x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Răzvan Dumitrescu: "Băsescu minte exact când e mai sigur pe el. Când spune câte un adevăr, îi mai tremură vocea, îi mai vezi o broboană de sudoare pe frunte"

Răzvan Dumitrescu: "Băsescu minte exact când e mai sigur pe el. Când spune câte un adevăr, îi mai tremură vocea, îi mai vezi o broboană de sudoare pe frunte"

de Anca Nicoleanu    |    28 Noi 2011   •   21:00
Răzvan Dumitrescu: "Băsescu minte exact când e mai sigur pe el. Când spune câte un adevăr, îi mai tremură vocea, îi mai vezi o broboană de sudoare pe frunte"

Ziaristul despre care Traian Basescu spune ca "nu-l va uita niciodata" face marturisiri in premiera legate de plecarea sa de la Realitatea TV si de reactia conducerii postului, dupa amenintarile facute public la adresa sa de presedintele Romaniei. Razvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii "Subiectiv" de la Antena 3, explica pe ce se bazeaza atunci cand afirma ca inca i se asculta telefonul, dezvaluie motivul real cu care l-a infuriat pe Traian Basescu si spune de ce refuza sa-l cheme in emisiune pe Silviu Prigoana.

● Jurnalul National: Te-am vazut de curand intr-o inregistrare prezentand stirile, la Soti, cu Andreea Esca. Aveai vreo 26 de ani. Cum ai ajuns la Soti?
● Razvan Dumitrescu: Am prezentat stirile foarte putin timp, pentru ca mie mi-a placut sa lucrez pe teren si un an de zile am fost reporter. Mai realizam din cand in cand interviuri si emisiuni. Cum am ajuns acolo? Am vazut un anunt in Romania Libera si m-a interesat, pentru ca ei organizau un concurs pentru ingineri de sunet, iar eu sunt de meserie inginer electronist. Si m-am dus. M-am asezat la randul din stanga, pentru ca acolo am inteles ca erau cei care trebuiau sa-si depuna actele pentru inginer de sunet. Cat stateam la coada, dintr-o incapere a iesit Marilena Rotaru, s-a uitat in stanga, in dreapta, si m-a intrebat: "Ce cauti aici?" Eu n-o cunosteam. "Am venit la concurs". "Pai treci aici", mi-a aratat spre randul din dreapta. "Pai eu sunt la concursul...", am zis. "Nu, n-ai inteles, treci aici sa dai niste probe de voce". Si, in seara aia am si aparut in formula pe care ai vazut-o. Inregistrarea e chiar din seara aia... A fost o perioada de pionierat. In comparatie cu ce-i acum, iti vine sa zambesti...

● Sa revenim la zilele noastre. O foarte buna bucata de vreme ai lucrat in Realitatea.
● Da, vreo sapte ani. Si chiar daca am plecat de un an si ceva din Realitatea, sunt mai vechi decat foarte multi dintre cei care au ramas acolo. Am fost acolo dinainte sa ia Vintu postul. Precizez asta, pentru ca sunt tot soiul de personaje rauvoitoare care comenteaza, care ne leaga pe noi si carierele noastre de diversi patroni care cumpara sau vand anumite ziare, posturi de televiziune sau de radio. De parca Vintu ne-a cules din gradina lui de pere si ne-a pus acolo cu mana.

● Cum iti pare "telenovela" de acolo, care nu da semne sa se termine?
● Simplul spectator care vede astfel de lucruri se poate gandi: Oare de ce sa fie o miza atat de uriasa de se joaca tenis de camp cu o statie de televiziune, care intre timp s-a splitat in doua, una se pare ca are ape mai linistite si alta are, in continuare, ape mai greu de traversat?

