x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Scandal in presa - Bacanu: "Investigam pana la Schroder"

Scandal in presa - Bacanu: "Investigam pana la Schroder"

18 Sep 2004   •   00:00
Scandal in presa - Bacanu: "Investigam pana la Schroder"

INTERVIU

Petre Mihai Bacanu anunta ca va investiga pana la Scröder pentru a afla daca exista o influenta politica in cazul ingerintelor patronatului german pe partea editoriala a ziarului. Directorul executiv al cotidianului Romania libera, Petre Mihai Bacanu, a stat de vorba cu Jurnalul National despre conflictul dintre echipa editoriala a ziarului si patronul sau german,WAZ, un conflict care din declaratiile sale anunta un razboi pe viata si pe moarte.
GABRIELA ANTONIU

  • Jurnalul National: Domnule Bacanu, conflictul dintre corpul editorial al cotidianului Romania libera si patronul german WAZ este de notorietate. De ce a izbucnit acum acest conflict, avand in vedere ca semnalele erau mai vechi in ceea ce priveste ingerintele patronatului in politica editoriala a ziarului?

    Petre Mihai Bacanu: Pentru ca la inceput noi nu am priceput aceste ingerinte am crezut ca sunt pure sugestii. Si nu am avut intentia de a iesi in public cu ele pentru ca am considerat ca este bucataria noastra. Am incercat sa-i convingem ca nu se poate sa se bage ei in asa ceva pentru ca nu cunosc realitatea de aici. In al doilea rand, cand am sesizat ca este vorba clar de ingerinte i-am fortat sa dea scris, pentru ca m-ati fi crezut acuma pe vorbe?

  • Ce documente scrise aveti pentru a demonstra ingerintele patronatului in politica editoriala?

    Pai, pentru tot ce-am pus noi in ghilimele, avem documente.

  • Dati-mi un exemplu.

    Un ghid facut de un colaborator al patronatului privind relansarea Romaniei libere, in care scrie continut pe viitor. Citez: Prima pagina va fi dominata optic de o fotografie mare care sa poata fi tematic distincta de deschidere. Prioritatea o are fotografia care documenteaza o stire pozitiva. De tinut minte. Un cititor bine dispus este mai bun pentru ziar decat unul prost dispus. Ma indoiesc ca romanii se bine dispun vazand fotografii pozitive.

  • S-a pus problema eliminarii paginii de politica interna sau impingerii ei spre mijlocul ziarului?

    E, chiar eliminarea ei nu si-au permis-o, ca nu se putea, dar schimbarea da. Au propus si ei sa facem numai o pagina de politica interna si externa.

  • Protestul dvs. a fost incurajat si de gestul similar facut de ziaristii de la Evenimentul zilei?

    La noi putea sa rabufneasca mai de mult. Evident ca dupa ce a aparut forfota de la Evenimentul zilei, s-a intensificat si forfota de la Romania libera. Eu am fost solidar cu redactorii tot timpul, ne-am informat reciproc. Pentru ca intai la mine au fost presiunile mai voalate, s-a coborat la redactorii-sefi si pe urma la sefii de sectie. Ei acolo, chiar ca ne-am alarmat pentru ca deja era prea mult. De fapt, toate s-au petrecut si o data cu incingerea campaniei electorale.

  • Exista sau nu o influenta politica a acestor ingerinte?

    Misiunea noastra este sa investigam si evident ca investigam si noi subiectul asta, chiar pana la varf, pana la Schröder (n.r. cancelarul Germaniei). Si daca v-am spus Schröder, cred ca v-am spus destul. Pe de alta parte, nici noi nu risipim toate gloantele deodata. Stim si noi regula asta. Pentru ca mie mi-e greu sa afirm ca Nastase a vorbit cu Bodo Hombach la vanatoare despre Romania libera. S-ar putea ca reprezentantul lor aici sa stie despre aceasta relatie si sa fi incercat si el sa se faca util acestei prietenii la catarama. De asta nu vreau sa-l acuz direct pe Bodo Hombach. Mie imi pare rau ca Geoana minte cu nerusinare ca nu l-a sunat pe Bodo Hombach. A avut neobrazarea sa spuna ca e o inventie. El a dat telefon in aceeasi zi in care eu eram la Essen la Bodo Hombach. Avocatul cu care am fost acolo poate fi martor. Daca s-ar cere lista convorbirilor s-ar vedea clar.

  • Patronatul german mai are si alte interese sau afaceri in Romania?

    Mai au o participatie la National la care vor sa renunte, mai au firma de IT. Dar cine vrea sa investigheze, poate sa investigheze si alte afaceri mai inalte, la nivel de state. Romania cu Germania, aici trebuie cautat, nu Romania cu Franta. Exista ingerinte politice altfel nu s-ar explica cum un trust asa de mare, pe care il intereseaza in general banii, se coboara sa piseze o redactie sa nu mai scrie de PSD.

  • Apropo de bani, pentru cele 71% din actiunile pe care le detin la Romania libera, cat a platit patronul german?

    Nu va pot spune, dar n-a facut nimic din banii acestia.

  • Cat, milioane de dolari?

    Milioane, milioane. Sunt in banca banii. Este marirea lor de capital. Noi ce am cheltuit pentru dotari minime. Noi ne-am si blocat de la asocierea asta pentru ca nu se poate face nimic decat prin doua semnaturi: a mea si a lui Overbeck (n.r. Karl, directorul general).

  • Aceasta participatie de milioane de dolari da patronatului puterea sa va dea afara, sa schimbe toata redactia?

