luat parte la prima noastră discuţie atunci când am decis să lansăm această moţiune de cenzură.



Năstase, Mitrea, Cozmâncă…

  • De ce nu l-aţi invitat la Bran?
A fost poate o mică scăpare, n-a fost o chestiune intenţionată. Dar cred că acest tip de lecţii pe care le învăţăm cu toţii arată că o discuţie serioasă înainte de adoptarea unei decizii este utilă, aşa cum înainte de Consiliul Naţional ne vom sfătui cu toţii. Nu ne costă nimic, nici lui Geoană nu-i cade prestigiul cu ceva dacă, înainte de o decizie importantă, se duce şi discută cu cei care au foarte multă experienţă în partid. Eu sunt convins că înainte de deciziile mari legate de oferta electorală, de modificarea Constituţiei, de reformarea statului, de politici publici importante, nu te costă absolut nimic, dimpotrivă ar fi un lucru util să ai o discuţie cu un Adrian Năstase. Sunt convins că ar răspunde pozitiv.


  • Veţi avea o discuţie de genul acesta cu Adrian Năstase?
Sigur, e păcat să nu foloseşti experienţa unui om care a fost totuşi prim-ministru, a fost şef de partid, ministru de externe, preşedintele Camerei....


  • Dar Adrian Năstase a fost şi cel care a vorbit de un Congres extraordinar, de o conducere colectivă...
Asta e altceva. Aici este linia unde drumurile noastre pot fi împreună sau separat. Cine nu recunoaşte o anumită realitate ierarhică în partid, dată de două congrese succesive, în acel moment acea persoană nu are cum să fie într-un dialog constructiv cu conducerea partidului. În clipa în care aceste lucruri sunt respectate şi acceptate, atunci calea dialogului este deschisă în ambele sensuri. Aşa sunt convins că o experienţă a unui om cum este Miron Mitrea, de exemplu, este utilă partidului în continuare. Nu trebuie să fie într-o funcţie formală ca un om care, totuşi, a fost secretar general al partidului, a fost un ministru foarte puternic, să aibă un cuvânt de spus şi nu avem nici un fel de un motiv să nu-l consultăm în astfel de decizii. Aşa cum chiar şi un Octav Cozmâncă, chiar dacă acum este într-o stare de sănătate mai proastă, nu cred că ne costă nimic să-i cerem sfatul din când în când: . Deci, calea dialogului este importantă într-un partid, dar fără a pune nici o secundă la îndoială că există o structură ierarhică, statutar aleasă la congrese.

Audio



Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni Candidat la functia de prim-ministru

 

×