x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Onţanu vrea să fie finul lui Videanu

Onţanu vrea să fie finul lui Videanu

de Monica Andrei Capatos    |    19 Iun 2007   •   00:00
Onţanu vrea să fie finul lui Videanu

Vrea să fie măcar pentru trei luni finul primarului general, Adriean Videanu, pentru a beneficia de anumite privilegii, işi doreşte un al treilea mandat, nu vrea să candideze la Primăria Capitalei şi s-a pus pe dat amenzi constructorilor leneşi. Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2. Â

Â



Vrea să fie măcar pentru trei luni finul primarului general pentru a beneficia de anumite privilegii, işi doreşte un al treilea mandat, nu vrea să candideze la Primăria Capitalei, s-a pus pe dat amenzi constructorilor leneşi. Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2.


†Jurnalul Naţional: E bine acum in PSD, acum un an eraţi independent?!

Neculai Onţanu:
Vă dau un exemplu şi trageţi dvs. concluzia. Patru proiecte pe care le aveam spre aprobare in Consiliul General au fost trăntite prin plecarea din sală a consilierilor generali ai PSD. Era vorba de infiinţarea a două secţii ale Poliţiei Comunitare, aprobate iniţial de primarul general, Adriean Videanu.


†N-aţi reclamat la partid dezinterenul colegilor dvs.?

N-am avut timp. (răde)


†Să inţeleg că era mai bine independent?

Da, era mai bine.


†Şi mai rămăneţi in PSD in condiţiile acestea?

Rămăn, eu sunt un bun membru de partid dacă sunt un bun primar.


†Am inţeles că veţi fi aruncat de PSD in lupta pentru şefia Capitalei pentru viitoarele alegeri locale. V-au spus?

Nu ştiu despre această tentativă, pănă la urmă şi persoana in cauză trebuie să fie de acord, nu-mi voi depune candidatura pentru Primăria Generală, voi incerca să obţin un nou mandat.


†Al treilea.

Da, astfel voi incheia lucrările mari din Sectorul 2. La sfărşitul acestui an vor mai rămăne doar10-20 de străzi fără apă şi canalizare. Numai anul acesta avem un program de reabilitare a 310 străzi. Mai avem un alt program de 110 străzi de introducere de reţele de canalizare şi apă. Am rezolvat două cartiere inundabile, Ostrov şi Colentina. Mai avem Tei Toboc. De asemenea, vom incepe lucrările la Pasajul suprateran Pipera-Tunari, la Pasajul Petricani şi Pasajul de la Andronache. Astfel, toate intrările in Bucureşti prin Sectorul 2 vor fi descongestionate.


†Pasajul de la Doamna Ghica in ce stadiu e, lucrările au fost intărziate.

Incepe in această toamnă, sunt variante de lucru. Noi am propus o variantă care să supratraverseze Şoseaua Colentina şi astfel ar fi legat Şoseaua Petricani de străpungerea care se face acum din Colentina spre Şoseaua Pantelimon. Mai este o variantă, care să fie in continuarea Şoselei Colentina, vom vedea care va fi soluţia cea mai bună. In prima variantă era o problemă legată de o proprietate.


†Mai sunt şi alte lucrări in intărziere, am văzut că aţi amendat cele trei fime care se ocupă de modernizarea Şoselei Colentina. De ce se lucrează in ritmul melcului?

Am amendat cu 300 de milioane de lei firmele care lucrează pe Şoseaua Colentina, care este una dintre cele mai mari artere de circulaţie care intră pănă-n inima Bucureştiului. După ce am avut două discuţii la primărie, le-am prezentat nemulţumirile noastre privind nerespectarea graficelor de execuţie şi modul de executare a şantierului. Sunt intărzieri mari, de o lună şi jumătate, şi dacă lucrurile merg aşa ar putea să se ajungă la trei-patru luni.


†Trebuia de la inceput făcut un contract mult mai strict.

A fost organizată o licitaţie la Primăria Capitalei şi termenul a fost stabilit prin caietul de sarcini. Dacă Primăria Capitalei ar fi insistat pentru un termen mai scurt cu siguranţă ar fi obţinut. Este vorba despre o necorelare a lucrărilor intre cei care fac partea carosabilă şi cei care execută lucrările pe calea de rulare, de iluminat, gaze, apă.


†Veţi continua verificările la această lucrare?

Vom verifica fiecare porţiune. Sunt semnale că nici măcar lucrurile prevăzute in autorizaţie n-au fost respecte. Numai cinci centimetri de săpătură dacă nu s-ar executa conform proiectului ar insemna la final o lucrare de slabă calitate şi bani plătiţi in plus. Lucrarea va fi terminată abia anul viitor in primăvară.


†Aţi mai avut o problemă legată de defrişarea copacilor de pe marginea Şoselei Colentina.

Aveau un aviz de la Primăria Capitalei ca să defrişeze 87 de copaci. După ce i-am somat au găsit soluţiile tehnice pentru a nu-i scoate.


†Locuinţele pentru tineri, aveţi soluţii?

Avem un proiect impreună cu ANL de 332 de unităţi locative in zona Maior Băcilă. Vor fi gata in toamnă.


