x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri PNL - Tariceanu, reales din interes

PNL - Tariceanu, reales din interes

de Monica Iordache Apostol    |    12 Ian 2007   •   00:00
PNL - Tariceanu, reales din interes

Aspirantul la functia de viceprese-dinte politic al PNL spune ca stra-tegia liberalilor pana in 2008 este ramanerea la guvernare. Pretul? Pastrarea lui Tariceanu ca presedinte PNL si gasirea oricaror solutii parlamentare pentru sustinerea Guvernului.

CONGRESUL PNL - Crin Antonescu defineste compromisul pentru ramanerea la guvernare
Scopul PNL este ramanerea la guvernare pana in 2008. Cum ar fi posibil, sub asaltul permanent al presedintelui Traian Basescu si al PD? Viitorul vicepresedinte politic al PNL, Crin Antonescu, enunta solutiile: strangerea randurilor in jurul premierului Tariceanu si gasirea oricaror variante de sutinere parlamentara a Guvernului.

Jurnalul National: Pare blat congresul asta care incepe azi, avand in vedere ca listele de candidaturi s-au discutat si rediscutat pana in ultimul moment...
Crin Antonescu: Nu cred ca poate fi vorba de blat, pentru ca, in fotbal sau in sport in general, prin blat se intelege aranjamentul de culise al unei partide intre doua echipe care simuleaza in fata spectatorilor confruntarea. Ori, nu e cazul aici. Nu avem de a face aici cu doua echipe care s-au inteles undeva in spatele usilor inchise.

Aici e o singura echipa...
A existat intr-adevar o anumita mobilitate in interiorul intentiilor de candidatura pe anumite posturi. Asta este ceva firesc in conditiile in care, in fond, un congres cu o asemenea competitie e ca un fel de bursa la care fiecare isi evalueaza sansele. In ceea ca ma priveste, am spus de la bun inceput ca imi doresc atributii de vicepresedinte cel putin. In momentul in care acest lucru s-a putut, eu mi-am anuntat intentia si am candidat la vicepresedintia pe probleme politice, la nivel national.

Cum se explica faptul ca nu exista nici un contracandidat pentru Calin Popescu Tariceanu la functia de presedinte PNL? Pana acum, traditia liberalilor era sa se infrunte cel putin doi candidati.
Da, este o premiera in sensul acesta la noi, dar nu mi se pare o surpriza. Era de asteptat acest lucru si el tine de conjunctura politica interna in care se gaseste PNL. Cum foarte bine stiti, PNL a fost tinta unor atacuri, ba chiar a unui asediu din partea mai multor forte politice, inclusiv din partea unui grup din interior, care pana la urma a si parasit partidul si s-a afiliat fatis unor alte forte politice (gruparea Stolojan - n.r.). In conditiile in care Tariceanu este si prim-ministru, conducand un guvern al carui program este principala noastra miza, pentru o mai buna functionare si pentru o coerenta si unitate maxima in acest moment, am fost cu totii de acord ca Tariceanu trebuie sprijinit in continuare, cel putin pana in 2009, ca presedinte al partidului. E adevarat ca este primul congres, cu exceptia celui din 2002 cu Stolojan, la care avem un singur candidat la presedintie, dar la fel de adevarat este si faptul ca vorbim acum de primul congres care se petrece intr-o perioada in care suntem la putere.

In 2002 a candidat si Ludovic Orban. Deci pana si pe Stolojan a avut cineva curajul sa-l concureze...
A, da. Nu e vorba de indrazneala, pentru ca nu indrazneala le lipseste unor colegi...

E vorba de calcul...
Am socotit cu totii ca Tariceanu trebuie sustinut ca presedinte al partidului si ca asta este solutia cea mai buna cel putin pana in 2009.

In traducere foarte succinta, putem spune ca daca pierde sefia partidului o pierde si pe cea a Executivul, ceea ce nu e in interesul PNL...
Categoric.

"Politic, pot oferi mult premierului"

Dumneavoastra l-ati criticat de multe ori pe Tariceanu. Faptul ca nu il concurati, desi se astepta o candidatura a dumneavoastra, reprezinta un cec in alb pentru viitoarea lui politica?
Nu e vorba de nici un cec in alb. Sigur ca exista o anumita incredere pe care intr-un congres votantii o acorda celui votat, dar nicidecum nu este vorba de un cec in alb. Din aceasta cauza eu mi-am exprimat din start hotararea de a candida pentru vicepresedintia pe domeniul politic. In acesta zona cred ca pot sa ofer cel mai mult si partidului si presedintelui sau. Eu sunt hotarat sa il sustin pe Calin Popescu Tariceanu in tot ceea ce inseamna actiunile politice guvernamentale sau de partid, actiuni care ne apropie pe noi de pozitia pe care o reclamam pe scena politica romaneasca. Faptul ca in dese randuri, cum spuneti, au existat divergente de opinie intre mine si premierul Tariceanu este real, dar as nota si faptul ca, in ciuda acestor lucruri, colaborarea dintre mine si premier este una foarte buna. Si faptul ca nu s-a ivit o alta candidatura pentru functia de vicepresedinte politic demonstreaza intre altele ca este permisa critica in interiorul PNL si uneori si valorificata.

