x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor Daniel Grigorie: Osteoporoza nu doare, dar fracturile apar şi din căzături minore

Profesor doctor Daniel Grigorie: Osteoporoza nu doare, dar fracturile apar şi din căzături minore

de Florin Condurateanu    |    21 Iun 2016   •   20:10
Profesor doctor Daniel Grigorie: Osteoporoza nu doare, dar fracturile apar şi din căzături minore

Interviu cu profesor doctor Daniel Grigorie, Institutul de endocrinologie C. Parhon, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză

Unele statistici arată că, la 50 de ani, 20% dintre femei au deja osteoporoză, dar după 65 de ani două femei din trei se află sub stare de osteoporoză, de pierdere de structură osoasă. Trebuie să se reamintească faptul că după 30 de ani oasele nu se mai îmbogăţesc cu substanţă osoasă. Construirea scheletului se face mai ales în adolescenţă. De aceea, în special la 15-18 ani, tinerii trebuie să consume mai multe lactate. Şi ceva foarte important, ei trebuie să facă sport; în regim de activitate fizică, scheletul se înfăptuieşte cu multă substanţă osoasă. Şi dacă un om are oasele zdravene, durate în tinereţe, pierderea de structură osoasă prin osteoporoză se petrece dintr-un schelet robust.

Florin Condurăţeanu: Alunecă şi cade pe covor în sufragerie o femeie de 65 de ani şi face o fractură greu de reparat la şold. O gospodină ridică borcanul cu murături şi simte o sută de cuţite în spate - s-a rupt o vertebră din aşa un fleac. Chiar este de vină osteoporoza?

Prof. Daniel Grigorie: Bineînţeles, osteoporoza nu dă semne, dar ea este vinovată de fracturile oamenilor de o vârstă mai înaintată. Osteoporoza înseamnă pierderea de substanţă osoa-să, oasele devin mai fragile şi se rup la accidente banale. Osteoporoza atacă şi coloana vertebrală, din pricina acestei pierderi de substanţă osoasă vertebre-le se turtesc, şi fracturile, fisurile se ivesc chiar la ridi-carea unei mici greutăţi. Osteoporoza se întâlneş-te mai ales la femei, în special la cele peste 50 de ani. Menopauza sărăceşte femeile de hormoni estrogeni şi se pierde această structură osoasă. Osteo-poroza nu îi uită din păcate nici pe bărbaţi, la ei după o vârstă mai mare de 65 de ani; andropauza este mai târzie. Trebuie ca femeile, dar şi bărbaţii, după această vârstă, să-şi facă testul densită-ţii osoase. Semnul de scădere a densită-ţii osului anunţă osteoporoza.

F.C.: Domnule profesor, ce trebuie să facă oamenii pentru a întârzia şi frâna fenomenul de fragilizare a oase-lor din pricina osteoporozei?

Prof. D.G: Să nu uităm că femeile cu risc de osteoporoză trebuie să-şi facă periodic testul densităţii osoase. Mai expuse sunt cele intrate prematur în menopauză, cele care au urmat trata-mente lungi cu cortizon. Orice om are nevoie în fiecare zi de 1.000 de mili-grame de calciu. Prin hrană, aportul de calciu este de doar 500 de miligrame, aşa că fiecare individ are nevoie de completarea cu aproximativ 500 de miligrame de calciu în fiecare zi, şi asta prin pastile. Cu atât mai mult adminis-tarea de calciu zilnic e obligatorie dacă s-a instalat osteoporoza. Dar calciul nu se fixează în oase dacă nu e prezentă şi vitamina D. E utilă expunerea la soare, dar mai sigură este administrarea de 400-500 de unităţi de vitamina D în fiece zi. Cel mai bine este să se utilizeze comprimatele de calciu care acum conţin şi doza necesară de vitamina D. Calciul efervescent are o cantitate mică de calciu, cam 10%.

F.C: Cercetările privind această boală atât de mult comentată se derulea-ză în ritm rapid. Ce s-a mai constatat?

Prof. D.G: O vreme erau acuzate de osteoporoză glandele paratiroide. Surprinzător, însă, cercetătorii ameri-cani au descoperit că hormonii para-tiroidieni, din contră, luptă împotriva osteoporozei. S-au fabricat şi medica-mente cu parathormoni, deci cu secreţii ale glandelor paratiroide, dar aceste produse sunt încă scumpe.

Singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul de certitudine pentru o densitate osoasă redusă este densitometria. Aceasta se poate face prin:

● tomografie computerizată cantitativă - metodă scumpă și greu accesibilă

● absorbțiometrie duală (DEXA) - este o examinare radiologică cu doză mică de iradiere și reprezintă în prezent „standardul de aur” în diagnosticul osteoporozei și în urmărirea eficienței tratamentului

● densitometria ultrasonică - măsoară atât densitatea osoasă, cât și calitatea osului (arhitectura și elasticitatea)

×
Subiecte în articol: osteoporoza doctor daniel grigorie