x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Preşedintele executiv al ecologiştilor : "Într-o lume în care abia mai putem respira, degeaba muncim, dacă ajungem la spital".

Preşedintele executiv al ecologiştilor : "Într-o lume în care abia mai putem respira, degeaba muncim, dacă ajungem la spital".

de Carmen Dragomir    |    05 Iun 2011   •   17:24
Preşedintele executiv al ecologiştilor : "Într-o lume în care abia mai putem respira, degeaba muncim, dacă ajungem la spital".

Razvan Ioan Paunescu, fiul omului de afaceri George Constantin Paunescu, este de cateva zile noul presedinte executiv al Partidului Ecologist Roman (PER). Un interviu despre motivele care l-au facut pe primul membru al familiei Paunescu (aflata in topul celor mai bogati romani) sa intre in politica.

● Jurnalul National: Nimeni din familia Paunescu nu a facut pana acum politica, sunteti primul.

Razvan Ioan Paunescu: Aveti perfecta dreptate pentru ca de pe la 1940, noi am fost o familie de oameni de afaceri, fie ca erau preoti, fie ca erau din alte domenii de activitate, cei din familia Paunescu erau in general tehnocrati. Aceste ramuri ale familiei care s-au unit au creat o noua clasa, pornind de la Paunestii care erau neam de preoti in zona Tismanei ... Pe vremea aceea preotul era seful politiei, primar, era de toate... In acea zona erau niste oameni mari, peste doi metri, foarte solizi, puternici. Mama tatalui meu s-a indragostit de unul dintre acesti oameni frumosi si asa a inceput generatia secolului nostru. Dintre rudele care au participat la activitatile economice ale Romaniei in perioada interbelica faceau parte si membri ai familiei care se ocupau de activitati industriale si erau membri fondatori ai Uniunii Industriasilor la vremea respectiva. Bunicul meu era dascal si la un moment dat era un fel de inspector sef al sistemului de invatamat al regiunii Craiovei, dupa cum era impartita Romania la vremea aceea. Perioada comunista a fost pentru familia Paunescu o perioada greoaie pana in anii ‚’80, o perioada in care sacrificiile pe care le-au facut parintii mei au creat pentru mine si fratele meu o anumita bunastare. Mama este inginer agronom, un om de cultura in acest domeniu al mediului si ne-a invatat de cand eram mici astfel de lucruri, a lucrat foarte mult cu serele din jurul Bucurestiului. Tatal meu a fost un om mai agil in ceea ce inseamna mediul economic, a facut liceul in Caracal si apoi a venit in Bucuresti sa-si termine studiile. A fost ajutat de fratii lui mai mari , unul era sportiv- a facut parte din echipa olimpica a handbalului romanesc, apoi s-a apucat de gazetarie. Pe partea cealalta era Valentin, un foarte cunoscut ziarist si ulterior, dupa ’90, un creator de ziaristi, care, cu ajutorul tatalui meu, a reusit sa dea drumul la primul ziar din capitalism. Mintile luminate din presa acelei vremi care au inteles ca trebuie sa treaca de la stanga extremista a lui Ceausescu catre o linie de centru a presei reale, s-au bagat in lumea privata si au venit sa faca aceasta scoala la Curierul National.

● Si pe dumneavoastra ce v-a apucat cu politica?

Catusi de putin nu m-as fi gandit vreodata la treaba asta pentru ca amprenta activitatii tatalui meu in ultimii patruzeci, dar mai ales in ultimii douazeci de ani, a fost pe zona economica. Au fost momente grele pentru el pentru ca pe vremea comunistilor nu erau familii care sa aiba membri marcanti care sa-i sustina in sistem. A trecut prin multe greutati , cei cu pile plecau in strainatate sau faceau activitati mai interesante. A reusit la un moment dat cu ajutorul unuia din frati, sa fie sprijinit de un redactor-sef de la Scanteia care i-a pus o vorba buna sa poata pleca pe-afara, dar a venit altul mai instruit si n-a mai reusit sa plece atunci.

● Observ ca aveti stofa de politician, sunteti diplomat si evitati raspunsurile directe. Intrebarea era cum de ati intrat in politica.

