x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Pelicula "4, 3, 2" are şanse de nominalizare la Oscar

Pelicula "4, 3, 2" are şanse de nominalizare la Oscar

de Marina Constantinoiu    |    27 Dec 2007   •   00:00
Pelicula "4, 3, 2" are şanse de nominalizare la Oscar
Sursa foto: BOGDAN CRISTEL/

Regizorul Cristian Mungiu, care anul acesta a obţinut, cu "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", prestigioase premii, printre care atăt de răvnitul Palme d’Or la Cannes, a declarat intr-un interviu acordat agenţiei Mediafax că există şanse reale ca filmul său să fie nominalizat la Oscar.

Regizorul Cristian Mungiu, care anul acesta a obţinut, cu "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", prestigioase premii, printre care atăt de răvnitul Palme d’Or la Cannes, a declarat intr-un interviu acordat agenţiei Mediafax că există şanse reale ca filmul său să fie nominalizat la Oscar.

Probabil nu exagerăm dacă spunem că "4, 3, 2" a fost filmul romănesc cel mai popularizat in lume. Şi asta nu fără eforturi. Cu tot succesul inregistrat la capitolul popularizare, regizorul Cristian Mungiu nu este suficient de mulţumit.

Reporter: Pănă anul acesta ne intrebam cănd o să primim şi noi un Palme d’Or; Acum, lumea vrea Oscarul. Ce şanse credeţi că sunt ca "4, 3, 2" să primească Oscarul pentru cel mai bun film străin?

Cristian Mungiu: Cred că există şanse reale să primim o nominalizare, ceea ce ar fi o nouă premieră pentru cinematografia romănă, după Palme d’Or şi premiile Academiei Europene pentru cel mai bun film şi regizor; insă e greşit şi periculos să reducem discuţiile despre film la premiile pe care le-a luat. Sunt mai măndru şi mai mulţumit de reacţiile celor care, după proiecţiile cu "4, 3, 2", au avut revelaţia unui alt mod de a te raporta la ceea ce ţi se intămplă in viaţă, decăt de toate premiile luate. Sunt mari filme şi mari autori in lume şi chiar şi in Romănia care au insemnat ceva in istoria cinematografiei, deşi nu au luat neapărat cine ştie ce premii.

Reporter: Căt de mult credeţi că a contribuit povestea şocantă din film la succesul acestuia in străinătate, cu precădere in Occident, unde oamenii aproape nu concepeau că aşa ceva s-ar putea intămpla in realitate?

Cristian Mungiu: Cred că e un clişeu să ne inchipuim că ii dăm gata pe occidentali cu grozăviile nemaivăzute prin care am trecut noi, aşa cum avem şi tendinţa constantă de a crede că ce ni s-a intămplat nouă e atăt de complicat că occidentalii nu vor pricepe o iotă. Am avut discuţii cu spectatorii in foarte multe ţări după proiecţiile filmului şi vă asigur că inţeleg perfect situaţia şi perioada prin care am trecut. Desigur, nu le trezeşte amintiri personale, insă filmul emoţionează la fel de mult in Taiwan sau in Finlanda cum emoţionează şi in Romănia. Cred că filmul are un echilibru, o măsură justă, are o anume onestitate a felului in care e făcut şi surprinde printr-o anume formă de simplitate. Şi are suflet, intr-un fel.

Mungiu lucrează la un nou proiect

Reporter: Lucraţi in continuare la proiectul "Amintiri din Epoca de Aur", din care face parte şi "4, 3, 2"?

Cristian Mungiu: Proiectul "Amintiri din Epoca de Aur" a continuat in toată această perioadă şi va continua şi in primăvara anului viitor, căci am decis ca el să includă mai mulţi regizori romăni - structura episodică a filmului permiţănd un asemenea format. Va fi, in final, un proiect de tip omnibus cu poveşti intre 20 şi 30 de minute, respectănd acelaşi format narativ, dar independente ca subiect şi personaje.

Reporter: Căt de mult v-a ajutat succesul lui "4, 3, 2" să găsiţi bani pentru un nou film?

Cristian Mungiu: Am găsit bani relativ uşor şi pentru "4, 3, 2", fără să fi avut Palme d’Or-ul. Da, va fi mai simplu să fac un film cu buget mai mare, căci acum sunt mulţi oameni care vor să investească in următorul meu proiect, insă succesul filmului nu va ajuta cu nimic la găsirea următoarei poveşti, ci, dimpotrivă, presiunea şi aşteptările sunt şi mai mari acum.

Despre filmele americane cu vedete

Reporter: Dacă vi se oferă posibilitatea, o să acceptaţi să regizaţi o superproducţie in SUA?

