x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Pacepa: "Basescu nu se va opri la jumatatea drumului"

Pacepa: "Basescu nu se va opri la jumatatea drumului"

de Marina Constantinoiu    |    03 Mai 2006   •   00:00
Pacepa: "Basescu nu se va opri la jumatatea drumului"

Ion Mihai Pacepa vorbeste despre rolul Comisiei prezidentiale de stu-diere a dictaturii comuniste din Ro-mania. El crede ca presedintele Ba-sescu le va "etala" romanilor "ereziile comunismului".

A-l prezenta, ar fi inutil. Este omul care a avut pe cap doua condamnari la moarte din partea unui regim care nu accepta sa fie contrazis si contestat. A parasit Romania lui Ceausescu in 1978 si de atunci denunta regimul comunist, cu fiecare ocazie care i se ofera. Ion Mihai Pacepa vorbeste despre rolul Comisiei de studiere a dictaturii comuniste din Romania.

Jurnalul National: De 28 de ani, de cand ati parasit tara, atacati regimul comunist care a marcat destinul Romaniei. La 16 ani de la Revolutie, iata ca s-a infiintat o Comisie de analiza a dictaturii comuniste. Va veti vedea visul cu ochii?
Ion Mihai Pacepa: Sper ca actualul proces de condamnare a comunismului va unifica Romania tot asa cum eradicarea nazismului a unit SUA. Un numar de 405.399 de americani si-au dat viata in al doilea razboi mondial, dar tara lor eterogena de imigranti a ramas unita in jurul Casei Albe pana ce a transformat Puterile Axei in democratii prospere. Peste 500.000 de romani au fost ucisi sau terorizati de comunism. Sper ca jertfa lor, odata recunoscuta, va determina politicienii sa abandoneze duplicitatea si sa reconstruiasca unitatea politica ce lipseste Romaniei de peste 60 de ani. Tara se afla intr-un moment decisiv si are nevoie de unitate tot asa cum are nevoie de aer.

Ce e de facut?

Care ar trebui sa fie primul pas al Comisiei?
Sa condamne "Cartea Alba a Securitatii" publicata de SRI in 1994, care pretinde ca dictatura comunista a fost un regim legitim si ca politia sa politica a servit interesele Romaniei intr-o anumita etapa istorica. "Cartea Alba" deformeaza nu numai trecutul, ci si prezentul. Ea insinueaza ca actualele servicii secrete ale Romaniei isi trag seva din Securitate. SRI si SIE au preluat aceasta idee pentru a justifica mentinerea a mii de securisti in structura lor. Site-ul SIE, de exemplu, atesta si azi: "La 8 februarie 1990, prin Decretul No. 111 al Consiliului FSN, a fost reorganizat «serviciul de spionaj al Securitatii» CIE (data la care se aniverseaza ziua Serviciului de Informatii Externe)".

Unii spun ca presedintele Basescu ar fi colaborat cu Securitatea. Credeti ca tocmai el o va putea curati de securisti?
Nu cunosc detaliile acestei colaborari, dar reprezentantii NAVROM din Occident si comandantii de nave erau in preocuparea DIE si stiu ca nu erau folositi pentru politie politica, ci pentru import ilegal de produse strategice. In "Orizonturi Rosii" am descris operatia pentru aducerea secreta in tara a unui tanc Centurion pe o nava comerciala romana. In "Cartea Neagra a Securitatii" am detaliat sarcinile acestei categorii de colaboratori.

Presedintele Basescu este un fel de Chirac roman. Are acelasi pragmatism, instinct politic si capacitate de adaptare. In plus, ca marinar stie si cum sa supravietuiasca. Timp de 15 ani, SRI si SIE au pretins ca folosesc doar o mana de securisti, majoritatea specialisti in cifru. Presedintele a refuzat sa-si lege numele de aceasta minciuna si a trecut tacit in rezerva zeci de generali si colonei SRI si SIE proveniti din Securitate. Timp de 15 ani, SRI a refuzat sa deschida arhivele Securitatii. Presedintele a inteles ca aceasta dauneaza prestigiului Romaniei - si implicit al sau - si a trimis la CNAS 1,3 milioane de dosare din arhivele SRI. Sunt convins ca nu se va opri la jumatatea drumului. Vrea sa fie reales presedinte.

De cand si pana cand?

Pana unde ar trebui sa dea ceasul inapoi Comisia prezidentiala?
Pana cel putin la prima actiune majora de instaurare a dictaturii comuniste in Romania: Pactul Stalin-Hitler. In "Cartea Neagra a Securitatii" am documentat ca Stalin a construit acest pact cu ajutorul NKVD, care a jucat apoi un rol principal in sovietizarea restului Romaniei. Prima politie politica a Romaniei, "Brigada Mobila", precursorul Securitatii, a fost condusa de un produs al Pactului Stalin-Hitler: Boris Grünberg, devenit NKVD-ist in noua Republica Moldova si romanizat ca Alexandru Nicholshi. Iar Securitatea a fost creata si condusa de un alt NKVD-ist din aceeasi generatie: Panteleimon Bondarenko, devenit general Gheorghe Pintilie.

