x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Nicu Covaci: „Românii trăiesc într-o ţară care nu le mai aparţine”

Nicu Covaci: „Românii trăiesc într-o ţară care nu le mai aparţine”

de Alex Revenco    |    01 Feb 2012   •   21:00
Nicu Covaci: „Românii trăiesc într-o ţară care nu le mai aparţine”

Din Spania, cel care a trait 'o jumatate de viata in comunism si o jumatate in capitalism' a raspuns cu promptitudine intrebarilor noastre. Mai mult, chiar daca are domiciliul stabil in strainatate, Nicu Covaci demonstreaza ca stie foarte bine situatia din tara.

• Jurnalul National: Cum au reactionat romanii din Spania la protestele din Romania?

Nicu Covaci: Din pacate, nu sunt in contact cu multi romani de aici, iar cei pe care i-am intalnit nu par foarte entuiziasmati... La ora aceasta cu parodiile create vadit ca sa scoata oamenii in strada, atat in Grecia si Italia, chiar si in SUA sau Romania, instinctul sanatos al romanului il duce la concluzia ca trebuie sa stea si sa astepte ca trece si asta... Din pacate, nu isi poate imagina cum trece si ce va veni.

• Perspectiva Romaniei se vede la nivel de barfa, cand se va discuta ceva esential pentru viitorul ei?

Romania a fost sapata de forte sa le zicem oculte inca de decenii. Eu cand am ajuns in Germania m-am suit pe pereti de turbarea provocata de emisiunile de radio, TV sau reviste si ziare... Numai imagini scabroase cu mizerie, foamete, tigani, saracie, murdarie... Ce sa-ti spun? Atata nedreptate m-a facut sa fiu susceptibil, de la bun inceput, referitor la imaginea corectitudinii unei asa-zise democratii si libertati, de care s-ar bucura cetatenii din vestul Europei. Romania a fost una dintre tarile cele mai bogate din Europa, cu o agricultura infloritoare (eram numiti 'granarul Europei') si sa nu uitam ca avem de la petrol, aur, carbuni, fier la cupru si aluminiu, mai avem si paduri si ape etc. etc. Dar, corect, ar trebui sa spun ca... aveam!

• Acest guvern a stiut vreodata sa tina volanul in mana? Sau a condus ilegal, fara carnet de conduce­re?

Noii nostri politicieni, reprezentanti ai libertatii si democratiei, au reusit, din singura tara care se mandrea ca nu e datoare nimanui, niciunde (pentru asta, cineva a platit cu viata), aceste papusi fara consistenta, au reusit sa vanda tot ce se putea vinde... Si inca mai striga: 'unde sunt investitorii'? Pai romanii nu stiu ca traiesc intr-o tara care nu le mai apartine? Ca tot ce le putea asigura existenta este in mainile unor speculanti care nu se vor da in laturi de la nimic? Cele doua mari puteri din Rasarit si Apus au pus ochii pe noi de multa vreme, noi avand ghinionul sa ne aflam exact la granita lor de influenta, iar batalia e mare si de durata!

• Dupa 22 de ani de la Revolutie, Romania e degradata moral? Ce are de facut cetateanul de rand?

Dupa 22 de ani de la acea Cacealma (si nu revolutie, cum au crezut multi si si-au sacrificat si viata pentru ea), Romania nu este degradata doar moral, s-au taiat toate aripile cetateanului de rand, sadind in sufletul lui doar teama si panica. 'Divide et impera' functioneaza de mii de ani. Am reusit (desigur voit de catre cine tine volanul) sa ne facem de ras in toata Europa. Eu daca spun cuiva ca vin din Romania, innebunesc observand cum ii pica fata. Multa lume ma ia in brate si aici, dar nu am voie sa zic ca sunt roman, si atunci cand o spun... se asterne linistea aceea penibila.

La toate evenimentele culturale internationale Institutul Cultural Roman trimite doar tigani si manelisti, de parca astia ne-ar reprezenta cumva! Jos palaria pentru harul ce le-a dat Dumnezeu, dar cultura tiganeasca nu este cultura romaneasca decat in masura in care s-a adaptat la spiritul si tinuta morala a tarii!

• Poate fi pomanageala (mici, fasole, galeti gratis) boala care macina poporul roman?

