x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Romanii isi vor putea scoli copiii in Spania

Romanii isi vor putea scoli copiii in Spania

de Ana Ilie    |    08 Sep 2006   •   00:00
Romanii isi vor putea scoli copiii in Spania

Desi are doar cateva saptamani de cand a preluat postul de ambasador la Madrid, Maria Ligor are in plan sa ii ajute pe romanii de acolo sa-si aduca copiii cu ei si sa le asigure o educatie temeinica in limba materna.

Desi are doar cateva saptamani de cand a preluat postul de ambasador la Madrid, Maria Ligor are in plan sa ii ajute pe romanii de acolo sa-si aduca copiii cu ei si sa le asigure o educatie temeinica in limba materna.

Jurnalul National: Presa romana relateaza de ceva timp drama copiilor lasati singuri acasa de parintii plecati la munca in tari precum Spania si Italia. Ce face ambasada noastra la Madrid pentru a ameliora aceasta problema?
Maria Ligor: Chiar am discutat in cadrul unei intalniri la Guvern o idee noua, un proiect pentru copiii romanilor de acolo, pentru a-i incuraja pe romani sa nu-si lase copiii in tara cand pleaca. Sa vedem cum putem sa facem sa calam pe sistemul de educatie spaniol cursuri de limba si cultura - istorie, civilizatie. Am avut deja cateva discutii cu oficialii spanioli, la Mi-nisterul Educatiei, la Ministerul de Externe, si par interesati, disponibili, cu atat mai mult cu cat si ei au avut o asemenea experienta in trecut, cand erau o tara de unde se pleca, si cred ca putem incepe ceva, poate nu atat de repede pe cat mi-as dori eu. In masura in care Ministerul Educatiei de la noi va veni cu o propunere de acord, ca sa stabilim o baza juridica pentru aceasta colaborare, putem sa ne gandim sa avem profesori de limba romana care vor preda cursuri optionale de limba romana, dupa orele de program normale, in scolile publice din Spania.

Romanii de acolo nu ne-au asteptat pe noi, s-au organizat in mai multe asociatii in Spania, au deja asemenea initiative punctuale de a organiza clase de limba romana pentru copii si pentru adulti, unele sunt pe langa biserica, asa-zisele scoli de duminica, altele pe langa primarii, care sunt si ele interesate sa sprijine integrarea romanilor si, in egala masura, pastrarea constiintei romane. Sunt multe posibilitati si voi incerca, din perspectiva ambasadei, sa incurajez autoritatile de acasa sa sprijine acele initiative care sunt valoroase, care merita. Avem planuri mari, spre exemplu deschiderea unui liceu bilingv romano-spaniol in Spania, pentru ca exista aceasta convingere, ca sistemul de educatie din Romania e de calitate si e bun. Pornind de la aceasta convingere, exista interes printre spanioli de a-si inscrie copiii la aceasta scoala cu programa romaneasca, unde sa invete si spaniola si romana. Sa speram ca vom avea fonduri suficiente ca sa functioneze.

Servicii consulare de calitate


Care sunt celelalte probleme ale romanilor din Spania, pe langa aceea in curs de rezolvare ce priveste scolarizarea copiilor?
Sunt multe probleme, dupa cum sunt si multe lucruri bune. Cea mai dificila e perioada de adaptare, perioada in care ei sosesc intr-o tara noua, cateodata nici nu au suficiente resurse sau nu au un loc de munca precizat, si aici se sprijina pe cunoscuti, pe rude. In cele mai multe cazuri, romanii se adapteaza usor si bine. In toate discutiile pe care le-am avut cu oficialii spanioli si nu numai, cu oamenii de rand, ei vorbesc foarte frumos despre noi. Pentru ei este remarcabil ca romanii au facilitatea de a vorbi spaniola repede, se descurca repede. Sunt tot felul de istorii, sunt oameni care in Romania au ocupat pozitii interesante, oameni cu studii superioare si care parcurg un mic Purgatoriu in Spania, trece poate un an, doi pana cand ajung la statutul pe care il merita. Eu am intentia sa intru in contact cu cat mai multi dintre acesti tineri profesionisti, medici, profesori, chiar profesori universitari care au razbit in Spania si sunt toti dornici sa lucreze pentru Romania, intr-un fel sau altul. Eu cred ca toate istoriile lor personale sunt cele mai bune forme de a ne reprezenta si ei sunt de fapt ambasadorii. E drept ca exista si intamplari despre care relateaza si ziarele, si intamplari tragice, avem decese din cand in cand, mai ales in accidente de munca, dar, in acelasi timp, pot sa va anunt cu mare bucurie ca saptamanal inregistram un numar bun de nasteri. Sunt mici romani care se nasc in Spania.