● Tu ce motive crezi ca exista de se intampla nebunia asta?
● Cred ca sunt acelasi motive pe care le-am intuit atunci cand am plecat din Realitatea. Miza puterii era atat de mare, incat era in stare sa faca orice, de orice natura, numai ca sa astupe gura unor jurnalisti sau ca pur si simplu sa distruga o statie de televiziune. Cand patronul are puncte sensibile, in masura in care ai si cu ce, si au si cu ce, pentru ca au toate institutiile statului de partea lor, este foarte usor sa obtii o presiune suficient de mare, incat sa-l determini sa vanda, sa renunte. Iar Vintu, prin natura activitatilor pe care le-a avut, a ajuns in situatia in care sa poata fi presat foarte tare. Miza nu e el ca persoana. Eu sunt convins ca daca Vintu nu ar fi avut un post de televiziune, indiferent de gainariile sau hotiile despre care se vorbeste ca le-ar fi comis, ar fi fost lasat in pace.

● Dar Vintu i-a vandut lui Elan.
● Oficial, asa stau lucrurile.

● Si neoficial?
● Neoficial, circula tot soiul de zvonuri si timpul ne va lamuri daca au fost doar soparle aruncate pe piata cu un scop sau chiar asa stateau lucrurile.

● Dar presiunile au continuat.
● Eu nu pot decat sa fac un singur pronostic, bazat pe intuitie si pe sursele jurnalistice pe care, in douazeci de ani, inevitabil mi le-am creat. Nu cred ca o sa treaca mult timp pana sa vedeti ca, in loc de o televiziune ostila unei puteri abuzive si nu cu orice pret ostila, vor rezulta doua televiziuni prietene cu actuala putere. Mai stam de vorba peste cateva luni.

● Te referi la Realitatea si RTV...
● E vorba de cele doua televiziuni care deriva din ce-a fost o data o singura entitate. In opinia mea, Realitatea, daca a fost cumva ostila, a fost ostila doar cu o putere abuziva si nu cu un anumit partid, nu cu niste oameni, ci cu niste moduri de a proceda pe langa lege si fara legatura cu democratia. Noi eram jurnalisti care asa tratam lucrurile. Eu asa tratez lucrurile si aici, la Antena 3. Cum ti se pare faptul ca exact prime time-ul, incepand cu 6 seara si pana la ora 11 seara s-a golit exact de acei jurnalisti care isi faceau meseria in acest fel la Realitatea. De la Andreea Cretulescu pana la Adrian Ursu si Oana Stancu s-a scapat de oamenii respectivi, de la un post aflat sub presiune. O fi cu legatura sau fara vreo legatura cu intentiile acestei puteri de a scapa de niste oameni? Aici, la Antena 3, nu pot functiona presiunile acestei puteri. Asupra trustului de dincolo, cand inca mai era trust, iata ca puteau se pare sa functioneze presiunile acestei puteri dintr-un motiv pe care eu il intuiesc ca fiind foarte simplu: presiunea asupra patronului. Acum te uiti la televiziunile respective (n.n. Realitatea si RTV), vezi cum arata si tragi singura concluzia.

● In primele saptamani, RTV a avut audiente infime. Cum crezi ca o vor ridica, in asa fel incat sa-si si faca treaba cu ea?
● Daca ai fi o putere, daca ai fi in locul unora care n-ar mai vrea sa fie criticati, ce ai prefera? Niste televiziuni cu rating care te critica sau doua-trei mai mici, eventual fara rating, dar care te lauda sau care nu-ti fac probleme?

● Cu S.O.Vintu ai mai vorbit, de cind ai plecat de la Realitatea?
● Nu si sunt absolut convins ca orice dialog cu domnia sa, in afara de eventuale interviuri legate de soarta domniei sale, pentru ca este interesant ce i se intampla, nu-si au rostul si sunt inutile.


