x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Rinichii, organele de lux care depoluează organismul

Rinichii, organele de lux care depoluează organismul

de Florin Condurateanu    |    15 Oct 2018   •   20:50
Rinichii, organele de lux care depoluează organismul
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Rinichii, spectaculoase organe în stare să facă o depoluare deşteaptă a organismului, să discearnă care sunt otrăvurile şi să le îndepărteze din corpul omului şi să păstreze elementele utile. Care sunt adevărurile şi care exagerările despre rinichi, ne povesteşte profesor doctor Mircea Penescu, manager al Spitalului Clinic de Nefrologie “C. Davila”.

 

Florin Condurăţeanu: Domnule profesor Mircea Penescu, pe lângă structura de mare medic, vindecător de bolnavi, aveţi şi un fior artistic, sunteţi dirijorul Orchestrei Simfonice a Medicilor, cu concerte la Ateneu, dar mânuiţi cu talent şi cuvintele. De ce mi-aţi declarat că rinichii sunt organe de lux şi, în acelaşi timp, cenzori în organism? Separă binele de rău?

Prof. dr. Mircea Penescu: Rinichii sunt un organ de lux, cântărind doar 350 de grame faţă de 80 de kilograme greutatea omului, şi primesc o cantitate mare de sânge. Rinichii elimină relele din organism, toxinele, şi păstrează substanţele necesare. Uneori, această sită   suferă de îmbâcsire, iar alteori se lărgesc ochiurile, lăsând să se piardă componente favorabile. Rinichii sunt prevăzuţi şi cu o rezervă importantă. Cu un rinichi îndepărtat, celălalt rinichi face treaba bine. Ba mai mult, rezerva de capacitate este atât de acoperitoare, încât dacă nu lucrează în totalitate rinichiul rămas, deci funcţionând doar cu 35% din capacitate, sistemul renal îşi face treaba binişor.

 

F.C.: Academicianul profesor Ionel Sinescu îmi  faptul cum că rinichii sunt cei mai mari gentlemani, când există o sărăcie de energie în alte organe, rinichii le cedează o parte din energia lor. Şi medicina chineză defineşte rinichiul cu o metaforă: “fântâna vieţii”. Dacă aţi da un ordin scurt oamenilor privind rinichii, cum ar suna acesta?

Prof. dr. M. Penescu: Să beţi cât mai multe lichide. Omul trebuie să bea doi litri de lichid pentru a spăla tot sistemul renal. Astfel omul poate urina cantitatea normală de 1,5 litri urină. Cei cu suferinţe renale trebuie să bea mai mult de 2,5 litri. Nu e bine să stagneze urina în rinichi, în vezică, deoarece se formează calculi. Şi microbii ascunşi în aceste depozite de urină neeliminată pot declanşa infecţii.

 

F.C.: Trebuie să se ferească de anumite alimente cei care au avut colici renale, ca să evite recidiva pietrelor?

Prof. dr. M. Penescu: Cerinţa principală este consumul de multe lichide. Există unele teorii, cei care au avut calculi pe bază de carbonaţi de calciu, susţin acei specialişti că trebuie să nu mănânce multe roşii, vinete, băuturi acidulate. Cei care au calculi pe bază de uraţi să nu exagereze cu carnea tânără, cu carnea de vânat, cu conservele, cu mezelurile, cu organele la grătar.

 

F.C.: Au motiv să se sperie cei care observă uneori că urina lor este intens colorată, apoi ea este aproape de incolor?

Prof. dr. M. Penescu: Nici vorbă, este normal ca urina să se modifice din punctul de vedere al culorii, când n-au băut suficiente lichide, urina este mai intens galbenă. Când au consumat multe lichide, urina este mai slab colorată. Motiv de îngrijorare este când urina este tot timpul decolorată şi în cantitate mare, este semn chiar de insuficienţă renală.

 

 

Circa 70% din calculi se elimină spontan. Sunt eliminaţi de la sine calculii până la dimensiunea unui sâmbure de măslină. Perioada scoaterii pietrelor prin chirurgie clasică s-a dus, doar câteva procente de cazuri ajung la bisturiul chirurgului. Există şi metode nechirurgicale, litotriţia: o masă vibrând care, prin ultrasunete, fărâmiţează calculii, iar aceştia se scot cu endoscopul pe căile naturale sau prin dilatarea intrării prin muşchii spatelui.

 

×
Subiecte în articol: rinichii doctor Mircea Penescu