x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Nicolae Vacaroiu: "Senatorii nu vor mai avea concediu"

Nicolae Vacaroiu: "Senatorii nu vor mai avea concediu"

01 Sep 2004   •   00:00
Nicolae Vacaroiu: "Senatorii nu vor mai avea concediu"

INTERVIU

Proiectul controversatului statut al parlamentarului va intra foarte curand in dezbaterea Senatului. Presedintele acestui for, Nicolae Vacaroiu, ii avertizeaza pe senatorii care vor sa candideze din nou ca nu-si vor putea lua concediu pe perioada campaniei electorale. Pe ultima suta de metri a actualei legislaturi, al doilea om in stat, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a dezvaluit intr-un interviu acordat Jurnalului National ce le pregateste alesilor. In loc de pensii privilegiate, senatorii raman fara concediu.
CAMELIA IONESCU

  • Jurnalul National: Domnule presedinte, Senatul s-a intrunit pentru doua zile in sesiune extraordinara. Care au fost urgentele legislative care au dus la convocarea sesiunii?

    Nicolae Vacaroiu: La sfarsitul sesiunii parlamentare s-a reusit sa ne achitam de obligatii in ceea ce priveste urgentele, solutionand tot ceea ce era important pentru aceasta perioada legat de negocierile cu Uniunea Europeana, dar si pentru finalizarea unor pachete de legi care vizau justitia sau Banca Nationala etc. Nu am intrat in vacanta parlamentara cu restante si acesta e un lucru bun. In acelasi timp insa am reusit sa facem, inainte de vacanta parlamentara, o analiza cu Guvernul despre tot ce inseamna prioritati legislative avand ca termen data de 1 octombrie, si, bineinteles, s-a facut un grafic de proiecte de legi care se afla fie la Camera Deputatilor, fie la Senat, in functie de cine este camera decizionala, astfel incat sa ne programam realizarea de avize si rapoarte si sa pregatim asa cum trebuie sesiunea ordinara. Au fost trimise catre comisiile noastre circa 60 de proiecte de legi, am stabilit pentru fiecare comisie ca cel putin o saptamana din vacanta sa lucreze. Ca dovada, se regasesc pe ordinea de zi in sesiunea extraordinara proiecte de legi care sunt strict necesare pentru capitolul de negocieri care vizeaza administratia si justitia (JAI), unul dintre capitolele cele mai dificile. Iata de ce pe ordinea de zi au intrat proiecte de legi cum sunt: cel privind politia judiciara, cel privind statutul special al functionarului public avand functia de manager public sau proiectul de lege privind asigurarile si reasigurarile, care se refera la capitolul privind negocierea politicilor bugetare financiare.

  • La 1 septembrie incepe sesiunea ordinara. Cum v-ati planificat procesul legislativ?

    Preocuparea principala este ca tot ce inseamna prioritati legislative sa fie incheiate undeva pana in 15 septembrie, urmand ca dupa aceea sa ne concentram atentia asupra celor aproximativ 90 de proiecte de legi, care sunt initiative legislative ale senatorilor sau deputatilor. Sigur, acestea se gasesc in diferite stadii la comisii, unele dintre ele care sunt de o anumita importanta, sunt insa si multe care au caracter populist si care sunt departe de tot ce inseamna armonizarea legislativa cu ceea ce exista in Uniunea Europeana.

  • Aceasta sesiune parlamentara se va suprapune cu campania electorala pentru alegerile din toamna. Senatorii care sunt din nou pe liste isi vor lua concediu pentru a-si face campanie?

    Trebuie sa pastram in functiune Parlamentul pe toata perioada acestei sesiuni, inclusiv pe perioada campaniei electorale. Eu personal n-as merge pe aceasta formula de vacanta parlamentara (in sensul concediilor - n.r.). Noi o sa intram in dezbatere foarte curand pe marginea unui proiect de lege care se refera la statutul parlamentarului si, prin acest statut, ne vom pune de acord si cu prevederile Curtii Constitutionale. Unele dintre discutiile care au loc acum se refera la perioada de opt zile de concediu la care parlamentarii au dreptul pe perioada unei sesiuni. Acesta s-ar putea sa dispara, pentru ca parlamentarii au vacanta parlamentara, care inseamna luna ianuarie, iulie si august. Este probabil sa introducem o anumita reglementare pentru cazurile de exceptie. De exemplu, un coleg senator are o situatie personala deosebita: un deces in familie, la rudele apropiate. In astfel de situatii, cu aprobarea Biroului Permanent, poate sa primeasca o zi, doua libere, cum este si normal, dar doar pentru cazuri cu totul exceptionale. Dupa finalizarea statutului vom aduce modificari corespunzatoare regulamentului de organizare si functionare a Senatului.

  • Proiectul statutului parlamentarului prevede pensii pentru alesi, care sunt mult mai mari decat cele ale romanului de rand. Va fi mentinuta aceasta prevedere?