    Da, la adunarea generala a actionarilor schimba consiliul de administratie. Si cu asta basta. Dupa aia da afara toata redactia.

  • Chiar nu aveti nici o putere?

    Acuma am. De aceea mi-am si permis sa public protestul pe prima pagina a ziarului.

  • Ce anume v-a dat aceasta putere?

    Sunt presedintele consiliului de administratie, sunt directorul executiv al ziarului.

  • Pe dumneavoastra poate sa va schimbe?

    Candva ar putea sa ma schimbe.

  • In ce conditii?

    Cu forta.

  • Adica, vine si va da afara din birou?

    E, nu chiar asa, fac o adunare generala, sunt majoritari prin capital si pot sa schimbe consiliul de administratie?

  • Mai sunteti amenintati ca veti fi dati afara de patronat?

    Da, amenintarile au continuat. I-am scris domnului Bodo Hombach despre amenintarile domnlui Overbeck, ca domnul Overbeck nu mai constituie un partener de discutie serios si ca dorim sa stim daca aceasta este pozitia actionarului WAZ sau a domnului Overbeck personal.

  • Care ar fi solutia?

    Solutia este atat de simpla. Sa rebatem in cuie, dar asa mai detaliat principiile asocierii care sunau clar: eu ma ocup de partea redactionala si ei se ocupa de cea economica, dar asa in fata redactiei, cu notar. Si WAZ sa puna in balanta: 130 de redactori de la Romania libera sau domnul Overbeck care n-a scris un rand in viata lui. Daca il prefera pe domnul Overbeck, foarte bine.

  • Daca vi s-ar propune un compromis?

    Nu exista compromis. In primul rand sa respecte intelegerea, si or gasi ei in toata Germania un om care sa nu mai faca presiuni asupra noastra.

  • Mai exista ceva in conflictul cu WAZ de care nu se stie?

    Am fost intrebati daca a existat din partea patronatului o interventie, brutala, pe text. Nu, ca nu stie romaneste. La un moment dat, un sef de departament la o editie regionala, a reprodus o discutie cu domnul Overbeck. Spunea ca "eu citesc, vad injurii". Noi nu practicam asa ceva, dar se poate, traduse in germana sa i se fi parut injurii. "Eu ma vad cu demnitarii respectivi" - noi stim bine ca se vede. Va dau un exemplu, Dancu: "Si mi se par niste oameni onorabili". Pai, Vacaroiu care se plimba prin toata lumea pare un om onorabil. Un Trita Fanita pare onorabil. Deci, era clar: "De ce ii criticati pe astia care mie mi se pare ca sunt onorabili?"

  • Cand nu v-ati conformat sugestiilor, au fost sanctiuni materiale sau de alta natura?

    Deocamdata, el nu poate sa dea sanctiuni. Numai eu pot sa dau sanctiuni.

  • Spuneati ca pastrati niste "gloante" pentru mai tarziu. De ce calibru sunt?

    Sunt gloante de calibru mare.

  • Vizati anchete la nivelul afacerilor patronului WAZ?

    Va dati seama ca noi nu stam. Mai ales ca s-a declansat acest razboi. Sa nu credeti ca daca facem pace si descoperim ceva, nu vom publica.

  • Cum ati raspunde celor mai carcotasi, care ar spune ca ati pornit conflictul din interese personale?

    Ce interese? El a aruncat chestia asta ca ar fi vorba de interese personale. Eu nu am vandut actiuni, eu nu am luat un leu de la WAZ. Daca luam un leu de la WAZ, de acord. Dar eu nu mi-am vandut actiunile, si alte interese n-am. Eu sunt la sfarsitul carierei. Eu vreau sa ies cu fruntea sus. Nu m-am indoit in regimul celalalt, daramite acum.

  • Razboiul se anunta pe viata si pe moarte. Cred ca nici patronatul nu va sta cu mainile in san. Exista ceva cu care v-ar putea ataca?

    Nu stiu ce gandeste el. Pentru ca el nu pricepe ca afacerile sunt invers in materie de publicitate. Sa zicem ca o firma mare da publicitate de 100.000 euro la noi. Se practica un sistem: noi va dam de o 100. 000 publicitate, dar 20.000, gasiti voi o forma sa returnati domnului cutare. Deci fenomenul este invers. Nu ca cineva din redactie ia un anunt si ia 3% din valoarea lui. Deci, el a avut niste suspiciuni, ca la nivelul nostru de publicitate s-ar face niscaiva afaceri. Dar astea trebuie dovedite, daca au existat. In ceea ce ma priveste, eu sunt singurul imputernicit care sa aprob niste anunturi gratuite care de obicei sunt cele de deces.

    MOTIVE

    "La inceput noi nu am priceput aceste ingerinte. Am crezut ca sunt pure sugestii. Si nu am avut intentia de a iesi in public cu ele pentru ca am considerat ca este bucataria noastra. "

    PRESIUNI

    "Intai au fost la mine presiunile, mai voalate, s-a coborat la redactorii-sefi si pe urma la sefii de sectie. Ei acolo chiar ca ne-am alarmat pentru ca deja era prea mult. De fapt, toate s-au petrecut si o data cu incingerea campaniei electorale".

    INVESTIGATII

    "Cine vrea sa investigheze, poate sa investigheze si alte afaceri mai inalte, la nivel de state. Romania cu Germania, aici trebuie cautat, nu Romania cu Franta". - Petre Bacanu, director executiv Romania libera
  • ×
    Subiecte în articol: romania interviu liberă overbeck bodo hombach