Ajung si la raspuns, pentru ca este o intrebare la care a trebuit intai sa-mi raspund mie. Va fac un preambul, astfel incat sa intelegeti ca intrarea mea in politica nu este legata de un interes direct, ci de o realitate reprezentata de ceea ce se intampla in mediul inconjurator. Ceea ce s-a intamplat in primul rand cu centrala de la Fukushima, este un semnal de alarma incredibil.

Intr-o lume in care nu mai poti sa mai ai siguranta ca mai poti respira maine, sau ca nu mai poti manca- vedeti ce se intampla acum cu aceste bacterii care se imprastie prin legume si fructe- degeaba muncim, degeaba mergem la serviciu in fiecare zi, daca ajungem la spitale ca sa ne vindecam. Asta nu-l exclude nici pe cel bogat, nici pe cel sarac, nici pe-ala destept, nici pe cel mai putin inteligent.

● Sunteti un om de afaceri cu un imperiu financiar in spate....

Va contrazic, sunt un om de afaceri cu un imperiu de cultura in spate. Am douazeci de ani de experienta, ani in care am fost ucenicul tatalui meu, am facut mai multe scoli in mai multe zone ale lumii, lucru care mi-a creat posibilitatea, lasand capul in jos, sa invat foarte multe lucruri de la oameni experimentati. Un lucru foarte important pe care l-am invatat este acela ca un om nu poate sa le stie pe toate. Unul dintre acesti oameni din experienta carora am invatat se numeste George Kendall. Este profesorul si creatorul lui Soros. El provine dintr-o familie de romani, proprietari ai bancii Ardeleana. In perioada dinaintea venirii comunismului au emigrat si au ajuns la New York, el a facut parte dintre cei 500 de membri fondatori ai Metropolitan Club- conducerea lumii financiare -si ulterior a dezvoltat o societate la care au venit sa lucreze multi dintre trezorierii Statelor Unite. Acest om a insemnat pentru mine mai mult decat o facultate pe care am facut-o in SUA.

Si asa, bazandu-ma pe ceea ce stiu altii care au experienta in activitatile lor de zi cu zi, m-am trezit la mine cu un domn care m-a intrebat daca vreau sa fac parte din Clubul Ecologist. Eu stiam ca din acest club fac parte profesori universitari, oameni de cultura, oameni care se pricep la astfel de lucruri. Mi-a spus insa ca fac parte si oameni din viata publica, pentru a sustine aceasta miscare. I-am spus ca o sa ma gandesc si ii dau un raspuns.

Ca o paranteza, anul acesta eu si colegii mei de liceu implinim 25 de ani de la terminarea liceului si ne-am organizat sa ne intalnim. Ne-am strans cativa si, stand de vorba despre cea am facut si ce vrem sa facem in viitor, a reiesit un singur lucru: nimeni nu avea o solutie, o alegere, o sugestie cu privire la un vot politic. Toate doctrinele partidelor politice de pe esicherul politic nu prezinta astazi o chestiune concreta fata de ceea ce vor oamenii. Multe se apropie, multi politicieni se agita si incearca sa satisfaca dorintele celor care voteaza, dar nu este niciunul destul de convingator.

● Si credeti ca ecologistii au o doctrina care sa raspunda acestor nevoi?

M-am referit la faptul ca parerile, sugestiile si motivatiile acestor colegi ai mei m-au adus in situatia in care, nu spun sa ma responsabilizeze din punct de vedere politic, dar sa cred in ceva, sa nu fiu judecat negativ de generatiile care vin- copiii mei, nepotii mei. Nu vreau sa spuna : “Bine, ma, tu ai avut posibilitatea, de ce nu ai facut nimic, de ce ai stat in indolenta?'. Raspunsul meu ar fi fost intotdeauna unul singur: acela ca din mediul de faceri, din tehnocratie nu poti trece in politica. Trebuie sa fie o linie bine definita care sa separe aceste doua activitati. Tot ce se intampla astazi in lume e din cauza ca aceste activitati s-au intalnit.