Acum un an am deschis un dosar dureros al istoriei recente: moartea romanilor care au incercat sa-si capete libertatea, trecand Dunarea inot. Sunt mai multi romani morti in aceste conditii decat nemti morti la Zidul Berlinului. Demersul nostru, care a avut ecou in randul societatii civile, a avut zero rezultate la nivelul autoritatilor. Cum comentati acest lucru?
Pentru ca revolta populara anticomunista din decembrie 1989 a fost acaparata de fosti demnitari ai regimului Ceausescu, care au dorit doar schimbarea conducatorilor, nu si a regimului politic. Acesti comunisti au pastrat in SRI fostii securisti, care n-au interes sa se autoincrimineze. Ei au antrenat, de asemenea, SRI in activitati de influenta politica menite sa previna adoptarea unei Legi a lustratiei - si deci indepartarea securistilor din serviciile secrete.

La ce activitati de influenta politica va referiti?
In 1996, SRI a publicat "Istorii Literare si Artistice", menite sa compromita scriitorii si oamenii de arta care nu agreau regimul Iliescu si sa infrumuseteze imaginea celor care-l simpatizau. Tot in 1996, capitanul SRI, Constantin Bucur, a prezentat presei sute de casete continand discutii telefonice ale unor politicieni si jurnalisti interceptate ilegal de SRI. In 1997, SRI a publicat "Culisele Spionajului romanesc", care a incercat sa compromita romanii care au ajutat lupta NATO impotriva comunismului si i-a incadrat in "falanga dezertorilor". Acum apar in presa diverse documente ale Securitatii menite sa-l discrediteze pe fostul monarh al Romaniei.

SRI-ul si imaginea

Recent, directorul SRI, Radu Timofte, a anuntat ca intentioneaza sa angajeze o firma de imagine. Credeti ca asta-i lipsea SRI-ului? Poate este vorba, totusi, de o chestiune de PR, problema de imagine a acestui serviciu.
Imaginea serviciilor secrete se construieste cu fapte, nu cu bani. In ultimii ani, SRI a creat o superba unitate antiterorista, apreciata de comunitatea informativa a NATO, dar din pacate continua activitatile ilicite de influenta politica. In Bucuresti exista o piata neagra a documentelor secrete ale Securitatii, gestionate de SRI, care ii denigreaza pe cei care au incercat sa expuna crimele Securitatii. Sute de asemenea documente au fost oferite spre vanzare Europei Libere. In ultimii ani au aparut in aceasta piata neagra si documente secrete ale SRI menite, de asemenea, sa-i compromita pe cei care vor sa expuna faradelegile Securitatii. Am vazut cateva colectii private de asemenea documente. Sunt relevante.

Sunteti semnatarul unei scrisori deschise adresate presedintelui tarii. Cum a ajuns numele dumneavoastra pe lista celor circa 500 de semnatari?
Prin bunavointa domnului Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice. Am fost printre primii semnatari, dar numele meu nu a fost publicat o vreme spre a nu demobiliza alti semnatari. Din nefericire, unii romani, chiar bine intentionati, continua sa considere si azi ca Securitatea a servit interesele nationale si ca aceia care i-au denuntat crimele si-au tradat tara.

Credeti ca veti figura ca un capitol aparte in Raportul final al Comisiei?
Poate. In 1978 am platit cu doua condamnari la moarte faptul ca am "tradat" Securitatea cand era in plina glorie si am desfiintat, practic, DIE. Iar in 1980, cand am inceput sa demasc crimele comunismului, Ceausescu a pus un premiu de 2 milioane de dolari pe capul meu si a creat o unitate operativa de securitate, incadrata cu 694 de ofiteri, care aveau sarcina aproape exclusiva de a ma asasina in SUA.

Cum credeti ca va va prezenta acel raport?
Probabil asa cum ma prezinta si enciclopedia americana a politicii contemporane, Wikipewdia.(n.r: http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Mihai_Pacepa)

Initiativa Jurnalului

Sustineti initiativa Jurnalului de deschidere a tuturor arhivelor comuniste - partid, Securitate, Armata, Afaceri Externe, instante judecatoresti, Biserica?
Absolut. Aceste arhive au fost secretizate de comunistii care au preluat puterea dupa decembrie 1989, deoarece ii incriminau. Guvernul comunist a fost demolat de popor, care are dreptul sa-i cunoasca ereziile.

Concret, cum vedeti condamnarea comunismului?
O declaratie de condamnare a crimelor sale adoptata de o sesiune solemna a Parlamentului, Guvernului si Curtii Supreme de Justitie, care sa fie semnata apoi de presedintele Romaniei. O lege care sa anuleze condamnarile politice pronuntate de regimul comunist. Si o lege de tipul celei propuse de Jurnalul National, care sa puna arhivele tuturor institutiilor comuniste la dispozitia publicului sau cel putin al cercetatorilor. In 1990 am sugerat presedintelui Romaniei, prin microfoanele Europei Libere si ale Vocii Americii, sa creeze un muzeu al Securitatii precum cel de la Dachau si Auschwitz, in care sa se publice si numele tuturor celor ucisi de Securitate. Adresez acelasi apel presedintelui Basescu. Cei care nu isi amintesc trecutul sunt condamnati sa-l repete.

DESPRE SRI
"Imaginea serviciilor secrete se construieste cu fapte, nu cu bani. In ultimii ani, SRI a creat o superba unitate antiterorista, apreciata de comunitatea informativa a NATO, dar din pacate continua activitatile ilicite de influenta politica" - Ion Mihai Pacepa
×
Subiecte în articol: interviu politica româniei securităţii