Cristian Mungiu: O asemenea posibilitate nu reprezintă neapărat un pas inainte pe scara mea de valori. Prin filmele pe care le fac ca autor incerc să arăt că am ceva de zis şi sper că pun oamenii pe gănduri şi schimb măcar un pic felul in care ei se raportează la viaţa lor. Regizănd un film american cu vedete căştigi bani şi notorietate, insă aportul tău creativ e mult mai redus. Nimeni nu ştie cine a regizat "Piraţii din Caraibe 3" sau "Harry Potter 4", pentru că chiar nu contează regizorul, in cazul filmelor de genul ăsta fiind doar un meseriaş.

Reporter: Următorul film o să-l faceţi in Romănia sau in străinătate?

Cristian Mungiu: In momentul ăsta ştiu foarte puţine lucruri despre ce voi face mai departe. Abia după ce ne vom lămuri dacă avem de mers la Oscaruri voi avea, sper, mai mult timp să iau nişte decizii. Dar pesemne că nu voi alege nici unul dintre scenariile americane care mi-au fost propuse şi voi continua, deocamdată, să fac filme in romănă.

Tentaţii interesante

Reporter: Care au fost cele mai interesante oferte de film pe care le-aţi primit după căştigarea atător premii anul acesta?

Cristian Mungiu: Să candidez la Parlamentul European, să fac reclamă la produse pentru bărbaţi, să-mi prezint casa in emisiuni de profil, deşi eu nu am casă, şi multe altele. Dar, serios vorbind, am primit deja foarte multe scenarii, deşi am decis să nu semnez pănă după Oscaruri pentru nici una dintre agenţiile de impresiat americane. Nu e insă profesional să dezvălui nimic despre aceste proiecte.

Reporter: Pentru următorul film veţi lucra tot cu Mobra Film sau veţi folosi serviciile unor studiouri mari?

Cristian Mungiu: Mobra Film e compania mea - avănd ca parteneri pe Oleg Mutu şi pe Hanno Hofer - şi lucrăm prin ea pentru a fi in control asupra a ceea ce se intămplă cu munca noastră. Pesemne că, atăta vreme căt voi lucra filme in limba romănă, ele vor implica şi Mobra, pentru că in Romănia orice casă de producţie apelează la bani destinaţi producţiei cinematografice, nu la bani privaţi, şi atunci nu e nici un căştig să lucrezi sub o umbrelă mai mare. Desigur, dacă la un moment dat voi face filme in afara Romăniei, ele vor fi făcute pentru alte case de producţie.

Reporter: De care dintre multele atribuţii pe care vi le-aţi asumat la "4, 3, 2" (scenarist, regizor, producător şi distribuitor) sunteţi cel mai apropiat? Pe care nu aţi fi vrut să o aveţi?

Cristian Mungiu: Ideal nu aş vrea să mă implic in producţie, şi cu atăt mai puţin in distribuţie, căci totuşi eu sunt regizor şi scenarist. Insă, in contextul dat, cred că implicarea mea ca producător şi distribuitor a fost decisivă in situaţia de faţă pentru găsirea banilor, realizarea filmului in bune condiţii, incheierea lui la timp şi pentru vizibilitatea pe care a avut-o filmul pe plan extern şi, de asemenea, in Romănia. Să nu uităm că intr-o perioadă in care 30.000 de spectatori in ţară reprezintă un prag greu de atins pentru un film romănesc, iar 50.000 de spectatori reprezintă o performanţă pentru orice film american distribuit la noi, "4, 3, 2" a reuşit să adune mai bine de 75.000 de spectatori, datorită eforturilor pe care le-am făcut.

Preocupare

"Continuăm să fim preocupaţi de spectatorii noştri şi am decis ca, in ianuarie, filmul să fie prezent in cinematografele din Bucureşti in versiune subtitrată in engleză, pentru toţi cei care vor să vadă filmul, trăiesc in Bucureşti, dar nu vorbesc romăna. Totodată, dat fiind interesul foarte multor oameni de a face «4, 3, 2» cadou cuiva, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, am decis să venim in intămpinarea acestora şi să punem la dispoziţia lor o ediţie foarte limitată a DVD-ului cu filmul, la un preţ special doar de Sărbători, inainte de lansarea propriu-zisă a DVD-ului, care va avea loc in preajma decernării Golden Globes. Deocamdată, DVD-urile se găsesc doar la Diverta, Cărtureşti şi Humanitas"

Cristian Mungiu

Nemulţumire

"Insă mulţumit nu pot fi cătă vreme Romănia, văzută acum ca ţară din care vin cele mai interesante filme ale ultimilor ani, e totodată şi ţara cu cele mai puţine cinematografe şi cea mai redusă rată a intrărilor la cinematograf din UE. E ca şi cum ai incerca să practici agricultura intr-un ghiveci"

Cristian Mungiu

×
Subiecte în articol: interviu film mungiu reporter filmul insă cristi ins