Revenind la idee, acesti colegi ai mei sunt oameni cu firme private, muncitori, ingineri, arhitecti si avocati , cu firme de pubicitate, televiziune, oameni care nu mai pot spune ca sunt la 20 de ani, au terminat facultatea isi iau rucsacul in spate si cu ce au in cap si cu forta din mainile lor o pot lua in orice directie, in orice tara din Europa si din lume. Sunt generatii care deja si-au facut un asezamant, au copii, au cumparat case, au responsabilitatea oamenilor din firmele lor, sunt oameni care intra in faliment, isi platesc taxele, risca in fiecare moment existential. Nu ma refer la extremisti, la cei foarte bogati sau la cei care nu platesc taxe deloc, ci la cei care isi desfasoara activitatea de zi cu zi si tin in spate treaba asta, iar statul postdecembrist nu le ofera nimic. Nimeni nu a spus acestor clase sociale care tin economia tarii: “uite, ma, voi aveti acest lucru, asta e ceea ce poate face statul pentru voi, pentru ca voi sunteti cei care platiti taxe, datoriile societatilor de stat, ii platiti pe acei oameni care stau in somaj'. Ameteli din astea... “V-am dat un impozit de 16 %'... Foarte frumos! La rusi e 13 %. Ce avantaj am!? Dupa parerea mea noi, si cu cei mai agresivi dintre cei tineri care nu se gandesc la plecat si nu au renuntat sa creada, reprezentam coloana vertebrala a economiei romanesti.

● Acesta ar fi avantajul dvs ca om de afaceri care intra in zona poltica?

Eu am suportat aceste probleme despre care v-am vorbit. Toti acesti colegi ai mei, prieteni din copilarie, mi-au deschis ochii. Ei au reprezentat pentru mine acea parte a societatii care tinea in spate economia si care isi spunea un punct de vedere. Va dau un exemplu: 70% dintre firmele de publicitate din Romania sunt conduse de oameni care sunt la aceasta varsta la care nu-si mai pot lua rucsacul in spinare, jumatate mi-au fost colegi la liceul Caragiale. Vorbim de o lume reala, oameni care, atunci cand e vorba de organizat ceva frumos, partcipa, cand e vorba de plantat copaci , planteaza copaci. Ma uit la ce se intampla astazi in lumea politica din Europa, la o lume in care niciodata n-as fi crezut ca ar fi putut sa castige verzii, asa cum s-a intamplat la Stuttgart, capitala industriala a Germaniei, sau in Italia unde verzii au sustint primarii care au castigat in marile orase. Ideologiile partidelor politice din ziua de astazi au ajuns la maturitate, ca sa nu spun altfel. Atat timp cat stanga se poate uni cu dreapta pentru o platforma politica, e clar ca nu mai exista stanga, nu mai exista dreapta. Au dispersat acest curent de normalitate care a fost in istoria politicii mondiale.

Astazi avem un exemplu clar, romanul voteaza primarul care, indiferet ce patalama poarta pe spate, a facut ceva pentru comunitate. Nu conteaza ca e de dreapta, de stanga, cine il sustine. Coloratura diversificata a politicii la nivel de administratie locala e atat de diversificata, e ca un cameleon care a reusit sa-si obtina hrana doar facand ceva pentru comunitatea respectiva.

Romanul e in general un tip foarte comod, ii place sa traiasca confortabil, nu prea are o educatie ecologista, ce va face sa credeti ca va vota un partid care ii spune - exagerez aici - sa traiasca in copac... sa reduca energia, sa invete cum e cu reciclatul deseurilor ?

Eu am venit in aceasta miscare pentru a sustine in primul rand prezentarea corecta a ceea ce inseamna un partid ecologist. Eu sustin un principiu si niste oameni care vor dovedi ca pot face ceea ce promit pentru cei care ii voteaza. Este cel mai vechi partid care sustine aceasta miscare ecologista in Romania. Primele mele intrebari cand am intrat in radul lui au fost: “Are acest partid politic are vreo obligatie fata de vreun individ sau fata de vreo institutie?' “Nu.' “Acest partid are reminiscente din trecut care duc spre altceva decat spre ce vrem noi- sa respectam vointa celor care ne voteaza?' “Nu are'.