Trasatura dominanta a poporului roman este cel mai bine subliniata in 'Miorita': fatalismul! N-avem sira spinarii, suntem lasi si proverbele noastre nu ne ajuta cu nimic: 'capul plecat sabia nu il taie' e o minciuna! Si nu te fa frate cu dracul niciodata, ca de e sa treci puntea te trezesti singur... zic eu... dar nu ma crede nimeni. Am trait jumatate de viata in comunism si jumatate in capitalism. Daca inainte am avut probleme cu comunistii, azi am mai mari probleme cu capitalistii. Am invatat si proverbe frumoase de la cine nu ma asteptam: 'o bucurie impartasita e o bucurie dubla'. Pai oameni buni, daca eu iti fac tie o bucurie si ma bucur de bucuria ta si tu o faci altuia si te bucuri sa-l vezi bucuros, daca toata lumea ar respecta acest proverb! Paradisul e aici, pe planeta asta, nu in ceruri! Dar avem ochii legati si nu vedem niste lucruri atat de simple.

• Am reusit performanta sa ne fi schilodit sufletul?

Da, am reusit sa ne lasam schiloditi si sufleteste... ni s-a injectat un virus fioros care face omul sa creada ca ajunge sa isi calce pe inima si mandrie, sa faca jocurile celor de sus, ca ii va merge bine si automat se va imbogati! 'Nu exista bogatie fara furtisag' spune un alt proverb german! Lumea bogatilor de azi este lumea speculantilor care nu stiu ce inseamna sa munceasca, munca e pentru 'neinitiati' si de aceea se cultiva indobitocirea! De ce nu se invata nimic in scoli? Pai atunci copiii de azi si oamenii de maine ar putea intelege, ar putea pune intrebari! Dar nu, este nevoie de mana de lucru ieftina si daca se poate fara creier!

• In vremuri de criza, am sacrificat cultura. Am semnat, astfel, certificatul de deces al natiei romane?

Nu am sacrificat cultura, ni s-a interzis sa mai avem cultura si asta este altceva. Eram un popor cu mult bun simt, sensibil, creativ. Nu degeaba cultura noastra straveche, chiar precrestina, mai dainuie si azi pe alocuri... dar se munceste asiduu sa netezim orice initiativa care ar putea demonstra un anume nivel cultural. Mediile sunt in mina celor care vor doar sa castige bani sau a politicienilor care vor putere si atunci s-a renuntat la ce a avut aceasta tara mai valoros: spiritul si omenia. Acestea sunt cele mai scumpe dintre toate cele ce ne-au fost furate.

• Mai ai chef sa crezi in cineva si sa votezi?

A crede inseamna a nu sti. Nu pot sa cred in nici un politician cand stiu cum se ajunge acolo. Am fost si eu curtat sa ma faca parlamentar... pai ajungeam coleg cu Becali! Mi s-a spus ca doar 20 la suta din populatie mai voteaza si daca as candida eu ar vota 80 la suta. I-am trimis acasa pe cei ce imi faceau curte. Eu nu intru in hora nimanui si politica am facut si fac, cu mai mare convingere si eficienta, de pe scena!

• Patriotismul i-a scos pe romani in strada? Ce crezi ca pot schimba aceste proteste?

Desigur ca un numar mare de oameni au iesit in strada sa declare ca nu sunt multumiti..., dar violentele, pietrele aruncate, spargerile, jafurile sunt manipulate si dorite tocmai pentru a compromite mesajul patriotic. Cei care au iesit spontan in strada au iesit ca nu mai pot suporta ce li se intampla, dar aceste lucruri sunt bine stiute si nimeni nu e surprins de manifestatii. Dar pentru a le compromite, unii incep sa sparga cateva geamuri, ca sa aiba jandarmii motiv sa-i casapeasca pe cei de buna credinta. 'Infiltrati' au fost si vor fi intotdeauna, peste tot.

• Cand crezi ca poezia 'Sa nu va fie frica' va deveni cantec?

Mi-e, nu stiu cum sa zic, 'sa nu va fie frica' cand stiu ca, pana la schimbari definitive – daca vor avea loc vreodata, sunt necesare eforturi si sacrificii mari. Si totusi, daca nu facem nimic, nu meritam nimic mai bun si atunci nu avem dreptul sa ne plangem! Promit sa fac cat mai urgent si melodia la acest text!!!

Cititi si "Sa nu va fie frica", de Nicu Covaci. Liderul grupului Phoenix a scris versuri inspirate de protestele din strada

×
Subiecte în articol: interviu