x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Protest la Ambasada SUA - Prietenii lui Teo Peter cer sa se faca dreptate

Protest la Ambasada SUA - Prietenii lui Teo Peter cer sa se faca dreptate

08 Dec 2004   •   00:00

EVENIMENT
Prieteni de-o viata ai lui Teo Peter au protestat ieri in fata Ambasadei SUA, cerand oficialilor americani sa se faca dreptate, iar cel vinovat de accidentarea mortala a artistului sa primeasca pedeapsa meritata. Protestul artistilor a inceput in jurul orelor 13:00 si, conform aprobarii date de Primaria Capitalei, a durat pana la 14:30.
MONICA C. ANDREI

Click pentru a mari imaginea
MITING. Protestatarii au cerut ca de ziua artistului, pe 11 aprilie, sa fie organizat un concert
MEMORIU. "Am facut o hartie oficiala pe care vrem sa i-o inmanam personal ambasadorului american prin care solicitam aducerea in Romania a puscasului marin. Nu suntem un popor de mana a patra. Vrem ca vinovatul sa fie judecat dupa legile noastre. Vrem sa fim respectati si sa ni se respecte valorile", a spus Eugen Cristea Motriuc, actor la Teatrul Mic, prieten de peste 30 de ani cu Teo Peter si organizatorul mitingului. Cei prezenti la actiunea de protest n-au venit cu mainile goale. Fotografii cu Teo Peter, mesaje scrise atat in limba romana, cat si in engleza s-au putut vedea peste tot. "Respect us as we respect US", "Kill @ run immunity", "Condoleante diplomatiei americane", "Nu confundati obedienta politica cu demnitatea romaneasca" sau "Teo Peter ucis" erau doar cateva dintre pancartele aduse de protestatari.

Click pentru a mari imaginea
INEDIT. Mesajele pe care apropiatii lui Teo Peter au vrut sa le transmita oficialilor americani au fost scrise atat in limba romana, cat si in engleza

INVITATIE. La scurt timp de la inceperea protestului, Eugen Motric impreuna cu alti patru prieteni, printre care s-au aflat Laura Stoica si Andrei Partos, au fost invitati la o discutie cu ambasadorul Americii, Jack Dyer Crouch II. Dupa o intrevedere care a durat aproape o ora, Motriuc a spus ca ambasadorul, foarte diplomat, a promis ca se va deplasa la Washington pentru a incerca sa rezolve acest caz. Motriuc a cerut ca ambasada sau Guvernul american sa organizeze, la data de 11 aprilie, ziua de nastere a lui Teo Peter, un spectacol in memoria cantaretului roman, ca o conciliere intre cele doua popoare. De asemenea, va fi lansat un site pe Internet pe care fanii vor fi tinuti permanent la curent cu desfasurarea cazului. Desi anuntasera ca vor protesta in fata ambasadei, nici unul dintre fostii colegi ai lui Teo Peter din trupa Compact nu a fost prezent.

.

.

.

VIATA DE 700 DE MILIOANE LEI
Patronul firmei de taximetre CRISSTAXI a declarat pentru Jurnalul National ca societatea sa are asigurare de viata atat pentru angajati, cat si pentru pasageri, insa despagubirea in cazul decesului lui Teo Peter va fi facuta de catre firma de asigurari la care era asigurata masina condusa de americanul Robert Christopher Van Goethem. "Cat timp soferul nostru nu a fost vinovat, nu suntem obligati la plata vreunei despagubiri", a precizat Ilie Anghel.

"Avand in vedere ca, in cazul mortii lui Teo Peter, soferul CRISSTAXI nu a fost vinovat, despagubirea financiara pe care trebuie sa o primeasca familia decedatului se rezolva pe asigurarea de raspundere civila a Ambasadei SUA la Bucuresti", ne-au precizat surse din Asirom. Potrivit ordonantei de guvern din decembrie 2003, societatea de asigurari plateste despagubiri de pana la 700 de milioane de lei pentru fiecare persoana decedata, dar nu mai mult de 3,5 miliarde de lei, indiferent cate persoane se afla in masina. "In cazul masinilor ce apartin Corpului Diplomatic, Ministerul Afacerilor Externe impune societatea de asigurare. Deci, firma care a asigurat masina Ambasadei SUA implicata in moartea lui Teo Peter trebuie sa plateasca despagubiri familiei", a mai precizat sursa citata.

In ceea ce-l priveste pe taximetristul in masina caruia si-a pierdut viata Teo Peter, acesta se afla in prezent in afara oricarui pericol. "Este in concediu medical si are o stare psihica foarte proasta. Pot sa va spun ca, imediat dupa producerea accidentului, cand la fata locului s-a strans lumea, i-au disparut buletinul de identitate, atestatul profesional, portofelul si telefonul mobil", ne-a mai declarat Ilie Anghel. (Ion Alexandru)

.

.

.

.

ANCHETE PARALELE
Autoritatile americane au declansat cercetarea penala in cazul puscasului marin care a provocat sambata seara accidentul rutier soldat cu moartea basistul trupei Compact, Teo Peter. Acesta este punctul de vedere sustinut ieri de catre unul dintre cei trei agenti trimisi de Statele Unite ale Americii in Romania. "Este insa prematura o eventuala punere sub acuzatie sau discutarea incadrarii juridice", a precizat acesta.

Investigatorii au insarcinarea de a lamuri toate aspectele legate de accident si de a duce procurorului militar american copii ale actelor existente la dosar. Ei au avut ieri prima intalnire cu procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, timp de o ora au vazut documentele cazului, iar apoi au plecat sa vada locul accidentului si taximetrul in care se afla Teo Peter in momentul impactului. Pana acum, americanii i-au luat o prima declaratie lui Robert Christopher Van Goethen si au cerut o analiza complexa a sangelui puscasului marin. "Aceasta va lamuri daca puscasul marin avea in organism alcool, substante toxice sau medicamente", ne-au declarat ieri surse judiciare.

Potrivit agentului american, in acest moment, Van Goethen se afla intr-o baza militara din SUA. Cat despre locul unde puscasul marin ar putea fi judecat, atat americanii, cat si procurorii romani au sustinut ca va fi stabilit abia dupa ce se vor termina toate cercetarile. Intre timp, procurorii romani vor cere o expertiza tehnica a celor doua autovehicule si un raport detaliat al medicilor legisti. Potrivit datelor preliminare venite de la Institutul de Medicina Legala, leziunile care au provocat moartea lui Teo Peter sunt cele din zona cerebrala. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: interviu peter teo peter