Repet, lozincile partidelor politice dispar pentru ca oamenii nu mai inghit treaba asta, nu mai vor sa le asculte. Daca nu ne gandim bine sa sustinem o clasa politica care sa ne reprezinte, vom ajunge sa traim prost. A te responsabiliza nu inseamna sa te responsabilizezi in interesul altora. Trebuie sa votezi ceea ce crezi ca este bine pentru tine. Nu ca ti-a dat unul o galeata sau o sapca.

Eu am intrat in spectrul politic din 1990 pana in prezent, cand presa a inceput sa scrie pro sau contra familiei mele. Daca voi face ceva bun, aratati cu degetul spre partid, daca voi face ceva rau, aratati cu degetul spre mine ca n-am o problema cu asta. Daca reusim, noi toti, sa alegem un partid, o formatiune, o entitate, cum vreti sa-i spuneti, care sa ne reprezinte in realitate si sa sustina cu adevarat ceea ce vor oamenii, aceea va fi realizarea. Daca mergem in continuare pe demagogii, nu vom face nimic.

La noi partidele verzi nu au succesul celor din Vest. Credeti ca veti trece pragul parlametar pentru a putea schimba ceva la nivel decizional?

Partidul ecologist a ajuns astazi la pragul psihologic de 4% si e un semnal foarte bun. Impreuna cu celelalte miscari ecologiste din Romania poate crea un rezultat pe care ni-l dorim cu totii, o entitate nici de stanga, nici de dreapta, care sa sustina acest punct de vedere. Sa mergem catre o Romanie curata.

● Si daca pentru a realiza acest deziderat trebuie sa mergeti totusi catre stanga sau catre dreapta ce alegeti?

Doctrinele politice sunt aproape nule, ele nu mai exista. Daca ma iau dupa definitia partidelor ecologiste din lume, acestea sunt de centru-stanga. Le spunem noi de stanga pentru ca vorbim de viata sociala, dar asta nu inseamna ca tinerii intreprinzatori se duc spre stanga. Ei se duc spre un liberalism, spre o democratie capitalista... Daca gandim altfel? Daca partidul nu se duce el catre altii, ci este deschis spre orice formatiune politica care vrea sa vina in interesul miscarii ecologiste? E diferit. Daca nu, vom fi un partid care va tipa rau de tot si care va sanctiona intotdeauna tot ce se face gresit in aceasta idee a ecologizarii.

Considerati ca limitele unui om de afaceri care are posibilitatea de a activa in aceasta zona prin ONG-uri, fundatii, asociatii sunt mai aproape decat cele unui om politic?

Politicianul trebuie sa fie cel care sa duca mai departe mesajul organismelor civice, care nu pot lua masuri. Politicianul poate lua masuri. Daca m-as fi dus spre ONG-uri putea fi un lucru extraordinar, dar nu ar fi avut rezultatul dorit fata de cei care iti acorda increderea lor si participa alaturi de tine la una dim miscarile ecologiste cu un anumit subiect, de exemplu.

● Suneti-mi o idee politica, o masura pe care ati lua-o.

In primul rand trebuie sa invatam de la cei care stiu bine ce inseamna ecologizarea, sa implementam si sa obtinem rezultate. La nivel de comunitate europeana trebuie doar sa luam regulile si chestiunile legiferate care ne spun exact ce avem de facut. Daca vreti o idee, ca o piatra de temelie a gandirii mele politice, asa cum a declarat Oprescu ca trebuie sa facem autostrazi suspendate prin Bucuresti, pot fi multe... dar un lucru stiu sigur: cu cat un stat este mai controlat din punct de vedere institutional, cu cat institutiile sunt mai multe si mai complexe, cu atat nu se dezvolta libera concurenta si nu respecta capitalismul acela pe care ni-l dorim si care duce la realizarea unor obiective ale societatii, ci le incurca.

