x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Preşedintele Ungariei, acuzat de plagiat, nu demisionează. Scandalul continuă

Preşedintele Ungariei, acuzat de plagiat, nu demisionează. Scandalul continuă

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    01 Apr 2012   •   15:42
Preşedintele Ungariei, acuzat de plagiat, nu demisionează. Scandalul continuă

Presedintele ungar, Pal Schmitt, aflat in centrul unui scandal privind lucrarea sa de doctorat prezentata acum 20 de ani, pentru care este acuzat acum de plagiat, refuza sa demisioneze, in ciuda tuturor presiunilor venite din partea strazii sau a oponentilor politici.

Intr-un interviu acordat postului public de televiziune MTV, Pal Schmitt s-a declarat dezamagit de decizia luata de Senatul Universitatii Semmelweis de a-i retrage titlul de doctor in mare viteza, fara a-l consulta si pe el in legatura cu acea lucrare.

“Ce treaba are teza cu functia?'
El a subliniat ca doctoratul si l-a obtinut in 1992, si ca a fost ales presedinte acum un an, in 2011. Senatul Universitatii Semmelweis a decis la 29 martie sa-i retraga doctoratul, apreciind ca lucrarea sa despre istoria Jocurilor Olimpice, prezentata acum 20 de ani, a fost un plagiat. “Am scris teza de doctorat prezentand toate cunostintele pe care le aveam, a fost o treaba corecta, am fost ca oricare alt student, am urmat regulile de redactare care erau la vremea respectiva, in urma cu 20 de ani', a spus presedintele in interviul acordat MTV, citat de cotidianul Magyar Hirlap. “Cu toata sinceritatea, va spun ca nu vad legatura intre scandalul plagiatului si o demisie a mea din functia de presedinte', a mai spus el.

Senatul s-a miscat “prea repede'
Presedintele s-a declarat surprins insa de rapiditatea cu care Senatul Universitatii a decis sa ia o decizie in legatura cu cazul sau, chiar fara a-l intreba ceva in legatura cu respectiva lucrare. “S-a intamplat cand eram la Seul, reprezentand tara la summitul pe tema securitatii nucleare, vorbeam cu presedintele coreean, discutam despre relatiile economice si cooperare, iar acasa eram luat in discutie. Nici macar nu mi s-a pus si mie vreo intrebare, conform principiului valabil de mii de ani – audiatur et altera pars - . Tot ce as fi asteptat de la Senat ar fi fost sa mai aiba rabdare un pic. De ce atata graba?', s-a intrebat seful statului ungar.

Orban il sustine, opozitia il vrea plecat
Premierul conservator Viktor Orban, caruia Pal Schmitt ii este un apropiat, a declarat vineri dimineata ca, in privinta unei eventuale demisii, “decizia ii apartine doar presedintelui Republicii', precizeaza si France Presse. Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, in cadrul caruia mai multi lideri au fost impotriva candidaturii lui Pal Schmitt la Presedintie, nu a comentat oficial povestea pana acum.

Dar partidele de opozitie au cerut la unison demisia presedintelui. La sosirea sa de la Seul, seful statului a evitat orice contact cu presa care il astepta la aeroport si ulterior si-a anulat mai multe intalniri si deplasari, inclusiv o vizita la Viena, pentru inaugurarea unei expozitii consacrate unui artist ungar. Numai ca presa se astepta pur si simplu la o demisie a sefului statului si inceput sa invoce si posibili succesori pentru acesta.

Mai mult, in fata resedintei presedintelui, Palatul Sandor, cativa simpatizanti ai partidului de opozitie al verzilor-stanga si-au instalat corturi si au declarat ca vor sa ramana acolo pana la plecarea acestuia din fruntea tarii.

Mesterházy Attila, presedintele Partidului Socialist (MSZP), a declarat ca “Ungaria mai asteapta doar o scurta si concisa declaratie, una in care Schmitt Pal isi anunta demisia'. “Din ziua aceasta, presedintele si-a pierdut respectul meu. Am primit cu stupoare vestea ca nici astazi, Schmitt Pal nu a luat singura decizie morala. Din acest moment, este misiunea lui Orban Viktor sa il indeparteze din scaunul din scaunul prezidential, deoarece el l-a instalat in functie. Ii cerem imperativ lui Orban Viktor sa il demita pe Schmitt Pal.'

Vona Gabor, presedintele partidului de extrema-dreapta Jobbik, a declarat, la randul sau: “Cu explicatiile sale, Schmitt Pal nu a reusit decat sa manjeasca de noroi demnitatea si onoarea functiei prezidentiale. Singura decizie morala si responsabila, demisia, nici nu i-a trecut prin cap. Ramanerea lui in functie este fara indoiala rusinea lui Orban Viktor. Schmitt Pal a ales acelasi drum cu Medgyessy Peter si Gyurcsany Ferenc, care au tinut de scaunul lor, desi se dovedise ca mintisera public'.

Heltai Laszlo, purtator de cuvant al partidului ecologist LMP: “Este o rusine ca Schmitt Pal nu si-a dat demisia. Este o rusine si faptul ca trebuie sa stam in fata Palatului Sandor si sa cerem un lucru evident: presedintele repetent sa isi dea demisia. Aceasta intamplare nu mai are legatura cu Schmitt Pal, ci cu Orban Viktor care l-a impus in functie si il mentine in ciuda tuturor evidentelor. Aceasta fisura morala, incasata de tara noastra, devine tot mai mare cu fiecare zi pe o care petrece Schmitt Pal in functia de presedinte.'

Presa a scris despre plagiat
Saptamanalul HVG a prezentat la inceputul lunii ianuarie pasaje din teza lui Pal Schmitt, care pareau a fi traduceri ale textului in franceza al expertului bulgar Georgiev, 180 dintre cele 215 pagini ale tezei lui Pal Schmitt fiind banuite de plagiat.

AFP subliniaza ca, in lumea politica, ultimul mare scandal de plagiat pentru o teza universitara l-a constrans in 2011 pe Karl-Theodor zu Guttenberg, stea in ascensiune a democrat-crestinilor germani (CDU-CSU), sa demisioneze din postul de ministru al Apararii. Si, in consecinta, in lumea universitara, expertii au inceput sa ia la bani marunti teze universitare ale oamenilor politici, in cautarea eventualelor plagiate.

Portret de presedinte
Pal Schmitt are 69 de ani, este cel de-al patrulea presedinte al Ungariei democrate, dupa caderea comunismului si primul care ar putea fi pus in situatia de a demisiona inaintea incheierii mandatului sau. Fost atlet si fost presedinte al Comitetului National Olimpic, el a fost ales in iunie 2010, cu voturile partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban, care dispune de o majoritate de doua treimi de mandate in Parlament. Apropiat lui Orban, el a decis sa nu se constituie ca obstacol in calea elanului Guvernului si a contrasemnat noua Constitutie atat de controversata si toate legile, fara exceptie, multe dintre ele foarte criticate, in special cele referitoare la media, sistemul juridic, Banca Centrala sau religiile. Unele dintre ele au adus Ungariei masuri de infringement din partea Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: interviu