x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Neculai Ontanu: Ion Iliescu m-a certat ca am demolat "Rascoala"

Neculai Ontanu: Ion Iliescu m-a certat ca am demolat "Rascoala"

26 Iun 2004   •   00:00
Neculai Ontanu: Ion Iliescu m-a certat ca am demolat "Rascoala"

INTERVIU

Neculai Ontanu, singurul primar PSD de sector, care a reusit sa recastige inca un mandat de edil. Tras de urechi de presedintele Ion Iliescu ca a demolat statuia "Rascoala de la 1907", Ontanu a promis ca o va reamplasa. Acuzat pe nedrept de trafic de copii, atacat de comerciantii din Piata Obor ca vrea sa le strice fieful, Neculai Ontanu este cel de-al doilea primar PSD de sector, daca-l luam in calcul si pe Vanghelie, care a reusit sa recastige mandatul de edil. Tras de urechi de presedintele Ion Iliescu ca a demolat statuia "Rascoala de la 1907", Ontanu a promis ca o va reamplasa.
MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: Cum a fost aceasta campanie electorala, comparativ cu cea din 2000?

    Neculai Ontanu: Campania de acum patru ani a fost mult mai linistita, acum insa toate partidele s-au concentrat pe Bucuresti, pentru ca aici se gasesc principalele forte politice. E vorba de Partidul Social Democrat, cu o organizatie municipala foarte puternica, care detinea sase primarii de sector, Partidul National Liberal, care este puternic in Capitala, si Partidul Democrat, care este un partid de Bucuresti, neavand resurse politice foarte importante in tara. In plus, presedintele PD a avut si functia de primar general.

  • A contat acest lucru?

    A contat enorm in ecuatia alegerilor din 2004. El s-a axat in principal pe Bucuresti si nu putea sa piarda. Daca s-ar fi intamplat acest lucru, in PD astazi se punea intrebarea hamletiana "A fi sau a nu fi". Un esec ar fi fost un dezastru pentru PD.

  • Nu se poate spune acum acelasi lucru despre PSD?

    Partidul de guvernamant este unul foarte puternic in toata tara, avand structuri foarte dezvoltate in comitetele rurale, dar si in ma-rile orase.

  • Si totusi, in afara de dvs. si Marian Vanghelie, in Capitala n-a mai castigat nici un alt primar PSD. Cum va explicati acest lucru?

    A fost un vot politic. Bucurestiul este un oras cu o populatie extrem de eterogena si foarte sensibila la orice perturbatie pe zona economicului, a politicului, a socialului si reactioneaza neprevazut. Daca in judete se vad evolutiile si tendintele unui partid sau ale altuia, in Bucuresti, situatiile sunt imprevizibile. Avem de-a face cu un electorat mult mai avizat, care are acces la un sistem informational extrem de diversificat. Este un electorat intransigent, orice greseala facuta o taxeaza imediat. Alegerile din 2000 au adus la conducerile tuturor sectoarelor primari ai PSD. Dupa parerea mea, cred ca a fost poate mult prea mult. A fost un vot negativ in 2000 impotriva Conventiei Democratice, astfel incat candidatii PSD au venit de la sine - eu eram la acea data un ilustru necunoscut.

  • A fost un dezavantaj pentru PSD ca in 2000 a castigat toate sectoarele?

    Cred ca a fost prea mult pentru PSD. In Capitala se va mentine un echilibru al fortelor politice, cred ca de acum va exista un echilibru. Bucurestiul nu va fi niciodata in totalitate nici al dreptei, nici al social-democratiei. Bucurestenii nu vor da niciodata totul unui singur partid.

  • Cine este vinovat pentru esecul PSD in alegerile locale?

    Nu exista o persoana anume vinovata pentru acest lucru. In 2000 a fost o exceptie faptul ca PSD a avut 6 sectoare. Acest lucru nu se va mai repeta. Ar fi o mare eroare sa dam vina pe Organizatia PSD Bucuresti sau pe una de la sectoare. De exemplu, daca in ecuatia acestor alegeri, PSD are doua mandate de primar de sector, avand in vedere ca Vanghelie a fost si este al partidului de guvernamant, PD are un mandat de primar, iar castigatorul care a facut un progres important este PNL, care dobandeste trei mandate.

  • Pentru functia de primar al Sectorului 2 s-a dat o lupta grea, ati avut un contracandidat puternic?

    A fost o competitie politica care a intrecut limitele normalului, pentru ca a fost una mizerabila si s-au aruncat lucruri nepermise. S-a ajuns pana acolo incat sa mi se spuna ca fac parte dintr-o retea internationala de trafic de copii si asta in ultimele doua zile, ca sa nu mai existe posibilitatea de reactie.

  • De unde a pornit acest scandal legat de traficul de copii?

    Este o facatura, o creatie.

  • Ati fost tradat de cineva apropiat??

    Nu putea veni din interior. Dosarele sunt publice. In dosarul pe care Anca Boagiu il cara erau trei foi scrise si restul, pagini cu mazgalituri si articole decupate din ziare. Inainte de inceperea campaniei electorale mi s-a adus strategia de campanie a doamnei Boagiu.