Deci, primul lucru pe care l-as face ar fi sa reduc pe cat posibil aparatul de stat. In loc sa sustin un aparat de stat care s-a dovedit ca nu functioneaza, as indrepta capitalul acesta catre activitatile ecologiste. Poate i-as ajuta pe oameni prin gandirea unei anumite forme de fiscalizare, cu realitatea unui impozit unic. Indiferent cat ar trebui cineva sa platasca, sa fie definit cu un X si acel X sa fie platit intr-un singur loc, o data pe an sau o data pe luna, cum gandim ca ar fi mai eficient pentru ambele parti. Nu sa il trimitem pe om la zece mii de institutii, sa stea la zece mii de cozi. Daca vrem sa mergem inainte, trebuie sa lasam piata libera. Liberalizarea pietei si intarirea institutiilor de control ar crea posibilitatea ca Romania sa se dezvolte mai usor. Tarile mari au ajuns la concluzia ca singurele obiective pe care trebuie sa le aiba sunt sa gaseasca solutii pentru a produce mancare- pentru ca mancarea dispare de pe lume din cauza acestei poluari masive -si sa gaseasca solutii pentru energiile regenerabile. Nu putem ajunge noi in situatia de a inchide centrala nucleara, dar avem posibilitatea sa nu ajungem la 60 de centrale atomice cum are Franta, dar nici sa fim extremisti si sa sa le inchidem pe toate cum zice Germania, desi are dreptate. Noi avem posibilitatea de a alege, avem ocazia sa luam ce e bun ceilalti care au 50 de ani de democratie in spate si le-au acumulat pe toate, si bune si rele.

● Romanii taie padurile si sufera din cauza poluarii

Cei care au facut defrisari masive in afara legii trebuie acuzati de crima. Pentru ca au murit oameni, au venit apele peste ei, au alunecat pamanturile si le-au luat casele. Nu poti sa-i dai unuia doar o amenda ca a taiat un copac. Nu, a facut o crima. Atat timp cat au murit oameni, tu, care ai provocat asta, esti un criminal.

● Multi considera ca aceste politici ecologiste sunt apanajul unor elite sociale fara prea mari probleme. Romanul e mai putin interesat de cate centrale atomice vom avea, decat de ce mananca maine.

Credeti? Hai sa mergem impreuna in piata. Din zece produse de import si unul romanesc, romanul, chiar daca va cumpara mai putin il va cumpara pe cel romanesc. Deci care este raspunsul? Omul vrea un produs care stie cum a crescut, cum e facut, pe care l-a cunoscut, l-a atins , l-a gustat...

● Ce va place la Romania?

Natura. Eu, in perioada in care am trait prin strainatate, le povesteam colegilor mei de scoala de gustul rosiei romanesti, de gustul unei fripturi la tara, al unei saramuri de pui in Oltenia. Le spuneam sa vina sa vada ce gust au la noi, in iunie, visinele si ciresele. Sau ce bun e cartoful de mai cu o salata. Nu-ti mai trebuie nimic. Astea sunt realitati. Imi aduc aminte Poiana Brasov cand n-aveai voie sa circuli cu masina prin ea, aveai voie doar cu sania trasa de cai sau cu schiurile. Era spectaculoasa, identica cu orice statiune de lux din Italia, Germania sau Austria. Recunosc ca cel mai mult imi place la noi litoralul, plaja lina, valurile. Culoarea cea mai frumoasa pe care o are marea noastra se vede cand treci pe langa malurile acelea inalte de la 2 Mai...

Lucrul care ma deranjeaza este faptul ca este foarte complicat sa poti administra, infiinta un punct de alimentatie la noi. Ma refer la acele afaceri de familie, in care mama stie sa gateasca extraordinar, tata stie sa sustina afacerea, copiii sa ajute daca sunt maricei. Pornise un curent de acest fel cand s-a creat din nimic statiunea Moeciu. Oul era din curtea taranului, branza de la vaca vecinului... vorbeam cu oamenii si-mi spuneau: “Domn’le nu mai merge, le cumparam de la supermarket'. Ceea ce impune forma juridica pentru a tine o astfel de pensiune este extrem de complicat. Noi avem niste locuri spectaculoase, peste tot familiile localnicilor tin niste obiceiuri care ar putea fi promovate si care ar crea un circuit turistic real pentru a vedea obiceiuri din fiecare loc. Asta ar fi una dintre cele mai mari atractii pe care Romania ar putea sa le puna pe masa de discutii la prezentarea targurilor de turism.

Si ce lipseste ca sa facem asta?

