x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Promisiuni - Poliţie de elită, fără nepotisme

Promisiuni - Poliţie de elită, fără nepotisme

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    05 Oct 2007   •   00:00
Promisiuni - Poliţie de elită, fără nepotisme
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/

Chestorul Gheorghe Popa a fost investit oficial la şefia Inspectoratului General al Poliţiei Romăne. Şeful Poliţiei Romăne declară pentru Jurnalul Naţional că va lupta impotriva "nepotismelor" din instituţia pe care o conduce.Â



Chestorul Gheorghe Popa a fost investit oficial la şefia Inspectoratului General al Poliţiei Romăne după mai multe tergiversări. Şeful Poliţiei Romăne declară in interviul acordat Jurnalului Naţional că va lupta impotriva "nepotismelor" din instituţia pe care o conduce. Acesta işi propune transformarea Poliţiei Romăne intr-o unitate de elită, prin promovarea poliţiştilor competenţi.


  • Jurnalul Naţional: Care sunt schimbările pe care ar trebuie să le facă Poliţia Romănă acum, că ne-am integrat in UE?
Gheorghe Popa: Din experienţa ţărilor care au aderat la Uniunea Europeană şi din practica judiciară cu care ne confruntăm acum sunt două aspecte care trebuie să stea in atenţia Poliţiei Romăne. In primul rănd, criminalitatea itinerantă, pentru că, aşa cum se observă in ultima perioadă de timp, unii concetăţeni comit infracţiuni in spaţiul european. In acest sens am făcut un pas prin crearea unor structuri care vor fi specializate numai pentru gestionarea acestui gen de criminalitate. Va fi o structură la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei care va coordona compartimente create la nivelul fiecărui judeţ. In al doilea rănd, migraţia de persoane, pentru că trebuie să ne aşteptăm acum ca in Romănia să vină cetăţeni la muncă, din statele care nu fac parte din Uniunea Europeană. Noi deja ne-am găndit la aceste aspecte, şi in strategia Poliţiei Romăne pentru următorii doi ani acestea reprezintă priorităţi.


Constituire

  • Jurnalul Naţional: Suntem pregătiţi să aderăm la spaţiul Schegen?
Cu siguranţă. Zilele trecute am avut prima evaluare cu privire la stadiul in care se află Poliţia Romănă şi cu privire la măsura in care răspunde exigenţelor pentru aderarea la spaţiul Schengen. Acum apare o altă etapă pentru Poliţia Romănă, anume aderarea la spaţiul Schengen, unde noi avem foarte multe de făcut in planul cooperării poliţieneşti, in planul pregătirii profesionale, unde poliţistul de la postul de poliţie comunal trebuie să ştie ce inseamnă Schengen, care sunt culoarele prin care se realizează cooperarea poliţienească şi cum poate să gestioneze bazele de date pe care le are Poliţia Romănă. In urma evaluării vom face un plan de măsuri prioritare. Am dat deja o dispoziţie de constituire a unui grup de lucru permanent din specialişti de la direcţia de combatere a crimei organizate, direcţia de investigaţii criminale, direcţia de relaţii internaţionale, care se vor ocupa numai de problema aderării in spaţiul Schengen.


  • Jurnalul Naţional: Probleme la ordinea zilei?
Una din problemele Poliţiei Romăne o reprezintă siguranţa rutieră. Anul acesta este un an nefast pentru noi, pentru că a crescut numărul accidentelor. Mă ingrijorează in mod deosebit, pentru că noi am făcut aproape tot ce ţine de instituţia noastră pentru a gestiona această problemă. Am declanşat campania "Stop accidentelor, viaţa are prioritate". Avănd experienţa campaniei anterioare, am zis că trebuie să facem lunar acţiuni pe teme prestabilite, in care instituţia noastră impreună cu partenerii implicaţi in această campanie să acţionăm pe trei direcţii. Prima direcţie este axată pe educaţie-prevenire. Apoi luarea unor mijloace care să perfecţioneze sistemele de supraveghere, de semnalizare pentru a inlătura acele puncte negre generatoare de accidente, şi cea de-a treia direcţie - aplicarea cu fermitate a legii.


  • Jurnalul Naţional: Cine e de vină pentru traficul infernal din Bucureşti?
Eu am mai făcut această afirmaţie şi o susţin. Trebuie să se conştientizeze odată pentru totdeauna un lucru: siguranţa şi fluenţa traficului rutier sunt atributele Ministerului Transportului. Educaţia, prevenirea şi aplicarea legii sunt atributele poliţiei. Dacă nu există o corelare eficientă, situaţia este cea pe care o avem acum.


