x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Nati Meir - "Le prezint scuze lui Nastase si Stolojan"

Nati Meir - "Le prezint scuze lui Nastase si Stolojan"

20 Apr 2005   •   00:00

Nati Meir vorbeste despre dedesubturile despartirii sale de C.V. Tudor si PPRM.

  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • INTERVIU
  • HOTARAT. Meir se simte balacarit si de aceea spune ca nici nu-i trece prin cap sa se intoarca in partid
    Deputatul independent Nati Meir, israelianul care a reusit sa intre in Parlament pe listele Partidului Romania Mare, explica pe larg dedesubturile despartirii sale de partid. Si mai ales de Corneliu Vadim Tudor, de care a fost foarte apropiat mai bine de doi ani.

    Jurnalul National: Ati ajuns in conflict cu omul despre care acum cateva luni spuneati ca va este un foarte bun prieten? Revenim la sloganul "Vadim Tudor - extremist si antisemit"?
    Nati Meir: Eu m-am gandit, ca un om sincer, ca schimbarea lui a fost adevarata si nu am crezut ca se va intoarce la vechile obiceiuri. Dar, cand am vazut ca a inceput sa publice articole despre evrei, cu un continut antisemit clar, in clipa aia am riscat totul si am spus ca plec din partid. Ei, bineinteles, m-au acuzat de santaj, dar nu era vorba de asa ceva. In loc sa primesc o opinie, dupa o ora am primit excluderea din partid. Si eu cred in continuare ca si eu si Eyal Arad l-am vazut pe omul asta schimbat, am crezut ca vrea sa faca un lucru bun. Acum, el crede ca, daca a pierdut in alegeri si va face o fuziune cu Gigi Becali, isi va atrage o parte din electorat, care sa se intoarca la PPRM. Si spera ca va avea 30%. Eu consider ca nu are nici o sansa.

    Nu mai exista nici o cale de impacare? Si de revenire a dumneavoastra in PPRM?
    Niciodata. Eu mi-am asumat toate riscurile si, bineinteles, cand am plecat, am plecat. Niciodata nu poti sa pleci din PPRM fara sa fii balacarit, injurat, denigrat. Eu am crezut ca nu va face la fel cu mine, pentru ca eu am fost cel mai apropiat de el. Dar uite ca face cel mai rau, tocmai pentru ca am fost cel mai apropiat.

    Spuneti-mi ce s-a intamplat inainte de alegeri, la intocmirea listelor electorale pentru Camera si Senat. Ati discutat atunci despre situatia financiara a firmelor dumneavoastra? S-a stiut despre escrocheriile de care sunteti acuzat acum de PPRM?
    Eu am spus candva si o spun si acum. Ziarul Tricolorul il face personal domnul Vadim. Si tot ziarul Romania Mare este supervizat de el. Si toate acele articole semnate "Baietii cu ochi albastri" sau "Baietii cu ochi negri", toate sunt scrise de el. Niciodata nu s-a vorbit cu mine, ori Vadim nu m-a amenintat niciodata ca stie ceva despre vreo neregula la firmele mele. Am trecut de zeci de controale financiare si acuzatii. Am capatat la toate NUP. Si, cand am intrat in Parlament, a trebuit sa aduc un cazier alb, si asta am adus. Eu nu tin minte altceva. Acuzatiile lui vin acum numai si numai pentru ca am plecat din partid. Asa procedeaza cu toti, de altfel.

    Cum ati ajuns totusi - desi cred ca s-au scris sute de pagini despre relatia dumneavoastra cu Vadim Tudor - sa-l aduceti pe unul dintre cei mai buni strategi politici israelieni, Eyal Arad, la Partidul Romania Mare?
    Eyal Arad este unul dintre cei mai buni strategi ai lumii. Eu i-am povestit in Israel ca am cunoscut un om despre care credeam ca i s-a facut un rau din partea presei, ca a fost acuzat pe nedrept de extremism, si i-am propus sa-l ajute. El a negociat cu Vadim si au facut un contract. Acesta este numai intre firma lui, Arad Communications, si PRM, pentru care a iscalit Vadim, eu nu am nici o legatura cu acest contract si personal n-am primit un leu.

    Puteti sa ne dati cateva exemple referitoare la strategia pe care i-a pregatit-o Arad? Ce sfaturi i-a dat in campanie?
    Da, pot sa va dau un exemplu elocvent, ceva ce nu am spus niciodata. Cand au fost alegerile municipale in Cluj, domnul Eyal i-a spus sa mearga sa stea de vorba cu Basescu si sa dea mana cu Emil Boc, candidatul Aliantei la Primarie. Ca sa-l scoatem din joc pe Rus, de la PSD. Vadim nu a vrut sa auda de asta. Ideea lui si a lui Ciontu este sa mearga cu PSD-ul. Ei nu au vrut sa auda sa mearga cu Alianta. Alianta pentru ei a fost CDR. Si CDR e ceva mort pentru ei. Si pentru asta au spus ca merg numai si numai cu PSD-ul, nu au vrut sa asculte de nimeni. Si au ajuns unde au ajuns. Asta e unul dintre exemple, dar sunt mai multe.