Vintu este cel mai arestat preventiv om din Romania


● Faptul ca e ba arestat, ba pus in libertate, ce-ti lasa de inteles?
● Eu stiu asa: daca chiar a comis fapte despre care se vorbeste cu atata putere in presa, incepand cu Fondul National de Investitii si terminand cu episodul Ghita-amenintari sau cu spalarile de bani, cum Dumnezeu nu e trimis in judecata pana acum in nici unul dintre dosare, daca procurorii au probe beton? Eu stiu asa: ti-ai strans materialele, ai probe beton, trimiti in judecata ca sa obtii o condamnare cat mai rapida si termini cazul cu succes. Or el intra si iese din arest, intra si iese, intra si iese, i s-a intamplat de vreo patru sau cinci ori pana acum. Numai si acest fapt mie imi ridica serioase semne de intrebare. Faptul ca il arestezi preventiv nu inseamna nici ca e vinovat, nici ca e nevinovat. Insa constat statistic ca Sorin Ovidiu Vintu este cel mai arestat preventiv om din Romania. Cum isi fac oare procurorii meseria, cum e sa ti se invalideze intotdeauna la instanta superioara arestul preventiv pe care l-au cerut? Ce explicatii sa gasesc eu aici? Prima varianta ar fi ca sunt neprofesionisti procurorii sau judecatorii. Alta varianta? O fi si altceva in spate? Ce ar putea fi in spate? Nu vreau sa elaborez.

● La ultima arestare preventiva, S.O.Vintu a afirmat, in sala de judecata ca, daca va pleca in arest, "voi lua justitia in propriile maini", fapt ce a revoltat-o ulterior pe doamna Kovesi...
● Daca doamna Kovesi s-a speriat de un om aflat in scaunul cu rotile gandindu-se ca, din scaunul cu rotile, Vintu ar putea sa sifoneze justitia, asta spune foarte multe. Repet, personajul respectiv, din punct de vedere al operatiunilor sale, mai ales cele cu FNI, are o imagine foarte proasta in randul cetatenilor acestei tari, e foarte limpede acest lucru, dar daca tu, Justitie din Romania, daca tu procuror, ai probe si sunt solide, atunci ai tot interesul sa-l trimiti cat mai repede in judecata si sa obtii o condamnare. Ceea ce nu s-a intamplat de atatia ani. Aflam de la dl presedinte, inca din campania din 2009, despre povestea asta care face obiectul ultimului arest preventiv la Vintu, povestea cu spalarea de bani. Cum Dumnezeu stia dl presedinte, inca din 2009, cand nu exista nici un dosar deschis, ca se intampla lucrurile astea? Sa inteleg ca, in general, oamenii politici care ajung la carma Romaniei au astfel de informatii care nu pot fi valorificate in instanta decat daca vor dansii?

● Cand ai plecat de la Realitatea, mi-ai spus ca te simti amenintat. Acum, te mai simti amenintat?
● Nu e vorba de teama. E vorba ca nu pot si nu ar trebui noi toti sa toleram astfel de atitudini. Traian Basescu m-a amenintat de doua ori pe un post tv din Romania, la OTV. A spus: "N-o sa-l uit niciodata pe acest ziarist". Care ce? Si-a facut meseria si te-a intrebat corect ce e cu filmul ala care a aparut pe internet. Si care ti-a dat si varianta: "E trucaj, dle presedinte? Ca in campania asta murdara ne asteptam la orice". Iar tu, ca presedinte, spui, in interviul respectiv: "Nu, nu pot sa spun asa ceva". Deci, eu te intreb daca e trucaj si tu, in loc sa spui "da", cum ai spus peste doua zile, spui "nu", in interviu. Nu-i asa ca eu sunt nenorocitul de ziarist?

● Pe ce te bazezi cand spui ca ti se asculta telefonul?
● La OTV, presedintele in functie al Romaniei a spus: "Precis a trecut Dumitrescu pe la casierie, dupa interviul asta. Precis va spun, asta va spun sigur". Presedintele are un tic verbal. Cand zice "asta va spun sigur" inseamna ca el, in emisiunea aia, a tinut mortis sa precizeze acele lucruri. De curand, presedintele a spus ca precis stia si Boc de chestia cu Apostu. Acelasi tic verbal. Intamplator sau nu, "treci pe la casierie" a fost o expresie folosita de un sef al postului (n.n. Realitatea TV) care, a doua zi, m-a sunat, sa-mi spuna in gluma: "Bai, ai vazut ce rating a fost seara? 11 puncte. Treci, ma, pe la casierie, cu ratingul asta". Dar a fost o gluma. N-am luat niciodata nici macar o prima, desi s-ar fi cuvenit, pentru recordul absolut al statiei. Aceasta expresie "treci pe la casierie" o foloseste Traian Basescu la OTV. Eu ce sa inteleg: ca-mi asculta sau nu telefoanele? Presupunand ca, printr-un mandat legal, o institutie a statului asculta telefoanele, continutul convorbirilor ajunge pe masa presedintelui? Ca eu dosar n-am pe nicaieri, in instanta trimis, pentru ca orice cetatean sa poata lua rechizitoriul. Ma intreb: presedintele Romaniei este depozitarul convorbirilor telefonice culese prin metode de ascultare specifice? E o situatie cu care trebuie sa ne acomodam sau e o situatie de tip mafiot, ca procedeu?