Poliţie europeană

  • Jurnalul Naţional: Ce schimbări veţi propune in organizarea internă a instituţiei?
Un lucru pe care-l voi avea in vedere va fi standardizarea activităţii poliţiei prin proceduri concrete de lucru. Am inceput cu Institutul de Criminalistică, unde deja s-a făcut manualul privind investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei in care s-au stabilit clar procedurile pe care trebuie să le respecte echipa de cercetare la faţa locului. Cui revine responsabilitatea, ce face specialistul criminalist, ce face ofiţerul de investigaţii criminale, cine este cel care intocmeşte documentele care consemnează activităţile care s-au desfăşurat acolo. Vreau ca acest lucru să se facă la toate structurile. Am făcut acest lucru la Poliţia autostrăzi. Acolo am stabilit clar proceduri de lucru in dispecerat, managementul incidentelor pe autostrăzi şi pe drumuri naţionale. Deja sunt două documente fundamentale pentru modul in care trebuie să se realizeze o intervenţie la un anumit eveniment. Dar avem probleme aici, pentru că aceste documente trebuie insuşite şi de celelalte instituţii care participă la cercetarea la faţa locului.


  • Jurnalul Naţional: Care sunt hibele poliţiştilor romăni?
Cred că aici trebuie să plecăm de la nivelul de pregătire profesională. O pregătire profesională bună conduce la o intervenţie eficientă a poliţistului. Aceasta va fi o prioritate a mandatului meu. Creşterea nivelului de pregătire profesională a poliţiştilor. Ştim foarte bine că in ultimii doi ani au fost incadraţi 5.000 de poliţişti din sursă externă sau au venit de pe băncile şcolii, unde au avut parte decăt de acea pregătire iniţială. Ei acum trebuie să se perfecţioneze şi să işi dezvolte cunoştinţele şi aptitudinile, pentru a răspunde dezideratului major, anume asigurarea siguranţei cetăţeanului.


  • Jurnalul Naţional: Cum veţi lupta cu nepotismele din poliţie?
Voi fi foarte drastic. Voi incerca, şi sper să reuşesc, să stabilesc acele norme şi proceduri clare ce trebuie urmate in carieră. Voi inlătura posibilitatea de a participa la concursuri prin acordarea de derogări. Poliţistul trebuie să ştie că poate să ajungă pe o anumită funcţie numai dacă parcurge anumiţi paşi şi are o anumită pregătire profesională.


  • Jurnalul Naţional: In ultima perioadă au avut loc numeroase incidente in care au fost implicaţi cetăţeni de etnie romă şi poliţişti.
Problema romilor este o problemă pe care am incercat să o gestionez căt mai bine. M-am intălnit cu ONG-urile care reprezintă minoritatea romilor şi am făcut căţiva paşi importanţi. Noi am făcut un comitet consultativ la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei, unde vor fi analizate toate incidentele in care au fost implicaţi poliţişti şi reprezentanţi ai comunităţii rome. Cazul Apaţa, Hădăreni, Reghin. Vom elabora un document care să reglementeze intervenţia trupelor speciale, ţinănd cont de particularităţile comunităţilor de romi şi de modul in care se exteriorizează atunci cănd poliţia intră pe teritoriul lor.


Numire

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, l-a investit in funcţie ieri pe noul şef al Poliţiei Romăne, chestorul de poliţie Gheorghe Popa. Acesta a fost numit la şefia Inspectoratului General al Poliţiei Romăne după ce decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu a fost publicată miercuri in Monitorul Oficial. "La acest inceput de drum, aşteptările sunt foarte mari, pentru ca Poliţia Romănă să fie o unitate de elită a ministerului, dar, in primul rănd, să fie acea instituţie a statului aflată in fiecare clipă in slujba cetăţeanului", a declarat Cristian David. Ministrul David a făcut referire şi la necesitatea creşterii gradului de instruire şi de dotare a Poliţiei Romăne, amintind că, in spaţiul european, cooperarea se bazează pe cele mai moderne tehnici specifice. Gheorghe Popa a fost nominalizat de Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, la data de 28 august pentru funcţia de inspector general al IGPR, după ce Dan Valentin Fătuloiu a fost desemnat iniţial şef al biroului ataşatului afacerilor interne in Statele Unite ale Americii. Cum această funcţie nu este incă creată, Fătuloiu va pleca azi in SUA şi va ocupa funcţia de ministru consilier la misiunea diplomatică a Romăniei din Washinghton DC.

×