    Corneliu Vadim Tudor spune ca Arad nu si-a indeplinit obligatiile contractuale. Asa e, Eyal Arad spunea ca el asigura victoria. N-a asigurat-o. Ce s-a intamplat, cine este de vina ?
    Arad este strateg si stie sa faca o campanie electorala si a castigat de multe ori. Domnul Vadim a vrut ca Arad sa-i faca lobby in America, in Israel si in Europa si sa nu se ocupe de campania electorala. In contract scrie ca n-are voie sa se ocupe de campania electorala municipala. In campania pentru 28 noiembrie, nici un om nu putea castiga, inclusiv Vadim Tudor, daca statea acasa si scria carti si ziare si tot timpul spunea ca e obosit, ca a avut nopti albe si altele. Alti lideri au iesit in toata tara, inclusiv domnul Stolojan, inainte sa fie numit domnul Basescu candidat, s-au dus personal in tara. La fel si domnul Nastase. Vadim a crezut ca, daca a semnat un contract cu Eyal Arad - si sunt oameni langa el care l-au intoxicat ca are 30% si 35%, eu nu stiu de unde s-au scos sondajele astea - , gata! Noi i-am spus ca nu are decat 14% - 16%, am stiut sondajele, niciodata nu i s-a spus ca a trecut de 18%. Si el tot timpul a crezut ca noi nu stim, ca el stie cel mai bine, ca are oameni de meserie care stiu adevarul, ca el are 30% - 35% in sondaje.

    Exista o scrisoare pe care Corneliu Vadim Tudor a redactat-o, in limba engleza, si care ii era adresata lui Eyal Arad, in care acesta isi asuma greselile din trecut fata de poporul evreu. Dintr-un articol publicat in ziarul Tricolorul zilele trecute aflu ca scrisoarea a fost redactata de consilierul liderului PRM, Radu Toma, si nu de presedintele PRM de atunci. Cum a acceptat Eyal Arad asta?
    Asta e o minciuna grosolana. Cel care a redactat scrisoarea a fost Eyal Arad. A fost, mi se pare, o fraza care s-a schimbat si s-a negociat. Din cate stiu, nimic nu trece si nu se face fara stirea lui Vadim. Trebuie sa intelegeti ca partidul asta e al unui om, nu se intampla nimic fara sa stie el. Vadim stie engleza perfect, a primit scrisoarea, nu a fost de acord cu o fraza, s-a schimbat si s-a trimis scrisoarea la Arad.

    Cu cateva zile inainte de alegeri s-a vorbit cu insistenta despre o caseta video care s-ar fi aflat in posesia dumneavoastra si care era compromitatoare pentru premierul de atunci, Adrian Nastase. Despre acea caseta, Romania Mare a afirmat ca are un continut sexual, ceea ce a constituit un instrument in campania electorala. Ati spus atunci ca acea caseta a fost pusa intr-un seif dintr-o banca israeliana. Dar nici pana acum nu s-a dezvaluit continutul adevarat al acelei casete. Despre ce era vorba acolo?
    In tot timpul cazul asta, de cand m-am despartit de Vadim si PRM, eu cand ma culc noaptea, am doi oameni despre care stiu ca le-am facut rau. Si vreau sa le prezint scuze public. Unul este domnul Stolojan, care, daca din cauza mea s-a imbolnavit sau i s-a intamplat ceva, vreau sa-mi cer scuze pentru asta. Subliniez ceva: eu nu am vrut sa fiu presedinte. Eu eram doar consilier. Vadim Tudor a vrut sa fie presedinte si tot ce am spus, tot ce am facut bineinteles ca el a stiut. Legatura cu caseta lui Nastase o spun acum pentru prima oara. Eu am venit cu Eyal Arad la Vadim si i-am spus ca avem o caseta si un material despre Nastase. Nimeni, in afara de mine si de Eyal Arad, nu a vazut aceasta caseta. Nici macar Vadim, care s-a rugat ca un copil sa o vada. Inca, mai mult, si dupa campanie, el a scris in Romania Mare ca eu nu m-am tinut de cuvant, ca nu am adus caseta. In chestiunea asta, spun inca o data: in mintea lui a fost ca e ceva cu continut sexual. Eu nu i-am spus ca e sex. Nimeni nu a spus ca e sex. El a scris asta in Romania Mare, intr-o marti. Miercuri dimineata m-am trezit cu un articol despre asta si m-a amenintat ca, daca nu am sa scot caseta asta, el o sa ma dea afara si altele pe care nu e cazul sa le spun acum.

    Am facut un comunicat de presa in care am spus ca e adevarat ca avem o caseta care este intr-un seif in Israel. Asta e adevarat. Si materialul ala il aveam, dar Eyal a fost sfatuit de mai multi oameni din Israel ca e bine sa nu dam asta publicitatii, ca sa nu aiba de suferit un prim-ministru. Daca acesta avea sa cada, sa nu se perceapa ca a cazut din cauza evreilor. Pentru asta, daca i s-a facut lui Nastase rau cu asta, eu imi cer scuze de la el.

    Nu credeti ca e cam tarziu, ca l-ati lasat pe Vadim Tudor sa se foloseasca de aceasta informatie si nu i-ati explicat nici in momentul in care a afirmat ca acea caseta are un continut sexual ca nu e vorba de asa ceva?
    El a spus ca el stie ca are un continut sexual. Nu i s-a spus "nu" si nu i s-a spus "da". Eu vreau sa dau un singur exemplu: cand am spus ca acea caseta este cu mine, am vorbit din Israel si l-am anuntat pe Vadim ca vin intr-o duminica cu acea caseta la mine. Am venit cu inca 278 de pasageri si au oprit tot avionul ca sa caute caseta aia. Nu-i caseta asta! Ea niciodata nu o sa fie publicata, e distrusa, e moarta, s-a terminat cu caseta asta!

    Bine, si totusi ce continea caseta?
    Am spus si repet: nu am ce spune despre ea, pentru ca este un capitol mort. Caseta e distrusa, ce rost are sa ne mai batem capul cu asta?

    VIZIUNI DIFERITE

    "Ideea lui si a lui Ciontu este sa mearga cu PSD-ul. Ei nu au vrut sa auda sa mearga cu Alianta. Alianta pentru ei a fost CDR. Si CDR e ceva mort pentru ei" - Nati Meir, deputat
    ×