Am ajuns in situatia inedita ca cineva din Realitatea sa-mi reproseze ca ma apara Antena 3


● S.O.Vintu spune intr-un interviu pe care i l-a luat Ion Cristoiu, ca i-a displacut profund faptul ca realizatorii emisiunii pe care o prezentai au decis sa difuzeze caseta in care Basescu pare sa loveasca acel copil. Cum s-a luat decizia sa fie difuzata?
● Eu am aflat de existenta acestui film care aparuse pe net in prima parte a emisiunii "Realitatea zilei", la 8 fara 20 seara. A spus-o producatorul: a aparut un film cu Basescu lovind un copil. Noi eram pe finalul primei parti, urma partea a doua cu presedintele Romaniei, zece minute intre parti, nici macar n-am putut sa ma scol de la masa de prezentare sa vad despre ce este vorba. In regie era o intreaga discutie, "il dam sau nu-l dam", asta auzeam in casca, "dar trebuie sa vedem despre ce e vorba, sa verificam". Mi se tot spunea: "intreaba-l macar daca stie ceva de un film, dar n-o sa-l dam". Apoi s-a hotarat: Pentru ca Antena 3 il are deja in discutie, cu Ion Iliescu la Gabriela Firea in emisiune, trebuie sa-l dam, ca altfel vom fi acuzati ca l-am menajat pe presedinte, ca-l avem acolo, dar nu-l intrebam. Eu nu puteam sa decid din platou, in direct fiind, daca se difuzeaza sau nu. A decis regia si a decis corect!

● Dar presedintele te acuza si ameninta pe tine.
● Presedintele Romaniei are la activ atatea minciuni de care noi ne-am ocupat la Subiectiv, la Antena 3, ca eu nu pot sa-l cred. Presedintele minte exact atunci cand e mai sigur pe el si e mai convingator. Iar cand spune, din cand in cand, cate un adevar, ii mai tremura vocea, ii mai vezi o broboana de sudoare pe frunte. Eu cred ca la dl presedinte normalul e invers din punctul asta de vedere.

● In contextul episodului cu caseta, S.O.Vintu a facut, la un moment dat, afirmatia: "nu ati vazut atata jeg in presa romana cat am vazut eu, nu ati vazut atatia jegosi care se numesc jurnalisti". La ce crezi ca s-a referit?
● Nu am idee ce poate fi in capul unui om acuzat de atatea combinatii, cu o minte inclinata spre combinatii si spre tot soiul de scenarii. E limpede ca Vintu traieste in planuri din astea pe care noi nu le putem atinge si are o logica pe care nu i-o putem intelege intotdeauna dintr-un simplu motiv: daca i-am intelege-o si daca i-ar fi inteles-o si altii, probabil ca n-ar fi reusit sa stea departe de pedeapsa legala atatia ani. Nu stiu ce vrea sa spuna. Fara referiri concrete mi-e greu sa-mi dau seama la ce sau la cine se refera. Oricum, din punctul meu de vedere, generalizeaza nepermis de mult.