Din punctul dvs de vedere, care ar trebui sa fie strategia politica a PNL in perioada urmatoare?
Cel putin pana la sfarsitul lui 2008, noi suntem determinati de busola programului de guvernare. Pentru noi, masura valorii si masura credibilitatii in fata electoratului este data de modul in care ducem la bun sfarsit acest angajament. Pentru asta, premierul trebuie sa guverneze cu eficienta pe baza programului de guvernare asumat. In planul relatiilor politice interne, dorim sa conservam Alianta D.A. in termenii in care ea a fost incheiata, adica cu cele doua partide: PNL si PD. Noi suntem hotarati si interesati sa ne respectam angajamentele fata de PD cat si fata de electorat si nu din partea noastra vor veni surse de conflict.

Cum credeti ca va evolua relatia PNL cu presedintele Traian Basescu?
La inceputul anului suntem toti optimisti. Nu avem de sperat decat ca aceasta relatie se va imbunatati. Sunt cateva lucururi la indemana oricui: respectarea Constitutiei, respectarea prerogativelor prezidentiale, pe cele guvernamentale si ale primului-ministru, respectarea pozitiei pe care presedintele trebuie sa o aiba in raport cu toate partidele politice. In masura in care presedintele Romanei va intelege ca, intrati in UE, va trebui sa fim si mai rigurosi cu respectarea separatiei puterilor in stat, din partea PNL nu va exista nici o problema. Daca aceste lucruri nu se vor respecta, PNL va trebui sa isi apere propriile convingeri, pentru ca noi nu facem politica pentru a construi socluri unor personaje de moment, fie ca le cheama Basescu, Tariceanu, Popescu sau Antonescu.

"Nu rupem Alianta"

Pe de alta parte, relatia cu PD se inrautateste. Ce veti face daca democratii vor incerca sa introduca PLD in Alianta sau la guvernare?
Evident ca nu putem accepta un asemenea lucru si cred ca si pentru PD este destul de limpede ca cine doreste sa pastreze Alianta trebuie sa ii respecte protocolul. Alianta este alcatuita din doua partide politice, PNL si PD, si exista un singur PNL. Pe de alta parte, Guvernul este alcatuit pe scheletul acestor doua formatiuni si nu putem sa punem problema cooptarii la guvernare a unor oameni care nici macar nu sunt constituiti ca formatiune politica. Daca PD doreste sa ducem la bun sfarsit acordul nostru, va trebui sa renunte la asemenea demersuri care nu fac altceva decat sa complice relatiile.

Daca va aparea o situatie de criza, PNL va avea curajul sa rupa Alianta?
PNL nu va rupe Alianta D.A. si nu va dezerta de la misiunea de guvernare pe care si-a asumat-o primul-ministru, in numele nostru. Daca altcineva va rupe Alianta si va denunta actuala formula de guvernare, este problema lui. Va pot asigura ca PNL nu va rupe Alianta, pentru ca angajamentul este luat in fata electoratului roman si pe baza lui am castigat alegerile.

Daca PD va face primul pasul in afara, acceptati sprijinul PSD?
Daca PD va denunta sau va parasi Alianta, lucru care sper din tot sufletul sa nu se intample, atunci vom fi nevoiti sa constatam divortul si sa luam masurile care se impun. Pentru noi va fi important in ce masura si sub ce forma vom putea duce la bun sfarsit angajamentul de guvernare. In rest, nu am avut, nu avem si nici nu intentionam sa avem intelegeri fatise sau oculte cu PSD sau cu un alt partid din opozitie, dar sigur ca suntem interesati de orice forma de dialog care sa fie benefica sprijinirii acestui program guvernamental pana in 2008.

Intre anticipate si sprijin de la PSD ce alegeti?
Alegem solutia care intr-un asemenea moment ni se va parea cea mai benefica pentru a asigura stabilitatea politica a Romaniei si capacitatea Guvernului de a-si parcurge programul de aderare. Dar subliniez ca imi doresc sa nu ajungem acolo si mi se pare putin probabil sa ajungem la asa ceva.
×