    N-as putea sa va dau acum un raspuns, pentru ca pe proiect vor lucra cele doua comisii juridice din Senat si Camera Deputatilor. Eu personal as dori o lege a statutului parlamentarului care sa fie o lege pozitiva si pusa de acord cu legislatia in materie din tarile membre ale Uniunii Europene. Mi-as dori ca acest proiect de lege sa nu constituie un obiect de campanie electorala. Facem o lege de durata, de viitor, si din cauza asta ar fi un lucru excelent daca semnatarii acestei initiative legislative ar fi toti liderii grupurilor parlamentare. In felul asta am scoate proiectul din sfera politicului si am scoate pur si simplu o lege curata, corecta, apropiata de legile in vigoare in tarile europene, inclusiv la vecinii nostri: Ungaria, Cehia, Polonia.

  • Ati facut comisie de inventariere a cadourilor primite de alesi. Mai primesc senatorii cadouri?

    Sigur ca da. Sunt actiuni protocolare, intalniri, delegatii care vin in Romania sigur ca vin cu cadouri. As spune ca in proportie de 99, 9% sunt cadouri simbolice, un album, o placheta, un obiect de artizanat, ceva care, in orice caz, nu depaseste hai sa spun 30 de dolari, 40 de dolari, nemaivorbind de 200 de euro. Pot fi si situatii de genul acesta, dar sunt cazuri cu totul si cu totul rare. Dar tinand cont ca legea privind cadourile este deja in vigoare, noi am constituit comisia de evaluare si toate cadourile indiferent de valoarea lor (cu exceptia medaliilor) se depun, se depoziteaza, se face evaluarea. Daca nu depasesc 200 de euro se ridica, daca depasesc, ori se plateste diferenta, ori cadoul se lasa mostenire aici, in Senat.

  • Ce veti face cu cadourile "mostenite"?

    Vom incerca sa facem o mica expozitie sau putem face chiar o sala pentru a expune aceste cadouri, dar dupa ce ne mutam la Palatul Parlamentului.

  • Ce cadouri ati primit, ca presedinte al Senatului, de la intrarea in vigoare a legii?

    Am primit un album si, separat, o carte din partea ministrului Apararii din Norvegia, carte scrisa de un maresal, despre istoria fortelor armate norvegiene. Si acum am avut o vizita in Agentia China Noua, iar delegatia mi-a dat un cadou din partea Agentiei, care inseamna o caseta cu doua castronele, as spune. Bineinteles, am facut nota respectiva pentru cadou, conform procedurii l-am depus la comisia de evaluare si de acolo urmeaza regula. Valoarea cadoului, daca ma intrebati pe mine, dar desigur va fi evaluat si de comisie, este de 20 de dolari, probabil costa mai mult caseta decat continutul.

  • V-ati dori functia de presedinte al Senatului legislatura viitoare ?

    Nu stiu. Voi vedea. Daca colegii vor considera ca experienta mea le este de folos, da. Daca nu, nu.

  • Ati condus sedintele de plen de nenumarate ori. Cu care dintre senatori v-ati inteles cel mai greu?

    Nu vreau sa dau nume. M-a deranjat situatia cand interventia colegilor nu e legata de continutul legii, ca sa aduca o contributie (pentru ca atunci il felicit si ii spun "jos palaria"), numai ca sunt situatii si interventii de genul "s-a depasit programul, e ora 1:00", "sa facem un apel, ca trebuie sa luam pauza de masa". Se intampla astfel de lucruri si nu poti sa le eviti. Au fost intotdeauna si vor fi, dupa parerea mea, pentru ca si aceste mici rautati fac parte din jocul politic.

  • Cand planuiti sa va mutati in noul sediu?

    O sa facem o analiza acum cu chestorii, sa vedem in ce stadiu suntem cu noul sediu. Din pacate, ultima analiza facuta inainte de vacanta ne-a prins descoperiti, in sensul ca colegii de la Camera Deputatilor, care raspund de executie, nu au reusit sa asigure spatiu pentru tot ce inseamna Senat: aparatul de administratie, plus tehnic, plus senatori. Lipseau atunci vreo 10-15 sali in care sa fie aceste birouri. Vom vedea acum, la inceputul sesiunii - mai ales ca noua sala de plen este gata - cum procedam.

    AVERTISMENT

    "Perioada de opt zile de concediu, la care parlamentarii au dreptul pe perioada unei sesiuni, s-ar putea sa dispara"

    SEDIU

    "Din pacate, ultima analiza facuta inainte de vacanta ne-a prins descoperiti. Colegii de la Camera Deputatilor, care raspund de executie, nu au reusit sa asigure spatiu pentru tot ce inseamna Senat"

    REPROSURI

    "M-a deranjat situatia cand interventia colegilor nu e legata de continutul legii. Sunt situatii si interventii de genul "s-a depasit programul, e ora 1:00", "sa facem un apel, ca trebuie sa luam pauza de masa"" - Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului
  • ×