x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor Mihai Jianu: “Coloana nu se strâmbă de la ghiozdanul greu”

Profesor doctor Mihai Jianu: “Coloana nu se strâmbă de la ghiozdanul greu”

de Florin Condurateanu    |    18 Aug 2016   •   15:26
Profesor doctor Mihai Jianu: “Coloana nu se strâmbă de la ghiozdanul greu”

Profesorul doctor Mihai Jianu a condus clinica de ortopedie de la Spitalul de urgenţă copii “ Grigore Alexandrescu”. Profesorul Jianu face parte din conducerea Societăţii internaţionale de Chirurgie a coloanei vertebrale cu sediul la Paris.

Florin Condurăţeanu:- Când copiii au dureri de oase părinţii se alarmează. Când aud că de vină sunt durerile de creştere dau fuga la spitale, au motiv?

Prof Mihai Jianu:-Nu prea se justifică argumentul acesta cu durerile de creştere. Dacă ar fi o asemenea motivaţie de ce durerile apar mai ales la picioare, de ce foarte rar la mâini. Ce, oasele braţelor nu cresc? De ce de dureri la picioare, mai ales seara, se vait cu precădere băieţii; ce, fetele nu se întâlnesc cu neplăceri de creştere ? În  realitate, creşterea se petrece mai ales prin cartilajele de creştere care se află la capetele oaselor de copii. Băieţii sunt mai năzdrăvani, mai puşi pe joacă, pe căţărat în pomi de unde sar şi de aceea seara, după o zbenguială de o zi simt dureri din oboseală, mai ales la picioare. Nu este un prilej de îngrijorare, în cele mai multe cazuri.

F.C:- E adevărat că oasele copiilor se fracturează mai greu ?

Prof M.J:- Tocmai cartilajele de creştere de la extremităţile oaselor de copii asigură acea elasticitate crescută a osului de copil. El se aseamănă cu o crenguţă tânără, cu o nuia, cu lemn verde, nu se rupe uşor, se îndoaie. Totuşi o fractură chiar şi la copil trebuie tratată la ortopedie, eventual imobilizată în ghips.

F.C:- E bine ce fac părinţii cumpărând acel cadru cu rotile, premergător? Micuţii merg de la câteva luni cu ajutorul cadrului cu roţi.

Prof.M.J:-Eu nu sunt adeptul acestui cadru care forţează mersul devreme. Se pot instala  modificări nedorite în articulaţiile picioruşelor, în şoldul micuţilor, dacă sunt forţaţi să meargă înainte ca articulaţiile lor să se maturizeze pentru păşit. Copiii merg de la sine când articulaţiile şi oasele lor trimit semnale organismului că sunt pregătite pentru paşi. Părinţii nu trebuie să intre în panică când micuţii lor încep să meargă mai târziu. Până la un an şi patru luni nu este nici o îngrijorare dacă nu au apărut primii paşi, peste această vârstă se impune un control la ortopedie.

F.C:- Părinții se pregătesc cu febrilitate pentru sărbătoarea primilor paşi. Mulţi caută ghete solide, înalte peste gleznă, ca să ajute piciorul micuţului. E greşit?

Prof M.J:-Picioruşul micuţului trebuie lăsat să calce pe talpa goală, să meargă chiar în ciorapi.Aşa se fortifică glezna, se construiesc trainic oasele. Pantofii se aleg cu talpă flexibilă, fără carâmb înalt care şubrezeşte glezna. E ca şi când ai merge încălţat cu clăpari. Ştiinţa ortopediei din Franţa se opune şi utilizării talonetelor. Nu aduc nicio îmbunătăţire; cum să curbeze talonetele oasele labei picioruşului bănuit că prezintă platfus? Ba mai mult, taloneta face rău, poate împinge în sus oasele piciorului deplasând femurul coapsei din locaşul lui firesc din bazin.

F.C.:- Când la adolescenţi se observă o deviaţie a coloanei vertebrale, părinţii acuză ghiozdanele prea grele care strâmbă spatele...

Prof M.J.:- Păi, dacă ghiozdanele ar fi de vină, de ce scoliozele şi cifozele se descoperă mai ales la fete, rar la băieţi, când toţi cară ghizdane? De vină ar fi unele modificări hormonale care apar la pubertate la fete, se produc modificări nedorite la vertebrele lor. Scolioza este o deformare a coloanei sub formă de S care se observă din spate. În cazul cifozelor, cocoaşa se observă din profil.

La deviaţii mici până la 20 de grade se acţionează în scolioze şi cifoze cu înot, cu recuperare prin exerciţii fizice. După 20 de grade până la 30 de grade trebuie purtat acel corset care să ajute coloana, se poartă până la culcarea de noapte. La deviaţii mai mari de 35 de grade se face o intervenţie chirurgicală complexă pentru a preîntâmpina agravarea deviaţiilor, uneori însoţite de paralizii. Chirurgul montează de o parte şi de alta a coloanei vergele drepte de metal, iar în vertebre se grefează şuruburi ce se prind de axele metalice. Prin rotirea şuruburilor se îndreaptă coloana aliniind-o cu vergelele drepte de metal.

×
Subiecte în articol: Mihai Jianu scolioza