● Dupa ce Vintu a spus in sala de judecata "voi lua Justitia in propriile miini", reactiile reprezentantilor institutiilor statului nu s-au lasat asteptate. Dupa ce presedintele Romaniei a amenintat public un jurnalist, a urmat vreo reactie?
● Un motiv foarte serios pentru care am plecat de la Realitatea este ca acei colegi de la vremea respectiva, din trustul respectiv, dupa aceasta amenintare nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le mirosea. Se faceau ca nu stiu, ca n-au inteles, ca n-au auzit si ca n-ar fi grav. Cu astfel de colegi care gandesc asa nu vreau sa fiu eu coleg. Antena 3 a fost singura televiziune care a sesizat ca e ceva in neregula si a luat pozitie: cum e posibil sa i se intample asta unui jurnalist, uite ce coincidenta, exact dupa acea amenintare s-a intamplat cutare si cutare lucru. Si am ajuns in situatia absolut inedita ca cineva din trustul Realitatea sa-mi reproseze ca ma apara Antena 3. Raspunsul meu fiind, la vremea respectiva: "Dar ce v-a impiedicat pe voi sa o faceti?" Toate lucrurile astea, pe care ti le spun in premiera, m-au determinat sa nu-mi mai doresc sa fiu coleg cu cei care gandesc astfel.

● Cine ti-a facut acel repros?
● Nu vreau sa mai pomenesc aceste nume si nici nu mi-as mai dori sa mai fiu coleg cu dansii vreodata.

● Dar e important de stiut.
● Da, e vorba de oameni din conducerea postului. Ideea a fost: "dle, noi sa n-aratam ca ne e frica". "Frica? Dar cine a spus ca mi-e frica?" Ti se pare ca prin ceea ce fac la Antena 3 mi-e frica de cel care vremelnic este presedinte si reactioneaza in felul asta? Am sesizat doar ca este in neregula sa pretinzi ca esti stat democratic, iar presedintele sa se comporte in felul asta.

● Spuneai, la un moment dat, ca cea mai nefericita experienta din cariera ta a fost la B1. Care a fost cea mai fericita?
● In lumea asta ciudata am invatat sa spun ca, daca nu ti se intampla lucruri rele, aia e cea mai fericita experienta. Acum trec printr-o experienta foarte buna. Profesional, mi s-au intamplat niste lucruri foarte frumoase chiar in saptamana dinaintea interviului, cu acea nominalizare la premiile Asociatiei internationale a broadcasterilor de televiziune. Pe noi (n.n. emisiunea "Subiectiv") a picat tragedia la Maternitatea Giulesti. M-am mirat ca un juriu international a selectionat o productie din Romania de tip breaking news care trata un subiect absolut intern, printre toate celelalte subiecte cu relevanta planetara, precum revolutia din Egipt, felul in care trupele americane traiesc in Afganistan sau povestea cu Ghaddafi in Libia. Probabil ca tragedia in sine i-a influentat si i-a determinat sa selectioneze acest subiect, dar si faptul ca am reusit, in seara aia, cu toata redactia de stiri si cu cei care eram de serviciu sa dam foarte multa imagine si informatie in direct. Practic noi dadeam informatia inaintea autoritatilor.

● Ai prieteni printre politicieni?
● Am cunostinte si oameni cu care am din punct de vedere jurnalistic legaturi corecte si oameni cu care nu am din punct de vedere jurnalistic legaturi bune. Sunt multi politicienii cu care ma stiu din 1991 de cand fac presa in Romania. Automat o astfel de relatie poate fi interpretata de cineva care e mai nou in presa si care nu poate suna la orice ora din zi sau din noapte la un politician, ca sa afle ceva sau ca sa confirme o informatie, ca e o relatie de prietenie.

● Ce personalitate politica admiri?
● Il admir in continuare, desi nu mai e printre noi, pe Corneliu Coposu. Pentru ca acel om nu facea nimic daca nu era si moral. Si chestia asta n-a fost intotdeauna favorabila PNT-ului, din punct de vedere al procentelor din sondaje. Omul acela reusea intotdeauna sa puna principiile morale pe primul loc. Mi-as dori sa mai existe un astfel om in politica mare din Romania. Probabil ca avem nevoie de mult mai multi Corneliu Coposu decat ne-am imagina vreodata, ca sa mai reparam ceva in aceasta tara. Din pacate am avut doar unul, si pe acela l-am pierdut.


