x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Pătrintele Costel Stoica: "Sunt ostaş disciplinat intr-o armată"

Pătrintele Costel Stoica: "Sunt ostaş disciplinat intr-o armată"

de Daniela Cârlea Şontică    |    10 Aug 2007   •   00:00
Pătrintele Costel Stoica: "Sunt ostaş disciplinat intr-o armată"
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Pătrintele Costel Stoica, purtătorul de cuvănt al Patriarhiei Romăne, omul care se intălnea zilnic cu Patriarhul Teoctist, n-a fost in ţară la moartea Prea Fericitului Părinte. Crede că Biroul de Presă al Patriarhiei a gestionat bine criza evenimentului respectiv.

  • Jurnalul Naţional: Cănd l-aţi văzut ultima dată pe Părintele Patriarh?

Părintele Costel Stoica: In momentul cănd a plecat intr-o vizită oficială la Praga. Pe 12 iulie l-am condus la aeroport şi ne-am luat rămas-bun pentru perioada respectivă. După aceea am intrat in concediu. Am mai avut căteva probleme in familie şi n-am mai venit aici, dar am păstrat permanent legătura cu dănsul, la telefon, şi nu a existat nici o problemă care să anunţe sfărşitul imprevizibil al părintelui nostru Patriarh.


  • Unde eraţi căns s-a anunţat vestea tragică?

Eram in străinătate, am incercat să vin imediat in ţară; din păcate, in perioadele de vacanţă e greu, se circulă mult. Cu mare greutate am găsit un bilet de avion cu o zi inainte de inmormăntare. Am venit direct la catedrala patriarhală, am incercat să vin cu un autocar, dar tot joi aş fi ajuns. Vestea a fost năucitoare, ştiam de această suferinţă, dar nu prevestea acest sfărşit tragic, rapid. Exista intre noi o relaţie duhovnicească, există un gol fără Prea Fericitul. Incerc să imi dau seama care ar fi fost poziţia sa acum: ar fi spus că viaţa merge inainte, să facem totul spre binele bisericii.


  • Biroul de presă a fost atunci depăşit de situaţie?

Nu. Am incercat să evaluez după aceea activitatea şi să fiu obiectiv. Sunt foarte măndru de colaboratorii mei, pentru că au incercat să gestioneze căt mai bine situaţia creată. Un astfel de subiect a reprezentat un eveniment de grad zero pentru media. Dar am constatat cu uimire că s-au incălcat cele mai elementare norme deontologice, inclusiv la spital.


  • La ce vă referiţi?

Formula stabilită cu Părintele Patriarh era ca presa să fie informată după ce s-a produs operaţia. Nu e normal să incălcăm o lege a confidenţialităţii. Cum ar fi să plece cineva la spital cu presa după el?
S-au vehiculat informaţii neverificate, iar Biroul de presă a incercat să gestioneze informaţiile primite de la corpul medical. Aici nu găsesc nici o vină colaboratorului meu, Bogdan Teleanu, care n-a făcut decăt să transmită către media informaţia din sursă sigură, oficială. E ciudat că jurnaliştii aveau informaţii inainte de un verdict final şi, mai ales, că managerul a anunţat intăi presa despre tristul eveniment, şi nu Patriarhia. N-am nimic de reproşat presei, a incercat să işi facă datoria, dar de aici pănă la acele acuzaţii nefondate este o cale lungă. Funeraliile
s-au organizat intr-un spaţiu limitat şi nu poţi să nu recurgi la măsuri draconice de ordine şi pază cănd catedrala are capacitatea de 500-600 de persoane. Şi erau cam 20.000 cei care voiau să intre. Nu puteam să nu limităm numărul jurnaliştilor acreditaţi de la acelaşi trust de presă cănd solicitările de acreditare se ridicau la peste 3.000 de persoane. Situaţia n-a fost diferită de funeraliile Papei. Mă refer la mijloacele de ordine, pază şi la tratamentul aplicat persoanelor din media. Am constatat nivelul scăzut al unor jurnalişti care n-au răbdare să citească pănă la sfărşit informaţiile tansmise de noi. O serie de confuzii.


  • Cum comentaţi speculaţiile referitoare la candidaţii pentru postul de patriarh, la "campania lor electorală"?

Sunt speculaţii. Sinodul desemnează candidaţii, nimeni nu şi-a depus candidatura incă. Este decizia Sfăntului Sinod ca inainte de a fi publicată lista cu laicii din Colegiul Electoral Bisericesc să fie consultaţi, pentru că unii dintre ei au fost agresaţi de mass-media şi nu au dorit acest lucru. Pe de altă parte, lista nu e secretă, a fost dată publicităţii in iunie anul trecut, cănd s-a constituit Adunarea naţională bisericească. Urmează ca in Colegiul Electoral Bisericesc fiecare mitropolit să desemneze un decan de Facultate de Teologie şi un director de seminar teologic pe care nu-i ştim in momentul de faţă. Lista e incompletă acum.

×
Subiecte în articol: interviu