  • Cu alte cuvinte, stiati tot ce face candidata Aliantei la Primaria Sectorului 2?

    Da, ii stiam strategia de campanie pe care a respectat-o pana la ultima virgula. In ultimele zile se spunea ca trebuia pornita o campanie puternica de denigrare a mea. Nu stiam insa ce anume urma sa mi se puna in carca. N-am crezut ca se va ajunge pana acolo. Am crezut ca Anca Boagiu este o doamna parlamentar si nu se va cobori la asemenea lucruri.

  • Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ati trait in campania electorala?

    In seara de 6 iunie. Nu pentru mine neaparat, pentru ca eu stiu sa primesc si vesti bune, si rele, dar staff-ul meu de campanie a fost foarte dezamagit. Eu trebuia sa remontez foarte repede intreaga echipa. Am vorbit cu fiecare in parte, le-am spus ca si in campanie suntem ca in fotbal. Este o competitie si trebuie s-o luam ca atare, unii castiga si altii pierd.

  • Cum va veti intelege cu Traian Basescu?

    Am colaborat foarte bine cu primarul general in cei 4 ani, timp in care am fost primar, si sper ca si de acum inainte. Ori de cate ori a avut nevoie de o aprobare din partea mea a avut-o, pentru ca eu consider ca toate proiectele, indiferent ca sunt ale municipalitatii sau ale sectoarelor, sunt pentru binele bucurestenilor.

  • Dusmanii dvs., daca-i putem numi asa, au fost pe timpul campaniei comerciantii din Piata Obor. Le pregatiti vreo surpriza?

    Mi-a spus cineva ca in Piata Obor inca mai este la moda comertul de pe timpul fanariotilor. Trebuie sa punem capat acestui lucru. Vom moderniza intreg perimetrul Pietei Obor, vom sistematiza zona, pentru a putea fi controlata mult mai usor.

  • A fost o strategie construirea noii cladiri a Primariei in Parcul Obor?

    Au fost luate in calcul si alte locatii, cum ar fi Bulevardul Barbu Vacarescu, dar trebuia ca Primaria sa cumpere terenul si costa enorm. Iar a doua varianta a fost Parcul Obor, care arata ca un WC public populat cu boschetari si betivi.

  • Dar ati daramat statuia "Rascoala de la 1907"…

    N-am daramat-o, am dezafectat-o cu mare grija si va fi reamplasata. M-a certat si domnul presedinte Iliescu pentru ca am demolat-o. Statuia este acum la Administratia Domeniului Public. Am trei amplasamente si vreau sa ma duc sa i le prezint domnului Iliescu. Inca nu pot sa va spun, pentru ca n-am stabilit nimic concret.

  • Cum va veti intelege cu Consiliul Local, avand in vedere ca la prima sedinta a fost un intreg scandal?

    A fost sedinta de constituire a Consiliului Local, au fost validate mandatele celor 27 de consilieri, dintre care 11 ai PSD, 2 ai PRM si 14 ai PNL-PD. In mandatul trecut, din 31 de consilieri, PSD a avut 12. Suntem la inceput, lucrurile se vor aseza, pentru ca ne intereseaza administratia. Prima sedinta a fost incheiata, insa doamna Boagiu a convocat o alta sedinta, in care a propus o alta ordine de zi decat cea aprobata de Consiliu. Eu cred ca trebuie sa ne oprim cu abuzurile. Au vrut sa faca o sedinta, sa aleaga un viceprimar, ceea ce este ilegal si voi ataca in instanta hotararea.

  • Va veti lua concediu?

    Nu in acest an sau poate-mi voi lua prin luna decembrie, pentru ca acum, cel mai important lucru este sa pregatesc proiectele si sa le derulez

  • Cat ati cheltuit in campania electorala?

    Cred ca 1 miliard doua sute-1 miliard trei sute.

  • Ce avere aveti?

    O masina, locuiesc intr-un apartament pe Calea Mosilor, intr-un bloc pe care eu l-am construit, am casa parintilor mei de langa Piatra-Neamt si casa parintilor sotiei, in comuna Voluntari.

    AVANTAJ

    "A contat enorm in ecuatia alegerilor din 2004 faptul ca Traian Basescu a fost si presedintele PD, si primar general. El s-a axat in principal pe Bucuresti si nu putea sa piarda. Daca n-ar fi castigat, in PD astazi se punea intrebarea hamletiana "A fi sau a nu fi""

    INVENTII

    "In dosarul pe care Anca Boagiu il cara erau trei foi scrise si restul pagini cu mazgalituri si articole decupate din ziare. Inainte de inceperea campaniei electorale mi s-a adus strategia de campanie a doamnei Boagiu"

    REAMPLASARE

    "M-a certat si domnul presedinte Iliescu pentru ca am demolat statuia "Rascoala din 1907". Am trei amplasamente si vreau sa ma duc sa i le prezint domnului Iliescu. Inca nu pot sa va spun pentru ca n-am stabilit unde am s-o remontez" - Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2
  • ×