Tot ce ne trebuie este crearea unui atlet din punct de vedere al infrastructurii care sa se poata misca mai agil. Asta este ceva simplu, nu este complicat. Lucrurile se complica la noi pentru obtinerea unor avantaje de pe urma unor semnaturi. Dar toti marii conducatori din toate timpurile, cand nu au mai tinut cont de ceea ce a vrut populatia, au fost sanctionati amarnic. Si un lucru foarte important, romanul nu e prost. Romanul e mai mai lenes in anumite zone ale tarii, e mai harnic in altele, e mai inventiv sau mai molcom, dar niciodata n-o sa vezi un roman prost. Il pacalesti o data, de doua ori, ii mai umbli la suflet, dar dupa aceea te va calca in picioare ca nu suporta chestiunile astea. Romanul s-a luptat cu marile popoare migratoare. Tot ce inseamna greseala politica va fi sanctionata. Un politician nu va mai putea sa joace frumos pe sarma cat e campanie electorala si dupa aceea sa se distreze. Nu mai merge cu vrajeala, s-a terminat!

● Una dintre principalele probleme ale partidelor mici este lipsa finantelor. Veti investi in partid?

Sigur ca voi ajuta cu ceea ce imi sta in putere, dar ajutorul meu cel mai mare este experienta.

● Aveti vreun pronostic pentru alegerile de anul viitor?

Nu, pentru ca nici ei nu stiu daca se duc la stanga sau la dreapta, nu au nimic in cap. Aici e doar un comentariu general, unul fata de celalalt, “te-am scuipat eu, m-ai scuipat si tu'. Nu vad ceva care sa fie real. Clasa politica romaneasca trebuie sa dovedeasca maturitate si sa inteleaga ca Romania trebuie sa treaca peste probleme. E un semnal de alarma foarte mare astazi, noi ne jucam cu o realitate crunta, care inseamna reactiile si rezultatele dupa criza mondiala. Iar acestea sunt efectele care se vad, de exemplu, asupra Spaniei unde peste 20% din populatie este fara loc de munca si unde s-au creat niste miscari extremiste care lupta impotriva existentei sistemului politic organizat si a sistemului bancar mondial. In alta ordine de idei, ne uitam ce s-a intamplat la Napoli – un oras chinuit din punct de vedere al ecologiei, oamenii traiau cu gunoaiele pe strazi, iar lupta politica le-a creat cetatenilor mari probleme. Aici a castigat cu 67 % un primar care a spus un singur lucru: “Gata cu politica!'.

● Pentru ca activati in zona afacerilor si sunteti in tema cu analizele financiare, cum vedeti evolutia noastra economica in perioada urmatoare?

Am dat un inerviu la Spiegel Tv in perioada inceperii crizei si ei m-au intrebat cum vad eu aceasta evolutie economica a lumii. Le-am explicat ca aceasta criza modiala este de fapt un razboi care nu s-a mai creat cu arme, ci pe partea financiara pentru ca anumite tari sau anumite entitati economice sa poata lua de la ceilalti prin schimbarea proportiilor, in functie de valorile create prin acesta lupta economica. M-au intrebat si cum vad iesirea din aceasta criza pentru tarile din Est. E simplu. Cand se termina criza din Vest, mai trebuie inca doi ani pentru ca cei din vest sa-si securizeze capitalul si sa vina sa investeasca in Est.

Iesirea din recesiune inseamna ca te-a scos unul din marea cu valuri mari si te-a adus sa te asezi pe marginea barcii si stai acolo sa-ti revii. Dar daca in perioada asta e frig si nu iti revii mai repede, s-ar putea sa racesti si sa patesti mai rau decat atunci cand erai in marea cu valuri. Partidele politice trebuie sa realize ca trebuie sa se uneasca ca sa rezolve problema crizei si dupa aceea sa-si imparta oasele de ros. Romania are resursele necesare ca sa o poata duce bine si nu are datoriile pe care le au altii. Sunt si vizionari printre politicieni, dar sunt putini.

● Cand va incheiati socotelite ce vreti sa se spuna despre dvs?

Mi-am dorit intotdeauna sa fiu considerat un tip simpatic. Valorile materiale sunt importante pana iti atingi nivelul de necesitate ca sa duci o viata pe placul tau.

×