†Complexul Europa, un loc rău famat, pe care aţi incercat să-l curăţaţi, de ce v-aţi oprit?

Este pe un teren privat, aflat la răndu-i in litigiu. Ne-am axat in principiu pe construcţiile neautorizate, amenzile au fost pănă la un miliard de lei. Am deschis procese pentru că amenzile au fost contestate. Există un traseu foarte lung pănă cănd obţii o hotărăre irevocabilă pentru a putea demola. Acolo se vănd mărfuri fără acte, de provenienţă dubioasă, fără certificate de garanţie, nu plătesc impozite.


†Toate autorităţile ştiu acest lucru de ani buni, insă nu s-a făcut nimic. Au cei de acolo, in majoritate chinezi, relaţii atăt de mari?

Am avut mai multe discuţii cu comunitatea chineză care este reprezentată de 16-17 asociaţii.


†Păi, sunt mulţi.

Sigur că da. In zona Dobroieşti işi construiseră o adevărată fortăreaţă şi ne-au trebuit patru ani să parcurgem toate etapele instanţei şi să ajungem in momentul evacuării cu forţa. Cu o lună inainte, cănd au văzut că treaba-i serioasă, au venit in trei, patru rănduri oameni foarte importanţi la primărie. E o afacere grasă. Şi cu toate acestea am reuşit să scăpăm de ce era acolo. Acum a venit răndul Complexului Europa. Avem răbdare, n-au ei timp cătă răbdare avem. Am avut intrevederi şi cu reprezentanţii Ambasadei Republicii Chineze şi n-au fost puţine. Concluzia a fost una singură: poporul chinez trebuie să respecte legile romăneşti.


†V-au ameninţat că vă bagă in portbagaj?

Am primit ameninţări că mă impuşcă, că mă omoară. Le-am spus că dacă se intămplă aşa ceva inseamnă că este in detrimentul lor, nu va mai rămăne nici unul in Bucureşti.


†Cănd veţi incepe demolarea Pieţei Obor?

A fost licitaţia pentru atribuire, intr-o săptămănă vom avea şi proiectul gata, apoi in toamnă vor incepe lucrările. Comercianţii vor fi mutaţi, in timpul lucrărilor, lăngă piaţă existentă acum.


†Aţi mai primit cereri de retrocedare a spaţiilor verzi?

In Parcul Plumbuita, zona a doua de lăngă mănăstire, am inceput nişte lucrări de reamenajare şi la un moment dat constructorul s-a trezit cu cineva care a venit cu o hotărăre de instanţă definitivă şi irevocabilă care arăta că este proprietar pe vreo 9.000 de metri pătraţi. Am rămas cu gura căscată. Trebuie interzisă prin lege retrocedarea spaţiilor verzi. Şi in Parcul Circului, zona menajeriei a fost retrocedată in baza Legii 18.


†Sectorul 2 nu mi se mai pare atăt de curat ca in alţi ani, nu-şi mai face treaba Supercom?

Nu, aici este bătaia noastră de fiecare zi. Dacă acum căţiva ani mai aveam locuri unde se formau mormane de gunoi acum nu mai există. De atăţia bani dispunem.


†Sunteţi la concurenţă cu Sectorul 3.

Suntem in competiţie.


†V-aţi fi simţit mai bine dacă aţi fi fost finul primarului general, aşa cum este edilul de la Sectorul 3?

Să vă spun o glumă. Acum vreo două săptămăni am fost la domnul primar general şi i-am reproşat că bagă toţi banii bucureştenilor in Sectorul 3. In glumă i-am spus că vreau să fiu şi eu, pentru trei luni, finul lui.


†Aţi avea multe avantaje?

Eu ştiu ce poate să-i ofere naşul finului, poate mai mulţi bani prin buget, mai multe peoiecte aprobate prin consiliu. Dar mi-a promis că o să-mi fie şi mie naş, este un om de cuvănt. (Răde)
†Cum veţi rezolva problema grădiniţelor?
Din fericire, avem cele mai multe grădiniţe din toate sectoarele, 45, dar mai avem nevoie. Avem studii de fezabilitate şi terenuri pentru 16 grădiniţe noi. Anul viitor vor fi gata.


†Se construieşte foarte mult in Sectorul 2.

Secretul nu este mare, am pus la lucru direcţia de Urbanism. Erau inainte lucrări care durau luni, poate ani. Unui investitor trebuie să-i eliberezi imediat actele necesare,
n-are timp să aştepte. La noi un certificat de urbanism este eliberat in căteva zile.


†Aţi umplut sectorul cu făntăni arteziene şi ceasuri in cascadă, vă plac asemenea construcţii?

Ne ducem in toate ţările occidentale şi vedem la fiecare intersecţie o statuie, un monument, o făntănă care personalizează locul respectiv. Bucureştiul a fost construit ca un oraş dormitor. Făntănile dau alt aspect oraşului.


†Au costat mult?

Nu, dar noi nu am fost obişnuiţi şi poate ni se pare ceva ciudat.



Notă
Citiţi in Jurnalul Naţional de măine un interviu cu primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă.

×
Subiecte în articol: interviu sectorul colentina