Critici


Cum va explicati ca sunt atat de multe rapoarte negative privind performantele ambasadei si consulatului? Persoane care se plang ca au fost purtate de la ambasada la consulat si inapoi, de la Madrid la Barcelona...
In ce ne priveste pe noi, ca ambasada, asta este una dintre preocuparile mele: cum anume sa amelioram asistenta consulara. Pentru ca sistemul nostru, asa cum e, nu mai face fata cerintelor. Echipa a crescut numeric si in ultimul an am angajat persoane, inclusiv de pe plan local, din Spania, avem trei astfel de tinere doamne care s-au alaturat echipei de curand, este o echipa apreciabila, zece functionari in total, care se straduiesc sa raspunda solicitarilor. Dar, in situatia in care zilnic la consulat sunt sute de romani, este foarte dificil sa asiguri un serviciu de calitate. Grija mea este ca acest serviciu consular sa fie de calitate, insemnand respect pentru cetateanul roman de acolo, politete, pentru ca lumea se plange si de acest aspect fundamental; in egala masura cred ca trebuie sa avem grija ca aceasta prezenta fizica a unui numar mare de oameni la portile consulatelor sa nu ne creeze dificultati cu vecinii consulatului, pentru ca am avut probleme, reclamatii din pricina asta. Din acest motiv, si pentru ca nu mai face fata actuala cladire, consulatul din Madrid se va muta intr-o noua locatie, cu spatiu mai mare de primire, cu mai multe ghisee. De asemenea, din toamna vom deschide si un consulat la Sevilla si am negociat si am obtinut acordul partii spaniole pentru a deschide o sectie consulara la Castellon, orasul cu cea mai mare comunitate de romani din Spania. Sper ca, cel mai tarziu la inceputul anului, sa inceapa sa functioneze. De asemenea, vreau sa folosim tot mai mult internetul. Vreau sa-mi incurajez colegii de la consulat sa nu mai fie timizi in a folosi tehnica de calcul. Trebuie sa gasim cai noi pentru a ocoli dificultatile tehnice.

Presa spaniola, o problema


Ce face ambasada pentru a contracara rapoartele negative din presa privind romanii din Spania?
Am detectat in sanul comunitatii romanesti o nemultumire fata de felul in care sunt reprezentati in presa spaniola. Spania are totusi o presa extrem de deschisa fata de imigranti. Atitudinea este mai putin critica decat am crede noi. Sigur ca nu ne face placere sa vedem articole despre fapte reprobabile in care sunt amestecati romani. Dar nu cred ca asta defineste perceptia spaniolului fata de romani. Spania este tara care recunoaste ca datoreaza cresterea economica si tendintele pozitive din economie din ultimii ani prezentei imigrantilor. Cred ca exemplul Spaniei este specific in constelatia de state membre UE. Sunt mai putin stresati de prezenta imigrantilor. Nu am detectat pana acum sentimentul de panica ce a cuprins, spre exemplu, Marea Britanie. Ba, chiar, Spania este unul dintre statele care anul acesta in mai a decis sa ridice orice restrictie pentru cele 10 state care s-au integrat in 2004 si lucram la Madrid in sensul de a-i convinge pe decidentii spanioli pentru a ne aplica acelasi regim si noua. Daca un stat ne-a sustinut neconditionat in parcursul nostru european, acesta a fost Spania.
×
Subiecte în articol: interviu romănii Spania