Silviu Prigoana tace malc si se ascunde in spatele Tarafurilor
● L-ai intalnit pe Dan Voiculescu?
● O singura data, la "Subiectiv", a fost invitatul meu. A fost singura intalnire. Vreau sa-ti spun un lucru, sa spuna dl presedinte, daca in momentul cand s-a intalnit la Grivco (n.n. in 2004), cu Dan Voiculescu - unde s-a dus sa-i ceara sa faca majoritate, lucru de care l-am intrebat in acel interviu (n.n. din cadrul emisiunii "Realitatea Zilei", in care a prezentat si "caseta cu copilul") si a zis intai "nu", dupa care a incercat sa ezite si sa zica "da" cand a vazut ca am in fata niste foi si ca eram pregatit sa-i citesc locul, ora, ziua – acesta nu era mogul? "Nu", a zis dl presedinte, "atunci nu era mogul". Este de un tupeu incalificabil acest domn presedinte. Am impresia ca nu faza cu copilul l-a enervat pe dl presedinte, l-a enervat treaba cu Grivco, dar a avut de data asta de ce sa se cramponeze, si anume de chestia cu copilul din interviul respectiv, ca sa astupe de fapt motivul real al enervarii. Daca acel film nu era (n.n. filmuletul din care se vede ca Traian Basescu ar lovi un copil), eu insistam mai mult pe chestia cu Grivco, pentru ca era foarte interesant pentru momentul respectiv, cum dl presedinte s-a dus sa ceara unei solutii imorale o majoritate. Deci s-a dus sa se caciuleasca, "cu caciula in mana"... Analizez sintaxa acestei propozitii si ma intreb: din moment ce ti-a dat majoritatea, ce ti-a cerut in schimb si tu i-ai dat? Domnul presedinte nu e egal cu sine, dl presedinte, dupa cum ii e interesul, arunca principiile, le pune in cui, le suspenda, le baga sub masa, le reia, fara nici o legatura. Eu nu am fost educat in felul asta.

● Pare ca lumea a inceput sa se obisnuiasca cu stilul asta.
● Cei care n-au principii sunt liberi sa se obisnuiasca cu stilul asta. Eu am fost crescut si educat de bunici, bunicul meu a fost comandant de regiment de garda la Palatul Regal si am alta educatie decat asta de tip nou care duce la astfel de fenomene.

● Exista invitati pe care ai jurat ca nu-i vei mai chema in emisiune?
● Exista invitati pe care nu-i chem la mine in emisiune si invitati care probabil nu isi doresc sa vina la mine in emisiune. Uite, PDL nu vine prin decizia conducerii partidului si nu vine la Antena 3. Asa au decis dansii sa scape de intrebari. Dar am si oameni pe care nu mai vreau sa-i chem vreodata: pe Silviu Prigoana nu-l chem la mine in emisiune.

● Era la Realitatea in momentul in care ai ajuns tu acolo. Are vreo legatura cu decizia ta de a nu-l invita in emisiune?
● Nu are nici o legatura. Era la Realitatea si, la scurt timp, am inteles ca a vandut si ne-am trezit cu Dan Andronic acolo. Dar eu consider ca dl Prigoana, care a fost patron de trust de televiziune si care ar trebui sa aprecieze tipul asta de business si sa-i aprecieze libertatea de exprimare, ar trebui sa fie mult mai reactiv la ce fac colegii domniei sale si la metodele pe care le-au dezvoltat asupra presei. Dar dl Prigoana tace malc. Nu ma pot astepta de la un carnatar care a ajuns deputat al actualei puteri sa fie ingrijorat de felul in care presa se afla sub presiune in actualul regim politic. Dar de la un om care a fondat un post de televiziune, dar care acum tace malc si se ascunde in spatele Tarafurilor, ca sa nu spun mai mult, am aceasta pretentie. El ar trebui sa-si traga de mana colegii si sa le spuna ca au cam depasit masura si sa se potoleasca. Nu am nimic altceva cu domnia sa. Pur si simplu e vorba de o atitudine. Cand o sa ne obisnuim sa pretindem atitudine din partea celor pe care i-am ales si vom primi pe masura a ceea ce cerem, atunci respectul va fi reciproc si le-ar merge multora mult mai bine.

×